Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat - Cem Mumcu Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat kimin eseri? Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat kitabının yazarı kimdir? Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat konusu ve anafikri nedir? Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat kitabı ne anlatıyor? Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat PDF indirme linki var mı? Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat kitabının yazarı Cem Mumcu kimdir? İşte Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Cem Mumcu
Yayın Evi: Okuyan Us Yayınları
İSBN: 9786257344142
Sayfa Sayısı: 216
Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Blogger var, vlogger var, Cem Mumcu ne yapar derseniz, ‘dialogger’ oldum derim. Ben uydurdum. Türkçede yok, internetçede “İnsana dair her şeyi dolaysız, içten, mış gibi yapmadan dinleyen, konuşan, soran, cevaplayan” demek olsun bundan sonra. Yanıma sürekli oyun arkadaşlarımı alacağım. Onlar soracak, ben söyleyeceğim. Ben soracağım, onlar söyleyecek. Kimsenin kimseyi sobelemediği bir oyun bu; birlikte kurup, birlikte oynayacağız.”
Kaygılarımla nasıl başa çıkacağım? Öfke kontrol edilebilir bir şey mi? Neden aldatılıyoruz? Neden aldatıyoruz? Aşk gerçekte nedir? İnsan neden gider? Gerçekten kaçabilir miyiz? Teknoloji ve sosyal medya bize ne yapıyor?
Tüm bu soruları ve daha onlarcasını, birbirinden farklı yaşlardan, mesleklerden, geçmişlerden, cinsel kimliklerden gelen ‘oyun arkadaşları’, Cem Mumcu’ya sordu. Yanıtlar aldı, yeni sorularla karşılaştı. Konu konuyu açtı, derinlikli, sahici, mış gibi olmayan büyük bir söyleşi elinizde bulunan kitaba dönüştü.
Bu kitabın sayfalarında ‘ağzından bal damlamakla’ yetinen bir Cem Mumcu görmeyeceksiniz. Bu, öyle bir söyleşinin kitabı değil. Bal, mutfakta. Bu kitaptaysa ağzından gerçekler damlayan bir Cem Mumcu sizi bekliyor.
Bazen canınız yanacak. Cem’in de dediği gibi “Biraz canınızın yanmasına izin verirseniz, canınızın yanması geçecek” çünkü. Bazen öyle bir yer gelecek ki “Cem’in bu anlattığı ben miyim? Ben olabilir miyim?” diye soracaksınız. İhtimaldir ki, bu soruyu sorma cesaretini de gösterdiğinize göre evet, o sizsiniz.
Bugüne dek birçok söyleşi dinlediniz, birçok kitap okudunuz belki de. Ölmeden önce mutlaka gitmeniz gereken 100 yere, ölmeden önce mutlaka yemeniz gereken 100 yemeğe, ölmeden önce mutlaka izlemeniz gereken 100 filme de olasılıkla birçok listede, birçok kaynakta tanık oldunuz.
Hazır olun. Şimdi Cem size “Ölmeden önce mümkünse yaşamanız gereken 1 hayat var” diyor. ‘Mutlaka’ değil ‘mümkünse’ ve 100 adet değil yalnızca 1 tane…
Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat Alıntıları - Sözleri
- Hüdayinabit; hiç sulamaya gerek olmayan, güneşi alıp almadığına dikkat edilmeyen, doğada kendi kendine biten bitki.(çantada keklik)
- Beklenen 'gişeyi yapmak' için niteliğimizi nasıl aşağı çekiyorsak, daha çok beğenilme gibi şeylerle hayatımızın görkemini ve içeriğimizi de niteliksizleştirebiliriz. Etrafın like'larla dolu olabilir ama için dolmayacak, çare orada değil.
- Korkan kişiler karşısındaki ile sahici ilişkiler kuramaz.
- Siftah demiştim, unutuluyor o da. O kadar güzel bir kelimedir ki... Fatih bir sabah kalkıyor, tebdili kıyafetle İstanbul'da geziyor. Hikaye bu ya, bir dükkana giriyor ve bir okka un istiyor. O dönemler televizyon ya da YouTube olmadığı için Fatih'i o kıyafetle kimse tanımıyor. Ortalık da resimleri de yok. Heykel yok. Sabahın körü adam tartıyor unu, veriyor. Bir okka da şeker istiyor. "Beyim ben siftah ettim, onu da yandaki komşumdan alır mısın?” diyor satıcı. Fatih diyor ki, “Ben o zaman İstanbul'u fethettiğimi anladım.” Siftah çok kıymetli. Böyle kelimeler çok derinlikli, katmanlı. Bizi insan eden, insanlığa daha yakın tutan kelimeler. Bunların kaybı çok üzücü.
- Hayatın içine karışacaksın, oyun oynayacaksın, hayret edeceksin, burnun sürtecek.
- “Bu hayatı kim için yaşadım?”
- Hayatın işine o kadar da karışmayın, her şeye müdahale etmeyin.
- Eğer söz konusu aşksa, "Aşk eşittir kaybından korktuğun şeydir."
- Birçok insan birçok nedenden dolayı kendini anlamlı ve önemli ifade edemediği için etraftan gösterilen önemlilik kıstaslarına, ölçütlerine uymak için çok hüzünlü biçimde gayret içine giriyor.
- Hayat sadece haklı olmam gereken bir yer değil, haksız da olabilirim.. Hayat adalet bakanlığı da değil, mahkeme de değil.
- Eksik olduğumuzu hatasız yapmaya çalışıyorduk, oysa o hüzün dolu eksiğimiz sadece hata yapabilme özgürlüğü ile tamamlanabilirdi..
- Hayatın içine karışacaksın, oyun oynayacaksın, hayret edeceksin, burnun sürtecek.
- Birileri hayal kırıklığına uğratmadan kendi destanını yazmış kimse görmedim..
- Çiftin cinsel hayatı iyi gitmiyorsa her biri bakacak, birlikte bakacaklar bu duruma. Bunun 'suçunu' tek bir tarafa yüklemek, kadına yüklemek, büyük bir aşağılamayı da beraberinde getiriyor.
- Bazen ilişkilerimizi öyle kurarız. Zannederiz ki Cem zaten bizim Cem. Ne yaparsak yapalım orada. En çok da bunu yakınlarımızla yaşarız. Onun hiçbir şeye ihtiyacı yok zannederiz. Oysa benim de suya ihtiyacım var, benim de takdire ihtiyacım var. Bazen en kıymetsiz olduğumuz anın, en yakınlarımızla olduğumuz zamanlar olduğunu hissederiz. En kucağa düşmek istediğim, en unutulmak istemediğim yer orası oysa.
Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Yaşamayı Ertelemeyelim: Cem Mumcu'nun YouTube'da yayınladığı, Dialogger başlığı altında arkadaşları ile yaptığı sohbetlerden derlenmiş olan bu kitap, hayata dair pek çok şeyin iç yüzünü anlatıyor. İlişkiler, insanın kendi iç dünyası, yaşam ve mekan ile ilişkimiz, sanat-sanatçı, edebiyat ve yazın, sosyal medyayı kullanma biçimlerimizin aslında ne anlama geldiği ve daha pek çok şey hakkında söyleşi tarzında bir kitap olarak hazırlanmış. Ağırlıklı olarak aşktan ve psikolojik çıkmazlarımızdan söz ediyor Cem Mumcu. Aşka dair tespitleri muazzam. Keza diğer konular da öyle. Harika bir okuma oldu benim için. Cem Mumcu yine muhteşem gözlemleriyle bakış açımızı genişletip derinleştiriyor. Zihnimde yeni ufuklar açarken önceki anlayışlarımı gözden geçirmemi ve hayatla kurduğum ilişkiyi sorgulamamı sağladı. Hayata dair gözden kaçırdığımız önemli detayları farketmek ve derin bir sohbete dahil olmak isterseniz okumanızı kesinlikle öneririm. Bu arada Dialogger videolarına da bakmanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim. (Demet Elmas)
Onanma kaygısı olmadan yazmış. Kendi gibi,yalın, derin,lezzetli. Okudugun her satırda "Tam da bu.." diyorsun. Hıdırnebi'ye o çiçekleri görmek için tekrar gidecegim... (Özge)
Cem Mumcu’nun Youtube kanalında Dialogger serisinin içinden özenle seçilen diyologlarından oluşuyor kitap. Bana göre her kelimesi değerli ve anlamlı. Hayat üzerine düşünen insanlar bir de bunu insanların iyileşmesi adına kullanınca ortaya tadından yenmez samimi değerler çıkıyor. Keyifle okuyacağınızdan eminim. Sevgiyle (nigar çetinkılınç)
Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat PDF indirme linki var mı?
Cem Mumcu - Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Cem Mumcu Kimdir?
1966 Akçaabat doğumlu. Çok erken yaşta okumaya ve yazmaya başladı. Hayatı kitap ve edebiyatın etrafında dönüp durdu. Tıp Fakültesini bitirdiğinde kendisini "çuvala tıkılmış gibi" hissetti. "Çuvaldaki delik" dediği psikiyatriden başını dışarı uzattı. Psikiyatride de artistik yaratıcılık ve duygudurum ile ilgili bilimsel araştırmalar yaptı. Şiir, öykü, roman, deneme ve eleştiri türlerinde eserler üretti. Yazar olmanın dışında yayıncı, editör ve kitapçı olarak da deliliğinin peşinden sürüklendi. 2001 yılında 1001 tane olmasını düşündüğü Binbir İnsan Masalları isimli Edebiyat projesine başladı. Hiçbir ödüle eser göndermedi. Doruktakiler 2004 Öykü Yazarı ödülü kendisine verildi. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Artistik Yaratıcılık ve Sanat Psikolojisi dersi veriyor. Vatan Gazetesi'ne her pazar köşe yazıyor. Okuyan Us Yayınevi'nin Genel Yayın Yönetmeni.
Cem Mumcu Kitapları - Eserleri
- Kendine Bakma Kitabı
- Makber
- Başladıysa Biter O Yüzden Güzel
- Üçüncü Sayfa Güzeli
- Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat
- Hassas Ruhlar Terazisi
- Sahici Aşklar Külliyatı
- Hayat Kırıklığı
- Karmakarışık Sarmaşık
- Muallakta, Araf'ta ve Düşlerde
- Binbir İnsan Masalları 1-139
- Hayat Gerçeğe Perde
- Terapi Şeysi
- Yaşlılık Ve Depresyon
Cem Mumcu Alıntıları - Sözleri
- Aşk... Kalabalıktan uzağa yağan... (Sahici Aşklar Külliyatı)
- Ama benim ayrıntılarım onunkilerin yanında ayrıntıydı!... (Hayat Gerçeğe Perde)
- Demlerle demlediğiniz bu hayata, "Hayatım" diyerek onu size ait kılın önce. (Kendine Bakma Kitabı)
- Aşk: Ne yazık ki kaybedecek bir şeyi olmak... (Sahici Aşklar Külliyatı)
- Ölüm kalabalık toplamıyorsa bir sokakta, o sokakta zenginler oturuyor demektir.Çünkü zenginler birbirlerini tanımaya ve birbirlerine destek olmaya ihtiyaç duymayacak kadar zengindir.Fakirlik,üşümek olsa bile sıcaktır (Karmakarışık Sarmaşık)
- Hüdayinabit; hiç sulamaya gerek olmayan, güneşi alıp almadığına dikkat edilmeyen, doğada kendi kendine biten bitki.(çantada keklik) (Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat)
- Bir damla tükürüğünun ağzımda bıraktığı tadın,kaybetme korkumun hiçlik aşısını etkisiz kılacağını biliyorum.Bir yılanın dili gibi kaçıyorum dilinden.Dilindeki varlık zehrinden.Cunku tüm sınavları lanet olası tatlı bir huzura taşıyor bedenimi ve ruhumu.Huzura yakalaniyorum.Ağa düşmüş bir balık gibi kivraniyorum onun denizinde. Aşk: Ne yazık ki kaybedecek bir şeyi olmak.... (Binbir İnsan Masalları 1-139)
- Rabel, sürahiye sözcükleri doldurdu. Buz ekledi üstüne ve dondurdu. Şimdi yavaşça çözülen sözlerden duygular eriyerek ıslatacak kalemini... (Üçüncü Sayfa Güzeli)
- "Normal dediğimiz şey baskılamanın, inkârın, bölünmenin, yansıtmanın, içe atmanın ve yaşantı üzerindeki diğer tahripkâr eylemlerin bir ürünüdür, varlığın yapısına toptan bir yabancılaşmadır." R. D. Laing (Hayat Kırıklığı)
- Çiftin cinsel hayatı iyi gitmiyorsa her biri bakacak, birlikte bakacaklar bu duruma. Bunun 'suçunu' tek bir tarafa yüklemek, kadına yüklemek, büyük bir aşağılamayı da beraberinde getiriyor. (Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat)
- Gerçek şuydu:' Yaşam anlamsız bir şeydir' (Yaşlılık Ve Depresyon)
- On üçüncü kattan atlamış, görenler uçak gibiydi diyorlar. Ellerini iki yana açmış, kanatlı gibiymiş. Düştüğünde parçalanmış bedeninin orta yerinde, giydiği tulumun cebinden bir kara kutu çıkmış. Kara kutuya düşüş nedeni diye şu notu yazmış: Pervaneme kuş girdi. Çıkaramadım. (Binbir İnsan Masalları 1-139)
- Kimi ölenin peşine, kimiyse ölenin peşinden ağlıyordu. Ama hepsi önünde sonunda kendi ölümüne, ölümün hakikatine ya da hakikatin ölüm olmasına göz yaşı dikiyordu. Kimisi de beklettiği bütün ağlamalara ağlıyordu. (Makber)
- Yazacağım,yazmak istediğim en iyi öykünün susmak olduğunu ve oraya henüz gelmemiş olmanın aczini bile bile... (Binbir İnsan Masalları 1-139)
- Yoktu işte,bir şey,hiçbir şey yoktu.Yalnizligi bir buluta bile takilamamisti. (Binbir İnsan Masalları 1-139)
- Aslında bekleyişler en acele, gelmeyişler en sabırsız. (Makber)
- Giderayak olduğumu, giderayak olduğunu, giderayak olduğumuzu görünce gitmez olacağım. (Hassas Ruhlar Terazisi)
- Boşluk, hareketsizlik, uyku... Her biri ölümün küçük birer kopyası.. (Makber)
- Eksik olduğumuzu hatasız yapmaya çalışıyorduk, oysa o hüzün dolu eksiğimiz sadece hata yapabilme özgürlüğü ile tamamlanabilirdi.. (Ölmeden Önce Mümkünse Yaşamanız Gereken 1 Hayat)
- Anahtarı ikimizde de olan bu kelepçenin bizi bağlamasını isteyişimizi, kelepçenin şakırtısını duymayınca ikimizinde gözlerinde beliren korkuyu seviyorum... (Karmakarışık Sarmaşık)