Kehanet Gecesi - Paul Auster Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Kehanet Gecesi kimin eseri? Kehanet Gecesi kitabının yazarı kimdir? Kehanet Gecesi konusu ve anafikri nedir? Kehanet Gecesi kitabı ne anlatıyor? Kehanet Gecesi PDF indirme linki var mı? Kehanet Gecesi kitabının yazarı Paul Auster kimdir? İşte Kehanet Gecesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
Kitap Künyesi
Yazar: Paul Auster
Çevirmen: İlknur Özdemir
Orijinal Adı: Oracle Night
Yayın Evi: Can Yayınları
İSBN: 9789750703645
Sayfa Sayısı: 248
Kehanet Gecesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Olağanüstü hayal gücüyle öne çıkan Paul Auster'ın son kitabı. Romancı Sydney Orr, taparcasına sevdiği eşi Grace ile New York'ta yaşamaktadır. Ağır bir kaza geçirmiş, ölümden dönmüştür. Aldığı çok güzel bir defter sayesinde tekrar yazmaya başlar ve yaşamıyla kimi zaman kesişen bir roman yazar... Romanları dünyada pek çok dile çevrilen ve liste başı olan Paul Auster, Türkiye'de de özellikle Ay Sarayı, Yanılsamalar ve Leviathan adlı kitaplarıyla ilgi çekmiştir.
(Tanıtım Bülteni'nden Alıntı)
Kehanet Gecesi Alıntıları - Sözleri
- . Hayal kurduğun sürece, her zaman bir çıkış yolu vardır. ...
- . Sessiz konuşacağım mümkün olduğunca sık, aksi takdirde kendimle yaşayamam. ...
- Arzunun gizemi, sevgilinin gözlerine bakınca başlar, çünkü ancak orada o kişinin kim olduğuna ilişkin bir ışık yakalarız.
- Böyle bir olayın açıklaması olamaz, neden şuna değil de buna âşık olduğumuzu açıklayacak nesnel bir gerekçe yoktur.
- ama yanılmışım... yanıldığımı söylemekten mutluluk duyuyorum. önyargılarımın ve budalalığımın yeni örneklerini keşfetmek, sandığımın yarısını bile bilmediğimin farkına varmak bana hep güç verir.
- Iyiler derneği diye bir şey olmaz çünkü en iyi insanlar bile kötü şeyler yapabilirler
- Ama yanılmışım. Yanıldığımı söylemekten mutluluk duyuyorum. Önyargılarımın ve budalalığımın yeni örneklerini keşfetmek, sandığımın yarısını bile bilmediğimin farkına varmak bana hep güç verir.
- Sonunda, kendini kendi yapma sorumluluğunu yalnızca kendinin taşıdığını anlayacaktır.
- İnsanlar hep aynı biçimde davranmazlar. Şimdi iyidirler, bir dakika sonra kötü. Hata yaparlar. İyi insanlar da kötü şeyler yaparlar.
- Bunları insana insanlar yaptı, hem de en ufak vicdan azabı duymadan
- Dünyayı yöneten manyaklardan her şey beklenir.
- Konu, hükümetlerin hep düşmana ihtiyacı olduğuna dayanıyor, savaşta olmasalar bile. Gerçek bir düşmanın yoksa bile bir tane uydurursun ve ortalığa bir söylence yayarsın. Bu, halkı ürkütür ve insanlar ürkerlerse sürüden ayrılmazlar.
Kehanet Gecesi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
#paulauster hayranlığım bu kitapla iyice arttı. Çünkü yazar bu kitapta vize kitap içinde #kitap okuttu. Olay içindeki başka olayları gösterdi. Yine gördüğümüzü sandığımız olaylara başka açılardan gösterip aslında öyle olmayabileceğini gösterdi bize. Baş karakteriniz Sidney, ölümden dönmüş bir yazar. Yavaş yavaş iyileşirken bir yandan da duyduğu ilginç bir olaydan yola çıkarak bir kitap yazmaya başlıyor ve yazarken bizde okuyoruz yazdıklarını. Tabi bir yandan da Sidney'in yaşamı da devam ediyor. Kitapta karısı ile olan sorunları,aile dostlarının sağlık sorunu,para sorunları gibi yaşam rutinleri de var. Yani hem Sidney'in hayatını hem de Sidney'in romanın kahramanı Nick'in hayatını okuyoruz. Hatta Sidney'in yazdığı romanda Nick bir editör,ona gelen bir öykü var. Onuda okuyoruz. Yani aslında 3 tane farklı öykü okuyoruz. Paul Auster, okurlarının bildiği gibi hayatta hiçbir şeyin tesadüf olmadığı mutlaka bir amacı olduğuna inanır ve bunu kitaplarında her fırsatta yazar. Bu kitapta da oldukça ilginç tesadüfler var. İlginç bir kitap okumak isteyenler okuyun ve okutunuz efendim. Yalnız sonunu biraz bize bırakmış,ben pek sevmiyorum sonu bize kalan kitaplarını o yüzden güzel başladı,vasat bitti diyelim. Sağlık ve sevgiyle kalın. (Duygu Can ALP)
Başlarda beni daha çok beklenti içerisine sokan ancak ilerledikçe o eski etkisini bırakmayan bir kitap oldu Kehanet Gecesi. Yine de sevdiğim kitaplar arasında kalmayı başardı. İlk görüşte yaşanan bir aşktan bahsederken ardından akılalmaz başka bir aşkı öğreniyorsunuz. Yapılan ihanetlere kızamadığınız, karakterlerin yerine kendinizi rahatlıkla koyup hak verebildiğiniz bir kitaba dönüşüyor okudukça. Ayrıca aşk uğruna verilen emeği rahatlıkla görebileceksiniz. (Ceyda)
New York üçlemesinden sonra yazarın en beğendiğim ikinci kitabı oldu. Kitap su gibi akıp gidiyor, klasik Auster kitabı. Hikaye oldukça başarılı, sizi de o başarılı hayal dünyasının içine çekiyor ve acaba? sorusuyla karşı karşıya bırakıyor. (Serdar)
Kehanet Gecesi PDF indirme linki var mı?
Paul Auster - Kehanet Gecesi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Kehanet Gecesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Paul Auster Kimdir?
Paul Auster (3 Şubat 1947, Newark, New Jersey) ABD'li roman yazarı, şair ve senarist.
Paul Auster, 3 Şubat 1947'de New Jersey'de, Polonya'dan ABD'ye göçmüş Yahudi bir ailede doğdu. Annesi bayan Queenie Auster, babası ise hukukçu bay Samuel Auster'dı. South Orange, New Jersey ve Newark'da büyüdü. Columbia Üniversitesi'nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim alan, 1971-1974 yılları arasında Fransa'da yaşadı. İlk evliliğini Amerikalı yazar yazar/Lydia-Davis ile yapan Auster, 1981 yılından beri, bir başka tanınmış Amerikalı yazar yazar/Siri-Hustvedt ile evlidir. Çift yaklaşık 40 yıldır New York'da, Brooklyn'de yaşamaktadır.
Geleneksel kitap konularının dışına yüksek bir başarıyla çıkıp, yaratıcılığın sınırlarını genişletebilmiş olan Auster'in başlıca yapıtları arasında New York Üçlemesi, Yalnızlığın Keşfi, Yanılsamalar Kitabı, Kırmızı Defter, Leviathan, Kehanet Gecesi, Duman, Görünmeyen, Yükseklik Korkusu, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam bulunuyor. Auster'in yazarlığa ilk başladığı yıllardaki sıkıntılı günlerinde Paul Benjamin imzasıyla yayınladığı bir de polisiye romanı vardır. Bu roman yazarın otobiyografik romanı 'Cebi Delik' in eki olarak yayınlanmıştır. Can Yayınları tarafından yazar/seckin-selvi 'nin çevirisiyle 'Köşeye Kıstırmak' adı ile 2000 yılında Türkçeye kazandırılmıştır.
2006 yılında İspanya'nın saygın ödüllerinden olan Asturias Ödülü'nü edebiyat dalında Paul Auster kazandı. 26'ncısı düzenlenen "Asturias Prensi" ödüllerinde, aralarında yazar/orhan-pamuk 'un da yer aldığı 18 ülkeden 26 yazar edebiyat dalında aday gösterilmişti.
Yazarın Duman (Smoke) ve Surat Mosmor (Blue in the Face) isimli senaryoları ünlü yönetmen Wayne Wang tarafından filme çekilmiştir. Daha sonra Lulu On The Bridge ( Lulu Köprüde) İsimli kitabını da kendisi filme çekmiş, hem senarist hem de yönetmen olarak yapıtın tüm aşamalarında bulunmuştur. Film hakkında yaptığı bir söyleşide kendi yazma biçimi üzerine konuşurken Peter Brook'un bir röportajından alıntı yaparak işlerinde mitlerin uzaklığıyla gündelik yaşamın sadeliğini kaynaştırmaya çalıştığını söylemiştir.
Ödülleri
2006 - 26. Asturias Ödülü - Edebiyat
Paul Auster Kitapları - Eserleri
- Yanılsamalar Kitabı
- Şimdi ve Burada: Mektuplar 2008-2011
- Yükseklik Korkusu
- Görünmeyen
- Brooklyn Çılgınlıkları
- Kış Günlüğü
- Sunset Park
- Cam Kent
- Lulu Köprüde
- Karanlıktaki Adam
- Duvar Yazısı
- Yazı Odasında Yolculuklar
- New York Üçlemesi
- Kehanet Gecesi
- Köşeye Kıstırmak
- Timbuktu
- Cebi Delik
- Duman - Surat Mosmor
- Yalnızlığın Keşfi
- Şans Müziği
- Son Şeyler Ülkesinde
- Leviathan
- Kırmızı Defter
- Ay Sarayı
- Hayaletler
- İç Dünyamdan Notlar
- Kilitli Oda
- Auggie Wren'in Noel Hikayesi
- 4 3 2 1
- Cam Kent (Çizgi Roman)
- Oracle Night
- Kaybolmalar
Paul Auster Alıntıları - Sözleri
- “…insan bir hikayenin içinde, bir hayal dünyasında yaşayabilecek kadar şanslıysa, gerçek dünyanın acıları sona erer. Çünkü hikaye devam ettiği sürece gerçek yoktur.” (Brooklyn Çılgınlıkları)
- Sonunda, kendini kendi yapma sorumluluğunu yalnızca kendinin taşıdığını anlayacaktır. (Kehanet Gecesi)
- "En sonunda beni duvarın önüne getirip tüfekleriyle bedenime nişan aldıklarında, onlardan isteyeceğim tek şey, göz bağımı çözmeleri olacak. Beni öldürecek adamları gözlerimle görmek hiç umrumda değil, ama gökyüzüne bir kez daha bakmak istiyorum." (Yazı Odasında Yolculuklar)
- Yerden yükselip havada durmanın özel bir yetenek istediğine inanmıyorum aslında. Hepimizin içinde olan bir şey bu. Ama kendiniz olmaktan çıkmayı öğrenmelisiniz. (Yükseklik Korkusu)
- Kimi düşünceler düşünülmeyecek kadar tehlikeli olabilirler ve onları aklınızın ucundan bile geçirmemek gerekir. (Leviathan)
- Annen belki güzel değildi, belki klasik güzellik tanımına uymuyordu, ama bir salona girdiğinde bütün erkeklerin bakışını üzerine çekecek kadar alımlı ve çekiciydi. (Kış Günlüğü)
- "Hiç tanımadığınız seyircilerin karşısına dikilip başka bir kişiliğe bürünmek cesur olmayı mı gerektirir, yoksa bu bir zorunluluk, bir seyredilme ihtiyacı mıdır ya da insana o işi yaptıran dürtü kendini tutabilme yetisinden yoksun olmak mıdır?" (Sunset Park)
- Daha dikkatli olmayı öğrenmeliyim, diye düşündü, daha az güvenmeliyim herkese, insanlar iyi niyetlerini gösterinceye kadar onlardan her türlü kötülüğü beklemeliyim. Bu acıklı dersi çok daha gençken öğrenmiş olması gerektiğini fark etmişti, kendisini bekleyen güçlüklerle başa çıkabilmesi için daha katı olması ve bunu bir program içinde uygulaması gerekliydi. (Timbuktu)
- Oturup çalışmalıydık, efendim, okumalıydık, bize bahşedilen kısacık zamanda yararlı bir şeyler yapmalıydık. (Timbuktu)
- "... dünyayı kafamın içinde döndürerek yeni bir uykusuzluk nöbetiyle boğuşurken karanlıkta tek başınayım." (Karanlıktaki Adam)
- Ne var ki, tahminlerle gerçekler her zaman örtüşmüyor ve bir şeyin olası görünmemesi hiç olmayacak anlamına gelmiyor. (Görünmeyen)
- "Tam da palyaçonun dediği gibi, ağlayamadığımdan gülüyorum.." (Yalnızlığın Keşfi)
- Sonsuza dek barış içindeyken, Tanrı’nın işi kalmayacak yanımızda. (Yalnızlığın Keşfi)
- Birkaç yüzyıl önce, altmış yaş ihtiyarlık sayılırdı ve bir zamanlar hiçbirimiz otuzumuzu geçmeyi düşünmediğimize göre onun iki katı kadar yaşamak yarısı kadar kötü sayılmaz, öyle değil mi? (Görünmeyen)
- Yaşam insanı hayal kırıklığına uğratıyor. (Karanlıktaki Adam)
- Kitapları, yazıldıkları kadar üzerinde kafa yorarak ve kendimizi vererek okumalıyız. (Hayaletler)
- Çünkü acı gerçek değişmiyor: Dünyada adaletten çok şiir var. (Görünmeyen)
- Yerin altında kaldıktan sonra bir daha dünyaya asla aynı gözle bakamazsınız. (Yükseklik Korkusu)
- Her şey olduğundan başka bir anlama geliyor; hiçbir şey taşıması gereken anlamı taşımıyordu. (Köşeye Kıstırmak)
- Her gün yenidir ve ben, her gün yeniden doğarım. (Cam Kent (Çizgi Roman))