Kitap Künyesi
Yazar: Kemal Sayar
Yayın Evi: Timaş Yayınları
İSBN: 9789752634206
Sayfa Sayısı: 256
Ruh Hali Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Elinizde tuttuğunuz kitap, ruh sağlığı konusunda merak edebileceklerinizi derli toplu ve anlaşılır bir biçimde sizlere ulaştırmak amacıyla hazırlandı. Doç. Dr. Kemal Sayar, hem mutluluk, iyimserlik, hayatın anlamı, öfke, kıskançlık, aşk, evlilik, çocuk ebeveyn ilişkileri gibi konuları; hem de depresyon, panik atak, fobiler, bağımlılık, alzheimer, şizofreni gibi belli başlı psikiyatrik sorunları ele alan bir kitap ortaya koydu.
Hayatın dönemeçlerinde hepimiz tökezleyebiliriz. Kendimize ve aleme hoşça bakmayı bildiğimiz sürece, düştüğümüz yerden daha da güçlenerek kalkar ve yolculuğumuza devam ederiz. Ruh Hali, bu yolculukta sizlere rehberlik edecek kılavuz niteliğinde.
Ruh Hali Alıntıları - Sözleri
- Kalbini açabilene,en güzel öğretmendir hayat...
- "Mecnun olup çöle düşmeyeceksen/ Ne Leylâ'yı çağır ne çölü incit" der bu toprakların bir türküsü.
- Cemil Meriç 'in hayatın anlamını arayanlar için şöyle bir sözü vardır: "Nereye gidersen git, bulacağın aydınlık kendi kafanın aydınlığı kadardır." Önemli olan kendi zihnimizi aydınlık kılabilmektir. Karanlık bizim zihninizden kaynaklanıyorsa nereye gidersek gidelim karanlıkta kalırız. Aradığınız hazine tamda kendi içimizde saklı olabilir. Mecnun gibi söylersek: "Ben seni uzaklarda ararken sen kendi evimde idin!"
- "Başka insanlar için ne yaptım?" sorusuna verilecek cevaplarımız olmalıdır ki hayatımız gerçek bir anlam kazanabilsin.
- Nereye gidersen git, bulacağın aydınlık kendi kafanın aydınlığı kadardır.
- “Kimileri kendileriyle aynı yaralardan mustarip muhariplere sevdalanır.”
- Aşkı geçici bir büyülenme hali olarak tanımlayabiliriz.
- Âşık sevmek değil, sevilmek derdinde.
- Evliliği dikensiz gül bahçesi olarak hayal etmek doğru değildir. Zaten hayatın kendisinin dikensiz gül bahçesi olması neredeyse imkansızdır.
- “Fazladan sarf edilen her kelime, oluş çabasıyla sınanmamış her söz, sevgiliyi sırlar mağarasına daha çok çekilmeye mecbur ediyor.”
- Ancak layığınca sevilmiş çocuklar bir bıçağın kanatabileceğini, kötü bir sözün can yakabileceğini bilebilir. Ancak kainatı, yurdunu, insanları sevebilen anne babalar; çocuklarını hayatın seslerine açabilen anne babalar, başkasını incitmenin bir insan için ne büyük bir zillet olduğunu anlatabilirler.
- Yanmazsan olmazsın. Ağlamazsan, çöle düşmezsen, inlemezsen tamamlanmazsın.
- “Nereye gidersen git, bulacağın aydınlık kendi kafanın aydınlığı kadardır.” |Cemil Meriç
- “Nereye gidersen git, bulacağın aydınlık kendi kafanın aydınlığı kadardır. “Cemil Meriç
- “İnsan, anlam arayan bir varlıktır.”
Ruh Hali İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Ruhun Hali kitabı iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde kişiye yönelik duygulara değiniliyor. İkinci bölümdeyse psikolojik tanılar hakkında bilgi veriliyor. Ruhun Hali kitabının insana, yormadan yavaş yavaş farkındalık kattığını düşünüyorum. Kitap akıcı ve sıcak bi anlatımla kaleme alınmış. Kemal Sayar'ın konuşmalarında, kitaplarında en sevdiğim şey yaptığı alıntılar. yerinde ve insanı düşündüren alıntıları sayesinde ben de yeni insanlar tanımış oluyorum yeni kitaplar yeni müzikler. Psikolojiyi seven merak eden ve kendi duygularını tanımak isteyen herkese kitabı okumalarını tavsiye ediyorum. (EC)
‘Kemal Sayar’ın müthiş huzurlu ve yalın bir dili var. Ben kitaplarını okurken ruhumun dinlendiğini hissediyorum kelimenin tam anlamıyla. Kitabı okurken o kadar çok altını çizdim ki üstelik ne kadar doğru ne kadar güzel demekten kendinizi alamıyorsunuz. Kitapta; mutluluk, hüzün, depresyon, kaygı bozuklukları, aşk ve evlilik gibi bir çok konuya değinmiş ve bu konulardaki düşüncelerini okuyoruz. (Leyla Kandemir)
yazar/umit-yasar-oguzcan 'ın çok sevdiğim bir sözü vardı ; " Kaybettikçe özgürleşir insan..." Bu kitabı okuyunca da kendime bir kez daha bu sözü hatırlattım. Yeni çalışma düzenimiz eşyadan yana zengin, zamandan yana fakir insanlara dönüştürüyor bizleri... Rekabet arttıkça hayalci beklentilerimiz de artıyor. Realiteden gittikçe uzaklaşıyoruz. Hayat uzunca bir maraton, zaman beklemeden akıp gidiyor. Acıması yok. Biz de kendimizi bu maratona kaptırmış vaziyetteyiz. yazar/sabahattin-ali de diyor ya hani; "Koşmaktan görmeye vaktimiz olmuyor ki..." Bazen durup sükût eylemek, benliğimizle baş başa kalmak gerek. "Hoşca bak zatına sen züpte-i âlemsin..." diyor yazar/Seyh-Galip ne de hoş söz... Mutlak bütünlüğü aramaya kendinden başla, sevgi ile bak... Şehir hayatında kaybolduk. Benliğimizi kimliğimizi unuttuk. Kitap çok güzeldi... Beğendim. (Radikalizmin Mistik Önderi)
Kitabın Yazarı Kemal Sayar Kimdir?
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Kemal Sayar, uzmanlığını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ana bilim dalında tamamlamıştır. Daha sonra sıra ile Vakıf Gureba Eğitim Hastanesi'nde ve Çorlu Asker Hastanesi'nde Psikiyatri Uzmanı olarak çalışmıştır. 28 Kasım 2000'de psikiyatri doçenti unvanı almıştır. 2000-2004 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Psikiyatri AD Öğretim Üyesi olmuştur. 2002 yılında McGill Üniversitesi'nde Tübitak araştırmacısı olarak ziyaretçi profesör unvanıyla bulunmuş ve transkültürel psikiyatri ve psikosomatik tıp alanında araştırmalar yapmıştır. Daha sonra Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde dört yıla yakın bir süre başhekim yardımcısı ve 13. Psikiyatri Kliniği Şefi , dört aylık bir süre de (vekil) başhekim olarak çalışmıştır. 2008 yılında profesör olarak Fatih Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine başlamış ve üç yıl sonra Marmara Universitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri anabilim dalına geçmiştir. Halen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı başkanıdır. Çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmış, Açık Radyo'da ve daha sonra Star televizyonunda "Ruhun Labirentleri" isimli bir programı hazırlamış ve sunmuştur.TRT'de İnsanlık Hali adlı programı bir yıl yapmıştır. Yirminin üzerinde kitabı olan Sayar, edebiyatla da yakından ilgilenmektedir.
Kemal Sayar Kitapları - Eserleri
- Sufi Psikolojisi
- Ruh Hali
- Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez
- Hayat Teselli Bulmaktır
- Her Şeyin Bir Anlamı Var
- Özgürlüğün Baş Dönmesi
- Yavaşla
- Ruhun Labirentleri
- Hüzün Hastalığı
- Kalbin Direnişi
- Terapi
- Olmak Cesareti
- Otoyol Uykusu
- Merhamet
- Kendine İyi Bak
- Kültür ve Ruh Sağlığı
- Bütün Şiirleri: Ricat - İki Güneş Arasında - Hızır ve Roza
- Koruyucu Psikoloji
- Şimdi Şehir İçin Kalp Zamanı
- Beni Sessiz de Sevebilir misin?
- Merhamet Devrimi
- Kayıp Arkadaş
- Psikolojiye Giriş
- Sanal Aşk
- Bütün Şiirleri
- Ölümden Önce Bir Hayat Vardır
- Ruh Hastalığını Anlamak
- Ricat
- Psikiyatri ve Kültür
- İki Güneş Arasında
- Hızır ve Roza
- Bir Bilim Olarak Psikiyatri
- Antipsikiyatri
- Karanlıkta Görmek
- İnsan Halleri
- Başı Sınuklar İçin Kılavuz
- Dünyaya Geldim Gitmeye
- Ağ
- Aile Olmak
- Aşk ile Anı Seyretmek
- Ruhun Derin Yaraları
- Dijital Çocuk
- Bir Kalbi Kırılmaktan Koruyabilsem
- Aleme Bir Yar İçin Âh Etmeye Geldik
- Hatıraların Evi– Günümüzde Aile
- Melekleri Ürkütmek
Kemal Sayar Alıntıları - Sözleri
- Belki de yeryüzünde hiçbir eş, sahip olduğu ilmi, Hz Peygamberin Hz Aişe ile paylaştığı kadar eşiyle paylaşmamıştır. Hiçbir eş de eşinden ilim almak için Hz Aişe kadar çaba göstetmemiştir. (Aile Olmak)
- Hayatın trajedisi ölmek değil, yaşarken içimizde ölmesine izin verdiklerimizdir. ... ~... (Ölümden Önce Bir Hayat Vardır)
- Eve geldiğinizde doğrudan odanıza gider, dertsizlik maskenizi takarsınız. (Koruyucu Psikoloji)
- Muhabbetten Muhammed oldu hâsıl Muhammedsiz muhabbetten ne hâsıl (Aşk ile Anı Seyretmek)
- Müsaade ederseniz hayatımın bu bölümünde ağlayacağım. (Otoyol Uykusu)
- Kendimizi özel hissettiğimizde, kendimize dair farkındalığımız azalıyor. Çok da uzağa gitmemize gerek yok. Yiyip içtiklerini sosyal medyada paylaşanlar, başka insanları kızdırabileceklerini çoğu zaman fark etmiyorlar bile. Sosyal paylaşım siteleri kıskançlık ve özenme için elverişli bir platform oluşturuyor. 2013’te Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre, kişinin son zamanlarda kıskançlık hissettiği durumların yüzde 20’sinin Facebook yüzünden olduğu ortaya çıkmış. Bu kıskançlıkların çoğu diğer kişinin görüntüsü, yaptığı tatiller ve sahip olduğu sosyal hayattan kaynaklanıyor… Nihayetinde kıskançlık. hayattan alınan keyif ve tatmin duygusunu azaltıyor (Ağ)
- Kişiler ahlaki tutarlılığı önceleyen bireyler olmaktan çıkarak başkaları tarafından beğenilmeyi önceleyen bireylere dönüşür ahlaki olarak doğru olanı yapmak yerine başkalarını cezb ederek onların beğenisini kazanmak hayatın temel amacı olur (Kültür ve Ruh Sağlığı)
- Senden geriye, senin güzelliğine, doğruluk ve iyiliğine tanıklık eden sözler kaldı. Zaten bir söz, iyiliğe tanıklık etmiyorsa neye yarar ki? Senden sonra üstümüze çok yağmurlar yağdı, olmadık zamanlarda bir üşüme tuttu bizi ve dedik ki “Biraz yağmur kimseyi incitmez”. (Bütün Şiirleri: Ricat - İki Güneş Arasında - Hızır ve Roza)
- Senden sonra ruhum hep aksayarak yürüdü. Bu gurbetin bir gün biteceği hakikati içime ağır bir taş gibi çöreklenip kaldı. Hayatın daimi bir daüssıla, sevmenin özlemek olduğu bilinci ruhuma otağ kurdu. (İki Güneş Arasında)
- Diğer insanlara yakın olmanın zarar görmek anlamına geldiği bir ortamda benmerkezci anlayış gittikçe yükselir. (Terapi)
- Soru sormaktan kaçınmak verilebilecek cevapların en kötüsüdür (Bir Bilim Olarak Psikiyatri)
- Saygının sadece kelimelerle değil, aynı zamanda vücut diliyle de ilgili olduğunu gösterin. (Koruyucu Psikoloji)
- Gözlerimin önce ışığa alışması gerek. Riyakarlığa, tepemizde dolaşıp da yağmayan bulutlara. (Ricat)
- Tek sırrı şu ki hayatın İnsan Tanrı'yı özler (Ricat)
- Öz anne babasını huzurevine gönderip, evde kedi köpek besleyen insanların olduğu bir dünyada yaşıyoruz NFK (Aile Olmak)
- Bir yarayı, bir incinmeyi veya gönül kırıklığını geride bırakmak ve hızla oradan uzaklaşmak isteriz. (Karanlıkta Görmek)
- Günümüz insanı, internet öncesi zamanların ortalama insanının kuracağı ilişkilerin kat kat fazlasına sahip. Yine de bir türlü aradığını bulamıyor. İlişkiler hızlı başlayıp hızlı bitiyor. Sanal ilişkilerin çekiciliği belki en çok da buradan temelleniyor. Elde etme ve vazgeçme kolaylığından... İlişki kurmak ve bozmak artık çok kolay. (Sanal Aşk)
- "Allah'ın halifesi olan insan, Allah'ın zât, sıfat ve fiillerinin en mükemmel şekliyle tecelli ettiği varlıktır. O, Allah ile âlem arasında, zâhir ile bâtın arasındadır (berzah). O bütün ilahi kemal manaları kendisinde gerçekleştiren kişidir. Âlem bir ayna gibidir; insan-ı kâmil bu aynanın cilasıdır." (Sufi Psikolojisi)
- Derin bir yasın tetiklediği öfkeden korkmak gerekir. (Merhamet)
- “Ancak beni işitecek bir insanın varlığıyla sohbet mümkün olur.” (Hayat Teselli Bulmaktır)
Yorumlar
0 yorum