tatlidede

Yeşilli'deki 'Kensel Dönüşüm' Kararı Resmi Gazete'de!

Yeşilli Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projesinde önemli bir adım resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeşilli'de Gül İle Tepebaşı Mahalleleri'nde devam eden ve ilçe halkının tepkilerine neden olan projeyle ilgili resmi gazetenin bugünkü nushasında 'Acele Kamulaştırma' kararı alındı.
  • 05.02.2022 18:39
Yeşilli'deki 'Kensel Dönüşüm' Kararı Resmi Gazete'de!

Yeşilli'de Gül İle Tepebaşı Mahalleleri'nde devam eden ve ilçe halkının tepkilerine neden olan projeyle ilgili resmi gazetenin bugünkü nushasında "Acele Kamulaştırma" kararı alındı.

Resmi Gazetenin bugünkü nushasında yayımlanan kararda projeyle ilgili şu ifadelere yer verildi:

Yeşilli ilçesi, Gül ve Tepebaşı mahallelerinde bulunan ve büyük kısmı imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen özel mülkiyete konu bazı taşınmazların, üzerlerindeki yapılarla birlikte, afet riskinin bertarafı, sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarının oluşturulması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

Geçtiğimiz gün Yeşilli'de partisince göreve yeni atanan ilçe başkanı ile teşkilat mensuplarına hayırlı olsun ziyaretinde bulunan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Yeşilli'de devam eden 'Kentsel Dönüşüm’ projesiyle ilgili mahalle sakinlerinden gelen talep üzerine görüşmüş, mahalle sakinlerinden projeyle ilgili edindiği izlenimlerin ardından gazetecilerle yaptığı değerlendirme toplantısında şu ifadeleri kullanmıştı:


“BÖYLE BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMAZ”

Vatandaşın kentsel dönüşüm konusunda mağdur edildiğini vurgulayan Ekmen, “Yeşilli ‘de kentsel dönüşümün büyük bir eziyete dönüştüğünü görüyoruz. kentsel dönüşüm demek insanların refah seviyesinin, yaşam kalitesinin artırılması demek. Ama siz bir guruba eziyet ederek onların refah seviyesini, yaşam standardını artıramazsınız. Büyük bir itiraz var. İnsanlar kendilerini İsrail’de zulme maruz kalan Filistinliler gibi tanımlıyorlar. ‘Ayrı bir devletiz, burada zulme maruz kalıyoruz’ diyorlar. Ankara’ya gidiyorlar Ankara’da arkalarında bir heyet polis ekibi bunlara kriminal bir muamele yapıyorlar. Bakan geliyor Mardin’e girmemeleri için Kabala’da yol kesiliyor. Böyle bir kentsel dönüşüm olmaz. Bir kentsel dönüşüm ekonomik bir rant sağlamadan oradaki insanların hayat standartlarını yukarı çekmesi beklenir. Oysa bugün gördük insanlar müşteki ve aslında tescilli olarak kabul edilen birçok bina yerle yeksan edilmiş ve aralarına iş makinaları dalmış.” dedi.

Yeşilli'de Ne Olmuştu

Mardin merkeze 9 kilometre mesafede bulunan 15 bin nüfuslu Yeşilli ilçesinde Yeşilli Belediye Başkanlığı'nca başlatılan proje, Bakanlar Kurulu Kararı ile “riskli alan” ilan edilmişti. Karar sonrası ilçede “Kentsel Dönüşüm” için ilk kazma vurulduğu andan itibaren projenin yapımına karşı duran mahalle sakinleri, projedeki yürütmenin durdurulması için ilgili mahkemeye başvurmuş, mahkememe ise başvuruyu red etmişti.

Mardin'de kentsel dönüşümde 500 evin yıkımına başlandı - HaberlerYeşilli'de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla sürüyor

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz