diorex
Dedas

Gözleri İntihar Mavi - Yusuf Hayaloğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gözleri İntihar Mavi kimin eseri? Gözleri İntihar Mavi kitabının yazarı kimdir? Gözleri İntihar Mavi konusu ve anafikri nedir? Gözleri İntihar Mavi kitabı ne anlatıyor? Gözleri İntihar Mavi PDF indirme linki var mı? Gözleri İntihar Mavi kitabının yazarı Yusuf Hayaloğlu kimdir? İşte Gözleri İntihar Mavi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 25.03.2022 18:00
Gözleri İntihar Mavi - Yusuf Hayaloğlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Yusuf Hayaloğlu

Yayın Evi: Ağaç Kitabevi Yayınları

İSBN: 9789756628249

Sayfa Sayısı: 143

Gözleri İntihar Mavi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dağların dorukları dumanlı olur

Geriye dönmez savaşçılar...

Fırtınayla sınırlanmıştır ömürleri

Karla yıkanmıştır yüzleri...

Bu yüzden asla vedalaşmaz

Ve kılıçlarında taşırlar şiiri !..

Bü yüzden sevdaları mahzundur

Yürekleri kallavi !

Alınları ihanet vurgunudur,

Gözleri intihar mavi..

Gözleri İntihar Mavi Alıntıları - Sözleri

  • Ve görüyorsun ki; Aşkı beceremiyorum... Beni kendi halime bırak, yavrucuğum, Ben yolumu nasıl olsa bulurum
  • Akşamları susardı Ben konuşsam kızardı
  • Kafamı duvara vurmadan Tanıyabilmek seni Beyninin içindekileri anlayabilmek..
  • Hangi cama kafa atsam
  • Gitmek istiyorsun, git.
  • Duvarlar konuşmuyor anne, Ve açık kalmıyor hiçbir kapı.. Hani benim gençliğim nerede?
  • Yalnızca bir anlıktır mutluluk Sevdalar, heyecanlar Hepsi bir anlık. Kalansa tortusudur hayatın Yalanlar ve acılar Bir de yalnızlık
  • Ziyan aklımı senle bozmuşum, İçerim felâket!. Kurşunlara geleyim istiyorum, Ölmek... ölmek istiyorum, sevgilim Sağ kalırsam, affet!
  • Şu dağlarda kar olsaydım Bir asi rüzgar olsaydım Arar bulur muydun beni Sahipsiz mezar olsaydım? Şu yangında har olsaydım Ağlayıp bizar olsaydım Belki yaslanırdın bana Mapusta duvar olsaydım Şu bozkırda han olsaydım Yıkık, perişan olsaydım Yine sever miydin beni, Simsiyah duman olsaydım? Şu yarada kan olsaydım Dökülüp ziyan olsaydım Bu dünyada yerim yokmuş, Keşke bir yalan olsaydım
  • Hiçbiriniz hiçbir dilde beni anlamadınız
  • Sen de anladın ki yapayalnızız
  • Bir dalgayım halk denizinde Köpürdüm, başkaldırıyorum!
  • İçim anneyle dolardı, ağlardım
  • Dedim ya Hiç yoksan susturuldu şarkımız!

Gözleri İntihar Mavi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Olmasaydı Sonumuz Böyle: İnsan sadece kendi acısını sığdırabilir çoğu zaman yüreğine ama öyle insanlar da vardır ki hiç kimsenin taşıyamayacağı acıları da sığdırır yüreklerine işte Yusuf Hayaloğlu da öyle biri. Bu kitabı okurken düşündüm de bizler yok sayılarak ne çok şey kaybetmişiz. Ne çok acı çektirmişler koca yürekli insanlara. Felsefede fikirler değerlidir demişti lisede hocamız. Bilim gibi değildir. Sizin fikriniz bir başkasının fikrini çürütemez. Galiba düşünmekten anlamayan bir milletiz. O yüzden ne zaman düşünen kendini savunmaya çalışan biri çıksa ortaya ilk işimiz onu ortadan kaldırmak olmuş. Acıttıkça acıtıyorlar güzel düşünen insanları. Onları yok saymak, canlarını yakmak hep birilerinin işine gelmiş. Çözüm odaklı yaşayan biri olarak, her şeyin bir çözümü olduğuna inanıyorum. Ama çözümler sadece iyi niyetin ürünüdür ve yaşadığımız yüzyılda bunu yapmak isteyen parmakla insan var. Umarım güzel kalpli genç hanımlar ve beyler bir daha hiç böyle kırılmaz, üzülmezler. Ve hiçbir kalp onların acısını taşıyarak yaşamak zorunda kalmaz. (Dark Queen)

Bir acayip adam.. Yusuf Hayaloğlu... Mısraları gözyaşlarına boğan adam. Derin sevda sözleri yürek burkan.. Okurken düşünüyordum da ne çok acılar çektirmişler bu koca yürekli insanlara.. Çoğu insan sadece kendi derdini zor sığdırır yüreğine.. bazı insanlar tüm insanların derdini kendi yüreğinde taşır Yusuf Hayaloğlu gibi.. Demem o ki çok güzel bir kitaptı.. (Oktevia)

BİR ACAYİP ADAM: .. Yusuf Hayaloğlu.. Mısraları gözyaşına boğan adam.. Şiirlerin derinliğini anlayabilmek kitaptaki tek mesele.. Bu kitabın, benim için çok başka bir anlamı var. Kitabı üçüncü okuyuşum ve her okuyuşumda başka bir zevke okuyorum. Her okuyuşumda bana başka şeyler anlatıyor. Sıkılmadan bıkmadan okunabilecek bir şiir kitabı. Her şiirde kendinize ait bir kaç cümle buluyorsunuz. Şiirlerin çoğu Değerli sanatçı Ahmet kaya tarafından şarkıya çevrilmiştir. Çoğuna aşina olabilirsiniz. Şiiri okuduktan sonra birde şarkısını dinlemek daha keyifli oluyor deneyin. Bence şiir kitapları bitirilmek için okunmamalı ya da bir günde bitmemeli her satırı dikkatle ve de sindirerek okunmalı, canın mı sıkın kitabı açıp rasgele bir şiir okumalı insan..) diye düşünüyorum. Kitabın tamamını alantılayabilseydim alıntılardım:) malesef öyle bir şansım yok.Kitabı severek adeta yaşayarak okudum..Şiddetele tevsiyemdir. Ve son olarak incelememi sonuna kadar okuyan değerli okurlar yorum kısmına küçük bir işaret bırakırsanız sevinirim.. İncelemeleri geçmeden okuyun kitap hakkında çok şey katıyorlar insana. Kendinize iyi bakın. Kitapla kalın.) (GūL)

Gözleri İntihar Mavi PDF indirme linki var mı?

Yusuf Hayaloğlu - Gözleri İntihar Mavi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Gözleri İntihar Mavi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yusuf Hayaloğlu Kimdir?

Yusuf Hayaloğlu (1953 - 3 Mart 2009), Zaza şair, şarkı sözü yazarı ve ressam.

1953 yılında Tunceli'de doğdu. Parasız yatılı sınavında Türkiye ikincisi oldu ve Haydarpaşa Lisesi'nde yatılı okudu. Bir kısmı Elâzığ’da geçen lise eğitiminden sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim eğitimine başladı. Bir yandan da Cağaloğlu matbaalarına grafik işleri ve bijuteri atölyelerine takı-aksesuar modelleri yapıyordu. 1972 yılında, üniversite eğitimine ara vererek evlendi. Askerliğini Bornova, Burdur ve Konya 2. Ordu Karargahı'nda ressam olarak yaptıktan sonra Elazığ’da ulusal bir gazetede muhabirlik yaptı.

İstanbul’a geri döndü. Yılmaz Güney ile tanışıp Güney Filmcilik’te çalışmaya başladı. Üç yıl boyunca burada senaryo, öykü, roman, afiş, poster ve kartpostal hazırlanmasında görev aldı. Güney dergisiyle yolculuğu sürerken gelen 12 Eylül sürecinde o da geçti Nizamiye kapılarından. Çıktığında, Cağaloğlu'nda açtığı atölyesinde, matbaa ve yayınevlerine resim-grafik işleri yapmaya devam etti.

Kız kardeşi Gülten'in 1986 yılında Ahmet Kaya ile evlenmesi hayatında yeni bir dönüm noktası oldu. Ahmet Kaya'nın, onun yıllardır karaladığı ve bir kenara koyduğu şiirlerle tanışmasıyla, aralarında 13 yıl sürecek bir üretim ortaklığı başladı. Bu süreçte “Yorgun Demokrat”, “Adı Bahtiyar”, “Ayrılık Hediyesi”, “Hani Benim Gençliğim”, “Başım Belada” gibi pek çok esere imza atarak, bir döneme damga vurdular. Hayaloğlu ayrıca “Dağlarda Kar Olsaydım”, “Nankör Kedi”, “Sen Ağlama Yar” gibi şarkılar yapıp Ferhat Tunç'tan, Fatih Kısaparmak, İbrahim Tatlıses ve Müslüm Gürses'e kadar pek çok sanatçı ile çalıştı. 1999 yılında Ahmet Kaya için yazdığı “Giderim” yılın şarkısı oldu.

Ahmet Kaya'nın Türkiye'den ayrıldığı yıl Ah Ulan Rıza isimli ilk albümünü çıkardı. 2002'de Gözleri İntihar Mavi isimli ilk şiir kitabını yayınladı. Kitabı 48. baskıya ulaşarak bir rekora imza attı. Fakat üst üste gelen ağabeyinin, Ahmet Kaya'nın ve annesinin ölümü ile sıhhatini büyük ölçüde kaybetti. Her şeye rağmen eserlerini yaratmaya devam etti.

İkinci albümü Bir Acayip Adam'ın da ilki gibi satış rekorları kırmasıyla bu kez Flash TV, Radyo Barış, Kral TV ve Su TV'de programlar yapmaya başladı. Bir yandan da yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konser ve dinletilerle şiirlerini halka ulaştırdı, ödüller aldı.

Akciğer kanserine yakalanan Hayaloğlu, 3 Mart 2009’da tedavi gördüğü Bakırköy Acıbadem Hastanesi'nde sabaha karşı çoklu organ yetmezliğinden hayata gözlerini yumdu. Cenazesi Küçükarmutlu Cemevi'nde ve Yeniköy Merkez Camisi'nde düzenlenen iki törenin ardından Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Mine Hayaloğlu ile evli olan Yusuf Hayaloğlu, Deniz, Hazan ve Can adında üç çocuk babasıydı. Vefatından sonra ailesi tarafından derlenen Dur... Ağlama Gözlerim adlı şiir kitabı 2010 yılında yayımlandı.

Yusuf Hayaloğlu Kitapları - Eserleri

  • Gözleri İntihar Mavi
  • Dur...Ağlama Gözlerim
  • Yüzüm Gece Yarısı

Yusuf Hayaloğlu Alıntıları - Sözleri

  • Bir demli çay gibi gülüşüne muhtacım. "Sen yoksan mekanım belli değil, Zamanım yok.." (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Ve görüyorsun ki; Aşkı beceremiyorum... Beni kendi halime bırak, yavrucuğum, Ben yolumu nasıl olsa bulurum (Gözleri İntihar Mavi)
  • "... O masum hayallere Varamam ölmekteyim.." (Dur...Ağlama Gözlerim)
  • Sen de anladın ki yapayalnızız (Gözleri İntihar Mavi)
  • "Kendimi bir öksüz çocuk sanıyorum Maden işçilerinin bıkkınlığı var ellerimde Sonra, Hiç bitmeyen bir kuyuya düşüyorum.." (Yüzüm Gece Yarısı)
  • "Hiçbir şeyi incitmeyeyim, Gücenmesin kimse derken.. En büyük kötülüğü yine kendime yapmışım, Dağılmışım.." (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Çünkü çiçeğe küskün bu dal Kırdığındır senin, orta yerinden Ve işte budur vebal.. (Dur...Ağlama Gözlerim)
  • Hangi cama kafa atsam (Gözleri İntihar Mavi)
  • Bizi en çok bizden olanlar vurdu. (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Dedim ya Hiç yoksan susturuldu şarkımız! (Gözleri İntihar Mavi)
  • Duvarlar konuşmuyor anne, Ve açık kalmıyor hiçbir kapı.. Hani benim gençliğim nerede? (Gözleri İntihar Mavi)
  • Yalnızca bir anlıktır mutluluk Sevdalar, heyecanlar Hepsi bir anlık. Kalansa tortusudur hayatın Yalanlar ve acılar Bir de yalnızlık (Gözleri İntihar Mavi)
  • Bir demli çay gibi gülüşüne muhtacım. "Sen yoksan mekânım belli değil, Zamanım yok.." (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Kolay mı sandın Bulmuşken yitirmeyi Kolay mı sandın Yağmurda tek başına yürümeyi Ağlamak istedikçe dudaklarını ısırmayı Gözyaşlarını gizlemeyi Kolay mı sandın Bunca sevgi sözcüğünü, bunca anıyı Bir kalemde silmeyi.. (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Bir dalgayım halk denizinde Köpürdüm, başkaldırıyorum! (Gözleri İntihar Mavi)
  • Hiçbiriniz hiçbir dilde beni anlamadınız (Gözleri İntihar Mavi)
  • Ziyan aklımı senle bozmuşum, İçerim felâket!. Kurşunlara geleyim istiyorum, Ölmek... ölmek istiyorum, sevgilim Sağ kalırsam, affet! (Gözleri İntihar Mavi)
  • Seni andım bu gece Nasıl anlatsam ah nasıl... bir bilsen Ruhum "ben" olmaktan çıktı Sanki "sen" oldu (Dur...Ağlama Gözlerim)
  • Kalırsa bu yerlerde bir tek ahım kalır. (Yüzüm Gece Yarısı)
  • Öyle daraldım ki yerim kalmadı hiçbir yerde; Belki bu akşam gelip uzanabilirim içine... (Dur...Ağlama Gözlerim)

Yorum Yaz