Kitap Künyesi

Yazar: Ahmet Haldun Terzioğlu

Yayın Evi: Panama Yayıncılık

İSBN: 9786057739131

Sayfa Sayısı: 320

--reklam--

Göç Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kimi budunların yazgısı kanla yazılır. Kimi kişilerin de...

Silinmez, çıkmaz. O kutlu al renk, sürekli belli eder kendini. Bir ulu im gibi… Yazgısı kanla yazılan budunlar, bu kanın rengini bayrak ederler, kutla taşırlar. Kanlarının döküldüğü yurt topraklarını da ölümüne severler.

Ancak, zaman zaman kan da yetmez yurdu tutmaya, direnme de, isteme de...

Göç gerekir!

Göç acıdır!

Göç hüzünlüdür!

Türk Kimmerlerin, ana yurtları Kimmerya’dan Anadolu’ya göçleri, geçmişin en acı ve hüzünlü göçlerinden biridir!

Destancı bu kutlu göçü anlattı ki unutulmasın!

Diledi ki: Anadolu’ya giren ve Anadolu’yu yurt tutan Türk Kimmerlerin Göç Destanı, Anadolu’yu Türk yapan ulu geçmişi imlesin!

--reklam--

Göç Alıntıları - Sözleri

  • Öç, öcü kovalar. Kan davasının sonu gelmez. Yeneni de olmaz İki yan da kendi yitirdiklerini öncelliyor, karşı yanın yitirdiklerini küçümsüyorlardı. Böylece daha kızgın, daha küskün. Öç öcü iteliyordu. Öç, daha fazla kan istiyordu.
  • “Tanrı, seçkimden dolayı beni yargılamasın!”
  • Kadim Türk budun Kimmerler,çok önemlidir,Çünkü Anadolu ya gelen ilk Türk budunudur.Hemde kalıcı izler bırakan...Üstelik Amazon’larla birlikte kutlu bir tarih oluşturdular. Bugün aldı kalmış,kendileri varlığını sürdüren yada başka adlara dönüşen pek çok Türk budununun atalarıdırlar. Kıpçaklar...Hazarlar...Balkarlar...Bulgarlar... Lezgiler...Finler...
  • Kan akmadan gelecek yazılabilir mi? Kan, geleceğin gücüdür. Bugün akmayan kan, yarın mutlaka akacaktır, hem de daha fazlasıyla.
  • Bilenler umutsuzdu.Bilmeyenler de bilgisiz. Böyle bir durumda, sonuç beklemek raslantıların işiydi.
  • Bilmenin yükünü çekiyorlardı ve bilmemek, ne büyük kutmuş anlıyorlardı.
  • Yurt terk etmek hiç kolay olmuyordu, ama daha zoru yeni yurt edinmekti.
  • Öldürmek bir çabaydı. Ölmek de bu çabanın sonucunda beklenen sıradan bir sonuç. Çaba önemliydi ancak ölmek önemli değildi.

--reklam--

Göç İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kimmerlerin Anadolu’ya Göçü: Destancının kaleminden Kadim Türk Budun Kimmerler Göç Destanı. Kimmerlerin Kimmerya dan büyük savaşlar vererek, bölünerek ve sayısız yiğidi yağış ederek Kızılyana doğru (Anadolu’ya ) yapılan zorlu göç anlatılmaktadır. Aras ve Kura nehirlerinin isimlerinin nereden geldiğini kitabın son kısımlarında bulabileceksiniz. Ayrıca Bir çok Türk budununun (Kıpçaklar, Hazarlar, Balkarlar, Bulgarlar, Lezgiler gibi) varoluşlarının temellerini yine bu eserde rahatlıkla bulacağınızdan şüpheniz olmasın. Var olasın Destancı (Abdulkerim Zengin)

Ocak ayının 2.betiği (2021 yılında okuduğum 2.betik): Betiği elime alırmaz özümü o çağda his ettim. Durağan başlayan bir dönemden Hun-Hıtay çatışmaları sonucundan bir göç dalgası oluştu. Bu da yeni çağın ve oluşumun ulakçısıydı. Ya kardeş kanı akıtılarak göç başlayacak ya da siyasi üstünlüğü bir yana bırakıp birlik halinde Massagetleri yok edecekti. Kimmer de Saka da siyasi üstünlüğü bırakmadılar ve kardeş kanı akıttılar. O sahneleri tanık olunca ciğerlerim parçalandı ve keşke mühadele etseydim ama yazgıya yön yetkimiz yoktur. İskit (Saka) Türkleri'nin baskısı sonucunda Kimmer Türkleri, gelecekte Kıpçak Bozkırı olarak anılan coğrafyadan göç ettiler. Bu göç sırasında Lezgi'lerin Türk soylu oldukları ve dilleri de Çuvaş Türkçesi gibi Kimmer Türkçesi'nin kalıtçıları mı? Sorusu aklıma getirdi. Lezgiler ile Avarlar aynı olduğu düşünen Yomakçı Ata, bu konuda birazcık yanılıyor. Lezgi de Avar da birer Kafkas halkı (elidir). Avarlar, Türk soylu Avarlar'ın torunları değil onlarla ad benzerliği vardır. Bana da bunu Alan kökenli Karaçay Türk'ü Ufuk Tavkul okutucum dedi çünkü Kafkasya onun alanıdır. Yomakçı Ata'nın bu teziyle Tavkul okutucuma Lezgiler'in Türk soylu mu? diye sormamı odlandırdı. Kim derdi ki bir Kimmer boyu olan Kumanlar, göçlenip budun olacak. Hazar, Balkar ve Utrigur torunları da onun boyları olacak. Utrigur torunları olan İtil Bulgarları zamanla Tatar adını alıp ve konuştukları Türk lehçesi bir Kıpçak kolu haline gelecek. Kuman Türkleri, Ahıska Türkleri'nin atası oluyor. Hazarlar, Azerbaycan coğrafyasının ad babasıdır. Aslında Azerbaycan değil Hazarbaycan. Ayrıca Hazar Türkleri'nin torunları olan Karay Türkleri de konuştukları Karay lehçesi ödle Kıpçak Türkçeleşti. Betimlemelerde börüleriyle gösterilen Odin'in Tyrkland'dan İsveç'e yolculuğu ertekide ayrıntılarıyla anlatılır, adaletinden ve bilgeliğinden söz edilir. Bazı tarihçiler, Tyrkland'ın Orta Asya olduğunu vurgularken Yomakçı Ata'nın bu betiği Tyrkland'ın Kimmerya olduğu mantıklı kılıyor. Kimmerya, İskandinavya yarımadasına coğrafi olarak çok yakındır. Kuzeye göç eden Kimmer Türkleri, hem Fin ataları oldu hem de İsveç Cermenleri başta olmak üzere Viking Cermenleri etkiliyor. Tarihin cilvesidir ki onların içinde erirken onlara runik alfabesi ile Odin ve Thor gibi tanrıları bırakıyor. Anadolu'ya göç eden Kimmer Türk budunun Hititler'in ataları olacağını tahmin ederken Türki ve Turukku devletlerinin ataları mı olacak? sorusunu esimde uyandırdı. Bu sorunun yanıtı elbette serinin son betiğinde öğreneceğim. Severek okuduğum bu betiği okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Yomakçı Ata ile tarihimizin karanlık çağlarına yolculuk ediniz. (Bleda Gəncay SÖNMƏZ)

Destancı yeni bir destan yazdı. Destan diyince yanlış anlaşılmasın olmayanları değil olanları destanlaştırarak anlatması. Anadoluya ilk gelen kimerlerin yolculuğunu anlatan destancıyı okurken büyük zevk alıyorum. Mö. 700-750 yılları arasını anlatıyor Anadoluya gelen ilk atalarımızın nerelerden geldiğini nerelerde bulunduğunu romanlaştırmış. İnanın Ahmet Haldun beyin hiçbir kitabını sıkılmadan okuyacaksınız. Tarih severler için ilk tercih olacak bi yazar (İBRAHİM ÖZDEMİR)

--reklam--

Göç PDF indirme linki var mı?

--reklam--

Ahmet Haldun Terzioğlu - Göç kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Göç PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ahmet Haldun Terzioğlu Kimdir?

1960 yılında, Trabzon, Beşikdüzü İlçesi, Takazlı Köyü'nde doğdu.

Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Mezunudur. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirmiştir.

Devlet memuru olarak Türkiye'nin hemen her bölgesinde; doğudan batıya, kuzeyden güneye görev yapmış ve 2006 yılında hizmet süresi dolar dolmaz, kendi isteği ile emekli olmuştur. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Edebiyat hayatı tarım konularında broşürler hazırlayarak ve makaleler yazarak başlamıştır. Bir dönem mesleki bir derginin yayın kurulunda görev almış ve köşesinde sürekli makaleler yazmıştır. Kısa bir dönem derginin editörlüğünü yürütmüştür.

Bazı kurum, kuruluş, siyasi parti ve kişiler için özel çalışmalar yapmış, yazıları, fikirleri, projeleri, hazırladığı afişler ve sloganları kullanılmıştır. Pek çok dergi ve kitapların düzenlemesinde ve çıkarılmasında katkı sağlamıştır.

Çeşitli kurum ve kuruluşlar için tanıtıcı film senaryosu yazmış, bunların hazırlanmasına katkıda bulunmuştur.

İlgi alanını Türk Tarihi ve Mitolojisi üzerine yönlendiren yazarın iki adet yayınlanmış mitolojik romanı bulunmaktadır. (Gök Tanrı'nın Çocukları ve Oğuz Han)

2006 IV. Gila Kohen Öykü Yarışmasında, "Veresiye defteri" isimli öyküsü yayınlanmaya layık bulunmuş ve hazırlanan kitapta yer almıştır.

2007 Yılı Mustafa Necati Sepetçioğlu Tarihi Roman Yarışmasında "Alp Er Tunga" İsimli Mitolojik Romanı ile Birincilik Ödülüne layık görülmüştür.

2008 Yılında Gelir İdaresi Başkalığı'nın düzenlediği, Vergi konulu Tiyatro yarışmasında, Çocuk Oyunu Dalında "Karınca Kararınca" isimli oyunu ile ikincilik ödülü almıştır. Oyunu yayınlanmış ve sahnelenmiştir.

2008 İLESAM "Esere ve Emeğe Saygı" Öykü yarışmasında "Gitti Hatıralarım" isimli öyküsü mansiyon kazanmıştır.

Daha birçok edebi yarışmada ödülleri bulunmaktadır.

--reklam--

Ahmet Haldun Terzioğlu Kitapları - Eserleri

  • Mete Han
  • Alp Er Tunga
  • Tomris Han
  • Kür Şad
  • Aksaçlılar Meclisi 1 - Devletin Bekçileri
  • Göktürkler
  • Teoman Han
  • Alparslan
  • Bozkurt Destanı
  • Çiçi Han
  • Gök Moğolların Başbuğu: Cengiz Han
  • Darağacında Bir Bozkurt
  • Kiok Han
  • Hun Kartal Savaşçısı
  • Şaman Kız
  • Alamut'un Piri Hasan Sabbah
  • Tuğrul ve Çağrı Bey Devlet Yolunda
  • Fırat'a Destan
  • Aksaçlılar Meclisi 2 - Vurgun
  • Selçuk Bey
  • Reisim Çatlı
  • Göktanrı'nın Çocukları
  • Moğol
  • Oğuz Kağan
  • Aksaçlılar Meclisi 3 - Savaş
  • Harem Ağası
  • Hunlar da Çılgındı - Hun Türklerinin Çılgın Tarihi
  • Kadim Türk Budun Kimmerler
  • Komando
  • Enver Paşa’nın Romanı
  • Sultan Genç Osman
  • İlk Türk Deniz Beyi Çaka Bey
  • Aksaçlılar Meclisi 4 - Operasyon
  • Oğuz Kağan Destanı
  • Alp Urungu & Göktürkler Çağından Bir Türk Öyküsü
  • Çete
  • Türkistan'ın Ölümsüz Kahramanı Altayların Kartalı Osman Batur
  • Atilla
  • Aksaçlılar Meclisi 5 - Av
  • Yalan Kurgusu
  • Emir Sultan
  • Kösem Sultan
  • Güllerin Solduğu Gün
  • Emir Timur
  • Kahramanım Çatlı
  • Provokatör
  • Dördüncü Murat
  • Kimmerya
  • Çanakkale Savaşı
  • Aziz Sancar
  • Oğuz Han
  • Bizi Fırtına Vurdu
  • Çete 2
  • Osmanlı'da İktidar Kavgaları ve Hanedan İçi Kıyımlar
  • Çocuk Han
  • Kürt Elhanı Alp Urungu
  • Kahramanlar Çanakkale'de
  • Göç
  • Bozkurt Ordusu
  • Sevda Üzerine Memleket Hikayeleri
  • Bakan Bey'i Vurdular!
  • Tarih Nedir?
  • Göç Destanı
  • Hüzün
  • Türklerin Kökeni
  • Kanuni Sultan Süleyman
  • Tetikçi - Yazgı
  • Göktürkler Destanı 1 - Aşina Soyu
  • Göktürkler Destanı 3 - Başkaldırılar Çağı
  • Göktürkler Destanı 2 - Birinci Türk Kağanlığının Sonu
  • Osmanlı’da Yenilgiler ve Hezimetler
  • Destanlarımız
  • Göktürkler Destanı 4 - Bengütaşlar Çağı
  • Osmanlı'da Zaferler ve Fetihler
  • Enver Paşa - Ulu Turan İhtilal Orduları Kumandanı
  • Kurmancan Datka Destanı Alay Dağlarının Gök Hatunu
  • Enver Paşa - Ben Ulu Turan İhtilal Orduları Kumandanı
  • Kimmerler Seti

--reklam--

Ahmet Haldun Terzioğlu Alıntıları - Sözleri

  • Acun bilmeyene, görmeyene hep çok büyüktü. Bilene,görene ise küçük gelirdi. Bir büyük Han için çok, iki büyük Han için azdı. (Oğuz Han)
  • Üstte Gök çökmese, altta yer delinmese, Türk’ün ilini, töresini kimse bozamaz. Kimse Türk’ü yıkamaz. Türk budun, kendini bil. Titre ve kendine dön. ( Kültigin Bengütaşı ) (Göktürkler Destanı 4 - Bengütaşlar Çağı)
  • İnsan ne için yaşar? Namusu, şerefi, dini, imanı, vatanı, milleti ve bayrağı için. Bunlardan biri giderse, Allah korusun, bir teki yiterse, ne kalır geride? Ruhsuz bir beden! Ondan sonra yaşasan ne olacak, yaşamasan ne olacak? Ceset olursun ceset! (Darağacında Bir Bozkurt)
  • Engellenemez duygulara doğru uçar kişioğlu (Fırat'a Destan)
  • Destan milletin hafızasıdır. (Destanlarımız)
  • Cengiz Han, Moğol'u şöyle tanımlamıştı: “Gününü yaşarken bir yavru karacadır Moğol. Toy ve şölen günlerinde genç bir taydır. Ne zaman ki savaş gelip çatar, vahşi bir doğan olur Moğol. Yağıların üzerine bir yaşın gibi atılır. Gün gelir yaşlı bir kurt benzeri pusuda gizlenir. Geceleri baykuş gibidir, uyumaz! Moğol değişkendir çünkü bozkırın ürünüdür. Onun yaşamı bozkıra denk olmalıdır” (Moğol)
  • "Biz, yalnızca, tek olan Tanrı'ya secde ederiz!" (Kadim Türk Budun Kimmerler)
  • Onun fiyatı yoktu. Bedeli canı, kanı bile olsa doğruluktan, dürüstlükten şaşmayacaktı. (Bakan Bey'i Vurdular!)
  • Atı olmayan bir Türk diğer yarısını bulamamış gibidir. (Bozkurt Destanı)
  • Kiok Tanhu, Yüeçiler üzerine yürüyordu. Yer sarsılıyordu atların ayak seslerinden. Ötüken Yış er doğuruyordu. (Kiok Han)
  • Sevisi ağır basmış, bütün düşüncesini tutmuştu. Sevi başa düşünce, başka ne varsa unutulur! (Kadim Türk Budun Kimmerler)
  • Özlenecek o kadar çok şey vardı ki gelecekte... (Kadim Türk Budun Kimmerler)
  • İnsandan insana değişir sevda alıntısı! İnsandan insana başkalaşır! Adım adım aşılır da bütün safhalar, en sonunda en yüce anlamında doruklaşır. Bu memlekette 'SEVDA' hakkıyla yaşanır! (Sevda Üzerine Memleket Hikayeleri)
  • Kahramanlık, Türkler için biçilmiş bir giysiydi. Bu giysiyi severek, isteyerek giyiyorlardı. Severek, isteyerek ölüyorlardı. (Bozkurt Destanı)
  • Şehzade Bayezid, Murat Han'ın en güvendiği kişilerden ve kendinden sonra tahta oturacak veliahtıydı. Seçim böyle yapılmıştı. Ancak askerin gözünde başka bir şehzade daha öncüldü. Şehzade Yakup... Onun yeri başkaydı. Bu durum Bayezid'i düşündürüyor, gelecekte kardeşinin taht ile arasına gireceği korkusunu yaşıyordu. ... Hem kardeşini kolluyordu hem de ondan çekiniyordu. (Osmanlı'da İktidar Kavgaları ve Hanedan İçi Kıyımlar)
  • Türk yok edilemez, çünkü Tanrı Türk'ü korur ve yüceltir! (Aksaçlılar Meclisi 1 - Devletin Bekçileri)
  • "Doğru ve gerçek söz keskin bıçakla aynıdır!" Moğol atalar sözü, doğru söze verilen değeri böyle açıklar. (Gök Moğolların Başbuğu: Cengiz Han)
  • Tanrı insanı var etmiş. Bakmış eksiği var, us vermiş. Yine yetmemiş, sol göğsünün altına yürek koymuş. (Tuğrul ve Çağrı Bey Devlet Yolunda)
  • Beni iyi dinleyin Türk, Oğuz Beyleri, uluları…. Türk budun buyruklarıma uyun. Şunu unutmayın! Üstte Gök çökmese, altta yer delinmese, Türk’ün ilini, töresini kimse bozamaz. Kimse Türk’ü yıkamaz. Türk budun, kendini bil. Titre ve kendine dön. (Göktürkler Destanı 4 - Bengütaşlar Çağı)
  • Bir gün Bahadır Şad'ın bir öyküsünü duydum, rahatladım. Anlattılar ki, Bahadır Şad, Çin Duvarına bakıp bakıp gülmüş. "Bu us işi değil!" demiş "Çin'i korumaktan çok, bize geçit görevi yapar bu duvar. Duvarın üzerini tutacak kadar çok sakçıyı, duvarın üzerinde savaşacak kadar çok çeriyi nerden bulacaklar? Çin, nasıl bir bela yaptığını, duvar bittiğinde anlayacak! Onca emeğe, onca cana yazık..." (Mete Han)