matesis
dedas

Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik - Fuat Ercan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik kimin eseri? Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik kitabının yazarı kimdir? Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik konusu ve anafikri nedir? Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik kitabı ne anlatıyor? Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik PDF indirme linki var mı? Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik kitabının yazarı Fuat Ercan kimdir? İşte Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 27.01.2023 05:00
Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik - Fuat Ercan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Fuat Ercan

Yayın Evi: Bağlam Yayıncılık

İSBN: 9789756947470

Sayfa Sayısı: 249

Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

".... kurgulanan geçmiş ve kurgulanmakta olan geleceğin nesneleri olan biz azgelişmiş diye tanımlanan ülke insanları(nın) bu nesnellikten kurtulması yani kendi geçmişi ve geleceğini kurgulayan özneler olması için gelişme yazanının eleştirel bir şekilde yeniden okuması gerekiyor. Gelişme yazının sağlayabileceği olanağı yakalayabilmenin yolu ise, bize sunulan geçmiş, şimdi ve geleceğe ait açıklamaların merkezi olan tarihsel gerçekliği yeniden ele alarak analiz etmektir. Bu üç farklı zamanın algılanması, ama daha önemlisi doğru kavranması ´özgürleşme ve kurtuluş´ için önemlidir."

Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik Alıntıları - Sözleri

  • "Toplumsal yaşam biçimi olarak kapitalizm daha fazla meta üretimi için gerekli donanımları sağladığı bunun yanı sıra meta üretiminin temel amacı olan insanları göz ardı ettiği sürece, insanlar kendi dünyalarının bütün ayrıntılarını giderek daha güçlü bir şekilde bizzat üretir ve böylece kendi dünyasından giderek daha fazla ayrılmış hisseder. Yaşamı kendi ürünü olduğu ölçüde yaşamından ayrı düşmektedir."
  • Meta aygıtının her geçen gün yaşam üzerinde egemenliğini kurduğu dönemde, sosyoloji ise daha çok meta aygıtı karşısında toplumsal kimliğinden soyutlanan insanın; yabancılaşan insanın nasıl toplumun devamlılığı için yeniden kurgulanacağı üzerinde yoğunlaşılan alan olmuştur.
  • Meta aygıtının her geçen gün yaşam üzerinde egemenliğini kurduğu dönemde, sosyoloji ise daha çok meta aygıtı karşısında toplumsal kimliğinden soyutlanan insanın; yabancılaşan insanın nasıl toplumun devamlılığı için yeniden kurgulanacağı üzerinde yoğunlaşılan alan olmuştur.

Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Ercan, kitabında Marshall Berman'ın "katı olan herşey buharlaşıyor" tezini ele alarak, kapitalizm ve modernlik arasındaki ilişkiyi tartışıyor. Kapitalizmin diğer toplumlarla ilişkisi, ve kendi dışındaki toplumları nasıl başkalaştırdığı, "ötekileştirdiği"nin altı çiziliyor. Ayrıca kitapta kapitalizme karşılık, gelişen ve oldukça da taraftar toplayan Bağımlılık okulu ve temsilcilerinin görüşlerine de yer veriliyor ve son olarak kapitalizmin kültürel ayağını temsil eden postmodernizm tartışmaları da okuyucuya anlatılıyor. Kapitalizm doğru bir şekilde analiz edebilmek için Fuat Ercan'ın kitabı okunmayı fazlasıyla hak ediyor... (Sefa Akgül)

Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik PDF indirme linki var mı?

Fuat Ercan - Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Fuat Ercan Kimdir?

Fuat Ercan Kitapları - Eserleri

  • Toplumlar ve Ekonomiler
  • Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik
  • Kırsal Yapıda Toplumsal Değişme
  • Kapitalizm ve Türkiye 1
  • Metalaşma ve İktidarın Baskısındaki Üniversite
  • Kapitalizm ve Türkiye 2

Fuat Ercan Alıntıları - Sözleri

  • Üretim farklılaşmayı artırır. (Toplumlar ve Ekonomiler)
  • “ Yeniden yapılanma alanı ise, savaş sonrası birikim sürecinin temel mekanizmalarından biri olan “refah devleti” uygulamalarının meta ilişkisi içine çekilmelerine yönelik özelleştirme politikalarıdır. Özelleştirme politikaları, düşen kar oranlarının tanımladığı kriz koşullarında meta ilişkisi içine çekilecek eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve diğer kamusal alan ve hizmetlerin yeni kâr alanlarına dönüşmesini sağlayan bir niteliğe sahiptir. “ (Kapitalizm ve Türkiye 2)
  • Meta aygıtının her geçen gün yaşam üzerinde egemenliğini kurduğu dönemde, sosyoloji ise daha çok meta aygıtı karşısında toplumsal kimliğinden soyutlanan insanın; yabancılaşan insanın nasıl toplumun devamlılığı için yeniden kurgulanacağı üzerinde yoğunlaşılan alan olmuştur. (Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik)
  • “ ÇUŞ’lar elbette yeni kurumsallaşmalar değildir, ancak yaklaşık son 30 yılda, birikimin bütünsel dönüşümünde kritik bir aktör olarak kendi aralarında ve kendi içlerinde yaşadıkları önemli farklılaşmalar aracılığıyla ulaştıkları güç, biçimlenmesini büyük oranda etkiledikleri kapitalizmin yeniden yapılanma sürecinde ulus devletlerin karşısına bir taraf olarak çıkmaları anlamına gelmektedir. “ (Kapitalizm ve Türkiye 2)
  • İktisadın kurucularından biri olan Karl Menger'e göre ekonomi biliminin temelini "bireylerin aldığı kararlar" oluşturur. Bu karalarda ise belirleyici olanın kişilerin ihtiyaçlarını karşılama isteğidir". Menger bu düşüncelerden hareketle ekonomide iki türlü amaçlı eylemlilik tanımlamıştır. Bunlar; tüketicilerin ve üreticilerin ihtiyaçlarını karşılama amacına yönelik eylemlerdir. (Toplumlar ve Ekonomiler)
  • "Fakat bir insanın başka bir insanın yardımına muhtaç olduğu andan itibaren, bir kişinin iki kişiye yetecek kadar yaşama araç ve gereçlerine sahip olmasının yararlı, kârlı olduğu fark edildiği andan itibaren eşitlik kayboldu, mülkiyet işe karıştı, çalışma zorunlu oldu: geniş ormanlar insan teriyle sulanması gereken, köleliğin ve sefaletin derhal filiz verip ekinlerle birlikte arttığı hoş ve güleç kırlar haline geldi." (Toplumlar ve Ekonomiler)
  • Sosyolojinin önemli isimlerinden Max Weber "sosyolojiyi, bireylerin eylemlerine verdikleri anlamı anlama " bilimi olarak tanımlamıştır. (Toplumlar ve Ekonomiler)
  • Pooper "Bütün sosyal olgular ve özellikle sosyal kurumların fonksiyonları insan davranışlarının bireysel karar alışlarının sonucu oluşur, kişiler arası bir kuramdan söz eder" (Toplumlar ve Ekonomiler)
  • Lionel Robbinse göre ekonomi "kıt kaynakların sınırsız ihtiyaçlar karşısında en uygun dağılımı inceleyen" bir bilim dalıdır. (Toplumlar ve Ekonomiler)
  • İnsan özgür doğar oysa her yerde zincire vurulmuştur. (Toplumlar ve Ekonomiler)
  • "Toplumsal yaşam biçimi olarak kapitalizm daha fazla meta üretimi için gerekli donanımları sağladığı bunun yanı sıra meta üretiminin temel amacı olan insanları göz ardı ettiği sürece, insanlar kendi dünyalarının bütün ayrıntılarını giderek daha güçlü bir şekilde bizzat üretir ve böylece kendi dünyasından giderek daha fazla ayrılmış hisseder. Yaşamı kendi ürünü olduğu ölçüde yaşamından ayrı düşmektedir." (Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik)
  • İnsanların toplumsal ilişkiler içinde yeniden üretimi iki farklı biçimde açığa çıkar. Bunlar: bölüşüm ve tüketim ilişkileridir. (Toplumlar ve Ekonomiler)
  • Ayanlık, vergi yükümlülükleri olan köylüler ile, merkezce atanmış gözü doymaz mültezimler arasında tampon görevini üstlenen, vergi yükümlülerince seçilen ve alınacak vergilerin belirlenmesinde vergi yükümlülerini savunan sistemin bir unsuru olarak açıklanır (Mardin, 1983, 21). Oysa ayan ve mültezim sistem içinde çoğunlukla aynı kişi, bulundukları yerin zengin ve hanedanına mensup kişilerdir (Özkaya, 1985, 199). Ayan, bir bölgenin vergi toplayıcılığı, mütesilimlik, muhassıllık yetkisini de elinde toplayarak, reaya üzerinde denetimini artırırken, bir noktadan sonra devlet bu gücü, bir idareci sayarak, vezir-i azam veya vali tarafından "izin mektubu" ile meşrulaştırmıştır (Mumcu, 1985a, 153). (Kırsal Yapıda Toplumsal Değişme)
  • Meta aygıtının her geçen gün yaşam üzerinde egemenliğini kurduğu dönemde, sosyoloji ise daha çok meta aygıtı karşısında toplumsal kimliğinden soyutlanan insanın; yabancılaşan insanın nasıl toplumun devamlılığı için yeniden kurgulanacağı üzerinde yoğunlaşılan alan olmuştur. (Modernizm, Kapitalizm ve Azgelişmişlik)
  • Kapitalizmin üzerinde yükseldiği piyasa için ve değişim değeri için üretme mantığının sürekli olarak devam etmesi için, tüketimin üretimde gerçekleşen hıza ulaşması gerekiyor. Bu zorunluluk, yani üretimin kendine eş bir tüketim ile yok edilmesi zorunluluğu, kapitalist toplumda tüketimi gerçek temelleri olmadan yani gerçek ihtiyaç ya da zorunlu ihtiyaç dışında, yeni tüketim talepleri yaratacak motifler geliştirilmesine yol açmıştır. Örnek olarak moda, tüketim için önemli bir motivasyon olmuştur. (Toplumlar ve Ekonomiler)
  • Gereksinimler ve gelirler, haklar ve ödevler, istemek yeteneğinden doğarlar. İnsan hiç bir şey istemeseydi, bütün bunların hiç birini elde edemeyecekti. (Toplumlar ve Ekonomiler)

Yorum Yaz