Kitap Künyesi

Yazar: Jaroslav Hasek

Çevirmen: Celal Üster

Orijinal Adı: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750706196

Sayfa Sayısı: 880

--reklam--

Aslan Asker Şvayk Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Aslan Asker Şvayk, insanlık tarihinin en acımasız savaşlarından birini, Birinci Dünya Savaşı’nı, tüm anlamsızlıkları, gülünçlükleriyle yerden yere vuran bir yergi başyapıtı. Çek yazar Jaroslav Hašek’in, savaş çığırtkanlığını, militarizmi, devlet buyurganlığını gözünün yaşına bakmadan eleştirdiği bir mizah klasiği. Şvayk ise dünya edebiyatının en unutulmaz karakterlerinden biri.

İşte, Hašek’in kahramanı Şvayk, Prag’da bir yandan soy­suz hilkat garibelerini millete soylu köpekler diye yutturmak­la, bir yandan da dizlerindeki romatizma ağrılarıyla uğraşırken, kendini birden böylesi bir boğazlaşmanın içinde bulur. Ama Aslan Asker Şvayk romanında, bu uluslararası kapışmanın yanı sıra, Çek ulusunun Avusturya İmpara­tor­luğu’na, Habsburgların egemen kılmaya çalıştığı Alman dili ve kültürüne karşı gös­terdikleri direnişin, verdikleri bağımsızlık savaşımının günde­lik yaşamdaki yansımalarını da izleriz; kuşkusuz, Ha­šek’in her zamanki ince alaycılığıyla. O yüzden, Aslan Asker Şvayk, sava­şa karşı apaçık bir edebî manifesto olmasının yanı sıra, Avus­turya ve Alman buyurganlığına karşı Çek kültürünün benzer­siz bir kafa tutuşudur.

--reklam--

Aslan Asker Şvayk Alıntıları - Sözleri

  • 'Yaşasın düşünce özgürlüğü'
  • Akşam yatağına yattığında, 'Çok şükür, bugün de kimseyi aldatmadım!' diyebilen rahat uyur.
  • "Kalıbımı basarım, bir gün darağacında sallanacaksın,"
  • Hiç kimse masumun derdinden anlamaz zaten. Gözlerini kapayacaksın, vazifeni yapacaksın.
  • Talihin fazla açık da olmayacak, olmadık belalar açılır başına.
  • Ruhunu teslim etmeden, ruhunu teselli ederler adamın.
  • Bana sorarsanız, insan yediği haltı yalana dolana sapmadan açıkça itiraf etmeli.
  • Ortada bir savaş varken,insan, içinde bulunduğu kötü durumda ne yapması ve nasıl davranması gerektiğini unutursa, bence o kişi iyi ve makbul bir insan değildir.
  • "İnsanları boğazlamanın ilk hazırlıkları, her zaman, ya Tanrı adına ya da insanoğlunun kendi kafasında yarattığı yüce bir varlık adına yapılmıştır."
  • Yarın, bugünün planlarını altüst edecekti.
  • Hayatta düzenbazlar da olmalı. Bu dünyada herkes dürüst davransaydı, çok geçmeden birbirinin gırtlağına sarılırdı millet.
  • Günümüzde güvenilir adamlara pek az rastlanır.
  • Derin düşünecek olursan, aslında her asker de evinden çalınmıştır.
  • “Tanrı, insanları cezalandırır, ama asla terk etmez onları,”
  • Demek hepsi yalandı inandıklarımın...

--reklam--

Aslan Asker Şvayk İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bir anarşist asker anılarını anlatırsa: Ruhunda aykırılıkla doğan Hasek ‘in(1883-1923) , yazarlık ve gezginliğe merakı, Onun iç içe başlıksız öykülerin bir arada olduğu, el üstünde tutulmayı hak eden bir roman yazmasına neden olur. “… Birinci Dünya savaşını tüm acımasızlığı, anlamsızlığı, gülünçlüğüyle yerden yere vuran bir yergi başyapıtı…. Kızılca kıyametin koptuğu bir dönemde, yalnızca savaş çığırtkanlığını, militarizmi, devlet buyurganlığını değil, insanın insana ettiği zulmü de kimileyin inceden inceye, kimileyin yabanılca eleştiren bir kara mizah klasiği” Şvayk’ı tanımadan ölmeyin derim… İyi okumalar. Dipnot: Özgün dilinden değil ama ilk eksiksiz çeviri.. Teşekkürler yazar/celal-uster (Aslıca)

eh iştee...: İlk defa 1994 yıllarıydı bu kitabı okuduğumda.O zamanlar okuduğum daha kısa ve özet diyebileceğimiz kadardı.Bu 870 küsur sayfalık kitabı okuduğum da gördüm ki boşuna okumuşum.İlk okumuş olduğum özet halindeki kitap daha sade ve güzeldi.Bu kitapta çok gereksiz ayrıntılara girilmiş.Şvaykın konuştukları da olmazsa okunur bir tarafı yok kısaca.Kitabı alıp okumayı düşünüyorsanız birkaç defa daha düşünüp araştırıp öyle okuyun.Benden bu kadar.. Saygılarımla (Can GÖNÜLDAĞLI)

Jaroslav Hasek (1883-1923) Eser 1921’de yayınlanmış. Sevgili @İpekdadakçı ‘nın Dünya Klasikleri Okuma grubuyla okumaya niyetlenmiştim , fakat eşzamanlı okuyamayıp yaz tatilimde okudum ve çok sevdim. 887 sayfa olmasına rağmen, kolay okunan 1. Dünya Savaşında Avusturya ordusuna katılan Çek asıllı Swayk’ ın hikayesi. Yazar Hasek’in savaş gibi kasvetli ve ağır bir konuyu Swayk gibi hafızalarda yer edecek bir karakterle son derece yumuşak ve komik bir şekilde anlatması hayranlık verici. Eserde Çek insanını en natürel haliyle tanıtılırken , Avusturya-Macaristan imparatorluğundaki farklı milletlerin dinamiklerine şahit oluyoruz. Alman, Macar ve Çek halkları aynı grupta İtilaf Devletlerine karşı savaşıyor olmakla beraber kendi aralarındaki kopukluğu okuyoruz. Askerlerin savaşmaktan kaçma istekleri , ordu içindeki çeşit çeşit üstlerin ezici karakterleri, cepheye giden yol boyunca karşılaşılan halkın askere karşı umursamaz vurdumduymaz tavrı, ordunun para ve yemek sıkıntıları kalın eserde akıp gidiyor. Okültist aşcı, obur Balon, Macar düşmanı Vandeyk, ayyaş papaz, Harp Okullu Biegler, Teğmen Lukaş, Tıp öğrencisi Welfer gibi bir sürü karakter ve onların hikayeleri üzerinden 1. Dünya Savaşı’ nın bir cephesinin başarılı anlatımını tavsiye ederim. Vesile olanlara teşekkür ederim . (Yce)

--reklam--

Aslan Asker Şvayk PDF indirme linki var mı?

--reklam--

Jaroslav Hasek - Aslan Asker Şvayk kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Aslan Asker Şvayk PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jaroslav Hasek Kimdir?

Jaroslav Hašek (Çekçe telaffuz: [ˈjaroslaf ˈɦaʃɛk]; 30 Nisan 1883 - 3 Ocak 1923), Çek mizah ve taşlama yazarı. I. Dünya Savaşı'nda bir askerin başından geçen olaylar dizisinden meydana gelen, altmış dile çevrilmiş, dünyaca ünlü romanı Aslan Asker Şvayk ile tanınır. 1500'e yakın kısa öykü de yazmış olan Hašek, gazeteci ve Bohemyalı kimliğiyle olduğu kadar şakacı kişiliğiyle de tanınırdı. Kısa yaşamı aynı yıllarda yaşamış olan bir başka Prag'lı yazar Franz Kafka (1883–1924) ile ilginç benzerlikler taşır.

Yaşamı ve işleri

O zamanlarda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu İmparatorluğu'na ait, şimdi Çek Cumhuriyeti'nin baskenti olan Prag (Bohemya)'da doğan Hašek, matematik öğretmeni Josef Hašek ve karısı Kateřina'nın ortanca oğluydu. Yoksulluk nedeniyle aile, diğer oğulları Bohuslav ve yetim kuzen Maria'yla birlikte sık sık taşınmak zorunda kalmıştı. Evim diyebileceği bir yer olmaması ve bir yere bağlanmaması gezgin hayatını belirgin etkenleriydi. On üç yaşındayken Hašek'in babası aşırı alkolden ölür ve annesi aileye bakamaz hale gelir. 15 yaşında liseyi bırakarak eczacıda çalışmaya başlar, buna rağmen iş idaresi okulundan mezun olmayı başarır. Kısa bir süre banka memuru olarak çalışır, aynı zamanda köpek satıcılığı yapar. Daha sonra yazacağı romanın karakteri Şvayk da, anlattığı birçok imkânsız anekdotlardan da anlaşılacağı gibi, bir köpek satıcısıdır. Yazarlık mesleğini seçerek kendini özgür kılıp çingeneler ve yersiz-yurtsuzlarla birlikte dolaşmaya başlar, birçok kötü alışkanlık edinip, izini sürmeyi zorlaştıran bir yaşantıyı seçer.

Prag'da öğrenciyken, 1897'de Alman karşıtı ayaklanmalarda yer alır, 1906'da anarşist harekete katılır. Proleter işçilere düzenli olarak dersler verir, 1907'de Komuna adlı anarşist gazetede editör olarak çalışır. Önde gelen bir anarşist olduğu için hareketleri polis tarafından yakından izlenir, düzenli olarak tutuklanır ve hapse atılır. Suçlarının arasında, birçok kez vandalizm ve bir ay hapis yatmasına neden olan, en az bir kez polis memuruna saldırı da yer alır.

Hašek 1907'de Jarmila Mayerová'yla tanışır ve aşık olur. Ne var ki, yaşantısından dolayı, Mayerová'nın ana-babası onu kızlarına uygun bulmaz. Bu nedenle Hašek anarşizmi bırakarak yazar olarak düzenli bir meslek edinmeye çalışır. Prag'da bayrağa hakaret suçundan tutuklanınca, bu ilişkiye son verebilmek için Mayerová'yı ailesi şehir dışına götürür. Bu da ilişkilerini bitirmez, ama Hašek'i anarşizmden tamamen uzaklaştırır ve yazarlığa odaklanmasını sağlar. 1909'da gelindiğinde bir önceki yıldan iki kat fazla yazarak altmışdört kısa öyküsü yayınlar. "The Animal World" (Hayvanlar Dünyası) isimli derginin editörü olmuştur. Bu iş de fazla sürmez, çünkü kendi hayalgücünden ürettiği hayvanlar hakkında makaleler yazdığı için işinden çıkarılır.

1910'da Jarmila Mayerová'yla evlenir. Ama, mutsuz bir evlilik olur ve üç yıldan sonra biter. (Tarihçi Jindřich Chalupecký, Hašek'in homoseksüel olduğunu ve aşırı melankolik bir yapısı olduğunu iddia eder.) 1913'te Hašek'in kendi sahte ölümünü hazırladığını gören Mayerová ailesinin yanına döner. I. Dünya Savaşı başlamak üzereyken, Hašek, daha sonraları Şvayk'taki karakterleri resimleyecek olan karikatürist Josef Lada ile birlikte yaşamaktaydı. Sonunda o da zorla orduya alınır. Şvayk'taki birçok karakter savaş zamanı tanıştığı insanlardan esinlenmedir. Uzun süreler cephede savaşmaz, 1915'te Ruslar tarafından esir alınır. Rus toplama kamplarında göreceli olarak daha rahat bir yaşantıya kavuşur, kamp kumandanının sekreteri olur. 1916'da, yeni kurulan Çekoslovak Lejyonu'nda propaganda yazarı olarak çalışması için kamptan ayrılmasına izin verilir.

1917'deki Ekim Devrimi'nden sonra Bolşevik Parti'nin üyesi olarak Rusya'da kalır. Bu dönemde, Jarmilla ile evli olmasına rağmen, yeniden evlenir. Sonunda 1920'de, "Aslan Asker Şvayk"ı bitirebilme umuduyla Prag'a geri döner. Ne var ki, dönüşünde hiç eskisi gibi sevilen birisi değildir, hain olarak yaftalanır ve yasak evlilik yaptığı için yerilir. Yazılarını yayınlayabilmek için çok uğraşır.

Savaştan önce 1912'de, Şvayk isimli karakterin ilk kez yer aldığı Dobrý voják Švejk a jiné podivné historky (İyi Asker Şvayk ve diğer garip öyküler) isimli kitabını yayınlanır. Savaştan sonra yayınlanan ünlü romanındaki Şvayk sancta simplicitas (neşeli deli karakter) olarak, meyhanelerde savaş hakkında şakalar yapan karakter olarak belirir. Bu dönemde Hašek aşırı kilo alır ve ağır hastalanır. Yazmayı sürdüremez ama Şvayk'ın bölümlerini Lipnice köyündeki yatak odasında dikte eder. 1923'te 39 yaşında savaş zamanı kaptığı tüberküloza yenik düşerek ölür.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Hašek

--reklam--

Jaroslav Hasek Kitapları - Eserleri

  • Aslan Asker Şvayk
  • Köpek Suratlı Maymun
  • Seçilmiş əsərləri
  • Kızıl Komser
  • Galeride Portreler / Mizah Klasiği
  • Bir Akşam Vakti Anlatılan Öyküler
  • Şvayk Karakolda

--reklam--

Jaroslav Hasek Alıntıları - Sözleri

  • “Tanrı, insanları cezalandırır, ama asla terk etmez onları,” (Aslan Asker Şvayk)
  • Ben yastıksız uyumaya alışığım; ama senin bilgili bir kafan var, düşüncelerin ezilip kırışmasın. (Köpek Suratlı Maymun)
  • Ben yastıksız uyumaya alışığım; ama senin bilgili bir kafan var, düşüncelerin kırışmasın. (Köpek Suratlı Maymun)
  • Talihin fazla açık da olmayacak, olmadık belalar açılır başına. (Aslan Asker Şvayk)
  • "İnsanları boğazlamanın ilk hazırlıkları, her zaman, ya Tanrı adına ya da insanoğlunun kendi kafasında yarattığı yüce bir varlık adına yapılmıştır." (Aslan Asker Şvayk)
  • Her şeyin bir düş gibi gelip geçtiği bir dünyada küsmek, küfretmek yakışmaz insana. (Bir Akşam Vakti Anlatılan Öyküler)
  • Demek hepsi yalandı inandıklarımın... (Aslan Asker Şvayk)
  • Ortada bir savaş varken,insan, içinde bulunduğu kötü durumda ne yapması ve nasıl davranması gerektiğini unutursa, bence o kişi iyi ve makbul bir insan değildir. (Aslan Asker Şvayk)
  • Bir kelime yüz yıllık hapis cezasına bedeldir bazen. (Köpek Suratlı Maymun)
  • “Çaldıklarına karşılık, Yahudi’nin biri bir kron, yargıç da altı ay vermişti.” (Köpek Suratlı Maymun)
  • Akşam yatağına yattığında, 'Çok şükür, bugün de kimseyi aldatmadım!' diyebilen rahat uyur. (Aslan Asker Şvayk)
  • “Postaneden yirmi bin kron çalmıştı. Şimdi pişman. Ulaştırma Bakanlığının düştüğü zor durumu aklına getirip getirip ağlıyor.” (Köpek Suratlı Maymun)
  • "Bir yolunu bulup ondan kurtulmalıyız." "Söylemesi kolay... nasıl kurtulacağız?" "Tutuklatmalı." "Hangi nedenle?" "Amma da saçma soru! Birini tutuklatmaya karar verince bu kararı hemen uygulamıyor muyuz? Sonra bir neden buluruz." (Köpek Suratlı Maymun)
  • "Kalıbımı basarım, bir gün darağacında sallanacaksın," (Aslan Asker Şvayk)
  • Günümüzde güvenilir adamlara pek az rastlanır. (Aslan Asker Şvayk)
  • “Yaroslav,” dedi usulca, “yastığımı getirdim sana. Al da başının altına koy. Ben yastıksız uyumaya alışığım; ama senin bilgili bir kafan var, düşüncelerin ezilip kırışmasın.” (Köpek Suratlı Maymun)
  • Hayatta düzenbazlar da olmalı. Bu dünyada herkes dürüst davransaydı, çok geçmeden birbirinin gırtlağına sarılırdı millet. (Aslan Asker Şvayk)
  • Sen bana bakma, ben vaftiz edilirken babamın elinden düşmüşüm... Talihim hep ters gider. (Köpek Suratlı Maymun)
  • Yastığımı getirdim sana. Al, başının altına koy. Ben yastıksız uyumaya alışığım; ama senin bilgili bir kafan var, düşüncelerin ezilip kırışmasın. (Köpek Suratlı Maymun)
  • Bana sorarsanız, insan yediği haltı yalana dolana sapmadan açıkça itiraf etmeli. (Aslan Asker Şvayk)