Kitap Künyesi

Yazar: Mustafa Kemal Ulusu

Yayın Evi: Doğan Kitap

İSBN: 9789759919542

Sayfa Sayısı: 253

--reklam--

Atatürk'ün Yanı Başında Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Nuri Ulusu'nun kim olduğunu biraz açmak gerekiyor; kendisi Atatürk'ün "Kütüphanecisi", böyle anılmak istiyor. Ancak Atatürk'ün hayatındaki yeri bu sıfatın içerdiği anlamın çok ötesinde, zira dile kolay, on iki yıl boyunca bilfiil onun yanı başında en sevdiği yardımcılarından biri olmuş, dil ve tarih çalışmalarında aktif görevlerde bulunmuş, tüm yurt gezilerinde, tatbikatlarda, manevralarda ona eşlik etmiş.

Hep derler ya, bir insan olarak Atatürk'ü tanımadık diye. İşte, elinizdeki sıcak kitap bu eksiği gidererek bizi adeta onun yanı başına götürüyor ve vaktinin büyük bir kısmını geçirdiği kütüphanesindeki dünyasına, o meşhur sofrasına, esprilerine, gezilerine, dostluklarına, kırgınlıklarına, rüyalarına, ideallerine ve yalnızlığına ortak ediyor.

Ancak bununla da kalmıyor, Atatürk'ün din, laiklik, Türk tarihi gibi önemli mevzular hakkındaki düşüncelerine de birinci elden tanıklık ediyor.

Nuri Ulusu'nun oğlu Mustafa Kemal Ulusu'nun, uzun yıllar süren araştırmalarını ilk kez gün ışığına çıkan fotoğraflarla birlikte bir araya getirip derlediği bu kitap, bizlere Atatürk'ün ardındaki insanı anlatıyor.

Üstelik, belki de ona en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde…

--reklam--

Atatürk'ün Yanı Başında Alıntıları - Sözleri

  • "Paşam, seni hiç unutmayacağım!"
  • ... Bana "Bu ülke hepimizin ama esas siz gençlerin. Mücadeleden yılmak yok tamam mı?" dedi.
  • ... Ben şahsen yurdumuz da dahil, tüm insanlar arasında Atatürk kadar ağaç seven ve ağaç yetiştirme hususunda böyle çok büyük gayretler sarf eden bir insan olabileceğini tasavvur edemiyor, düşünemiyorum...
  • Allah'ı çok değişik şekilde görüyor ve değerlendiriyorsunuz. Tamam, muhakkak ki Allah çok büyük ama gerçek olan, Allah'ın büyüklüğünün herkesin kafasının içi kadar olduğudur.
  • ... Tabii herkes Atatürk olamazdı. Nitekim de o-l-m-a-d-ı.
  • Atatürk, demokrasi anlamanı şöyle izah ederdi:"Herkesin düşüncelerini ve fikirlerini söyleyebilmesi." Kökü Türkçe olan bu kelime için "demek yani söyleyebilmek" izahını yapmıştı.
  • O hep 2000'li yıllardaki Türkiye'yi düşünür ve hayal ederdi. Onun görmesine imkân yoktu, herhalde ben de göremeyeceğim. Oğlum, torunlarım görecekler ve kendim gibi biliyorum, tarihimize ilgisizliğin artmasıyla üzülecek ama çok üzülecekler. İnşallah büyük Atamın, Paşamın kemiklerini sızlatmazlar.
  • ...Atatürk: "Ben de sizler gibi bir insanım, lütfen beni insanüstü ve doğaüstü görmeyin, hepiniz gibi benim de dünyaya gelmemdeki tek fevkaladelik vardır, o da 'Türk' olarak dünyaya gelmemdir."
  • ... İlk iş olarak Amali Erbaa, Arapça bir işlem adı... Atatürk: "Benim çocuklarım bu kelimeleri anlamaz; çünkü bu kelimeler Arapçadır. Bunu Türkçeye çevirelim... Bundan sonra bunun adı 'Dört İşlem' dir." diyerek devam etti...
  • "Efendiler, işte bunun içindir ki Hazreti Peygamber Müslümanlıkta rahiplik yoktur demiştir. Çünkü hangi din olursa olsun, rahibin, yobazın eline düşünce felaket olur. İsa'nın zuhuru zamanındaki Yahudi mabedinden engizisyon mahkemelerine, Oradan da bize kadar uzanan İstanbul şeyhülislamlarına bakınız. Tarihin her devresinde bu hakikati ispat eden deliller vardır" demişti.

--reklam--

Atatürk'ün Yanı Başında İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kitap 12 yıl boyunca Atatürk’ün kütüphaneciliğinin yanında yardımcısı, gezilerinde eşlikçisi olmuş, özel hayatına tanıklık etmiş Nuri Ulusu’nun hatıralarını naklediyor. İlk bölümlerde tartışmalı konularda yapılan yorumlar hoşuma gitmedi ancak bir süre sonra bunun bir tarih-araştırma kitabı olmadığı, Atatürk’ü çok seven O’na kalben bağlı bir insanın anıları olduğu gözüyle okumaya başladım ve bu bakış açımı tamamen değiştirdi. Karşımızda iyi niyetle ancak son derece amatör bir ruhla yazılmış bir eser var. Atatürk’ün sert, kararlı ancak bir o kadar şefkatli ve adil tarzını, espritüel kişiliğini, bazen çocuk ruhuyla küsmelerini, barışmalarını, vizyonerliğini, ev hayatıyla ilgili alışkanlıklarını, çocuklarla ilişkilerini v.b. görebileceğiniz güzel tat bırakan bir kitap. (vuslat arslan)

Çok çok güzel bir kitaptı. Resmen çölde susuz kalmış gibi bir hisle okudum lütfen sizde okuyun okutun. Kıymetli atamla geçen onca yılın ardından bunları kaleme alıp atamın insani yönünü bizlere anlattığınız için çok teşekkür ederim Nuri Ulusu. Çok kıymetli bir kitap.. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. (Ayıntap)

Atatürk'ü yakından tanımak için gerçekten çok iyi bir kitap. Keyifle okudum. Bazı eleştirilerim olacak: - Atatürk'ün kitap sevgisi ortada neden kütüphanedeyken bir fotoğrafı konulmamış? Ağaç sevgisi anlatılmış neden yürüyen köşkün çalışmalarından bir fotoğraf konulmamış? - Atatürk'ün manevi kızı Afet İnan'dan bahsederken medeni bilgiler kitabından çok yüzeysel bahsedilmiş ve içeriğine girilmemiş. Atatürk'ün dindar olduğu ispatlanmaya çalışmış. Böyle bir çabayı gereksiz buldum. - İsmet Paşa'nın cenazeye katılmaması eleştirilmiş ama neden katılmadığına açıklama getirmemiş. - Adnan Menderes'e Anıtkabir'in yapımı için teşekkür edilmiş; lakin Atatürk devrimlerinin karşısında olduğu gerçeğinden hiç bahsetmemiş. Bu durum Menderes'e karşı sempati beslenmesine neden olur. Tabi yazılanlar Nuri Ulusu'nun aktardıkları kitabın yazarı olan oğlu zaman zaman anlatımın içine girdiği gibi bu detaylara da kitabın içine girerek yer verebilirdi. (Gökhan Yildiz)

--reklam--

Atatürk'ün Yanı Başında PDF indirme linki var mı?

--reklam--

Mustafa Kemal Ulusu - Atatürk'ün Yanı Başında kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Atatürk'ün Yanı Başında PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mustafa Kemal Ulusu Kimdir?

Mustafa Kemal Ulusu 1940 yılında Ankara’da doğdu. Yüksek Ticaret Lisesi’ni bitiren Ulusu, uzun yıllar özel sektörde yöneticilik ve danışmanlık yaptıktan sonra 1989-2001 senelerinde sırasıyla Ulaştırma Bakan Danışmanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Danışmanı, ve Başbakanlık Spor Danışmanlığı yapmıştır. 1998’de DYP’den Beşiktaş Belediye Başkan Adayı olmuştur. Aynı zamanda aktif bir sporcu da olan Ulusu, Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği, Üsküdar Anadolu Kulübü Genel Kaptanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunmuş, ve 1984-86 tarihleri arasında Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olmuştur. 1990 senesinde Ömür Boyu Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kurulu üyeliğine kabul edilmiştir. Cumhuriyet, Tercüman, Takvim, Akşam, Star gibi gazetelerde spor yazarlığı, TGRT’de kendi adına bir futbol programı yapmış olan Mustafa Kemal Ulusu, halen İstanbul’da yaşamaktadır.

--reklam--

Mustafa Kemal Ulusu Kitapları - Eserleri

  • Atatürk'ün Yanı Başında

--reklam--

Mustafa Kemal Ulusu Alıntıları - Sözleri

  • "Efendiler, işte bunun içindir ki Hazreti Peygamber Müslümanlıkta rahiplik yoktur demiştir. Çünkü hangi din olursa olsun, rahibin, yobazın eline düşünce felaket olur. İsa'nın zuhuru zamanındaki Yahudi mabedinden engizisyon mahkemelerine, Oradan da bize kadar uzanan İstanbul şeyhülislamlarına bakınız. Tarihin her devresinde bu hakikati ispat eden deliller vardır" demişti. (Atatürk'ün Yanı Başında)
  • "Paşam, seni hiç unutmayacağım!" (Atatürk'ün Yanı Başında)
  • ... İlk iş olarak Amali Erbaa, Arapça bir işlem adı... Atatürk: "Benim çocuklarım bu kelimeleri anlamaz; çünkü bu kelimeler Arapçadır. Bunu Türkçeye çevirelim... Bundan sonra bunun adı 'Dört İşlem' dir." diyerek devam etti... (Atatürk'ün Yanı Başında)
  • Allah'ı çok değişik şekilde görüyor ve değerlendiriyorsunuz. Tamam, muhakkak ki Allah çok büyük ama gerçek olan, Allah'ın büyüklüğünün herkesin kafasının içi kadar olduğudur. (Atatürk'ün Yanı Başında)
  • ...Atatürk: "Ben de sizler gibi bir insanım, lütfen beni insanüstü ve doğaüstü görmeyin, hepiniz gibi benim de dünyaya gelmemdeki tek fevkaladelik vardır, o da 'Türk' olarak dünyaya gelmemdir." (Atatürk'ün Yanı Başında)
  • O hep 2000'li yıllardaki Türkiye'yi düşünür ve hayal ederdi. Onun görmesine imkân yoktu, herhalde ben de göremeyeceğim. Oğlum, torunlarım görecekler ve kendim gibi biliyorum, tarihimize ilgisizliğin artmasıyla üzülecek ama çok üzülecekler. İnşallah büyük Atamın, Paşamın kemiklerini sızlatmazlar. (Atatürk'ün Yanı Başında)
  • Atatürk, demokrasi anlamanı şöyle izah ederdi:"Herkesin düşüncelerini ve fikirlerini söyleyebilmesi." Kökü Türkçe olan bu kelime için "demek yani söyleyebilmek" izahını yapmıştı. (Atatürk'ün Yanı Başında)
  • ... Tabii herkes Atatürk olamazdı. Nitekim de o-l-m-a-d-ı. (Atatürk'ün Yanı Başında)
  • ... Ben şahsen yurdumuz da dahil, tüm insanlar arasında Atatürk kadar ağaç seven ve ağaç yetiştirme hususunda böyle çok büyük gayretler sarf eden bir insan olabileceğini tasavvur edemiyor, düşünemiyorum... (Atatürk'ün Yanı Başında)
  • ... Bana "Bu ülke hepimizin ama esas siz gençlerin. Mücadeleden yılmak yok tamam mı?" dedi. (Atatürk'ün Yanı Başında)