matesis
dedas

Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği - Gökhan Yavuz Demir Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği kimin eseri? Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği kitabının yazarı kimdir? Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği konusu ve anafikri nedir? Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği kitabı ne anlatıyor? Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği PDF indirme linki var mı? Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği kitabının yazarı Gökhan Yavuz Demir kimdir? İşte Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 07.12.2022 11:00
Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği - Gökhan Yavuz Demir Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Gökhan Yavuz Demir

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786053754411

Sayfa Sayısı: 176

Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Dilin Belirsizliği'ni dört kez okudum. Her okuyuşumda, bir hukukçu olarak, neden bu kitabı bu kadar geç okuduğumu sordum kendime. Şimdiki sorum ise, bu kitabı okumadan nasıl hakkıyla hukukçu olunabileceği. Demir'in ele aldığı konu Türkçede hiç işlenmemiş değil elbette ama kitabın en büyük avantajı, yazarın konusunu kendi sorunu haline getirmiş olması ve aktarmaktan ziyade Türkçe işleyen bir zihinde yoğurarak yine oldukça iyi bir Türkçe ile sunmuş olması. Batı kaynaklı entelektüel faaliyetlerimizdeki bu en büyük kusuru aşabilen pek az eser var."

-Doç. Dr. Ertuğrul Uzun, Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi-

"Gökhan Yavuz Demir, Dilin Belirsizliği'nde, insan muhayyilesini tahdit eden kurallarla işleyen bugünün dünyasında, tahayyülün alanını genişletecek sınırsız bir imkân olarak dilin kabiliyetini sorgular. Dile yüklenen imge, sembol, metafor ve alegori gibi dil oyunlarıyla tahrik ve teşvik edilen insani tahayyül, aynı zamanda mistik tecrübenin de kaynağıdır. Öyle görünüyor ki, seküler cennet projesiyle deneyim arzusu bastırılmış insan, bu İlahi malzemenin, Dilin Belirsizliği'nde sunulan kabiliyetlerini keşfettikçe özgürleşecektir. Unutmayalım ki dünya dildir; fakat bu dünya, varolan değil, mümkün olan dünyadır. Dilin Belirsizliği, bize 'mümkün dünyalar'ı sezdirir."

-Prof. Dr. İbrahim Şahin, Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü-

(Tanıtım Bülteninden)

Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği Alıntıları - Sözleri

  • “Metafor muhtemelen insanoğlunun en verimli imkânlarından biridir. Onun etkisi büyüye yakındır, dahası o Tanrının yaratırken Varlıklarından birinin içinde unuttuğu yaratıcı bir güç gibi görünüyor”
  • İnsanın dili, insanın dünyasıdır: Dünya insanların ona yükledikleri anlamdır
  • Dil bir oyundur ; oyunların oyunudur . Çünkü oyun bütün oyuncularını kuşatan dinamik bir süreçtir . İnsan , kendisiyle olan iç diyaloğuyla değil , başka birileriyle diyaloğa girdiğinde , diyaloğu sürdüren kendi iradesi değil diyaloğun sürükleyici gücüdür
  • İnsanı anlamak, insanın dilini anlamaktır. O vakit toplumu anlamak da toplumun dilini anlamayı gerektirir.
  • "Dil belirsizliğin şiiridir. Ve bu şiire kulak vermek z insanî olana kulak vermek demektir. Başka türlü, dillerini ve metaforlarını anlamadan insanları anlamaktan hangi hakla bahsedebiliriz."
  • "Konuşan ve adlandıran bir özne, dilin gramerinden kaynaklanan bir illüzyon dur. Dilin dışında bir adlandıran ve adlandırılan yoktur. Adlandıran-adlandırılan ayrımı, başka bütün ayrımlar gibi dilin yaptığı bir ayrımdır."
  • İnsanın dili , insanın dünyasıdır

Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bu kitap, dil hakkında bir tez çalışmasının metin haline getirilip toparlanmış halidir. 3 bölümden oluşmaktadır: 1. Hurafe Olarak Dil: Bu bölümde aslında dilin belirsizliklerle dolu olduğunu görmeksizin, dilin hurafe olarak görüldüğünden bahsedilmektedir. Fakat kusursuz dil arayışı, mantıkçı pozitivizmin objektif/ fizikalist bir bilim dilinin inşa edilebileceği ve modern bilimlerin bu bilim dili şemsiyesi altında birleştirilebileceği fikri bir hurafedir. 2. Oyun Olarak Dil: Burada Saussure ve Wittgenstein'ın "sistem fikri" ve dile ilişkin yaptıkları satranç benzetmesi ele alınmaktadır. 3.Figüratif Bir Fenomen Olarak Dil: Burada dili dil yapan metafor, metonimi ve alegori gibi temel unsurlardan bahsedilmiştir. Dili mümkün kılan şeyin bizatihi kendisi bu metaforlardır. Sonuç olarak dil belirsizliklerle doludur.Birçok tanımı yapılabilir ancak tek bir tanımını yapmak mümkün değildir. Dilin, kendisinden başka hiçbir temeli yoktur. 'Anlamı', veya 'olguyu' yahut 'düşünceyi' veyahut 'hakikati' nakletmek için kullanılan bir araç değildir. (Sinem Çeşme)

Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği PDF indirme linki var mı?

Gökhan Yavuz Demir - Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gökhan Yavuz Demir Kimdir?

1973 Edirne doğumlu. Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü 1996 yılında bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını sırasıyla "Türkiye'de Yabancı Dille Üniversite Eğitimi" ve "Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği" isimli çalışmalarıyla tamamladı. Demir'in bugüne kadar yayınlanan kitapları şunlardır: Telif: Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği Tercümeleri: George Lakoff & Mark Johnson; Metaphors We Live By Paul Ricoeur; Interpretation Theory: Discourse and the Surplus of Meaning. Derlemeleri: Oğullar ve Babaları (Ahmet Nezihi Turan ile) Kızlar ve Babaları (Alper Kanca ile) Demir çok iyi düzeyde İngilizce ve başlangıç düzeyinde İtalyanca bilmektedir. Ayrıca edebiyat, adalet, dil ve metafor konularında birçok bildirisi ve makalesi vardır. Edebiyat ve linguistikle zenginleştirilmiş ve derinleştirilmiş bir sosyolojiyi anlamlı bulan Demir; Borges, Umberto Eco, Gabriel Garcia Marquez, Jacques Derrida gibi yazarlar ile Cervantes’in Don Quijote’si ve “büyülü gerçeklik üzerine okumaya ve fırsat buldukça yazmaya devam ediyor. Türk Dil Devrimi ve “dilin kaynağı” problemleri başlıca entelektüel ilgi alanlarını oluşturuyor. Bir gün roman yazacağına inancını asla kaybetmiyor ve kendini ısrarla “entelektüel edebiyatçı” olarak tanımlamayı tercih ediyor.

Gökhan Yavuz Demir Kitapları - Eserleri

  • Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği
  • Anlamak İçin Yaşamak
  • Borges'in Dediği Gibi
  • Kızlar ve Babaları

Gökhan Yavuz Demir Alıntıları - Sözleri

  • Dil bir oyundur ; oyunların oyunudur . Çünkü oyun bütün oyuncularını kuşatan dinamik bir süreçtir . İnsan , kendisiyle olan iç diyaloğuyla değil , başka birileriyle diyaloğa girdiğinde , diyaloğu sürdüren kendi iradesi değil diyaloğun sürükleyici gücüdür (Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği)
  • Büyük bir paradokstur bu; hayatın anlamsızlığını ifşa ederek yaşama sevinci veren 'Cioran etkisi': intihar fikrinin gölgesinde yeşeren bir yaşama sevinci. (Borges'in Dediği Gibi)
  • Onu niçin sevdiğimi öğrenmekte ısrar edecek olursanız, bunu ifade edemem sanıyorum, ancak şunu söyleyebilirim: Çünkü o, o idi; ben de bendim. (Anlamak İçin Yaşamak)
  • Gerçek hayat sokaklarda olabilir ama insanın hakikati hikayelerin kelimeleri arasında saklıdır (Borges'in Dediği Gibi)
  • Geleneği bilmeden geleneğe meydan okuyamazsınız; geleneğe nüfuz etmeden geleneği dönüştüremezsiniz; geleneğe vakıf olmadan şimdiyi anlayamazsınız. (Borges'in Dediği Gibi)
  • "Mesele yalnızca görmek değil, aynı zamanda anlamaktı." (Anlamak İçin Yaşamak)
  • İnsanı diğer türler karşısında ayrıcalıklı kılan bir şey varsa, o da herhalde, diğer türler karşısında ayrıcalıklı olduğuna dair bir söylem geliştirebilme yeteneğidir. (Anlamak İçin Yaşamak)
  • Birbirimizle konuşmayı öğrenmeliyiz. Çünkü birbirimizle konuşmayı öğrenmek, kendi ezberlerimizi tekrarlama arzumuzdan vazgeçtiğimiz ve ötekinin de ne düşündüğünü cidden dinlemeye açık olduğumuz anlamına gelir.” Edebiyat Anlamak İçin Yaşamak, Gökhan Yavuz Demir (Anlamak İçin Yaşamak)
  • Çünkü Tanrı hiçbir kuluna bahşetmediği bir yetenekle lanetlemiştir Zweig'ı: öteki olabilme. (Borges'in Dediği Gibi)
  • - "Düşünme ancak, yüzyıllardan beri yüceltilmiş aklın, aslında düşünmenin en inatçı hasmı olduğunu tecrübemizden sonra başlar…" (Anlamak İçin Yaşamak)
  • Kültür dediğimiz sosyal gerçekliğin kalesi içinde hiçbir şey, hatta küçücük bir hercai menekşe bile anlamsız değildir. (Anlamak İçin Yaşamak)
  • İronik olansa, okumak bizi biz yapan en temel eylem olmasına rağmen, her iyi okurun sık sık hayatı ıskalamakla itham edilmesidir: bir kitabın iki kapağı arasına sığdırılamayacak denli gerçek hayatı ıskalamakla (Borges'in Dediği Gibi)
  • İnsanı anlamak, insanın dilini anlamaktır. O vakit toplumu anlamak da toplumun dilini anlamayı gerektirir. (Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği)
  • Hasmınızın veya hısmınızın, çelişkilerinizin veya problemlerinizin büyüklüğü ölçüsünde büyürsünüz (Borges'in Dediği Gibi)
  • "Dil belirsizliğin şiiridir. Ve bu şiire kulak vermek z insanî olana kulak vermek demektir. Başka türlü, dillerini ve metaforlarını anlamadan insanları anlamaktan hangi hakla bahsedebiliriz." (Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği)
  • İnsanın dili, insanın dünyasıdır: Dünya insanların ona yükledikleri anlamdır (Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği)
  • “Birbirimizle konuşmayı öğrenmeliyiz. Çünkü birbirimizle konuşmayı öğrenmek, kendi ezberlerimizi tekrarlama arzumuzdan vazgeçtiğimiz ve ötekinin de ne düşündüğünü cidden dinlemeye açık olduğumuz anlamına gelir.” (Anlamak İçin Yaşamak)
  • İyi bir edebiyat okuru kitapların Don Juan’ı olmayı bilmeli, başka ve daha önceki okumalarından edindiği duyguları yeni okumalarına dahil ederek zina yapmaktan kaçınmamalıdır. (Borges'in Dediği Gibi)
  • Zaten edebiyat farklı biri olma, farklı bir yerde olma tutkusu değil midir aynı zamanda: başka yerde ve baska biri olma tutkusu. (Borges'in Dediği Gibi)
  • “Metafor muhtemelen insanoğlunun en verimli imkânlarından biridir. Onun etkisi büyüye yakındır, dahası o Tanrının yaratırken Varlıklarından birinin içinde unuttuğu yaratıcı bir güç gibi görünüyor” (Sosyal Bir Fenomen Olarak Dilin Belirsizliği)

Yorum Yaz