diorex
Dedas

Kırmızı Klasör - Saygı Öztürk Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kırmızı Klasör kimin eseri? Kırmızı Klasör kitabının yazarı kimdir? Kırmızı Klasör konusu ve anafikri nedir? Kırmızı Klasör kitabı ne anlatıyor? Kırmızı Klasör kitabının yazarı Saygı Öztürk kimdir? İşte Kırmızı Klasör kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 19.02.2022 22:00
Kırmızı Klasör - Saygı Öztürk Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Saygı Öztürk

Yayın Evi: Bir Harf Yayınları

İSBN: 9799758961428

Sayfa Sayısı: 320

Kırmızı Klasör Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Saygı Öztürk'ün uzun yılları kapsayan çalışması PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan'ın tutuklanmasından itibaren başlayan süreci anlatıyor. Ayrıca Kırmızı Klasör'de Hizbullah ve terör de detaylı olarak inceleniyor.

" Apo idam kararını dinlerken ne tepki verdi?

" Şehit aileleri ve dramları…

" PKK'ya hangi ülkeler yardım etti?

" Tarihî tutuklama sonrasında PKK'nın tutumu ve eylemleri

" Canlı bombalar ve dramları…

"Mahkeme başkanı kararını okurken, Abdullah Öcalan sarsıldı, yerinden oynadı, öndeki ellerini bu kez arkasına koydu. Dünyası yıkılmış, ayakta zor duracak hale gelmişti. Öcalan, kararı dinledikten sonra, çıktığı kapının yolunu bile şaşırdı. Cam fanustan sanki, dışarıya çıkmak istiyordu. Avukatlarına sert sert baktı. Başını onlara hafifçe salladı ve görüşmek istediği işaretini yaptı. İşte, mahkeme başkanının kararını açıklaması tam 2 dakika 10 saniye sürdü."

" "Baba" demeyi daha bilmeyen, babasını ancak fotoğraflarından tanıyan kızının günlüğünü okumuştu. O küçük kız APO'nun yakalandığı gün günlüğüne şunları yazmıştı:

"Hey günlük! Bugün çok sevinçliyim. Bugün benim babamı kaybettiğimden beri en sevindiğim olay, bu olay. Niye diye sormasan da ben cevabı vereceğim. Günlüğüm, babamın katili APO yakalandı. Bağırmak, bunu dünyaya duyurmak istiyorum. Hemen gidip bayrağımı asalım günlüğüm."

O minik kız, o gün yani APO'nun yakanlığı gün evlerinin balkonuna bayrak asmıştı. O bayrak dalgalanıyor, belki bazıları da "Bugün ne bayramı?" diye merak ediyordu. İşte o gün, şehitlerin, şehit yakınlarının, gazilerin bayramıydı..."

Kırmızı Klasör Alıntıları - Sözleri

    Kırmızı Klasör İncelemesi - Şahsi Yorumlar

    Oldukça güzel bir araştırma romanı. Abdullah Öcalan'ın yakalanışından itibaren yargılanma süreci, PKK ile ilgili yaşanan önemli gelişmeler ve o dönemde PKK ile mücadele eden görevlilerin anlattıklarını yazan Saygı Öztürk her zamanki gibi güzel bir iş çıkarmış. Mutlaka okunması gerekenlerden. (Serdar Poirot)

    Bize anlatılan yaşanmışlıklar ile perde arkasında gerçekleşen yaşanmışlıklar arasında kalın çizgilerin olduğunu gösteren ,tarihe not düşen kitaplardan biri.Araştırmacı gazeteci Saygı ÖZTÜRK gözlerimizi bir parça daha açıyor. (SS)

    Kitabın Yazarı Saygı Öztürk Kimdir?

    Saygı Öztürk (d. 1955, Sarıkaya, Yozgat), Türk araştırmacı gazeteci ve yazar. Öztürk, Yozgat'ın Sarıkaya ilçesine bağlı olan Akbucak Köyü'nde dünyaya gelmiştir. 13 çocuklu ailenin 12. çocuğudur. Asıl mesleği öğretmenliktir. 1978-1994 yılları arasında Hürriyet gazetesinde çalışan yazar, 1994-1999 yılları arasında Sabah gazetesinde görev yaptı. Star, Gözcü ve Hürriyet gazetelerinde de çalışan Öztürk, halen Sözcü gazetesi Ankara Temsilcisi ve aynı gazete de köşe yazarlığı yapmaktadır. Yazar, Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Ankara Gazeteciler Cemiyeti ile diğer meslek örgüt ve kuruluşlarından ödüller almıştır. Öztürk'ün Saadet Öztürk'ten de Emre ve Esim isimli iki çocuğu bulunmaktadır.

    Saygı Öztürk Kitapları - Eserleri

    • Menzil
    • Kırcı - 5-6-2
    • Devletin Derinliklerinde
    • 33 Kurşun
    • Kırmızı Klasör
    • İsmet Paşa'nın Kürt Raporu

    • Kod Adı Mürted
    • Belgelerle Ergenekon
    • Alaattin Çakıcı
    • Son Babalar
    • Okyanus Ötesindeki Vaiz
    • Hayalet İmam
    • Madalyalı Mahkum

    • Kasadaki Dosyalar
    • Belgelerle 28 Şubat Dünden Bugüne
    • Kripto Üçgeni
    • Apo Olayının Perde Arkası
    • Taşeron Mesih
    • Balyoz'da Kumpas
    • Şemdinli'de Olay Var

    • Baskın-Ordu ve Devlet Sırlarına Baskın
    • Ölüm Kuyuları
    • Vali Bey
    • Sınır Ötesi Savaşın Kurmay Günlüğü: 1.Kuzey Irak Operasyonu`nun Bilinmeyen Yanları
    • Örgüt Pazarı
    • Tutanaklarla Kozmik Odanın Esrarı
    • Aynadaki Reis

    • MGK

    Saygı Öztürk Alıntıları - Sözleri

    • Çok ısrar etmeme rağmen aracına kadar ugurlamama müsaade etmedi. (Vali Bey)
    • Idealistlerin kaderi böyledir, sizinki gibidir. Yaptıkları işler toplumva bir anda kavranamaz. Hatta neredeyse suçlu çıkartırlar. (Madalyalı Mahkum)
    • Kürtleşmiş ve kolayca Türklüğe dönecek yerleri okutmak, hatta Kürtlere Türkçe öğreterek Türklüğe çekmek için ilk tahsil ve onun iyi hocası çok etkili vasıtadır. (İsmet Paşa'nın Kürt Raporu)
    • 17 Nisan 1993 tarihinde Türkiye’den temsilciler gelecekti. Aynı gün saat 11’de Turgut Özal’ın öldüğünü öğrendim. Özal’ın ölümünden sonra eşi Semra Özal’a başsağlığı mesajı gönderdim. Özal’ın sağlığında benim için söylediği ”söyleyin Ona yaptığı her şey yanlış değildir” sözü beni çok etkilemişti. (A.Öcalan) (Apo Olayının Perde Arkası)
    • Milliyetçilik, yasaları ihlâli meşrulaştırmaz. (Alaattin Çakıcı)
    • "Size yardım etmeyi çok isterdim ama ben veterinerim" deyince herkes kahkahadan kırıldı. O gerilimli ortamda yaşanan, subayların da kulağına gidince her ağızdan bir kahkaha yükseliyordu. (Sınır Ötesi Savaşın Kurmay Günlüğü: 1.Kuzey Irak Operasyonu`nun Bilinmeyen Yanları)

    • Menzil siyasetçilerin de çok geldiği bir yerdi. Siyasetçilerin de hepsi gelir.Siyasilerin tek bir maksadı var, oy toplamak değil mi? Hepsinin de oya ihtiyacı olduğuna göre ona binaen hepsi de gelir. Siyasetçi olarak rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu menzille irtibatlıydı. (Menzil)
    • ... Amaçlarına ulaşmak için daha önce şiddet ve tehdit unsurlarını kullanan organize suç örgütleri, mali açıdan yeterlilik seviyesini ulaştıktan sonra iş adamı kimliğine bürünüyor. Gelir seviyesi yüksek, kültürlü birer birey izlenimi veriyorlar. Çeşitli hayır kurumlarına ve yardıma muhtaç olan insanlara bağış ve destekte bulunuyor, yardımsever vatandaş görünümü çiziyorlar... (Aynadaki Reis)
    • Sonra operasyon başlar, belki bir yerlere kadar araçla intikal edeceksin.Zihnen ve fiziken hazır olacaksın; bir virajı dönerken, bir mayının patlamasıyla havaya uçmadıysan bir başka virajda yoğun silah sesleriyle pusuya düşebilirsin.Eğer ilk mermi sana isabet etmemişse şanslısın.Çünkü mücadele etmek, muhabere etmek için yaşama şansını elde etmişsindir. (Sınır Ötesi Savaşın Kurmay Günlüğü: 1.Kuzey Irak Operasyonu`nun Bilinmeyen Yanları)
    • Ama ilk mermi sana isabet etmişse, arkadaşların öncekile sana ne olduğunu anlamaya çalışacak, eğer yaşıyorsan, durumun ne kadar ağır olursa olsun, sana; "Önemli birşey yok, şimdi helikopter gelecek ve hastaneye yetiştirileceksin" diyeceklerdir. (Sınır Ötesi Savaşın Kurmay Günlüğü: 1.Kuzey Irak Operasyonu`nun Bilinmeyen Yanları)
    • Erzincan Kürt merkezi olursa Kürdistan' ın kurulmasından korkarım. (İsmet Paşa'nın Kürt Raporu)
    • Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in mesajını Suriye devlet başkanı Hafız Esad'a götürdü Mübarek bu isteklerin yerine getirilmemesi halinde Türkiye'nin Suriye'ye saldıracağını belirtiyordu. (Kasadaki Dosyalar)
    • Şiddeti geliştirmede üstüme yoktur. (A. Öcalan) (Apo Olayının Perde Arkası)

    • Ben politik sosyalistim. Komünist değilim. Milliyetçiliği sevmiyorum, karşıyım da. Bir ara da dini duygulardan dolayı dini kullandım. Halep ve Roma’da kendimi İsa’ya yakın hissettiğimi söylemem tamamen taktik gereğidir.(A. Öcalan) (Apo Olayının Perde Arkası)
    • Turgut Özal'ın olumunu suikast olarak değerlendiriyorum. Özal'ın ölümünden sonra semra Özal a başsağlığı mesajı gönderdim. Özal'ın sağlığında benim için söylediği"söyleyin ona; yaptığı herşey yanlış değildir" sözü beni çok etkilemişti. (Kasadaki Dosyalar)
    • Kardeşim Osman’ın İran kaçakçıları ve bazı devlet yetkilileriyle uyuşturucu kaçakçılığı yaptığını öğrendim. Ve derhal sorgulama sürecine aldım. Ancak o alana kimi gönderdiysem, bu pisliğe bulaştığını duydum. (A. Öcalan) (Apo Olayının Perde Arkası)
    • Bir yılanın deri değiştirmesi gibi soyulacak ama sen aldırmayacaksın.Çünkü o an önemli olan yaşmak ve görevi başarmak. (Sınır Ötesi Savaşın Kurmay Günlüğü: 1.Kuzey Irak Operasyonu`nun Bilinmeyen Yanları)
    • Bir dönem Fethullah Gülen'den söz ederken Fethullah Gülen hocaefendi demeyene kızıyorlardı. (Menzil)
    • En anlaşılır şekilde şöyle söyleyeyim, Menzil tarikatının merkezi Mekke'deki Kabe gibi kutsallaştırılmıştı. (Menzil)
    • Hatip Dicle, Leyla Zana, Sedat Yurttaş, Ahmet Türk ve Mehmet Sincar’la telefonda görüştüm. Bunları yönlendirdim ve parti adına özellikle Kürt parlamentosu faaliyetlerini müşterek yönetmekteyiz.. Leyla Zana’nın pek fazla politik bilgisi yoktur. Ahmet Türk inisiyatifsiz, rolünü iyi oynayamadı. Liderlik sorunları var. (A.Öcalan) (Apo Olayının Perde Arkası)

    Yorum Yaz