Kitap Künyesi
Yazar: Aleksandr Soljenitsin
Çevirmen: Gülseren Devrim
Yayın Evi: Cem Yayınevi
İSBN:
Sayfa Sayısı: 209
--reklam--
Matriona'nın Evi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
--reklam--
Matriona'nın Evi Alıntıları - Sözleri
- Gerçek, kurtarıcı bir kılıçtır.
- Birbirlerine bakıyorlardı, ayrı ayrı, kendi düşünceleriyle başbaşa.
- Konuşmuyordu, heceleri kırbaç gibi vuruyordu, istediğinden de çok şiddetle. - Sarayının armasını yaldızlamaktan başka şey düşünmeyen Orta Çağ derebeyleri değiliz biz! Şehrimizin göğsünü kabartacak şey, bu şehrin öğrencilerinin kendi kolejlerini kendi elleriyle, kendi emekleriyle ve canla başla çalışarak kendilerinin yapmış olmasıdır! Ve biz onlara yardım etmek zorundayız, bize düşen bir borçtur bu! Şimdi verdikleri eser ellerinden alınırsa, hayatları boyunca aldatıldıkları inancından kurtulamayacaklar! Bir kere aldatılan insan, daima aldatılmayı bekler.
- İki büyük sır vardır bu âlemde: Nasıl doğdum, hatırlamıyorum, Nasıl öleceğim, bilmiyorum.
- ' ' Bir öğretmenin alabileceği en değerli ödül, böylesine sevildiğini, beklendiğini görmekti.
- Afedersiniz,tren yolundan uzak bir yerlerde matematik öğretmenine ihtiyacınız var mı?
- Salakların en salağı bile bir yere bir bomba fırlatabiliyordu, ama sonra onun ardını toparlamak...
- Gece Matriona uyur ve ben, masamda çalışırken, farelerin duvar kağıtları arasındaki aceleci, küçük ayak sesleri, hamam böceklerinin duvarın ardından gelen - bir okyanusun uzak mırıltısı gibi belli belirsiz, yumuşak- hışırtısına karışıyordu. Ama ben alışmıştım, çünkü korkulacak bir şey yoktu bunda, çünkü yalan yoktu bunda. Sesleri, yaşantısıydı onların.
--reklam--
Matriona'nın Evi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Olayların belirsiz yerlerinden başlayan üç hikayeden oluşan kitapta hikayelere ve karakterlere hakim olduğunuz an hikayenin sonuna gelmiş oluyorsunuz. Bu yüzden olsa gerek okuması ilginçti. Üç hikaye de birbirinden farklı ama ilk hikaye bir köy hikayesi ve yazar okuyucuya duyguları hissettiriyor. Belki de bu yüzden adını kitaba vermişlerdir. Hikayeler Yeşilçam filmlerini hatırlattı bana. Okurken farklı farklı filmlerin sahneleri gözümün önüne geldi ve bu çok hoşuma gitti. Belki de benzer yıllarda yaşanan farklı ülkelerin farklı hikayeleri olsa da hissettirdikleri de benzer idi. (Ezgi)
Otobiyografik gerçekçiliği bu esere Nobel kazandırmıştır belki de... Yalnız annesi, Matriona’nın karakteri olarak çıkar karşınıza! Belki de yalnız ama soygun ve kanatlar yoksulluğunda annesine bakar gibidir. Yoksulluğu ve hastalığına rağmen elindekilerle şikayetsiz, sitemsiz, kimseyi borçlu çıkarmaksızın var olabilen bir kadında annesini betimler bence... öylece çekip gidişinde bile sitemsizdir Soljenitsin’in Matriona’sı... daha yaşarken talan edilmiş bir kadının küskünlüğü, sitemi olmaz mı hiç? Matriona yani Soljenitsin’in kadın portresi, varsıl kadınlarda az görülen soylu bir tevekkülün resmidir aslında... çok derinlerde yitmiş aşkının izi bile kalmamış yağmacı, talancı eski aşığının sefil karakterine bile her şeyini terk edecek kadar soylu... Nobel aldığı için değil, böyle bir kadın portresi çizdiği için olsun okuyun derim! Değer! (Mehtap Yılmaz)
Öğretmenler Umudu taşır gittiği yere...: Üç hikayeden oluşan kitapta Soljenitsin, hikayelerinin sonunda ' devam edebilir- imajı vererek tamamlamış. Şimdi üç hikayeyi biraz inceleyelim. 1-) MATRİONA ' NIN EVİ Hikaye, İgnatiç adında bir matematik öğretmeninin " özlendiğim, beklendiğim hiçbir köşe yoktu beni cezbeden" diyerek Rusya' nın kalbinde bir yere gömülmek ve kalabalıklardan uzak bir yer bulup orada yaşamak için yola düştüğü ve - Afedersiniz tren yolundan uzak bir yerlerde bir matematik öğretmenine ihtiyacınız var mı? Diyerek Matriona' nın evinde kiracı olarak yaşamasıyla başlar. Matriona dünya üzerindeki en iyi niyetli insanlardan biridir. Kimi zaman kendi yaşamından bile feragat edebilir, herhangi birinin mutluluğu için... Bu hikâyenin en unutulmaz yanı benim için 44-45 inci sayfalarıdır. Kötü niyetli insanların gözyaşlarına yüklenilen manalar üzücü bir olayın trajıkomik yanlarını ortaya çıkarıyor. Üç hikâyenin içinde en beğendiğim hikâyeydi kesinlikle. 2-) KREÇEKOVA' DAKİ YABANCI Bir tren istasyonunda görevli rütbesi Teğmen olan Zotov'un ve tren garına dolayısıyla şehre nerden geldiği bilinmeyen gizemli bir yabancının gelişiyle yaşanan olayların hikayesi. Yabancı bir tiyatro oyuncusu ve bilinen bir adam ve gönüllü askerî gòrevinde esir olmaktan son anda kurtulmuştur. Teğmen Zotov ilk başta bu adama hayranlığını gizleyemese bile adamın ajan olabilme ihtimali kafasını kurcalar ve ona Stalingrad ' ı sorar, cevap alamaz. Aktör Stalingrad ı bilmemektedir. yabancı eski ismiyle -Çaritsin Müdafaası- olarak bilse de iş işten geçmiş ve merhametli, iyi yürekli Zotov yabancı hakkında kararını vermiştir. Etkileyici ve devamını düşündüren bir hikayedir. 3-) BİR AMAÇ UĞRUNDA Bir grup emektar öğretmenin ve 900 e yakın öğrencinin oluşturduğu bir teknik kolej in hikayesi... Toplum için öğretmenlerin ne demek olduğuna ve öğretmenlerin toplum ile olan uğraşında kendilerinden nasıl feragat ettiklerine, bu esnada öğrencilerin de kendi okulları için nasıl emek harcadıklarına ustalıkla değinir. İnsanların azmederek neler başarabileceği ve öğretmenlerimizin dünyanın neresinde olursa olsun, toplumun temel yapıtaşı olduğu bilincinde olmak gerekir. Öğretmen arkadaşlarımızın özellikle üzerinde durabileceği ve irdeleyebileceği güzel bir hikaye. KITAP GENELİNDE. Çeviride kaynaklanan birkaç hata dışında oldukça güzel bir kitaptı. Soljenitsin' ın dildeki ustalığını anlatmaya gerek yok görüyorsunuz, göreceksiniz okuyunca.:) Uzun ve anlamlı cümlelerini oldukça beğendim. Yeni yılda hedeflerimden biri SOLJENİTSİN dir. Okumak ve anlamak dileğiyle... (Metin Pir)
--reklam--
Matriona'nın Evi PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Aleksandr Soljenitsin - Matriona'nın Evi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Matriona'nın Evi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Aleksandr Soljenitsin Kimdir?
11 Aralık 1918’de Kislovodsk’ta doğdu. Babası o doğmadan önce hayatını kaybettiğinden öğretmen olan annesi tarafından yetiştirildi. Rostov Üniversitesi’nde matematik bölümünü bitirdi. İkinci Dünya Savaşı’na topçu olarak katıldı. 1945’te yazdığı bir mektupta Stalin’i eleştirdiği için sekiz yıl hapis ve üç yıl sürgün cezasına çarptırıldı. Mahkûmiyeti boyunca iki kere kanser ameliyatı geçirdi. 1956’da serbest bırakılıp Ryazan’a yerleşmesine izin verildi. Burada matematik öğretmenliği yaptı. 1962’de, Stalin döneminin çalışma kampı koşullarını eleştirdiği İvan Denisoviç’in Bir Günü’nü yayımladı. Roman, toplumda büyük tepkiye yol açtı ve kısa süre sonra SSCB hükümeti tarafından toplatıldı. Soljenitsin 1970’te Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü fakat SSCB’nin baskısından korktuğu için ödül törenine katılamadı. 1973’te Fransa’da basılan, SSCB’nin tutuklama, sorgulama ve infaz yöntemlerini anlattığı Gulag Takım Adaları, vatana ihanetle suçlanmasına ve tutuklanmasına sebep oldu. Vatandaşlıktan çıkarılarak ülke dışına sürüldü. Önce İsveç’e giderek Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı, ardından ABD’ye yerleşerek yazmaya devam etti. Sovyet hükümeti vatandaşlığını iade edince 1994’te Rusya’ya döndü. 3 Ağustos 2008’de Moskova’da hayatını kaybetti. Diğer önemli eserleri şunlardır: Ağustos 1914, Kreçetovka İstasyonu’nda Bir Olay, Rus Sorunu.
--reklam--
Aleksandr Soljenitsin Kitapları - Eserleri
- İvan Denisoviç'in Bir Günü
- Kreçetovka İstasyonu'nda Bir Olay - Matriyona'nın Evi
- Kanser Koğuşu
- Gulag Takım Adaları
- Matriona'nın Evi
- İlk Çember
- Ağustos 1914
- Kreçetovka İstasyonu
- Gulag Takım Adaları’nın Devamı 2. Cilt
- Rusya Nasıl Kurtulur?
- Gulag Takım Adaları Son Cilt
- Sovyet Liderlerine Açık Mektup ve Yalanla Yaşamayın
- Dava Uğruna
- Soljenitsin ve Batı
- 13 Numaralı Koğuş
- Kanserliler Pavyonu
- Sovyet Rusyada Hürriyet Mücadelesi
- İvan Denisoviç
- Lenin Zürih'te
- Seçilmiş Eserleri
--reklam--
Aleksandr Soljenitsin Alıntıları - Sözleri
- "Insanoğlu biyolojik bir numunedir. .. (Kanserliler Pavyonu)
- Bir insan, yaşayan her insan için olumsuz ve kuşku çekici bir şeyler bulabilir çünkü herkes bir şeyden suçludur ya da bir şey saklıyordur. (Kanser Koğuşu)
- Ama sen de bir gün öleceksin usta ! (13 Numaralı Koğuş)
- ...stalin'i eleştirme cesaretinde bulunmuştu solzhenitsyn. 1945 temmuzunda özel bir gizli polis mahkemesinde sekiz yıl küreğe mahkum edildi. bu cezasını kısmen kamplarda, kısmen de moskova'daki özel hapishanede tamamladı. kamplardaki hayatını ''ivan desinoviç'in hayatında bir gün'' adlı eseri yansıtmaktadır. moskova özel hapishanesinde edindiği tecrübeler ise ''ilk çember'' adlı romanına malzeme teşkil etmiştir... (Dava Uğruna)
- Herkes kendini evrenin Merkezi Sanar, ne kadar insan varsa o kadar Merkez var demektir (Gulag Takım Adaları)
- Yanlış deyim kullandımsa, aynı şeyi iki kere yazdımsa, fikirleri biribirine iyi bağlayamadımsa ,lütfen bağışlayın : Rahat bırakıldığım tam bir yılım yoktu. .. (Gulag Takım Adaları Son Cilt)
- Gerçeği söylemek demek, özgürlüğe yeniden hayat kazandırmak demektir. Modaya, menfaatlere ve baskılara aldırmadan gerçeği söylemek. Bildiğini söylemek, doğru olmak ve onu durmadan tekrarlamak. (Soljenitsin ve Batı)
- Dostoyevski, genel ve eşit oy sistemini "XIX. yüzyılın en budalaca buluşu" diye kabul ediyordu. (Rusya Nasıl Kurtulur?)
- "Aptallar öğretmeyi, akıllılar ise öğrenmeyi sever." (Kanser Koğuşu)
- Dahi olan, zorbaların hoşuna gitsin diye yorum yapmaz! (İvan Denisoviç'in Bir Günü)
- Yarım nesil sonra çocuklarımızın bizi birer sorumsuz mirasyedi gibi lanetleyeceğine şüphe yoktur. (Sovyet Liderlerine Açık Mektup ve Yalanla Yaşamayın)
- Yani halk için bilgi edinmiş ve elinde kitap dudaklarında bilgi ,yüreğinde sevgi ile halka doğru ilerleyen bir insan .... " (Ağustos 1914)
- Bu alçaklar çağında Her yerde , her ülkede Insan ya zalim , ya hain, ya mazlum ! (Kanserliler Pavyonu)
- Komünizm bir mitos öyle mi? Rusların ve Ukraynalıların, berikiler kadar ötekilerin de 1918'den başlayarak, Çeka'nın zindanlarında gerçekliğini fizik olarak yaşadıkları bir mitos. Volga vadisinde, tohumluk olarak saklanan en son taneye kadar el konmuş ve Yirmidokuz Rus Hükümetini 1921-1922'deki ölümcül açlığa teslim etmiş bir mitos. Ukrayna'yı, 1932-1933'ün aynı acımasızlıktaki açlığına alçakça yuvarlamış bir mitos. (Rusya Nasıl Kurtulur?)
- ...1970 sonbaharında solzhenitsyn aleyhine yürütülen kampanya, bir diğer büyük rus yazarına yapılan baskıların hatırlanmasına yol açıyordu: isveç akademisi tarafından 1958'de aynı şekilde mükafatlandırılmış olan boris pasternak... (Dava Uğruna)
- "Kin gözyaşlarını kurutur." (Gulag Takım Adaları Son Cilt)
- Özgürlük, insanlığın sonu olmalı. Ne yazık! (İlk Çember)
- "Ama utanıyorum işte. Yerini yurdunu bırakmış insanlardan..." (Kreçetovka İstasyonu'nda Bir Olay - Matriyona'nın Evi)
- ...knorozov gibi insanlar, sözde ''dâvâ uğruna'' ağaçları kesmekte, su depolarını kirletmekte veya ihtiyaç duydukları ufacık bir parçayı elde edebilmek için pahalı âletleri tahrip etmektedirler. kısacası, sütün kaymağını yemektedir onlar... (Dava Uğruna)
- Dualar da şikâyet dilekçesi gibidir. Ya yerine ulaşmaz ya da ulaşsa bile red cevabıyla geriye çevrilir. (İvan Denisoviç'in Bir Günü)
Yorumlar
0 yorum