Kitap Künyesi
Yazar: Radi Dikici
Yayın Evi: Remzi Kitabevi
İSBN: 9789751415554
Sayfa Sayısı: 520
--reklam--
Bizans İmparatorluğu Tarihi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Şu Bizim Bizans - Byzantium 330-1453 Bizans, insanlık tarihinin en uzun süre yaşamış imparatorluklarından biridir. 1123 yıllık tarihinde farklı on üç hanedan tarafından yönetilerek yaratılan uygarlığın temel nitelikleri ve bu uygarlık yapısına nasıl ulaşıldığının anlatıldığı bu kitap, Şu Bizim Bizans'ın güncellenmiş baskısıdır. Kitapta siyasal olaylar dışında toplumsal yaşam, sanat, kültür, mimarlık ve günlük hayat gibi konular da yer almaktadır. Bizans İmparatorluğu Tarihi (Şu Bizim Bizans-Byzantium 330-1453) önceki baskılardan çok farklı araştırmaları da kapsamış ve bu bilgilerin ışığı altında yeniden düzenlenmiştir. Önceki baskıları okumuş olanlar ilk sayfadan itibaren yenilenen konuları fark edeceklerdir. Okur, Bizans İmparatorluğu'ndan yalnız insanlık tarihinin gelişimini değil, aynı zamanda ondan sonra gelen Osmanlı İmparatorluğu'nun ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal ve hukuksal yapısının nasıl etkilendiğini görecektir. Çünkü tarih, yalnızca geçmişi değil, geçmişten geleceğe taşınan mirasın yeni kuşakları nasıl etkilediğini de öğreten bir olgudur. -
--reklam--
Bizans İmparatorluğu Tarihi Alıntıları - Sözleri
- Konstantinople'un yeniden yaratılması için yapım faaliyetleri devam eder. Aradan birkaç yıl daha geçince ortaya muhteşem bir Konstantinople şehri çıkar (imar faaliyetleri, I. Jüstinyen zamanında ve daha sonraki yıllarda da devam eder ve ardından gelen imparatorlar şehre birçok ilave yaparlar.) Artık dünyadaki hiçbir şehri, belki Roma hariç, onunla mukayese etmek mümkün değildir. Sonraki bin yıl boyunca da, dünyada benzeri olmayacaktır. Nitekim XII-XIII. yüzyıl Arap tarihçilerinden Al Kazvini bunu en güzel şekilde ifade etmiştir: "Tarihte onun gibi bir şehir ne daha önce vardı, ne de bundan sonra olacaktır."
- "Bu topraklarda o muhteşem medeniyeti yaratan tüm Bizans imparator ve imparatoriçelerine..."
--reklam--
Bizans İmparatorluğu Tarihi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Gerçeğin çarpıtılması: Ben de üstat Radi Dikici gibi Bizans İmparatorluğu yoktur diyenlerdenim zira son Roma İmparatoru dirilse ve adama Bizans İmparatoru desek anlam verememiş bir şekilde yüzümüze bakar. Batı Roma İmparatorluğu'nun son buluşu ile ortada sadece Doğu yani bir Roma İmparatorluğu kalmıştır ve başkent İstanbul idir. Biz Türklerin İstanbul zaferini küçümsemek adına Roma İmparatorluğu yerine Bizans denmektedir. Sağ ol üstadım, Radi Dikici. yazar/i4999 kitap/kitap--25595 kitap/kitap--22972 (Selanik)
Şu Bizim Bizans: Çok beğendim, severek ve heyecanla okudum. Bir kaynak kitap hatta ders kitabı olarak kullanılacağı gibi soluksuz okunacak heyecanlı bir roman gibi bile okunabilir. Yazar çok büyük bir emek vermiş, önünde saygıyla eğiliyorum. Kitabın, "Şu Bizim Bizans" olan eski ismi kalabilirdi diye düşünüyorum. Her ne kadar bu topraklarda hüküm sürmüş bir medeniyeti anlatsa da bir İstanbul kitabı olduğunu düşünüyorum. Başucu kitaplarımdan biri olarak kütüphanemin en güzel köşesini süsleyecektir. (Cevat Bayhan)
--reklam--
Bizans İmparatorluğu Tarihi PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Radi Dikici - Bizans İmparatorluğu Tarihi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bizans İmparatorluğu Tarihi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Radi Dikici Kimdir?
1937 yılında Samsun'da doğdu. İlk ve orta öğrenimine Samsun ve ardından Ankara'da devam etti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni 1959 yılında bitirdikten sonra, on iki yıl maliye müfettişliği görevinde bulundu.
Halen çeşitli sanayi kuruluşlarında üst düzey yöneticilik yapan Radi Dikici aynı zamanda dergi ve gazetelere makaleler yazıyor.
--reklam--
Radi Dikici Kitapları - Eserleri
- Zeki Müren
- Dört İstanbul
- Bizans İmparatorluğu Tarihi
- Theodora
- Cumhuriyet'in Divası Müzeyyen Senar
- Müzeyyen Senar Efsanesi
- İmparator Heraklius
- Büyük Konstantin - Helena ve Fausta
- Şu Bizim Bizans
- Bizans'ı Anlamak
- Bu Şehr-i Stambul ki
- Bizans İmparatoru Büyük Theodosius
- Ben Bir Celaliyim - Karayazıcılar
--reklam--
Radi Dikici Alıntıları - Sözleri
- "Bu topraklarda o muhteşem medeniyeti yaratan tüm Bizans imparator ve imparatoriçelerine..." (Bizans İmparatorluğu Tarihi)
- ...Biz sultanımla ruz-i mahşerde (kıyamet günü) cennette buluşacağız. (Cumhuriyet'in Divası Müzeyyen Senar)
- Bugün hiçbir şekilde bilemeyeceğimiz değerler, Zeki Müren gibi şanslı olmadıkları için kaybolup gitmişlerdir. (Zeki Müren)
- ..başkalarının mutsuzluğu üzerine mutluluk inşa edilemiyormuş.. (İmparator Heraklius)
- Ben Müzeyyen Senar hanımefendinin plaklarıyla yetişmiş bir sanatçıyım. Anneme minnetim sonsuzdur. Çünkü evdeki yüz plaktan doksan sekizi Müzeyyen hanımefendiye aitti. Onlar olmasaydı, belki bugün Türk sahnelerinde bir Zeki Müren olmazdı. (Zeki Müren)
- Anladım sevmeyeceksin beni sen nazlı çiçek Hasta gönlüm yine hicranını yalnız çekecek Bil ki ruhum seni çılgınca severken ölecek Yine sensin ben bir lahza şifayab edecek (Müzeyyen Senar Efsanesi)
- "Mesajın çok belli, "Gönül kapım açıktır, gir içeri", diyorsun. Ama girdim ve baktım içerisi çok kalabalık, anladım ki bana yer yok, geri döndüm." Dedim." (Zeki Müren)
- 17. yüzyılın ikinci yarısından başlayarak II.Mahmut dönemine kadar iktidar, padişahlardan artık sadrazamlara geçmiş ve bu sefer sadrazamlık hanedana dönüşmüştür. Sadrazamlar o derece güçlenmişlerdir ki padişahların kaderini çizmeye başlamışlar, onları gerektiğinde tattan indirebilmişlerdir. (Dört İstanbul)
- "Unutmayalım ki, büyüklük her zaman sanattan değil, bazen insanlıktan da geçer." (Zeki Müren)
- Esasında bir ordu savaşa girerken kaybederim endişesi içindeyse savaşı yarı yarıya kaybetmiş demekti. (Büyük Konstantin - Helena ve Fausta)
- Konstantinopol ziyareti Muaviye'ye önce Şam valiliği, ardından da Emevi Devletini kurma yolunu açacaktı. Konstantinopol'de gördüğü eserler ona ilham vermişti. Şam'da büyük Emevi Camisi'ni yaptıracak, bunun için de zamanın Bizans imparatorundan kendisine mimar ve mühendis göndermesini isteyecekti. (İmparator Heraklius)
- Tarihte hiçbir zaman Bizans İmparatorluğu diye bir devlet olmamıştır. 1453’te İstanbul’un fethine kadar onlar kendilerini hep Romalı olarak bilmişlerdir. Ancak 16. yüzyılda bir Alman tarihçi Hieronymus Wolf Corpus Historiae Byzantinae adlı eserinde Roma İmparatorluğu yerine Bizans İmparatorluğu tabirini kullanınca, bu isim süreklilik kazanmıştır.Yani Roma İmparatorluğu’nun 330-1453 yılları arasındaki 1123 yıllık dönemini tarihçiler Bizans İmparatorluğu olarak ifade etmekte ve bu ismi kullanmaktadırlar. (Bizans'ı Anlamak)
- "Zeki Müren'in olduğu yerde mutlaka neşe vardı," diye anlattı." (Zeki Müren)
- "... Zeki Müren, yaşadığı döneme damgasını vurmuş çok özel bir sanatçıydı. Olağanüstü güzel sesi, sahne hakimiyeti, çok özel Türkçesiyle; farklı olduğunu hissettirir, birçok modaya öncülük ederdi." (Zeki Müren)
- Yeniçeriler aynı zamanda başşehrin polisi, yangın gözcüsü ve gümrük memurları idiler. Her gün İstanbul’a gelenleri kontrol ederler ve akşamları şehri terk edip terk etmeklerine bakarlardı. Çünkü, bu şehrin nüfusunun dengede tutulması ve gerekli göçün önlenmesi padişah buyruğudur. (Dört İstanbul)
- Kuvvet, olgunlukla birleştiği zaman faydalı ve şerefli oluyor. Birinin ezip, yok etmeye çalıştığını, diğeri, kucaklayıp yükseltiyor... Müzeyyen Senar'la Zeki arasındaki büyük fark da bence insanlık anlayışıdır... (Müzeyyen Senar Efsanesi)
- Avrupa’nın belli başlı merkezleri Paris ve Londra dahil hiçbir başşehirde 17. yüzyıl sonları ve 18. yüzyıl ortalarına kadar, İstanbul’da olduğu kadar elçi yoktur. Çünkü imparatorluk o dönemde Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Karadeniz, Akdeniz ve Hint Okyanusu’na uzanan toprakları ile bir dünya devletidir….. 17. yüzyılın sonlarına kadar, İstanbul’da elçilik aynı zamanda riskli makamlardır. Çünkü Osmanlı imparatorluğu savaşa girdiği her ülkenin elçisini derhal Yedikule’ye hapseder. Örneğin; Fransız elçileri altı, Venedik elçileri iki, Rus elçileri iki defa Yedikule’ye hapsedilmişlerdir. Ancak, her elçi savaş bitince sağ salim hapisten çıkar. İstisnası 1524 ve 1729 yıllarında idam edilen İran elçileridir. Elçilerin muhatapları esas itibari ile sadrazamlar olur. (Dört İstanbul)
- Beni ateşlere salan o kapkara siyah gözler Beni çılgın gibi yakan o tatlı sözler, güler yüzler Hayatımda sana kanmak nasib olmaz ise eğer Kapansın, perde çekilsin cihan sensiz hiçe değer (Müzeyyen Senar Efsanesi)
- Gittin bu gidiş bence ölümden de beterdi Gönlüm geri dönmez o giden sevgili derdi Hicrinle solan gam dolu ufkumda her akşam Rüzgarlar elem şarkısı da geçerdi (Müzeyyen Senar Efsanesi)
- Büyük Konstantin tarafından 11 Mayıs 330 Pazartesi günü Nuova Rome, yani Yeni Roma adıyla Konstantinopol’ü başkent yaparak başlayan Roma İmparatorluğu’nun, daha çok bilinen adıyla Bizans İmparatorluğu’nun macerası tam 1123 yıl 18 gün sonra, 29 Mayıs 1453 Salı günü sabahın erken saatlerinden itibaren biter ve o da tarihin sayfaları arasında yerini alır… (Dört İstanbul)
Yorumlar
0 yorum