Eryeri köyünde bulunan bir ilkokulda ustalarından dokumacılığı öğrenen öğrenciler, burada belli bir süre eğitim gördükten sonra usta öğretici belgesi almaya da hak kazanıyor.

Usta öğretici Zeylan Duva “15 yıldır usta öğreticilik yapıyorum 12 öğrencimiz var şu anda sadece köy halkı olduğu için 6 öğrencimiz çalışıyor. Halı, kilim ve çantalar dokuyoruz. Halk eğitimimizin yardımı ve köy halkının desteği de bizleri memnun ediyor.” dedi.

Bu mesleğe ilgi duyabilecek gençlere de seslenen Duva, “Dokumacılık güzel bir meslek önemli olan öğrenmeye meraklı olmak ve ilgi duymaktan geçiyor.” İfadelerini kullandı.

--reklam--

Artuklu Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Davut Baydar şu ifadelere yerdi:

“Şu anda 93 tane mahalle kursumuz var. Bu kurslarımızdaki kursiyerler tamamı bayanlardan oluşuyor. Buraya gelen kursiyerler burada hem halı hem de el sanatları kurslarında kendilerine meslek öğreniyorlar. Daha sonra bu öğrendiklerini iş hayatına dökebiliyorlar. 768 saatlik sertifikalarını tamamlayınca ustalığa başvurabiliyorlar. Ustalık belgelerini aldıktan sonra ya kendilerine özel iş yeri açabiliyorlar ya da halk eğitim merkezlerimizde usta öğretici olarak çalışabiliyorlar. Özellikle mahalle ve köylere ulaşmaya çalışıyoruz ki genç kızlarımızda bu mesleği öğrenebilsin ve kendilerine geçim kaynağı sağlayabilsin zor ve meşakkatli bir meslek özellikle halıcılıkla ilgili en az 3-4 kursa katıldıktan sonra öğrenebiliyorlar. Sertifikayı aldıktan sonrada ustalığa kadar yükselebiliyorlar.”

Baydar, “Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği yaşatmaya biz elimizden geldiği kadar desteklemeye çalışıyoruz malzeme almaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz halılar yoğun emekle yapıldıkları için pahalı oluyorlar herkes alamıyor. Piyasası da olmadığı için satamıyoruz. Nadir alıcısı oluyor daha çok sergilerde kullanıyoruz.” Diye konuştu.

--reklam--