Kitap Künyesi
Yazar: Terry Pratchett
Çevirmen: Niran Elçi
Orijinal Adı: Reaper Man
Yayın Evi: İthaki Yayınları
İSBN: 9789752734333
Sayfa Sayısı: 307
--reklam--
Tırpanlı Adam (Diskdünya Serisi #10) Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Ölüm kayıp.
Ee... Buralardan gittiği... Sanılıyor.
İşte bu durum, çok önemli bir kamu hizmeti artık icra edilmez hale geldiğinde yaşananınkine benzer bir kargaşaya neden olur.
Bu arada, çok ama çok uzaktaki küçük bir çiftlikte, uzun boylu ve karanlık bir yabancının tırpanla oldukça iyi işler ortaya çıkardığı anlaşılır. Yapılması gereken bir hasat vardır.
"Pratchett'ın eski hayranlarındansanız, bu kitabı da diğerleri kadar sevecekseniz; eğer Pratchett'la yeni tanışıyorsanız, niye bu kadar geç kaldınız ki?"
-Time Out-
(Tanıtım Bülteninden)
--reklam--
Tırpanlı Adam (Diskdünya Serisi #10) Alıntıları - Sözleri
- Zaman'ın başkalarının başına gelen bir şey olduğunu sanıyordum.
- Yaşamak, vazgeçmesi zor bir alışkanlık...
- Bir ölüm var bir de vergiler; ve vergiler daha kötü, çünkü en azından ölüm her sene gelmiyor.
- İnsanlar ne zaman öleceklerini bilselerdi, bence muhtemelen hiç yaşamazlardı.
- "Dünyadaki tüm yaratıklar içinde bir tek troller zamanın geri geri aktığına inanır. Geçmiş görülebiliyorsa ve gelecek gizliyse, derler demek ki yüzümüzü yanlış yöne döndük. Onlara göre, yaşayan her varlık yaşamda geri geri gider. Ve aslında bu çok ilginç bir fikirdir, özellikle de zamanlarının çoğunu, birbirlerinin kafasına kayayla vurarak geçiren bir ırk tarafından icat edildiği düşünülürse."
- ...yalnızca, yaşamak vazgeçilmesi zor bir alışkanlık...
- Birinin ömrü gerçek varolusunun yalnızca çekirdeğiydi,...
- Hayır. Asıl değişiklik yapan hayattır.
- Ölüm olmak zorunda. Canlı olmanın tek anlamı bu. Canlısın ve sonra ölüyorsun. Ölüm duramaz.
- "Daha iyi bir yere gitti o. Bundan emin olabilirsin. O iyi bir ağaçtı." Yalnızca beş bin yüz on bir yaşında olan genç ağaç, "Nasıl 'daha iyi bir yer'?" dedi. "Emin değiliz," dedi kümedeki ağaçlardan biri. Bir hafta süren bir fırtınada, huzursuzluk içinde titredi bir an. "Ama sanırım işin içinde... talaş var."
- Tanrılar, ya onlara inanılsa da inanılmasa da oradadırlar ya da kendilerine inanıldığı için var olurlar; bu yüzden her iki durumda da görmezden gelinebilirler ve tabiri caizse, bu durum sebebiyle onlara diz çökmekten vazgeçilebilir.
- Öldük mü, evet! Göçtük mü, hayır!
- Kadehimi sana kaldırıyorum evlat! İçkini iç, kazığını ye!
- Yen Budistleri, öldükten sonra yalnızca çok zengin olduğunuzu düşünür. Klatch dinlerinden bazıları da, ölünce genç kadınlarla dolu harika bir bahçeye gittiğinizi söyler, ki bu bana hiç de dini bir şey gibi gelmiyor...
- "Neyin doğru olduğu konusunda asla tam olarak emin olamadım," dedi Bill Kapı. "Doğru diye bir şey olduğuna da emin değilim. Ya da yanlış diye bir şey olduğuna. Yalnızca, savunalacak şeyler vardır."
--reklam--
Tırpanlı Adam (Diskdünya Serisi #10) İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Eşit Haklardan sonra en sevdiğim "Diskdünya" kitabı oldu. Ölüm, emekliye ayrılmıştır ve haliyle ölenler öte tarafa göç etmediği için dünya yaşamla dolup taşmıştır. Peki bunun olması neden istenmiştir? Kurtadamlar önceden hep insan mıdır? Diskdünyada vampir olamaz mı? Sihirbazlar ölüm konusunda ne düşünüyor? Hepsinin cevabı "Tırpanlı Adam" da. Şimdiki durak "Cadılar Dışarıda". :)) Havamumu nineyi, Ogg anayı ve Magrat'ı özlemiştim. (Ged)
Ölüm kitaplarının üçüncüsü olarak geçiyor. Mort adlı kitap da Ölüm serisindendi ve onun için de "Ölüm ağırlıklı değil, büyücüler de yer alıyor," demiştim. Buna da aynı şeyi söyleyebilirim. Ölüm işini yapmayı bırakıp bir çiftlikte çalışmaya başlar ve Diskdünya'da yaşamgücü fazlalığı oluşur. Hayaletler, hortlaklar çoğalır. Gizemli kar küreleri oluşmaya başlar, ama ben şahsen kar kürelerinin bağlandığı yeri tamamen romandan ilgisiz buldum. Olmasa da olurmuş, temaya nasıl bağlandığını pek göremedim, o kısımlardan keyif de almadım. Ölüm'ün olduğu yerleri okumak için diğerlerini atlama isteğime zor dayandım. Büyücüleri severim, ama onların olduğu kısımlardan da pek keyif alamadım. Mort'da Ölüm'ün, Mort'un ve büyücülerin öyküsü daha bütündü. Bu kitapta Ölüm ayrı, büyücüler ayrı telden çalıyor. İkiye ayrılacak olsaymış Ölüm kısımları yine bir kitap edebilirmiş ama büyücülerin olduğu kısımlar pek de edemezmiş bence. Kitabın orta kısımlarında sıkılırsanız mümkünse dişinizi sıkmanızı tavsiye ederim. Ölüm daha çok devreye girdikten sonra yine açılıyor. (Alternatifin Gediklisi)
Pratchett'dan ÖLÜM'ün tırpanı kadar ölümcül keskinlikte bir mizah fırtınası daha. Ancak bu kez başrolde ÖLÜM olduğu için olsa gerek kitapta hüznün payı biraz daha fazlaydı. Bu kitabın şakalarının konusu ise korkunun meşhur karakterleri vampirler, zombiler, canavarlar idi. Diskdünya serisi mizahi fantastik edebiyat alanında beni hep memnun edecek bir seri sanırım. 10. kitabı da çok sevdiğime göre devam kitaplarını da beğeneceğim belli ki. (Gökhan Karagül)
--reklam--
Tırpanlı Adam (Diskdünya Serisi #10) PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Terry Pratchett - Tırpanlı Adam (Diskdünya Serisi #10) kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Tırpanlı Adam (Diskdünya Serisi #10) PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Terry Pratchett Kimdir?
Diskdünya, aynı dünyamıza benzer. Temel farkı küre şeklinde değil de, kutupları iyice preslediğiniz zaman ortaya çıkan bir diske benzer olması. Diskin tam ortasında sivri bir dağ var. Ve disk dünya, yıldızlar arası boşlukta süzülen bir kaplumbağa'nın sırtında dizili dört filin üzerinde dengede durmaktadır.
Diskdünya serisi 2007 senesi itibari ile 36 kitaba ulaşmıştır.
Bu dünya kafası karışık kişilikler, enteresan kahramanlar, meyhaneler, büyücülüğün öğretildiği görünmez üniversite, muhtelif şehirler, büyücüler ve cadılar ve mebzul miktarda sıradan halkla doludur.
Serinin Türkiye'de yayımlanmış birçok kitabı var. Mr.Pratchett, başarılı ve velut bir yazar. Yazarın, Diskdünya serisi dışında yazdığı kitaplar;
Bromeliad Üçlemesi
1988 Truckers
1990 Diggers
1990 Wings
Johnny Maxwell Üçlemesi
1992 Only You Can Save Mankind
1993 Johnny and the Dead
1996 Johnny and the Bomb
Diğer çalışmaları
1971 The Carpet People
1976 The Dark Side of the Sun
1981 Strata
1989 The Unadulterated Cat (Gray Jolliffe ile birlikte)
1990 Good Omens (Neil Gaiman ile birlikte)
2008 Nation
--reklam--
Terry Pratchett Kitapları - Eserleri
- Büyünün Rengi
- Fantastik Işık
- Mort
- Eşit Haklar - Eşit Ayinler
- Şifacı
- Ucube Kocakarılar
- Küçük Tanrılar
- Piramitler (Diskdünya Serisi #7)
- Muhafızlar! Muhafızlar! (Diskdünya Serisi #8)
- Eric (Diskdünya Serisi #12)
- Küçük Özgür Adamlar
- Tırpanlı Adam (Diskdünya Serisi #10)
- Hareketli Resimler (Diskdünya Serisi #9)
- Cadılar Dışarıda!
- Gökyüzü Dolu Şapka
- Ulus
- İnsanlığı Ancak Sen Kurtarabilirsin
- Johnny ve Ölüler
- Geceye Bürüneceğim
- Hanımlar ve Beyler
- Kış Ustası
- Asayiş Berkemal
- Ruh Müziği
- Johnny ve Bombalar
- Klavye Sürçmesi
- Muhteşem Maurice ve Değişmiş Fareleri
- Çobanın Tacı
- Yozlaşmamış Kedi
- Maskeli Balo
- Cadının Elektrikli Süpürgesi
- Domuz Baba
- İlginç Zamanlar
- Viran Şatodaki Ejderhalar
- Savaş Naraları
- Kilden Ayaklar
- Carpe Jugulum
- Beşinci Fil
- Son Kıta
- Noel Baba'nın Takma Sakalı
- Gerçek
--reklam--
Terry Pratchett Alıntıları - Sözleri
- hayatın inişleri de var çıkışları da diye bir deyim var. eninde sonunda kendini tepede bulacağın anlamına geliyor, en azından bir süreliğine. sonra tekerlek döner, artık tepede değilsindir ve buna tahammül etmen gerekir. (Çobanın Tacı)
- Bu zor olacaktı, çünkü evrenin ardında bir mantık yoktu. Dünyayı bir araya getirirken Yaratıcı'nın bir sürü olağanüstü fikri vardı ama onu anlaşılır kılmak, o fikirlerden biri değildi. Trajedilerdeki kahramanlar hep tanrıların onlarla uğraşması hakkında sızlanır ama işi asıl zor olan, tanrıların görmezden geldiği kişilerdir. (Mort)
- Rincewind,turistin "ahmak" anlamına geldiğine karar vermişti. (Büyünün Rengi)
- Yaşamak, vazgeçmesi zor bir alışkanlık... (Tırpanlı Adam (Diskdünya Serisi #10))
- İyi bir hikâye işleri yoluna koyar. (Gökyüzü Dolu Şapka)
- Koçbaşı Dağları'nın yükseklerinde kimse kayak yapamazdı; en azından birkaç metre sonra çığlıklar atarak gözden kaybolmadan yapamazdı. (Cadılar Dışarıda!)
- Havamumu Nine kaybolmamıştı. O kaybolan cinsten bir insan değildi. Şu anda KENDİ yerini tam olarak biliyordu fakat başka hiçbir yerin yerini bilmiyordu. (Ucube Kocakarılar)
- Meşalelere hiç gerek yoktu. Oktavo odayı donuk, kasvetli bir ışıkla dolduruyordu, aslında tam olarak ışık değil, ışığın tam tersiydi. Karanlık, ışığın tersi değildir, yalnızca ışığın yokluğudur. Kitaptan yayılan şey karanlığın diğer ucunda olan ışıktı: fantastik ışık. (Fantastik Işık)
- "Tamam," dedi kararsızca. Kafası sorunu evirip çeviriyordu. Kadın bir cadıydı. Son zamanlarda cadıların sağlığa pek iyi gelmediğine dair dedikodular duymuştu. Cadıların geçmesine izin vermemesi emredilmişti ama kimse elma satıcıları için bir şey dememişti. Elma satıcıları sorun değildi. Sorun olan cadılardı. Kadın, elma satıcısı olduğunu söylemişti ve bir cadının sözünden kuşku duyacak değildi. Kurduğu mantıktan memnun olan muhafız kenara çekildi ve geniş bir kol hareketiyle yol verdi. (Ucube Kocakarılar)
- "...onlar gibi insanlar söz konusu olduğunda, bu kolay iş değildir. Kafaloji kullanmak gerekir. Yani kendi kendilerini göndermelerini sağlamak lazım. Kalkıp da Esme Havamumu'na bir yere gitmesi gerektiğini söylersen, sırf inadından gitmez. Bu yüzden ona gitmemesi gerektiğini söylersin ve kadın, kırık camlara basa basa bile olsa gider. Havamumu ailesinin de derdi bu zaten..." (Cadılar Dışarıda!)
- "Adam kaçık." "Eh, evet. Dâhilik ile delilik arasında ince bir çizgi olduğunu söylerler.." "Adam o çizgiden düşmüş o zaman." (Savaş Naraları)
- "İlk görüşte nefret" diye bir şey vardır. (Carpe Jugulum)
- Kazanan tarafta olmayacaksan savaşa girmenin anlamı yok. (Savaş Naraları)
- "Bana kendinden bahsetsene!" "Şey.. .. dağlarda, muhtemelen adını hiç duymadığın bir yerden geldim ve.. " Durdu.. Christine'in, yanıtı öğrenmek için değil, laf olsun diye sorduğunu anladı. O yüzden şöyle devam etti: " Ve babam Klacth İmparatoru ve annem de küçük bir tepsi dolusu frambuazlı puding." "Ne ilginç!... .. Sence saçım düzgün görünüyor mu?!" (Maskeli Balo)
- "Kurban yok mu?" dedi. "Kesinlikle hayır." Rincewind pes etti. "Eh," dedi, "o kadar da kutsal değiller o zaman..." (Fantastik Işık)
- Hayat, siz başka planlar yaparken başınıza gelenlerdir. (Klavye Sürçmesi)
- Çoğu suç romanı da polisler, suçlar, suçlularla doludur ve çoğu pasta da hemen hemen aynı malzemelerden yapılır. Önemli olan, nasıl pişirildiğidir. Eğer doğru pişirirseniz ve hayal gücünüz, yeteneğiniz ve bir tutam da şansınız varsa, o nadir ve değerli şeyi elde edersiniz: türün üzerine çıkan bir tür kitabı. Ve Harry Potter, çok güzel pişirilmiş bir kitaptır. (Klavye Sürçmesi)
- "Şey... marangozluk iyi meslektir," diye tahmin yürüttü Lezek. "Ya da hırsızlık. Birinin yapması lazım." (Mort)
- Bütün gün bir masada oturuyorsun, dizi dizi sayıyı topluyorsun sonunda seni bekleyen sey de basit bir emekli maaşı..... İyi de, macera nerede ? (Büyünün Rengi)
- . Bütün hayat bir film izlemek gibidir. Ama sanki büyük resim başladıktan sonra her zaman on dakika içinde oluyorsunuz ve kimse size olayı anlatmayacak, bu yüzden her şeyi ipuçlarından kendiniz çözmeniz gerekiyor. ... (Hareketli Resimler (Diskdünya Serisi #9))
Yorumlar
0 yorum