diorex
life

Leopar - Tomasi Di Lampedusa Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Leopar kimin eseri? Leopar kitabının yazarı kimdir? Leopar konusu ve anafikri nedir? Leopar kitabı ne anlatıyor? Leopar PDF indirme linki var mı? Leopar kitabının yazarı Tomasi Di Lampedusa kimdir? İşte Leopar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 02.12.2022 10:00
Leopar - Tomasi Di Lampedusa Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Tomasi Di Lampedusa

Çevirmen: Semin Sayıt

Orijinal Adı: II Gattopardo

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789755108247

Sayfa Sayısı: 280

Leopar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bazı eleştirmenler, Leopar’ın yalnız İtalyan değil, dünya edebiyatının bir başyapıtı, 20. yüzyılın en önemli romanlarından biri olduğunu ileri sürer. Roman, Sicilya’da Bourbon Krallığı’nın çöküş yıllarında soylu bir ailenin, özellikle de ailenin reisi Prens Fabrizio Salina’nın yaşamöyküsünü anlatır. 70 yaşına gelmiş, ilginç özellikleri ve uğraşları olan Fabrizio Salina, soylulara özgü dünyanın çöküşüyle birlikte yavaş yavaş ilerleyen kendi çöküşünü de hüzünle yaşar. Israrla sürdürdüğü geleneklerin, içine kapandığı görkemli dünyayı oluşturan öğelerin sessizce kayıp gittiğini, dönüşü olmayan sonun yaklaşmakta olduğunu gözler. Ne var ki, arkadan cıvıl cıvıl bir kuşak gelmekte, onun vaktiyle yaşadığı tüm duyguları, tüm heyecanları başka bir dekor içinde, başka koşullar altında onlar da tüm yoğunluğuyla yaşamaktadır. Bir yolculuk sırasında rahatsızlanarak, denize bakan bir otel odasında dinlenmeye çekilen prens, mumun alevinin sönmek üzere olduğunu sezinler. Hayatının muhasebesini yapar ve, “Her şeyin olduğu gibi kalmasını istiyorsak her şeyi değiştirmeliyiz,” diye düşünür. Luchino Visconti’nin 1963’te beyazperdeye uyarladığı Leopar, sinema tarihinin başyapıtlarından biri olarak da anılmaktadır.

Leopar Alıntıları - Sözleri

  • Senatörler iyi insanlardır ama senato kötü bir hayvandır.
  • İnsan fazladan bir yurtluk için iyilik bilmezlik edebilir, ama bir lokma ekmek için gönül borcu duymak şarttır.
  • Uyumak, Aziz Chevalley, Sicilyalıların istediği uyumaktır ve en güzel armağanı vermek için bile olsa, kendilerini uyandırmak isteyenlerden her zaman nefret edeceklerdir.
  • Eski ve yeni devir arasında bocalayan ve her ikisinde de huzur bulamayan bahtsız bir kuşaktanım.
  • Bir akrabanı gördün mü diken görmüşsün demektir.
  • Biz leoparlar, aslanlardık; yerimize geçecekler küçük çakallar ve sırtlanlar olacak ve hepimiz, leoparlar, çakallar ve koyunlar, kendimizi en namuslu, en dürüst saymayı sürdüreceğiz.
  • Ölüm oldukça ümit vardır.
  • "Yetmiş üç yaşındayım, aşağı yukarı yaşadığım, gerçekten yaşadığım, toplam iki yıl... bilemedin üç." Ya acılar, can sıkıntıları, onlar ne kadae tutardı? Saymaya çalışmak boşunaydı: Tüm geri kalanı yetmiş yıl.
  • Biz leoparlar, aslanlardık; yerimize geçecekler küçük çakallar ve sırtlanlar olacak ve hepimiz, leoparlar, çakallar ve koyunlar, kendimizi en namuslu, en dürüst saymayı sürdüreceğiz.
  • Dünyada hiçbir şey karıncaları durduramazdı.

Leopar İncelemesi - Şahsi Yorumlar

"Her şeyin olduğu gibi kalmasını istiyorsak, her şeyi değiştirmeliyiz." Prens Fabrizio Salina. 19. yüzyılda, İtalya'da Bourbon krallığının çöküş yıllarındaki soylu bir ailenin otoriter reisi. Sicilya'da ona gösterilen saygı, hürmet, ondan duyulan korku namlıdır. Sözü dinlenir ve yerine getirilir ama zaman her şeyin çökmesine, değişmesine neden olur. Tancredi. Prens'in sevgili yeğeni. Prens tüm katı duruşunu Tancredi kariısında kaybeder sadece. Ona olan sevgisi ve hayranlığı birçok ilkesini hiç eder. Prensin özellikle kızları ve diğer aile bireyleri, Prens'in kalqn yaşamının şekillenmesine neden olur. Bourbon krallığının çöküşü, yerine kısa bir süreliğine geçen yönetim ve ardından yeni bir Krallık ordusu ile İtalya'nın 19. ve 20. yüzyıl tarihini, incelikli betimlemelerle anlatan, betimlemelerinin hiçbir şekilde okuyucuyu sıkmadığı ve özünde Prens Fabrizio Salina'nın yaşam öyküsünün anlatıldığı kitap. Leopar. Leopar, Prensin kendisi. Leopar, kendilerine uygun gördükleri simgedir. (H. Ferventis)

#kitapagaciklasiklerkulubu Ağustos kitabımız İtalyan edebiyatından bir eserdi. İlk kez okuduğum bir yazar. Açıkçası çok benimseyip , içine girebildiğim bir roman olmadı. 1860’lı yıllar Sicilya bölgesi toplum ve siyasi yapısını, prens ve çevresini konu edinen bir eserdi. Sarayın iç mekan betimlemeleri, yemek kültürü altarımı sevdiğim bölümlerdendi. Ama geneline baktığımda çok etkilendiğimi söyleyemeyeceğim. İtalya yerel kültürüne, tarihi ve siyasi olaylarına hakim olmayı gerektiriyordu belki de. Garibaldi zamanındaki olaylardan çokça bahsediliyordu. Bence daha verimli okuma adına, tarihi bir altyapıya sahip olmayı gerektiren eserlerden biri. Youtube kanalım: https://youtu.be/lxpJu_9VsiA (Ayşe Ümit Karabacak)

Baştan sona betimlemelerle süslenmiş bir kitap. Okurken çok zorlandım. Betimlemeleri çok lezzetli olsada bir süre sonra hem yoruyor hem de konudan kopmanıza sebep oluyor. Aslen İtalyan tarihinden bir kesit içeren bu kitap, Italyan tarihini hiç bilmeyen için ( benim gibi ) çok bir anlam ifade etmiyor. (Tuğba Karakaya)

Leopar PDF indirme linki var mı?

Tomasi Di Lampedusa - Leopar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Leopar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Tomasi Di Lampedusa Kimdir?

Tomasi Di Lampedusa Kitapları - Eserleri

  • Leopar
  • Siren
  • Letters from London and Europe

Tomasi Di Lampedusa Alıntıları - Sözleri

  • mutsuz kişi, yaşamı sırasında pek tanınmadı; ama böylece şan şöhret dediğimiz can sıkıcı şeylerden kurtulmuş oldu... (Siren)
  • Küçümseyici bir kayıtsızlık ile konuşuyordu, onun için bir hamamböceğinden bile daha değersiz, güneşin ışınlarında amaçsızca dönüp duran toz zerrecikleri gibi bir şey olduğum anlaşılıyordu. (Siren)
  • ..sis ve zorluklarla dolu bir geleceği sürekli olarak görüp anlamaya çalışma gayreti gözlerinin pırıltısını alıp götürmüştü. (Siren)
  • Uyumak, Aziz Chevalley, Sicilyalıların istediği uyumaktır ve en güzel armağanı vermek için bile olsa, kendilerini uyandırmak isteyenlerden her zaman nefret edeceklerdir. (Leopar)
  • Biz leoparlar, aslanlardık; yerimize geçecekler küçük çakallar ve sırtlanlar olacak ve hepimiz, leoparlar, çakallar ve koyunlar, kendimizi en namuslu, en dürüst saymayı sürdüreceğiz. (Leopar)
  • Ölüm oldukça ümit vardır. (Leopar)
  • Gerçek olmayan hiçbir şey söylemeyeceğime söz verebilirim. Ancak “ her şeyi” söylemek istemeyeceğim. Bir şeylerden söz etmemek için yalan söyleme hakkımı saklı tutuyorum. Tabii fikir değiştirmezsem. (Siren)
  • ...belki de öyle değillerdi ama bana hepsi de iyi insanlarmış gibi gelirdi. (Siren)
  • Biz leoparlar, aslanlardık; yerimize geçecekler küçük çakallar ve sırtlanlar olacak ve hepimiz, leoparlar, çakallar ve koyunlar, kendimizi en namuslu, en dürüst saymayı sürdüreceğiz. (Leopar)
  • Eski ve yeni devir arasında bocalayan ve her ikisinde de huzur bulamayan bahtsız bir kuşaktanım. (Leopar)
  • İşte, hasta ve sefil yaratıklar aralarında eşleştiğinde olan bu. (Siren)
  • bilmediği halde bildiğini sananlarla konuşmaktan nefret ederim. (Siren)
  • Dünyada hiçbir şey karıncaları durduramazdı. (Leopar)
  • İnsan fazladan bir yurtluk için iyilik bilmezlik edebilir, ama bir lokma ekmek için gönül borcu duymak şarttır. (Leopar)
  • Yalnızlığı, kişilerle olmaktansa nesnelerle olmayı seven bir genç olduğum fikrini buraya kadar yazdıklarımla verebildim mi bilemiyorum. (Siren)
  • Siz hep birden fazla tada sahip olmak istersiniz! Yok denizkestanesinde limon tadı olmalı, yok şeker çikolata tadı taşımalı, yok aşk cennet tadında olmalı. (Siren)
  • Peşimden denizlere gelmelisin, böylece acılardan, yaşlılıktan kaçıp kurtulmuş olursun; benim yaşadığım yere gelirsin, hareketsiz ve karanlık, yüksek mi yüksek su dağlarının altına, orada her şey o kadar doğal, sessiz ve huzurlu ki ona sahip olan farkına bile varmıyor. Ben seni sevdim ve bunu hatırla, yorulduğunda, artık dayanamadığında denize eğilip beni çağırman yeterli. (Siren)
  • Senatörler iyi insanlardır ama senato kötü bir hayvandır. (Leopar)
  • Bir akrabanı gördün mü diken görmüşsün demektir. (Leopar)
  • "Yetmiş üç yaşındayım, aşağı yukarı yaşadığım, gerçekten yaşadığım, toplam iki yıl... bilemedin üç." Ya acılar, can sıkıntıları, onlar ne kadae tutardı? Saymaya çalışmak boşunaydı: Tüm geri kalanı yetmiş yıl. (Leopar)

Yorum Yaz