matesis
dedas

Yerli aşıda son durum ne? Yerli aşı ne zaman çıkar? Yerli aşı haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın insan deneylerinin yapıldığını açıkladığı yerli aşı ile ilgili açıklamalarının ardından Türkiye'de üretilen yerli aşının kim tarafından çıkarılacağı ve ne zaman piyasaya sürüleceği merak ediliyor. Peki yerli aşıda son durum ne? Yerli aşı ne zaman piyasaya sürülecek? Yerli aşıda faz çalışmaları ne durumda?
  • 08.04.2021 14:50
Yerli aşıda son durum ne? Yerli aşı ne zaman çıkar? Yerli aşı haberleri

Daha önce yerli aşıya ait tüm testlerin uluslararası standartlara sahip GLP laboratuvarlarında tamamlandığı açıklanmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yerli aşı için tarih vermişti. Peki yerli aşıda son gelişmeler neler?

Yerli aşıda son durum nedir?

Şu anda Türkiye'de üretilen yerli aşının insan deneyleri yapılıyor. Deneyler tamamlandıktan sonra aşı piyasaya sürülecek. Yerli aşının yurt dışındaki ülkere ihraç edilmesi ve Türkiye'ye yüklü miktarda döviz kazandırılması da hedefleniyor.

Yerli aşı kim tarafından üretiliyor?

Sanayi Bakanlığı’nın, Kovid 19 salgınının Çin’de ortaya çıkmasının ardından Şubat ayı sonlarında Türkiye’de aşı geliştirmek için özel sektör ve üniversitelere çağrı yapması sonucu Nanografi A.Ş. Sağlık Bakanlığı’nın da yönlendirmesiyle yerli koronavirüs aşısı geliştirmek üzere bir bilim ordusu kurmuştu.

Yerli aşı Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokent'te kurulu Nanografi firması tarafından geliştirilmeye başlandı. Türkiye'nin ürettiği aşı sprey aşısı olacak. Uzmanlar, yaptıkları açıklamada sprey aşısının testlerinin tamamlandığını ve mutasyonlara karşı da etkili olduğunu ifade etti.

Fahrettin Koca'nın yerli aşı için açıkladığı tarih

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca yerli aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi vermişti. Koca, aşının bu yıl ağustos, eylül aylarına kadar hazır olacağını belirtti. Sözleri sürdüren Koca şunları söyledi: "Türkiye'nin yerli aşı üretim çalışmaları çok hızlı bir şekilde devam etmektedir. Kısa zamanda kendi aşımızı üreteceğimize inanıyoruz. Önümüzdeki ağustos, eylül gibi, yaz dönemi ilk aşımızın biteceğine, başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum. Dünya Sağlık Örgütü ile sağlık çalışanlarına adanmış anıt görevi de görecek dijital bir platform kurma hazırlığındayız."

Yerli aşı etkili mi?

Türkiye'nin üzerinde çalıştığı yerli aşının, bağımsız laboratuvarlarda gerçekleştirilen testlerde İngiltere varyantına karşı etkili olduğu ortaya çıktı. Pre-klinik aşaması tamamlanan Nanografi aşısı, yeni tip koronavis mutasyonlarına karşı etkili olduğu gibi salgın sürecinin olumsuz yöndeki seyrinde yeni çeşitlerine karşı da mRNA aşı teknolojisinde olduğu gibi hızlı şekilde modellenebilecek.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz