diorex
Dedas

Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi - Mahfi Eğilmez Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi kimin eseri? Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi kitabının yazarı kimdir? Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi konusu ve anafikri nedir? Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi kitabı ne anlatıyor? Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi kitabının yazarı Mahfi Eğilmez kimdir? İşte Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 14.02.2022 00:24
Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi - Mahfi Eğilmez Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Mahfi Eğilmez

Yayın Evi: Remzi Kitabevi

İSBN: 9789751418760

Sayfa Sayısı: 208

Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dünya ekonomisinin sıra dışı tarihi...

8.Baskı

Nasıl oldu da insan tüketicilikten üreticiliğe geçti?

Saban ve tekerleğin icadı ekonomileri nasıl etkiledi?

Feodalitede üretim nasıl yapıldı, nasıl paylaşıldı?

Bütçe hakkı nasıl doğdu?

Sanayi devrimi yaşamı nasıl etkiledi?

Çinliler niçin dünyaya kapandı?

İlk ticaret savaşı nasıl başladı?

İslam uygarlığı nasıl yükseldi?

Amerika’ya ilk kim gitti?

Sosyalist meydan okuma nasıl başladı, nasıl gelişti, nasıl sonlandı?

Sanayi 4.0 nedir?

Mahfi Eğilmez’in, sade bir anlatımla kaleme aldığı ekonomi tarihi, birçok açıdan dünyaya bakış açınızı değiştirecek.

(Tanıtım Bülteninden)

Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi Alıntıları - Sözleri

  • Küreselleşmenin dünya ekonomisine getirdiği en büyük katkı sermaye hareketlerinin serbest kalmasıydı.
  • “Bugün okullarda okutulan, tartışmalara temel oluşturan çeşitli konular üzerinde gözü kapalı olarak konuşabildiğimiz bir çerçeve sunan ekonomi bilimi, kapitalist sistemin ekonomik yapısı üzerine kurulu bir bilimdir.”
  • Gelirleri zaman içinde azalan devlet sürekli olarak vergileri artırarak ya da müdahalelerde bulunarak ekonomik yaşama karışmaya başladı. Bu müdahaleci ekonomi politikası sonuçta giderek Roma hukukunda ifadesini bulan mülkiyet hakları ve özgürlükler sistemini bozarak girişimciliği yok etti.
  • İbn-i Haldun, yüzlerce yıl öncesinden Keynesyen düşünceye önderlik edecek şekilde her talebin kendi arzını yarattığını öne sürer. Talebi yüksek olan malların fiyatlarının yüksek olduğunu, talebi düşen malların fiyatlarının da düştüğüne değinerek arz ve talep yasalarının ilk ifadesini ortaya koyar. Devleti yönetenlerin ticaretle uğraşmasını doğru bulmaz. Ona göre bunun sonu halka zulüm yapılmasına kadar gider.
  • 1929 Krizinin birçok nedeni var. Bunların en önemlileri şöyle sıralanabilir: (1) ABD'de üretimin sayılı holdingin elinde toplanmış olması ciddi sorunlar yaratmıştır. Bunlardan birkaçının bunalıma girmesi genel bir krize yol açabilecek ortamı yaratacak durumdaydı. (2) Bankalarla ilgili bugünkü gibi kapsamlı kurallar, denetim mekanizmaları ve mevduat sigortası sistemi mevcut değildi. (3) Ekonomi politikası bugün klasik ekonomi politikası olarak adlandırılan ve ekonomiye devlet müdahalesi yapılmaması esasına dayanan yöntemle yürütülüyor, ekonomideki bozulmaya karşın altın standardına ve para basmamaya dayalı politika sürdürülüyordu.
  • “Hiçbir dönem Neolitik Çağ kadar önemli dönüşümlere yol açmamıştır.”
  • Bütün bu yorgunluk, bitkinlik, fakirlik ve yalnızlığa karşın Türkiye Cumhuriyeti, ilk dönemde büyük atılımlar yaptı, milli gelirin hızla büyüttü, sanayisini, ihracatını geliştirdi, büyük fakirliğine karşın sırtına yüklenen Osmanlı borçlarını son kuruşuna kadar ödedi ve bugünlere geldi.
  • Çiftçiler mallarını, hırsızlardan ve hükümdarlardan korumak için tapınaklara ve din görevlilerine emanet etmeye başladılar. Din görevlileri bu emanetleri ihtiyaç sahiplerine ödünç olarak vermeye, geri getirdiklerinde aynı mal cinsinden faizini de almaya başladılar. İlk bankalar tapınaklar, ilk bankacılar ve faiz alanlar da din görevlileriydi.
  • Ortaçağ düşüncesinin doğudaki en önemli düşünürlerinden olan İbn-i Haldun'a göre toplumun temeli insanlar arasındaki iş bölümüne dayanır. Değerin kaynağında emek vardır.Üretilen ürünlerin değeri o ürünün üretiminde yer alan emeğin değerine eşittir.
  • Önce Avrupa'nın sonra dünyanın büyük bölümünün egemen toplumsal, siyasal ve ekonomik sistemi olarak kapitalizm, yüzlerce yıllık bir süreçte çok yavaş ortaya çıktı. Marx, ilkel de olsa sermaye birikiminin kapitalist sınıf ilişkileri başlamadan ortaya çıktığını söylerken bunu kastediyordu.
  • Haldun, yüzlerce yıl öncesinden Keynesyen düşünceye önderlik edecek şekilde her talebin kendi arzını yarattığını öne sürer.
  • Ekonomi açısından bakıldığında bu yeni dönemin özellikleri arasında iki düzenleme öne çıkar: (1) Üretim araçlarında özel mülkiyetin kaldırılması ve devletin üretim faaliyetlerini üstlenmesi. (2) Piyasa sisteminin yerini kumanda sistemi çerçevesinde merkezi planlama uygulamasının alması.
  • Küreselleşme pek çok şeyi değiştirdi. Her şeyden önce sermaye hareketleri küresel sistemde serbest hale geldi. Bu durum, sermayenin Amerika'dan Çin'e, Hindistan'dan Güney Afrika'ya kadar serbestçe hareket edebilmesine, getiri nerede yüksekse oraya akmasına yol açtı. Gelişmekte olan ülkeler için ilk bakışta yararlı görünen bu durum, bir yandan da sistemin hastalıklarını kolayca her tarafa bulaştırmasının önünü açtığı için tehlikeler de yarattı.
  • İnsanlar mallarını muhafaza etmenin yollarını öğrendikçe karşılıksız, faizsiz ve yanında bir fazlalık alma şartıyla borç vermeye başladılar. Faiz, insanlar arasında bu şekilde ortaya çıktı. Faiz, ekonomi ve ticaretin genişlemesi ve paranın da alışveriş aracı olmasın sonucu giderek yaygınlaştı.

Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi: Ekonominin tarihi insanlık tarihine dayanır. Çünkü ekonomi tarihi tüketimle başlar. Ekonomi konusunda bir otorite olan Mahfi Hoca bu kitabında, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar uzanan ekonomik süreci ve bu süreci oluşturan ekonomik düşünceleri oldukça sade bir üslupla okurlarına aktarmıştır. Kitabın ekonomik paradigmaları tarihsel gelişmelerle ele alması konuların bağlantı referanslarını algılamamızı ve daha iyi kavramamızı sağlıyor. Böylece hem tarih kitabı hem de ekonomi kitabı okumuş oluyoruz. Kitabı ekonomi ve siyaset bilimi öğrencileri ve ilgililerine kesinlikle öneririm. (kaim kitap)

Mahfi Eğilmez'den bahsetmeye gerek var mı bilmiyorum. Türkiye'deki önemli iktisatçılardan biri olduğunu düşünüyorum ve kendisini çok yakından takip etmekteyim. İktisatla ilgili paylaşımlar yaptığı kendine ait bir blogu da mevcut. Kitabın 206 sayfa olması, kitabın içeriğine bağımlı olarak söylüyorum, çok sıkılmadan son derece rahat bir şekilde bitirebileceğiniz anlamına geliyor. Tarih öncesi çağlardan günümüze kadar kronolojik bir biçimde ekonomi tarihinin incelendiği kitap bence iktisatla daha önce hiç tanışmamış kişileri doyurabilecek bir kitap. İçerik olarak az çok bilgisi olanların da ancak eksiklerini kapatabilir. Bu yüzden iktisatla haşır neşir olanlar için hayal kırıklığı yaratabilir. Konuların üzerinde çok durulmuyor. Genel hatlarıyla bir portre çiziliyor. Çok fazla yorum yapılmıyor. Ufkunuzu genişletebilecek satır araları da yok. Hedef kitlesi daha çok iktisatla pek bağı bulunmayan kişiler. Bu kişiler gönül rahatlığıyla alıp okuyabilir. (Batuhan Kavak)

Kitabın hepsini alıntılamak üzereyken kendimi durdurdum;)Hocam dünya ekonomisini anlatmaya başlamadan önce dünyanın varoluşu en önemliside insanın varoluşundan çıkmış yola.Homo sapiens düşünmeye ve düşündüklerini uygulamaya başladı.Neolitik çağa (yerleşik yaşam,işbirliği..vs)gelinceye kadar diğer hayvanlar gibi on milyarlarca yıl sadece tüketti.Üretmek doğamıza ters.Ama o yolu geçtik.Yaklaşık 10000 yıldır üretiyoruz.Kent devletlerinden imparatorluklara oradan ulus devlete;merkantalizmden kapitalizme oradan emperyalizme ve küreselleşmeye uzanan bu süreci tek tek ele almış.Bunu yaparken dünya nüfusu,GSMH,kişi başına düşen geliri dönem sonlarına yerleştirmiş.Dahası siyasi tarih çizgisinden yürürken sanayi devrimleri ile yapılan ekonomik atılımların sonuçlarını okuyabiliyoruz.Bu bakış açısı ekonomi tarihine tepeden bakarken ne yaparsak ne olurun ipuçlarını veriyor.Mesala Çin 15 yy da dünyaya 500 yıl kadar kapılarını kapıyor.Yaptığı ticaret savaşı dünya ekonomi sahnesinden inişinin yolunu açıyor.Bugün dünyaya açık,ekonomik liderliğe oynuyor ama Mahfi hocam için yeterli değil.Peki insanların refah seviyesi ne durumda?Türkiye’ye gelirsek daha fazla inşaat ve hizmet sektöründe ilerlersek durumlar parlak olmayacak.Geleceğin dünyası tüketimde dijital ayrıntılı bilginin egemen olacağı bir dünya ve ışık hızıyla geliyor.Ekonomide imalat ve elektronik sanayine ağırlık verecek bir yapı oluşturulmalı.Acil.Sonuç olarak tarih tekerrürden ibaretse ve dünya tarihi bizim küçük bireysel tarihimizin özetiyse bugün finansal piyasaları okuyabilmek önemli.Gözlerimizi kapatıp küçük dünyamızda mutlu mutlu yaşayamıyoruz.Maalesef. (Bahtıgül Karabaş)

Kitabın Yazarı Mahfi Eğilmez Kimdir?

1950 yılında İstanbulda doğdu. Ankara Atatürk Lisesini, A.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesini (İktisat ve Maliye Bölümü) bitirdi. Gazi Üniversitesi’nde Kamu Maliyesi dalında doktora yaptı. Yeminli Mali Müşavir ünvanına sahiptir.rnrn1972 yılında Maliye Müfettiş Muavini olarak başladığı kamu hizmetinde Maliye Müfettişi, Gelirler Genel Müdür Yardımcısı (tedvir), Hazine Kamu Kurumları ve İştirakleri Daire Başkanı, Hazine Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşaviri, Hazine ve Dışticaret Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürü, Hazine ve Dışticaret Müsteşar Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Başmüşaviri, Hazine Müsteşarlığı Müşaviri olarak görev yaptı. 1997 yılında Hazine Müsteşarlığı’na atandı. 1997 yılı sonunda kamu hizmetinden ayrıldı.rnrnHalen Garanti Bankası yönetim kurulu murahhas üyeliğinin yanısıra Garanti Leasing ve Doğuş İnsangücü Kaynakları A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığını yapıyor, Radikal Gazetesinde köşe yazısı yazıyor ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Politilkası dersleri veriyor.rnrnKatma Değer Vergisi (Teori - Uygulama) (1983); Hazine (1996); IMF, Dünya Bankası ve Türkiye (1996); Light Günlük (2000); Krizleri Nasıl Çıkardık? (Ercan Kumcu ile ortak 2001); Anitta’nın Laneti (2001) ve Ekonomi Politikası (Ercan Kumcu ile ortak 2002) adlı yedi kitabı ve çeşitli ekonomik ve mali konularda yayınlanmış makaleleri vardır.rn

Mahfi Eğilmez Kitapları - Eserleri

  • Örneklerle Kolay Ekonomi
  • Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi
  • Değişim Sürecinde Türkiye
  • İnferis
  • Ekonomide Analiz
  • Küresel Finans Krizi

  • Ekonomi Politikası
  • Makro-Ekonomi
  • Türkiye Ekonomisi
  • Mikroekonomi
  • Ekonominin Temelleri
  • Anitta'nın Laneti
  • Hazine

  • Kendime Yazılar
  • Sahte Sultan
  • Hattuşa'dan Kaçış
  • Kamu Maliyesi
  • Light Günlük
  • Hitit Ekonomisi
  • Krizleri Nasıl Çıkardık?

Mahfi Eğilmez Alıntıları - Sözleri

  • 0 ile 1 arasında değişen Gini Katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımının düzeldiğini, bire yaklaştıkçada bozulduğunu gösteriyor. (Ekonomide Analiz)
  • Küresel sistem, kapitalizmin bir ekonomik ve sosyal sistem olarak dünyaya yayılmasıyla ortaya çıkmıştır. (Değişim Sürecinde Türkiye)
  • Şekel: Hitit para birimi (Anitta'nın Laneti)
  • Örneğin hayal gücümüzü bir zaman makinesi gibi kullanabiliriz. İnsanın hayal gücü hiçbir şeyle sınırlı değil nasılsa. (Hattuşa'dan Kaçış)
  • Burada kritik soru şudur: ‘’Giderek artan bir refahı geleceğin refah azalışıyla sağlayarak devam etmek doğru bir karar mıdır?’’ Kapitalizmin önemli çelişkilerinden birisi budur. (Ekonominin Temelleri)
  • Finansal buluşlar bankacılığın esasını değiştirmez. Bankacılığın esası ölçülebilirlik, kredibilite ve risk yönetimi olarak kalacaktır. (Ekonomi Politikası)

  • Bir toplum, geçmişte çekilen acıları hatırlamaz, yapılan hataları değerlendirmezse aynı acıları çekmeye mahkûmdur. Tarihini doğru okumayan kuşaklar, gün gelir o tarihi başkalarından dinlemek zorunda kalırlar. (Değişim Sürecinde Türkiye)
  • Gösteriş tüketimi Veblen'den bu yana kullanılan bir kavramdır.Günümüzde daha çok gelişme yolundaki ülkelerde kişilerin kendi statülerini yüksek göstermek amacıyla imkânlarının ötesinde pahalı mallara ( kredi kullanarak ya da borçlanarak) ulaşma çabalarını açıklamakta kullanılıyor. (Türkiye Ekonomisi)
  • Ülkenin sorunu yasak koymakta değil konulan yasağı uygulayabilmekte. (Sahte Sultan)
  • Sarayın zenginliği, altın kupalar, halkın bulamadığı yiyecekler seni şaşırtmasın. Yiyeceğin ekmek, içeceğin su olmalı. (Anitta'nın Laneti)
  • Keynes'e sormuşlar; - "Görüşlerinizin gerçeklere uymadığını görseniz ne yapardınız?" Keynes yanıtlamış: -"Görüşümü değiştirdim. Ya siz ne yapardınız?" (Makro-Ekonomi)
  • Devletin borcu, alacağı, ödemeye dönüşebilecek her türlü yükümlülükleri Hazine tarafından izlenir ve yönetilir. (Hazine)
  • Vergi politikası, ekonominin gidişine göre vergilerin ar­tırılması veya azaltılması biçiminde uygulanır. (Örneklerle Kolay Ekonomi)

  • Korelasyon katsayısı iki değişken arasındaki ilişkinin yönünü ve gücünü ortaya koyan bir katsayıdır. Bu katsayı - 1 ile +1 arasında bir değer alır. Eksi değerler iki değişken arasında ters yönlü, artı değerler ise doğru yönlü bir ilişki olduğunu gösterir. Katsayının değeri -1 ya da +1'e yaklaştıkça ilişkinin gücü artar. Katsayı sıfıra yaklaştıkça iki değişken arasındaki ilişki azalır, sıfır olursa iki değişken arasında herhangi bir ilişki olmadığı anlaşılır. (Ekonomide Analiz)
  • Cemal Süreya'nın bir sözü zihninde dolaşıp duruyordu: Önce sevdiğiniz terk eder sizi, ardından uykunuz. (Sahte Sultan)
  • Paranın dolaşım hızının artması , likiditeye olan talep artışını gösterir.Bu da enflasyonda artışa yol açar. (Türkiye Ekonomisi)
  • Neden-sonuç ilişkilerinin ortaya konulmasında üç yol vardır: hipotez, bilimsel kanun ve teori. (Ekonomi Politikası)
  • İnsanlar mallarını muhafaza etmenin yollarını öğrendikçe karşılıksız, faizsiz ve yanında bir fazlalık alma şartıyla borç vermeye başladılar. Faiz, insanlar arasında bu şekilde ortaya çıktı. Faiz, ekonomi ve ticaretin genişlemesi ve paranın da alışveriş aracı olmasın sonucu giderek yaygınlaştı. (Tarihsel Süreç İçinde Dünya Ekonomisi)
  • Özğür insanın, düşüncelerini bağımsız tutmayı becerebilen insan olduğuna inanıyorum. (Kendime Yazılar)
  • Ekonominin konusu eldeki sınırlı imkânların sınırsız istekler arasında nasıl tahsis edileceği meselesinin çözümüdür. (Türkiye Ekonomisi)

Yorum Yaz