Kitap Künyesi
Yazar: Paul Auster
Çevirmen: İlknur Özdemir
Orijinal Adı: Ghosts - The New York Triology 2
Yayın Evi: Can Yayınları
İSBN: 9789750734663
Sayfa Sayısı: 80
--reklam--
Hayaletler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Mavi, bir özel dedektif. Müşterisi Beyaz için Turuncu Cadde’de oturan Siyah’ı izleyip hakkında ayrıntılı rapor yazmaya çalışıyor. İnsanların sadece renklerle var olduğu, kimin gerçek, kimin hayal ürünü ya da hayalet olduğu anlaşılmayan bir ortamda gerilim yaratan olaylar sonunda Mavi, neredeyse Siyah’ın yaşamı içinde kaybolma noktasına geliyor. Bir başkasını izleme teması üzerine kurulu polisiye roman şablonu bu kitapta kişinin kendi kendini izlemesi sonucuna vararak genel geçer klişenin dışında bir özgünlük taşıyor. Kişilerin benlik arayışları ve gerçek arasındaki ilişkiler, Paul Auster’ın akıcı diliyle hayata geçiyor.
--reklam--
Hayaletler Alıntıları - Sözleri
- Yapayalnız ve beyinsiz. Tıpkı şu korkuluk gibi.
- Yazmak yalnızlık gerektirir. İnsanın hayatına el koyar.
- Başkasına bağımlı olmaktansa insanın kendi başına olması belki de daha iyidir.
- Onlar kim oluyordu da kendisinin hayatını nasıl kullanacağına itiraz ediyorlardı?
- Kendimin efendisiyim ve kendimden başka kimseye hesap vermem gerekmiyor.
- Onu her zamankinden de çok özlemekte, ama hiçbir şeyin bir daha eskisi gibi olmayacağını da seziyor.
- Hayaletler. Evet, dört bir yanımızda hayaletler var.
- Bulunduğumuz yerde değiliz, yanlış bir konumdayız. Doğalarımızda bir kusur sonucu, bir durum varsayar ve kendimizi onun içine oturturuz, bu yüzden aynı anda iki durumda oluruz, bunların içinden çıkmak iki kat güçleşir.
- Dünyanın en akıllı insanı olmayabilirim, ama elimden geleni yapıyorum.
- Çünkü siyah, bir tür boşluktan başka bir şey değildir, nesnelerin dokusunda bir deliktir o, bu deliği hangi hikaye olsa doldurur.
- Bir çocuk katilinin ceza almadan serbestçe dolaşabileceği bir dünya istememektedir.
- Kitapları, yazıldıkları kadar üzerinde kafa yorarak ve kendimizi vererek okumalıyız.
- Ama kaçırılan fırsatlar da kullanılan fırsatlar kadar hayatın bir parçasıdır ve bir hikaye "neler olabilirdi" üzerinde oyalanamaz.
- Aşk bu kadarcıktı işte. Kadının hiçbir anlamı yoktu. Gönül oyalayıcı bir şeydi.
- Ama bazen hangi noktada olduğunuzu bilmeniz güç oluyor.
--reklam--
Hayaletler İncelemesi - Şahsi Yorumlar
New York üçlemesinin 2. kitabı. Paul Auster'ı bu seri ile keşfetmiş olmaktan dolayı mutluyum. Bu kitap da çok güzeldi. Yazar karakterlerinin isimlerini renklerden seçmiş.Mavi, Beyaz, Siyah... Mavi bir dedektif... Olay örgüsü içerisinde Brooklyn Köprüsü'nün hikâyesini ,ünlü şair Walt Withman'ın hikâyesini ve daha nice güzel hikâyeleri bu kitaptan öğrendim. Yazarın dediği gibi : "Hayaletler. Evet,dört bir yanımızda hayaletler var." ( S.55) (Meltem)
#1001kitap~~~ ~NewYorkÜçlemesi~ ~2.kitap~: New York Üçlemesinin 2.kitabi "Hayaletler" kısacık ama derinliği büyük 1kitap oldu yine benim için, herkes muhakkak 1 Paul Auster kitabı okumalı ben kesinlikle çok etkileyici buldum yazarı, yormadan vermek istediği msjlarla. Zaten akıcı 1dili olan yazarın kitabın kısa olmasıyla ve yine etkileyici konusyla 1solukta okuyor insan... ~~~Gördüğümüz her şey, dokunduğumuz her şey - dünyada her şeyin kendi rengi var~~~ Konuyu renklerle karakterler üzerinden anlatarak benlik algısını anlatan kitapta, Mavi, özel 1dedektif olup müşterisi Beyaz için Turuncu Cadde’de oturan Siyah’ı izleyip hakkında ayrıntılı rapor yazmaya çalışarak konu itibarı ile insanların sadece renklerle var olduğu, kimin gerçek, kimin hayal ürünü ya da hayalet olduğu anlaşılmayan 1ortamda Mavi, neredeyse Siyah’ın yaşamı içinde kaybolma noktasına geliyor ki bu duruma ait cümleler benim efsanem niteliğindeydi. 1başkasını izleme olayında asıl kişinin kendi kendini izlemesi sonucuna vararak kişilerin benlik arayışları ve gerçekler arasındaki ilişkiler adına çok güzel 1kitaptı, özellikle renkler üzerinden hepsinin aynı rolleri üstleniyor olmasını anlatırken birbirimiz üzerindeki benlikleriniz, dünyayı başkalarının hayatlarıyla yaşamak olayına bağlaması ve bunu bu kadar açık ve net anlatması yazarı daha çok sevmeme neden oldu... ~~~Tuhaftır ki bu düşünce aklına Doğal Yaşam ve Başkaldırı'dan bazı cümleler getiriyor ve defterinde cümlenin tam biçimini arıyor, onu not ettiğine emin. Bulunduğumuz yerde değiliz, diyor o cümle, yanlış 1konumdayız. Doğalarımızdaki 1kusur sonucu, 1durum varsayar ve kendimizi onun içine oturturuz, bu yüzden aynı anda 2durumda oluruz, bunların içinden çıkmak 2kat güçleşir. Bu cümle mantıklı geliyor Mavi'ye, biraz korkmaya başlasa da bu konuda 1şeyler yapması için henüz geç olmadığını düşünüyor~~~ Kitapta ayrıca "Doğal Yaşam ve Başkaldırı" kitabından da sık sık bahsettiği için kitabı okumayı çok istedim kurduğu bağlantılarıyla... New York Üçlemesi ölmeden önce okunması gereken 1001kitap arasında olup kısacık Hayaletler kitabı sıcak yaz günlerinde yormadan ama insanın kendi benliği adına çok etkileyici olan bu kitap kesinlikle tavsiyemdir, herkese mutlu huzurlu keyifli ve serin serin okumalar :-))))) (Ayşe...)
varlığımız neye bağlı: Yazar hikayeyi bir özel dedektif ağzından anlatıyor. Dedektif ve takip ettiği kişi ile o kişiyi takip ettiren müşteri arasındaki garip ilişki sıradan ama akıcı bir dille anlatılıyor. Yalnızlığın ne kadar zor ve yıkıcı olduğunu çarpıcı bir açıdan ortaya koyuyor. Bir solukta okunacak düşündüren bir kitap (Piremses kedi boynuzu)
--reklam--
Hayaletler PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Paul Auster - Hayaletler kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Hayaletler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Paul Auster Kimdir?
Paul Auster (3 Şubat 1947, Newark, New Jersey) ABD'li roman yazarı, şair ve senarist.
Paul Auster, 3 Şubat 1947'de New Jersey'de, Polonya'dan ABD'ye göçmüş Yahudi bir ailede doğdu. Annesi bayan Queenie Auster, babası ise hukukçu bay Samuel Auster'dı. South Orange, New Jersey ve Newark'da büyüdü. Columbia Üniversitesi'nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim alan, 1971-1974 yılları arasında Fransa'da yaşadı. İlk evliliğini Amerikalı yazar yazar/Lydia-Davis ile yapan Auster, 1981 yılından beri, bir başka tanınmış Amerikalı yazar yazar/Siri-Hustvedt ile evlidir. Çift yaklaşık 40 yıldır New York'da, Brooklyn'de yaşamaktadır.
Geleneksel kitap konularının dışına yüksek bir başarıyla çıkıp, yaratıcılığın sınırlarını genişletebilmiş olan Auster'in başlıca yapıtları arasında New York Üçlemesi, Yalnızlığın Keşfi, Yanılsamalar Kitabı, Kırmızı Defter, Leviathan, Kehanet Gecesi, Duman, Görünmeyen, Yükseklik Korkusu, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam bulunuyor. Auster'in yazarlığa ilk başladığı yıllardaki sıkıntılı günlerinde Paul Benjamin imzasıyla yayınladığı bir de polisiye romanı vardır. Bu roman yazarın otobiyografik romanı 'Cebi Delik' in eki olarak yayınlanmıştır. Can Yayınları tarafından yazar/seckin-selvi 'nin çevirisiyle 'Köşeye Kıstırmak' adı ile 2000 yılında Türkçeye kazandırılmıştır.
2006 yılında İspanya'nın saygın ödüllerinden olan Asturias Ödülü'nü edebiyat dalında Paul Auster kazandı. 26'ncısı düzenlenen "Asturias Prensi" ödüllerinde, aralarında yazar/orhan-pamuk 'un da yer aldığı 18 ülkeden 26 yazar edebiyat dalında aday gösterilmişti.
Yazarın Duman (Smoke) ve Surat Mosmor (Blue in the Face) isimli senaryoları ünlü yönetmen Wayne Wang tarafından filme çekilmiştir. Daha sonra Lulu On The Bridge ( Lulu Köprüde) İsimli kitabını da kendisi filme çekmiş, hem senarist hem de yönetmen olarak yapıtın tüm aşamalarında bulunmuştur. Film hakkında yaptığı bir söyleşide kendi yazma biçimi üzerine konuşurken Peter Brook'un bir röportajından alıntı yaparak işlerinde mitlerin uzaklığıyla gündelik yaşamın sadeliğini kaynaştırmaya çalıştığını söylemiştir.
Ödülleri
2006 - 26. Asturias Ödülü - Edebiyat
--reklam--
Paul Auster Kitapları - Eserleri
- Yanılsamalar Kitabı
- Şimdi ve Burada: Mektuplar 2008-2011
- Yükseklik Korkusu
- Görünmeyen
- Brooklyn Çılgınlıkları
- Kış Günlüğü
- Sunset Park
- Cam Kent
- Lulu Köprüde
- Karanlıktaki Adam
- Duvar Yazısı
- Yazı Odasında Yolculuklar
- New York Üçlemesi
- Kehanet Gecesi
- Köşeye Kıstırmak
- Timbuktu
- Cebi Delik
- Duman - Surat Mosmor
- Yalnızlığın Keşfi
- Şans Müziği
- Son Şeyler Ülkesinde
- Leviathan
- Kırmızı Defter
- Ay Sarayı
- Hayaletler
- İç Dünyamdan Notlar
- Kilitli Oda
- Auggie Wren'in Noel Hikayesi
- 4 3 2 1
- Cam Kent (Çizgi Roman)
- Oracle Night
- Kaybolmalar
--reklam--
Paul Auster Alıntıları - Sözleri
- “…insan bir hikayenin içinde, bir hayal dünyasında yaşayabilecek kadar şanslıysa, gerçek dünyanın acıları sona erer. Çünkü hikaye devam ettiği sürece gerçek yoktur.” (Brooklyn Çılgınlıkları)
- Sonunda, kendini kendi yapma sorumluluğunu yalnızca kendinin taşıdığını anlayacaktır. (Kehanet Gecesi)
- "En sonunda beni duvarın önüne getirip tüfekleriyle bedenime nişan aldıklarında, onlardan isteyeceğim tek şey, göz bağımı çözmeleri olacak. Beni öldürecek adamları gözlerimle görmek hiç umrumda değil, ama gökyüzüne bir kez daha bakmak istiyorum." (Yazı Odasında Yolculuklar)
- Yerden yükselip havada durmanın özel bir yetenek istediğine inanmıyorum aslında. Hepimizin içinde olan bir şey bu. Ama kendiniz olmaktan çıkmayı öğrenmelisiniz. (Yükseklik Korkusu)
- Kimi düşünceler düşünülmeyecek kadar tehlikeli olabilirler ve onları aklınızın ucundan bile geçirmemek gerekir. (Leviathan)
- Annen belki güzel değildi, belki klasik güzellik tanımına uymuyordu, ama bir salona girdiğinde bütün erkeklerin bakışını üzerine çekecek kadar alımlı ve çekiciydi. (Kış Günlüğü)
- "Hiç tanımadığınız seyircilerin karşısına dikilip başka bir kişiliğe bürünmek cesur olmayı mı gerektirir, yoksa bu bir zorunluluk, bir seyredilme ihtiyacı mıdır ya da insana o işi yaptıran dürtü kendini tutabilme yetisinden yoksun olmak mıdır?" (Sunset Park)
- Daha dikkatli olmayı öğrenmeliyim, diye düşündü, daha az güvenmeliyim herkese, insanlar iyi niyetlerini gösterinceye kadar onlardan her türlü kötülüğü beklemeliyim. Bu acıklı dersi çok daha gençken öğrenmiş olması gerektiğini fark etmişti, kendisini bekleyen güçlüklerle başa çıkabilmesi için daha katı olması ve bunu bir program içinde uygulaması gerekliydi. (Timbuktu)
- Oturup çalışmalıydık, efendim, okumalıydık, bize bahşedilen kısacık zamanda yararlı bir şeyler yapmalıydık. (Timbuktu)
- "... dünyayı kafamın içinde döndürerek yeni bir uykusuzluk nöbetiyle boğuşurken karanlıkta tek başınayım." (Karanlıktaki Adam)
- Ne var ki, tahminlerle gerçekler her zaman örtüşmüyor ve bir şeyin olası görünmemesi hiç olmayacak anlamına gelmiyor. (Görünmeyen)
- "Tam da palyaçonun dediği gibi, ağlayamadığımdan gülüyorum.." (Yalnızlığın Keşfi)
- Sonsuza dek barış içindeyken, Tanrı’nın işi kalmayacak yanımızda. (Yalnızlığın Keşfi)
- Birkaç yüzyıl önce, altmış yaş ihtiyarlık sayılırdı ve bir zamanlar hiçbirimiz otuzumuzu geçmeyi düşünmediğimize göre onun iki katı kadar yaşamak yarısı kadar kötü sayılmaz, öyle değil mi? (Görünmeyen)
- Yaşam insanı hayal kırıklığına uğratıyor. (Karanlıktaki Adam)
- Kitapları, yazıldıkları kadar üzerinde kafa yorarak ve kendimizi vererek okumalıyız. (Hayaletler)
- Çünkü acı gerçek değişmiyor: Dünyada adaletten çok şiir var. (Görünmeyen)
- Yerin altında kaldıktan sonra bir daha dünyaya asla aynı gözle bakamazsınız. (Yükseklik Korkusu)
- Her şey olduğundan başka bir anlama geliyor; hiçbir şey taşıması gereken anlamı taşımıyordu. (Köşeye Kıstırmak)
- Her gün yenidir ve ben, her gün yeniden doğarım. (Cam Kent (Çizgi Roman))
Yorumlar
0 yorum