tatlidede

Kamu Hizmetinde Mekanik Olanı Aşmak Vicdan hattı: sabim

Kamu Hizmetinde Mekanik Olanı Aşmak Vicdan hattı: sabim

İnsanı sair varlıklardan ayıran önemli meziyetlerden bahsedilir; akıl, irade, bilgi vs.

Aslında bir insan kendi yakın çevresini (eş, çocuk ve ane-baba…) aşarak ne kadar daha geniş halkadaki insanlara ilgi, duygu, sempati, yardım ve duyarlılık taşıyabiliyorsa o derece ‘insan’ olmanın kemaline erebilir.

En yaygın ve kabul edilen tanımıyla sağlık; toplumsal, bedensel ve psikolojik olarak tam iyi olma hali olarak kabul edilir.

Bedensel yaralanmaları ve organların işleyişindeki sıkıntıları gidermek için daha çok kimyevi ilaçlar, tıbbi alet ve edevat kullanılmakta, trilyonlarca paraya mal olan hastane binaları inşa edilmekte, tıbbi cihazlar ile donatılmaktadır.

Kemik bütünlüğünü bozan kırıkların onarılması, ağrı ve sancıların giderilmesi, cerrahi müdahale gerektiren kısmın narkozlanarak kesilmesi, düzeltilmesi ve dikilmesi..

 

Peki ya ruh sağlığı?

Sadece psikyatristlerin ve Akıl-Ruh Sağlığı Merkezlerinin inhısarına bırakılarak sağlanabilir mi?

Sağlam kafa sağlam vucutta bulunurmuş! Peki ya moral/duygu dünyası?

Psikolojik açıdan yangın yerine dönen bir insanın, biyolojik/mekanik vücudunun sağlam olmasıyla ‘sağlam kafa’ kalır mı?

Çaresizliğinden dizinin bağları çözülen, kahrından duvarları yumruklayıp muhakemesini kaybedenleri dinlediniz mi hiç?

Hıçkırıklara boğulan, gözyaşları yanağından süzülen, kararsızlığı ve iradesizliği nedeniyle şakakları zonklayanlar…

Bağırmak, sesini duyurup içini dökerek rahatlamak isteyenler …

Dertlerini paylaşacak, mağduriyetini ifade etmek için kendisini dinleyecek ve en önemlisi kendisini anlayacak birilerini arıyor insanımız.

Artık o sesi duyacak kulak, o nefesi hissedecek yürek, o teselliyi bulacak sıcak ele üç tuşluk bir telefon mesabesindedir insanımız.

 

Sosyal Devletin en görünür ve somut göstergeleri Sosyal Güvenlik, Sosyal Yardımlar ve Eğitimin yanında hiç şüphesiz Sağlık hizmetleridir.

Son on yılda Sağlık bütçesi, ürettiği nitelikli hizmetlerle paralel artmaktadır. Görünür sağlık hizmetleri yanında görünmeyen, vitrine çıkmayan çok değerli hizmetler verilmektedir.

2004 yılında hizmet vermeye başlayan ve bugün yaklaşık 200 kişinin istihdam edildiği SABİM (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi) bunların başında gelmektedir.

Sağlık hizmetleri, personelleri, tesisleri, işleyişi ve ilgili konularda günde yaklaşık beş bin şikayet ve talebi dinleyen SABİM yetkilileri sevecen, sıcak, samimi ve duyarlı diyaloglarıyla hem bir güven, hem de bir umut oluşturmaktadırlar.

Rahmet ve bereketin aheste aheste indiği ÜNZİLE, nezaket ve itimadıyla NAZLIHAN,  kadın/erkek tüm insanlara anne kucağı oluşturan HAVVA ve mekanı/ömrü mamur ederek yaşanılır kılan ÜMRAN’ların koordinasyonunda vatandaşlarımızın sağlıklı yaşam kalitesi artmaktadır. İsimleriyle müsemma olan bu vicdan abideleri işleriyle ne kadar da uyumlu durmaktadır.

Yedi gün, yirmi dört saat hizmet veren SABİM yetkilileri, sadece mesai saatlerini doldurmakla sınırlı olmayan ve gecenin en kuytu saatinde bile ‘insani sorumluluğumu nasıl ifa ederim’ kaygısıyla didinmektedirler.

İnsani, vicdani idari veya hukuki bir sıkıntı varsa, ilgili il veya kuruma yönlendirilmekle kalmayıp sonuç alınana kadar takibi yapılmaktadır. Arayan kişi  haksız ve anlamsız durumda olsa bile empati kurulup sonuna kadar kendileri dinlenerek deşarj olmaları, rahatlamaları sağlanmaktadır. Hem ilgi, hem bilgi, hem teselli, hem de pratik sonuçlar oluşturulmaktadır.

Böylece yüzbinlerce insanımız bu iletişim hattıyla yalnız olmadığını, devlet erkanına ulaşılabildiğini,  -varsa- bir yanlış veya ihmalin hesabının sorulduğunu görmenin hazzını yaşamaktadır.

Bakanlık da cesaret göstererek yaygın bir şekilde denetlenmenin, eleştirilmenin kanalını açık tutarak  -varsa- eksik, aksak, yanlış olanı tesbit edebilme ve bunları aşmak için kendilerini düzeltme/yenileme imkanına ulaşmış olmaktadır.

Demek ki 21. yüzyılda mekanikleşen devlet aygıtına ruh, bencilleşerek ve bireyselleşerek yalnızlaşan insana duyarlılık, yüreği kızgın bir saca dönüşen mağdurlara merhem olunabiliyor!

Temennim; mütevazi, samimi, sevecen ve nitelikli personellerle yürütülen bu tarz hizmetlerin diğer kamu ve özel sektörlerde de hayata geçmesi.

Anlayacağınız tam bir VİCDAN HATTI işlevini gören bir iletişim hattımız var.

İyi ki insanlık ölmedi dedirten hizmetlerden mahrum değiliz.

 

Yorumlar

Image
Yah
20.11.2012 / 19:53

Sayın Yorumculardan özellikle Şemş ve Furkan Ö o kadar Yağcılık/yala...lık yapmasanız da bu yazar size madalya , ne takdir nede teşekkur eder.Çünkü dünyada kendisi,akrabaları ve kendi gibi düşünen sabit fikirlilerden dışında başka kimse nimet istemez yakından tanırım.Bir şeyleri derman olsa su dökmez anladınız siz onu:)))onun için Arap dilinde harp ferıh diye bir derim vardır.Boş savaş yapmayın sayın yandaş yorumcular.

Image
HAMDİNşemmamedof
20.11.2012 / 12:59

HA HA HA HA HAAAAAAAAAAAAAAAAA<br><br>HO HO HO HO HOOOOOOOOOOOOOOOOOOO<br><br>uyytttttttttt heeç güleceem yohti beeeee

Image
Ferman
19.11.2012 / 10:20

Bu hükümetin her bir bakanlığı inanıyorum ki çok büyük hizmetler veriyor. Ama vatandaşlar çoğundan haberdar bile değil. Bu kadar güzel anlatılır sağlık bakanlığı hizmeti. Başka hizmetler de böyle anlatılsa da bilsek ve yapsak.

Image
devlet
18.11.2012 / 14:29

daha çok kurum var da biz aslında farkında değiliz.<br>mesela bimer, abmar, 112 personeli

Image
şemamme
15.11.2012 / 14:28

tayinler ile ilgilide vijdanlı olalım tabi varsa vijdan

Image
LOLO
15.11.2012 / 07:28

arı idin gülden güle <br>konuyordun lo lo haso <br>aga iken oldun köle <br>bu ne haldır lo lo haso <br><br>hani etrafta dostların <br>candan seven ahpapların <br>nerde renkli akşamların <br>hani nerde lo lo haso <br><br>fakirligin düştü dile <br>döndün kurumuş bir güle <br>can dedigin avrat bile <br>hiç bakmıyor lo lo haso <br><br>hani kuzu çevirmeler <br>bol kese yiyip içmeler <br>rakı viski devirmeler <br>geçti artık lo lo haso <br><br><br>ne tabancan ne tüfegin <br>ne koyunun ne inegin <br>kapında sadık köpegin <br>hani nerde lo lo haso <br><br><br>tükettin baba malını <br>villa hamamı hanını <br>köyde bütün davarını <br>nasıl yedin lo lo haso <br><br>mercedeslerle gezmeyi <br>avrupada eglenmeyi <br>havyar karides yemeyi <br>unut artık lo lo haso <br><br><br>mardindir benim ilim <br>susar dedim durmaz dilim <br>ne çul kaldı nede kilim <br>hep satıldı lo lo haso

Image
muhlafetyok
14.11.2012 / 21:27

O 200 kişi asgari ücretle çalıştırılıyor...

Image
Süper
14.11.2012 / 21:25

İnsanlık ölmedi.Yaşısın SABİM viJdan hattı.

Image
Halimhaccac
14.11.2012 / 21:24

tebrikler sayın yazar bu kuruluş ancak bu kadar güzel anlatılır.Bravo

Image
Şems-Zeynelabidin
14.11.2012 / 21:15

Öncelikle gerçek ten sizin gibi ilimiz bazında bir vijdan zinciri oluşturan kişi,kuruluş,vakıf,dernek ve oluşumların aynen yazınızda bahis üzere olarak şahsınızda kutluyorum.Keza 29 ekim günü mardinimiz için almış olduğunuz kararlar adeta 1 vijdan Fidesinin ekimi Medine de Ensarların uygulaması benzer olması nedeniyle kutluyorum.Yaptıklarınızı Celle Cellalehu ve Muhammed Mustafanın rızasına ne kadar uygun olduğunu Allah(cc) görüyor.Özellikle Sağlık çalışanları yönetimdeki kurulu yönetimindeki personel çok memnun kaldı.Ve Sizin de sağlık müdür Yardımcısı olmanız. Bu mardinimize nimettir.Çünkü Yerelde bir Vijdan hattı oluşturmanıza vesile olacak inşalah.Biz böyle bakıyoruz.

Image
FURKAN ÖZGÜR
14.11.2012 / 15:20

bu yazınız için çok teşekkür ederim sayın başkanım. yeni sağlık müdürlüğü, sağlık müdür yardımcılığı görevinizdede başarılar dilerim. inşallah vicdan hattı yanında mobbing hattı, yeşilay hattı, shçek hattı,kadınşiddethattı açılsa veya katkınız olsa. selamatle kalın.

Yorum Yaz