tatlidede

Yağışlar yok, çiftçiler yağmur duasında

Yılın il 4 ayındaki yağış azlığı ve sıcak havalar kuraklık göstergelerinden olurken yurttaşlar Karaman’da yağmur duasına çıktı
  • 17.04.2024 15:11
Yağışlar yok, çiftçiler yağmur duasında

2024 yılının ilk 4 ayı bugüne kadar yağış azlığı görülen aylar olarak öne çıkarken, Nisan ayında 25 derecelik hava sıcaklığının yaşanması, beraberinde büyük bir kuraklık dönemine girildiğini önemli göstergelerinden biri. Türkiye’nin tahıl ambarlarından birisi olarak anılan Karaman’da, kuraklıkla yüz yüze kalan çiftçiler çareyi yağmur duasına çıkmakta buldu. Konya’nın enerji merkezi olarak düzenlenen ve milyonlarca güneş panelleri ile adeta işgal edilen Karapınar ilçesine sınır olan Karaman’ın Akçaşehir Beldesi’nde üreticiler büyük kuraklık yaşıyor.

Bu yıl kurak geçiyor

Akçaşehir Beldesi’nde yapılan yağmur duasının ardından belde halkının destek ve yardımlarıyla kurulan sofrada yemek ikramında bulunuldu. Akçaşehir Belediye Başkanı Soner Yeşildaş, “Bu yıl yağış miktarı çok az, mevsim de oldukça kurak geçiyor. Biz hem tüm halkımızla birlik ve beraberlik içinde olalım hem de hep birlikte dua edip amin diyelim gayesi ile bu programı düzenledik. Allah dualarımızı kabul etsin, bolluk ve bereket içinde bir yıl geçirmeyi nasip eylesin” dedi.

Diğer yandan önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta yağışların istenilen düzeyde olmaması çiftçileri endişeye boğdu. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, yağış olmaması halinde hem hububatta hem de baklagillerde yüzde 50, yüzde 60 kaybın olacağını söyledi. Yozgatlı çiftçilerden Mikail Avcı da, yağışların Mart ve Nisan aylarında da olmaması halinde çok zor durumda kalacaklarını belirterek, “Mazot olmuş 45 lira, gübre olmuş 15-16 lira. Resmen batış” sözleri dikkat çekerken yağışsızlık artmaya ve genişlemeye devam ediyor.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz