diorex
life

Güzel Yazı Defteri - Tomris Uyar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Güzel Yazı Defteri kimin eseri? Güzel Yazı Defteri kitabının yazarı kimdir? Güzel Yazı Defteri konusu ve anafikri nedir? Güzel Yazı Defteri kitabı ne anlatıyor? Güzel Yazı Defteri kitabının yazarı Tomris Uyar kimdir? İşte Güzel Yazı Defteri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 24.02.2022 18:00
Güzel Yazı Defteri - Tomris Uyar Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Tomris Uyar

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları

İSBN: 9789750831584

Sayfa Sayısı: 64

Güzel Yazı Defteri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Tomris Uyar’ın son öykü kitabı; ‘’Güzel Yazı Defteri’’

Tomris Uyar’dan, ilişkilerdeki tutku ve kopuşu, birlikte ve ayrı ayrı yaşanmış yılların biriktirdiklerini ele alan, çoksesli bir kitap. Dostluğun, aşkın ve ihanetin yıllar içinde biriken öyküsü: Bir içki masasına doğru, önce yavaş yavaş, ardından hızla devinen bir uzun öykü. Güzel Yazı Defteri Tomris Uyar’ın son yapıtı. Ali Arif Ersen, bu yapıta özel resimlerle Uyar’ın diline eşlik ediyor.

2004 yılında YKY’nin İzdüşümler dizisine özel bir boy ve tasarımla çıkan kitap bu kez Tomris Uyar kitapları arasında yerini alıyor.

Güzel Yazı Defteri Alıntıları - Sözleri

  • Başkalarının onun yaşamı üstüne akıl yürütmeye ne hakkı vardı?
  • Oysa seni hep dışarıdan sevmek isterdim böyle…
  • Özgürlüğümü istersem armağan edebilirim ama istendi diye vermem.
  • Gölge kalıcı.
  • Ertesi gün. Yarın. Yarın vardı nasılsa, yeniydi. Şimdi geçmiş zaman olan bir yarın.
  • Bu halkın okumadığını, hele siyasetle ilgilenmediğini görmüyorlar mı? Televizyonla gazete yetiyor da artıyor bile onlara.
  • Sevginin yalnızca bir duygu olmadığını,bilgi de gerektirdiğini kendimden biliyorum.Sevgi savurganlığım yüzünden habire su vererek çürüttüğüm kaktüsler hâlâ aklımda.Bir dostum 'iyi ki balık beslemiyorsun' demişti.'Herhalde havasız kalmalarına üzülür sudan çıkarırdın onları.
  • “İçte uzun uzun biriktirilen, ancak dalgınlık anlarında su yüzüne çıkan gerçek” bu olsa gerekti: onunla birlikte bir şey daha kayıp gidiyordu ellerinden.
  • Her şey hızla değişiyordu çevresinde, kayıyor, ana çizgilerini yitirip silikleşiyordu. Kocaman bir boşluk kalıyordu geriye. Acıtıcı bir boşluk.
  • Ertesi gün. Yarın. Yarın vardı nasılsa,yeniydi. Şimdi geçmiş zaman olan bir yarın. Bir uykuluk mola..
  • Herkes, gizli bir anlaşmaya uyarcasına suskun...
  • İçimi birine açmasam delirecekmişim gibi geliyor.
  • Ertesi gün. Yarın. Yarın vardı nasılsa, yeniydi. Şimdi geçmiş zaman olan bir yarın.
  • Her şey hızla değişiyordu çevresinde, kayıyor, ana çizgilerini yitirip silikleşiyordu. Kocaman bir boşluk kalıyordu geriye. Acıtıcı bir boşluk.
  • Hiç kimseye güvenmesen yaşayamazsın

Güzel Yazı Defteri İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Tomris Uyar: Evlâdını süt boğulmasından kaybeden bir insandır Tomris UYAR. Edebî dili, gözlem yeteneği ve ifade gücü o kadar güzel ki. "Yazarken dünyayı bir anlığına değiştirebilirken, geçmişinizi bir santim yerinden oynatamıyorsunuz..." Tomris Uyar (Şeyma Reyhan GZN)

~ Güzel Yazı Defteri - Tomris Uyar ~ . Puanım: 8/10 . "Tomris Uyar'dan, ilişkilerdeki tutku ve kopuşu, birlikte ve ayrı ayrı yaşanmış yılların biriktirdiklerini ele alan, çoksesli bir kitap. Dostluğun, aşkın ve ihanetin yıllar içinde biriken öyküsü: Bir içki masasına doğru, önce yavaş yavaş, ardından hızla devinen bir uzun öykü." . Popüler kültürde daha çok aşk hayatı ve çevirileriyle (Küçük Prens, İnci gibi daha birçok Dünya Klasiğini edebiyatımıza kazandırmış) tanınan Tomris Uyar'ın öykücülüğüyle tanıştım bu kitapla. Anlatımı hoş ve dili sadeydi. Bir arkadaş grubundaki bireylerin hayatlarına ayrı ayrı odaklanıp sonrasındaysa onları bir masada buluşturan kısa bir hikaye. Aşk, evlilik, boşanma, ilişkiler, yalnızlıkları konu alıyor. . "O deniz, o iki ihtiyar, kendisi, o ikindiyi hep birlikte bir daha yaşayamayacaklar.O an'ı. Gölge kalıcı." . Kitapla Kalın . Syf: 59 Yapı Kredi Yayınları . (Mmxreadings)

Bir grup insanın başından geçen olaylar,sırayla ortamlardaki bazı betimlemelerle birlikte anlatılıyor.Konu olarak pek birşey olmayan basit bir kitap denebilir. (Mutlu)

Kitabın Yazarı Tomris Uyar Kimdir?

Tomris Uyar (d. 15 Mart 1941 - ö. 4 Temmuz 2003) Türk öykü yazarı ve çevirmen. İngiliz Kız Ortaokulunda, Arnavutköy Amerikan Kız Kolejinde eğitim gördü (1961). İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine bağlı Gazetecilik Enstitüsünü bitirdi (1963). Papirüs dergisi kurucularından olan Uyar’ın deneme, eleştiri ve kitap tanıtma yazıları Yeni Dergi, Soyut, Varlık gibi dönemin belli başlı dergilerinde yayımlandı. On öykü derlemesinden Yürekte Bukağı ile 1979, Yaza Yolculuk ile 1986 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. 60’ı aşkın çevirisi kitaplaşan Uyar’ın günlükleri, “Gündökümü” genel başlığı altında, yayımlandı. Yürekte Bukağı ve Yaza Yolculuk öykü kitapları ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı aldı. Tomris Uyar, şair Turgut Uyar ile evlidir ve Hayri Turgut Uyar isimli, İTÜde öğretim görevlisi bir oğulları vardır. 2003 yılında kanser nedeniyle vefat eden yazarın kabri Zincirlikuyu Mezarlığındadır.

Tomris Uyar Kitapları - Eserleri

  • Dizboyu Papatyalar
  • Aramızdaki Şey
  • Yaza Yolculuk
  • Otuzların Kadını
  • Metal Yorgunluğu
  • Yürekte Bukağı

  • Gecegezen Kızlar
  • Yaz Düşleri Düş Kışları
  • İpek ve Bakır
  • Sekizinci Günah
  • Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 1
  • Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi
  • Güzel Yazı Defteri

  • Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2
  • Bütün Öyküleri
  • Aşkın Yıpranma Payı
  • Kitapla Direniş
  • Günlerin Tortusu
  • Yüzleşmeler
  • Sesler, Yüzler, Sokaklar

  • Rus Ruleti
  • Yazılı Günler (1985-1988)
  • Bütün Yazıları
  • Dön Geri Bak
  • Tanışma Günleri/ Anları
  • İki Yaka İki Uç
  • Gündökümü 75

  • Ödeşmeler
  • Otuzların Kadını
  • Amerikan Hikayeleri Antolojisi

Tomris Uyar Alıntıları - Sözleri

  • Susarsam bir boşluk çünkü, konuştukça bir eksilme. (Bütün Öyküleri)
  • En güvenilir devrimci kadrolar, ellerine olanak geçtiğinde neden en katı bürokrasiyi oluşturuyorlar ? (Günlerin Tortusu)
  • Edebiyayçılarla yazarlar arasındaki farkı sık sık konuşuyoruz Füsun Altıok'la. Keskin tanımlar yapmadık daha, değer sınıflandırmasından da kaçınıyoruz, yalnız yazması gerektiği ya da yazılması gereken şeyleri yazanlara "yazar", bir tür aşkla, tutkuyla tazanlara, yazmayı bir ikame olarak kullanmayanlara edebiyatçı diyebiliriz. (Sesler, Yüzler, Sokaklar)
  • "..Kim aldırır benim yorgunluğuma? Saat kaç? diyeceğime kendi bileğime bakıyorum. İncelmiş. Çok sıcak bir yaz ikindisinin 3'ü gibi geçmek bilmiyor zaman, hep sürüncemede. Gelmeyenler öylesine kalabalıklaştı ki koltuklar hep boş. Yine de yerlerini sık sık değiştiriyorum ki hiç kimse başkasının eski yerine oturmasın." (Sekizinci Günah)
  • Bu halkın okumadığını, hele siyasetle ilgilenmediğini görmüyorlar mı? Televizyonla gazete yetiyor da artıyor bile onlara. (Güzel Yazı Defteri)
  • Ev, bir çeşit kabuk oldu bana. (Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 1)

  • En sıcak yaz günlerinde bile, yüreğimize buz gibi çöken o yoklukları, yoksunlukları, kara kışı unutamadık. (Aşkın Yıpranma Payı)
  • Akla yakın bir yorum bulunca, yanlış da olsa, dört elle sarılıyoruz. Karşımızda, hep gölgeleriyle korkutan, karanlıkta sallanan şeyler var da ondan. (Rus Ruleti)
  • Gülümsüyor, aramızda olabilir bir uzaklığı kapatmak için.. (Dizboyu Papatyalar)
  • Bu evden artan neyim varsa kesmek, budamak isterdim. Kanasa da. Yeter ki bir erinç: ödün değil bu, düpedüz yaşama uyma. (İpek ve Bakır)
  • Onun gülüşlerine benzemiyor. Her zamanki gülüşlerini çok iyi bilirim. Sevinç, ansızın değil usul usul açılır onun yüzünde.. (İpek ve Bakır)
  • Kendi hikayemi kendime anlatmaktan, durmaksızın aklımdan geçirmekten bıktım Lin bey oğlum. Artık içimde eskiyor. Dışa vuracak sözcükleri bulamıyorum. (Metal Yorgunluğu)
  • Sevilmemeyi rahatça kaldırabiliyorsun da sevilmek zor geliyor sana, sen de bunu anlamıyorsun. (Bütün Öyküleri)

  • Derin kazın, diyordum kendi kendime, derin kazın. Şu gözlerimden akan yaşları, bu yetmezlikleri, katılıkları, artık gereksiz olan bu hüzünleri, kavrayamadığımız güzel aşkları derin gömün. Hepsi altında kalsın toprağın. (Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi)
  • Nasıl karşı konulabilir kültürlü kültürsüzlüğe? (Aşkın Yıpranma Payı)
  • Ah ne yapsam ne yapsam Ne yapsam da bu kente tertemiz bir düş bulsam... (Bütün Öyküleri)
  • Şimdiyse aralarında kaskatı, birbirlerine değseler ürpertecek kadar soğuktu suskunluk. (Otuzların Kadını)
  • Edebiyata neden tutkun olduğumu sorarsanız, okura ve yazara bir tek insan yaşamının sınırlarına sığmayacak binlerce dünya ve kişilikte yaşama olanağını tanımasından ötürü derim. (Gündökümü - Bir Uyumsuzun Notları 2)
  • Diyorum ki kişinin doğum tarihi pek önemli değil aslında, dünyaya gözlerini açmak daha önemli. (Metal Yorgunluğu)
  • Yaşadığı anı bilerek, tadına vararak yaşayan bir çocuk ya da bir genç göremiyorum ortalıkta. Acaba bu duygu bir güvensizlik, yarına, bir an sonraya güvenememe duygusundan mı çıkıyor, yoksa o anı, o yarını, o kitabı hep elde bir sayma doygunluğundan mı? (Sesler, Yüzler, Sokaklar)

Yorum Yaz