Kitap Künyesi
Yazar: İmam Buhari
Derleyen: Mehmet Yaşar Kandemir
Yayın Evi: Tahlil Yayınları
İSBN: 9786059494373
Sayfa Sayısı: 742
--reklam--
El-Edebü'l Müfred Cilt 2 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Sünnet-i nebevînin kandili İmam Buharî'nin yüzyıllardır başucu kitaplarından biri olarak okunan, öğrenilen ve uygulanan el-Edebü'l-Müfred titiz bir çalışmayla iki cilt hâlinde yayınlandı. Hadis-i şeriflerin ışığını aktaran en önemli kaynaklardan biri olarak görülen eserde kısa açıklamalarla izah edilen çok sayıda konu başlığında yüzlerce hadis bulunuyor ve adı geçen sahabilerin hayatı hakkında da bilgiler yer alıyor.
Mehmet Yaşar Kandemir hoca efendinin ince kaleminden.
(Tanıtım Bülteninden)
--reklam--
El-Edebü'l Müfred Cilt 2 Alıntıları - Sözleri
- Peygamber Efendimiz (sav); "Size iyilik edenlere nankörlük etmeyin." buyurmuştur.
- Bir kimseyi hayır düzeltmezse, şer düzeltir.
- Abdullah ibni Ömer radiyallahu anhümâ şöyle dedi: "Biriniz, içinde kimse bulunmayan bir eve girdiğinde: 'es-Selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi's- Sâlihîn ( Allah'ın selâmı bize ve Allah'ın salih kullarının üzerine olsun)' diye selâm versin.
- Bu konuda yapacak tek şey, Allah'a sığınmaktır.
- Ebû Hüreyre radiyallahu anh şöyle dedi: "İnsanların en cimrisi, selâm vermekte cimrilik gösterendir. İnsanların en âcizi ise, Allah'a dua etmekte âcizlik gösterendir."
- Kim Allah'ı anıyorsa, o kişi anılmaya lâyıktır. Allah'ı anmayı unutan ise unutulmayı hak eder. Asil bir soydan gelmek, daha fazla itibar görmeyi gerektirmez. Allah katında itibar, Allah'ı çok anmakla, takvâ sahibi olmakla elde edilir.
- Bir gün Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin yanına vardım. Hurma lifinden örülmüş bir divanda yatıyordu. Başının altında ise, içi hurma lifiyle doldurulmuş deri bir minder vardı. Mübarek teniyle divan arasında da sadece bir elbise vardı. Yanına Ömer girdi ve bu hâli görünce ağlamaya başladı. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ona: - "Niçin ağlıyorsun, ey Ömer?" diye sordu. O da: - "Ya Resulullah! Vallahi şunun için ağlıyorum: Biliyorum ki, sen Allah katında İran kisrâsından da Bizans kralından da daha değerlisin. Ama onlar dünya nimetleri içinde yaşıyorlar, sen ise şu gördüğüm şekilde yaşıyorsun." dedi. Bunun üzerine Allah'ın Resulü şöyle buyurdu: - "Ey Ömer! Dünyanın onlar için, âhiretin ise bizim için olması seni memnun etmiyor mu?" Ben de: - "Elbette memnun ediyor." dedim. O da: - "İşte mesele bundan ibaret." buyurdu.
- Resûl-i Ekrem Sallallahu aleyhi ve sellem’in dualarından : “Allahım ! Seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzelce kulluk etmekte bana yardım et!”
- Doğru yoldan sapmaktan, bilgisizliğe düşmekten, bilmediğimiz bir şeyden sorumlu tutulmaktan Allah'a sığınırız.
- Her ibadette az da olsa bir gayret, bir zahmet vardır. Ama dua etmek öyle değildir. Oturduğu yerden ellerini açarak Allah'a dua etmeyi beceremeyen kimse insanların en acizi, en gafili ve en vurdumduymazıdır.
- Hayâ, ancak hayır kazandırır.
- Meclislerin en hayırlısı, en geniş olanıdır.
- - Kim evine selâm vererek girerse, Aziz ve Celil olan Allah'ın himayesi altındadır. - Kim namaz kılmak için mescide giderse, Allah'ın himayesi altındadır. - Kim Allah yolunda cihada giderse, Allah'ın himayesi altındadır.
- Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Utanmadıktan sonra dilediğini yap."
- Alnını Allah için yere koyan, kibirden kurtulur.
--reklam--
El-Edebü'l Müfred Cilt 2 İncelemesi - Şahsi Yorumlar
bismillahirrahmanirrahim: İmam Buhârî'nin rahmetullahi aleyh, "her müslüman ferdi ilgilendiren ahlak hadisleri" anlamındaki el-Edebü'l Müfred eseri tadına doyamayacağınız, üzerinde belki uzun süre tefekkür edebileceğiniz bir eser. Bu kitapla birlikte hayatımı, düşüncelerimi, üslûbumu kısacası hayatımın her alanını sorgulamaya başladım. Kitap aklımıza kalbimize ve ruhumuza şifâ gibi... Hayatına hadisler ışığında yön vermek isteyenler, ahlâkını peygamber ahlâkına benzetmek için niyet eden ve çabalayan her Müslümanın okuması gereken bir eser. (Esma Ilık)
Bismillahirrahmanirrahim O kadar sade bir anlatımı var ki, manevi yönden ağır olan bir konuyu sade bir dil ile anlatarak kelimelere değil de kitabın konusuna odaklanmamızı istemişler. kitap/el-edebul-mufred-cilt-2--106050, kitap/el-edebul-mufred-cilt-1--106049 Çok sevdim bu ikiliyi :) İnsan ilişkilerini, davranışlarımı sorgulamama neden oldu.. Amaç da bu zaaten.. Çok fazla bilgi tüketip o bilgileri hayatımızda konumlandırmadığımız zaman, beynimiz çöplük olmaktan başka bir değere sahip olmuyor. Ömrümüzün bir kısmını aideyet, bir kısmını şikayet, bir kısmını da tatminsizlik yiyip bitiriyor galiba? Bu Kitap insanın ruhuna reset atıyor... Okuyun göreceksiniz... :) Hayırlı Ramazanlar Selametle (Eبru)
İmam Buhari'nin (Rahmetullahi aleyh) ahlak hadislerini topladığı el-edebü'l müfred isimli eseri. İçerisinde tekrarları ile birlikte 1322 hadis bulunmaktadır. Müellifin kitabı yazma amacı Resulullah'ın (sallallahu aleyhi ve sellem) ahlakını insanlara öğretmektir. Kitabın içerisinde hadisler dışında ashabın ve tabiin büyüklerinin de tavsiyeleri bulunmaktadır. Hadislerin deryasına dalmak ve hayatına hadisler ışığında yön vermek isteyen; ahlakını peygamber ahlakına benzetmek için çaba harcayan herkesin okuması gereken bir eser. . . (Nurten Güzel)
--reklam--
El-Edebü'l Müfred Cilt 2 PDF indirme linki var mı?
--reklam--
İmam Buhari - El-Edebü'l Müfred Cilt 2 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de El-Edebü'l Müfred Cilt 2 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı İmam Buhari Kimdir?
Muhammed ibn İsmail el Buhari veya İmam Buhari (d. 21 Temmuz 810, Buhara - ö. 31 Ağustos 869 Hartenk, Semerkand), Buhara'lı Türk birmuhaddistir.
Arap geleneklerine göre adı Ebu Abdillah Muhammed bin İsmail bin İbrahim bin el-Mugîre bin Merdezbehe-l' Cufî el-Buhârî (Arapça: محمد بن إسماعيل بن ابراهيم بن المغيرة البخاري , Muḥammed b. Ismāʿīl b. Ibrāhīm b. al-Muġīra al-Buḫārī al-Ǧuʿfī)'dir. Yazdığı Sahih-i Buhari diye bilinen (Arapça: الجامع الصحيح, al-Ǧāmiʿu ʾṣ-ṣaḥīḥ) eser sonradan Kütüb-i sitte diye anılan serinin ilk kitabını oluşturur.
21 Temmuz 810 yılında günümüzde Özbekistan'da bulunan Buhara şehrinde doğmuştur. 869 yılında ölmüştür. Buhara'da doğduğundan ismi Buhari kalmıştır. Genç yaşta annesinin terbiyesi altında Arapça'yı ve Kur'an'ı öğrenmiştir. Mekke'ye ilk gidişi hac amacıyla, 16 yaşında annesi ve kardeşi ile birlikte olmuş, annesi ve kardesi Buhara'ya dönerken, kendisi ilim ögrenmek istegiyle Mekke'de kalmıştır (Hicri 210/Miladi 825).[1][2] Babasından kalan servet onun hiç kimseye muhtaç kalmadan ilim öğrenmesine vesile olmuştur. İmam olarak anılan Buhari, İslam dininin en büyük muhaddisi sayılır. İslam Peygamberinin vefatından 178 yıl sonra dünyaya gelen Buhari, hadisleri halk içinden duyduğu ve kendi araştırmaları ile oluşturmuştur. Oluşturduğu hadis eserleri sayesinde İslam içerisinde Kuran'ın yanında Hadis düsturunu oluşturan kişi olarak bilinir.
--reklam--
İmam Buhari Kitapları - Eserleri
- El-Edebü'l Müfred Cilt 1
- Sahih'i Buhari Muhtasarı
- El-Edebü'l Müfred Cilt 2
- Edebu'l-Müfred
- Hadislerle Müslümanın Edep ve Ahlakı
- El-Edebü'l-Müfred
- El Edebül Müfred
- Sahihi Buhari ve Tercemesi (17 cilt)
- Sahih-i Buhari Tercüme ve Şerhi (11 Cilt Takım)
- Hallerin Terbiyesi
- Namazda Elleri Kaldırma Kitabı
- el - Edebü'l Müfred
- Müttefekun Aleyh Hadisler
- Hayatı Rasülullah İle Yaşamak El Edebü'l-Müfred 2.CİLT
- Hayatı Rasülullah İle Yaşamak El Edebü'l-Müfred 1.CİLT
- Sahih-i Buhari 2. Cilt
- İlahi Kelamın Müdafaası
- Sahihi Buhari Arapça Tek Cilt (Muhtasar)
- Birru’l-Vâlideyn
- Sahih-i Buhari 6. Cilt
- Sahih-i Buhari 5. Cilt
- Sahih-i Buhari 4. Cilt
- Sahih-i Buhari 3. Cilt
- Sahih-i Buhari 2. Cilt
- Sahih-i Buhari 1. Cilt
- Ayet ve Hadislerle Sahih Dualar
- SAHİH-İ BUHARÎ MUHTASARI TECRİD-İ SARÎH TERCEMESİ ve ŞERHİ -2. CİLT
- Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercemes Cilt 1
- Şah-ı Nakşibend Gönüller Nakkaşı
- El-Edebü'l Müfred'den Hadis Sohbetleri
- Kulların ve Fiilerinin Yaratılması
- Birrül Vâlideyn
- Edebu'l Müfred
--reklam--
İmam Buhari Alıntıları - Sözleri
- Abdullah ibni Mes'ûd radıyallahu anh şöyle dedi: "Ciddi olsun, şaka yollu olsun yalan söylemek doğru değildir. Birinizin çocuğuna sana şunu vereceğim deyip sonra da vermemesi doğru değildir." (El-Edebü'l Müfred Cilt 1)
- Enes İbni Mâlik’in annesi: “Yâ Resûlallah! Hizmetkârın Enesçiğe duâ et!” deyince, Peygamber aleyhisselâm, Allah Teâlâ’dan benim için hayırlı olan her şeyi istedi. Duâsının sonunda: “Allah’ım! Onun malını ve evlâdını çoğalt ve ona verdiklerini bereketli kıl” buyurdu. Fahr-i Âlem Efendimiz’in Enes’e yaptığı duâ gerçekleşmiş, Enes yüz yıldan fazla yaşamış, Ensâr’ın en zengini olmuş, 120 kadar çocuğu ve torunu dünyaya gelmiştir. (El-Edebü'l Müfred Cilt 1)
- Eğer biz, dostların ayıplarına baksaydık, dostsuz kalırdık. (Hallerin Terbiyesi)
- Ka’b ibnu Malik r.a. şöyle dedi: Allah Rasulu s.a.v. şöyle buyurmuştur: “Müminin misali yeşil ekin dalı gibidir. Rüzgar onu kah eğer, kah doğrultur durur. Münafığın misali yere sabit sedir ağacı gibidir. Ortasından veya altından kırılıncaya kadar dimdik durmaya devam eder.” 5643 (Sahih-i Buhari Tercüme ve Şerhi (11 Cilt Takım))
- "Hz. Ali radiyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre; Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bir cenazede idi. Eline bir şey alıp onunla yere bir şeyler çizmeye başladı ve şöyle buyurdu: "Sizden hiçbir kimse yoktur ki, cennetten veya cehennemden yeri takdir edilmiş olmasın." (Ashab-ı Kiram): "Ey Allah'ın Rasulü! O halde çalışmayı bırakıp da bize yazılmış olana tevekkül etmeyelim mi?" dediler. Rasulullah şöyle buyurdu: "Çalışın. Zira herkese ne için yaratıldıysa, onun için imkan verilmiştir." Ve buyurdu ki: "Saadet ehlinden olana, saadet ehlinin ameli kolaylaştırılır. Şekavet ehlinden olana da şekavet ehlinin ameli kolaylaştırılır." Sonra şu Ayet-i Kerime'yi okudu: "Onun için kim (elinde bulunandan) verir, Allah'a karşı gelmekten sakınır ve en güzel sözü (kelime-i tevhidi) tasdik ederse, biz onu en kolay olana kolayca iletiriz. Fakat kim cimrilik eder, kendini Allah'a muhtaç görmez ve en güzel söz (kelime-i tevhidi) yalanlarsa, biz de onu en zor olana kolayca iletiriz." (el - Edebü'l Müfred)
- Abdullah ibni Ömer radiyallahu anhümâ şöyle dedi: "Biriniz, içinde kimse bulunmayan bir eve girdiğinde: 'es-Selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi's- Sâlihîn ( Allah'ın selâmı bize ve Allah'ın salih kullarının üzerine olsun)' diye selâm versin. (El-Edebü'l Müfred Cilt 2)
- Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Utanmadıktan sonra dilediğini yap." (El-Edebü'l Müfred Cilt 2)
- Birbirinize kin tutmayiniz, birbirinize hased etmeyiniz. Ey Allah'ın kulları kardeş olunuz.. (El Edebül Müfred)
- Ebû Katâde Rib'î (r.a.)'dan. Kendisi şu hadisi/bilgiyi anlatırdı: "Rasûlüllah (s.a.v.)'in yanından bir cenaze geçirdiler: " Rahata erdi, rahat ettirdi." buyurdu: "Ey Allah'ın Rasûlü, rahata erme ve rahat ettirme nedir?" dediler: "Mümin bir kul dünya yorgunluğundan rahat eder. Günahkâr/kötü bir kul da (bu dünyadan göçerek) diğer kulları, memleketleri, ağaçları ve hayvanları rahat ettirir" buyurdu". (Müttefekun Aleyh Hadisler)
- "Sevgin, saplantılı bir tutkuya, nefretin helak edici bir buğza dönüşmesin" Hz. Ömer ra. (Edebu'l-Müfred)
- Ebu Hureyre (r.a.) rivayet etmiştir: "Ölümünden sonra, ölünün derecesi yükseltilir. Ölü: "Ey Rabbim! Bu nasıl bir şeydir?" der. Ona: ''Çocuğun senin için Allah'tan mağfiret diledi!" denilir.. (Hadislerle Müslümanın Edep ve Ahlakı)
- Müslüman müslümana zülmetmez ve onu tehlikede bırakmaz. (Sahihi Buhari ve Tercemesi (17 cilt))
- Allah Teâlâ'dan kusurlarının bağışlanmasını isteyen, kendisine karşı yapılan kusurları bağışlamalıdır. (El Edebül Müfred)
- Utanmazsan dilediğini yap. (El Edebül Müfred)
- Meclislerin en hayırlısı, en geniş olanıdır. (El-Edebü'l Müfred Cilt 2)
- . . . Hatırlat, şüphesiz ki hatırlatmak, mü’minlere fayda verir. (Sahih'i Buhari Muhtasarı)
- Kibir, hakkı kabul etmemek ve insanları hakir görmektir. (el - Edebü'l Müfred)
- Ebû Zer el-Gıfârı radıyallahu anhtan: Şöyle demiştir: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte bir seferde bulunuyorduk .Müezzin (Bilâl-i Habeşî radıyallahu anh) öğlen ezanını okumak istedi. Nebî-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, “Serinliği bekle (de öyle oku)” buyurdu. (Bir müddet) sonra yine okumaya davrandı. Yine “Serinliği bekle (de öyle oku)” buyurdu. (Müezzin) tâ tepelerin gölgelerini uzanmış gördüğümüz zamana kadar (bekledi). (SAHİH-İ BUHARÎ MUHTASARI TECRİD-İ SARÎH TERCEMESİ ve ŞERHİ -2. CİLT)
- "Enes radıyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre; o, şöyle dedi: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem kendisine bir şey (hediye) getirildiği zaman şöyle buyururdu: "Bunu falan kişiye götürün. Çünkü o, Hatice'nin arkadaşıydı. Bunu filan hanımın evine götürün. Çünkü o, Hatice'yi seviyordu." (el - Edebü'l Müfred)
- Bera'dan r.a. o şöyle dedi: Allah Rasulu sallallahu aleyhi ve sellem Semiallahulimen hamideh deyip de secde edinceye kadar, bizden hiç kimse sırtını eğmezdi. Sonra O'nun ardından secdeye varırdık. (Sahih-i Buhari Tercüme ve Şerhi (11 Cilt Takım))
Yorumlar
0 yorum