tatlidede

Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar - Sönmez Kutlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar kimin eseri? Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar kitabının yazarı kimdir? Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar konusu ve anafikri nedir? Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar kitabı ne anlatıyor? Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar PDF indirme linki var mı? Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar kitabının yazarı Sönmez Kutlu kimdir? İşte Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 27.11.2022 13:00
Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar - Sönmez Kutlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Sönmez Kutlu

Yayın Evi: Ötüken Kitap

İSBN: 9786051555560

Sayfa Sayısı: 288

Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Türkler’in İslam’la şereflenmeleri sadece Türk tari­hinin değil, İslam tarihi ve dünya tarihinin de en büyük hâdiselerinden biridir. İslam, neredeyse, Türk topluluklarının millî dini haline gelmiştir. Öyle zamanlar olmuş ki Türk denilince İslam, İslam denilince Türk akla gelmiştir. Türklerin ahlakî ve kültürel değerleri, İslam’ın değerleri ile aynı ufukta buluşturulmuş ve İslam medeniyetinin değerlerine güç katmıştır. Türklerin İslam anlayışı, kendine özgüdür: İslam’ı kendi kültür ve gelenekle­ri ile uyumlu bir şekilde yeniden anlamayı ve yorumlamayı tercih etmişlerdir. Fıkıhta Hanefilik, itikatta Maturidilik ve ahlakta Yesevilik, günümüzde “Türk Müslümanlığı” adını verdiğimiz ahlakî ve akılcı dindarlığın üç sacayağını oluşturmaktadır. Türk Müslümanlığı konusunun akademideki yetkin ismi Prof. Dr. Sönmez Kutlu’nun makalelerinin bir araya getirildiği çalışmada, “Türkler Arasında İslam’ın Yayılışı ve İslam Anlayışının Oluşum Süreci”, “Türklerde İslam Tasavvurunun Kaynakları: Hanefilik; Maturidilik ve Yesevilik”, “İmam Mâturîdî’ye Göre Diyânet-Siyâset Ayrımı ve Çağdaş Tartışmalarla Mukayesesi”, “İmam Mâturîdî, Ahmet Yesevî ve Yunus Emre’de Ortak Değerler: İnsan, Akıl-İlim ve Vatan”, “Avrasya Coğrafyasında Dinî Bilginin Kaynakları ve Yeniden Üretilmesi” gibi birbirinden önemli yazılar yer alıyor.

Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar Alıntıları - Sözleri

  • Hâlbuki din insan içindir, insan din için değildir.
  • Türklerin İslam anlayışında ilme büyük önem atfedilmektedir. İlme gösterilen saygının Hanefiliğe, Maturidiliğe ve Yeseviliğe güçlü yansımaları olduğu görülmektedir. İmam Mâturîdî'ye göre, cahiller, "yaşayan ölüler" gibidir. Âlimler ise "diri"dirler. İnkârda israrcı olan kimseleri cahiller olarak görmektedir. Hanefilik ve Yeseviliğin temel felsefesini incelediğimizde, bu ilmî zihniyetin bu iki geleneğe belli ölçüde yansıdığını görmekteyiz. Örneğin Ahmet Yesevî'nin bir dizesinde şöyle geçer: "Cahille cehenneme bile yolculuk yapma".
  • Dinle siyaset arasında ve dinle şeriat arasında bir ayrım yapmak şarttır.Matüridi'ye göre din bütün peygamberlere hiç değişmeden vahiy yoluyla tekrarlanan şeyin adıdır. Şeriat ise peygamberden peygambere değişen uygulamalardır. Din olarak peygamberlere gelen değişmeyen şey mutlak bilgidir. Akılla bilinen türdendir. Bunları Allah'ın varlığı, birliği, Allah'a şükretmenin gerekliliği ve ahlak ilkeleri olup hem akılla, hem de vahiy ile bilinebilir.Aslında dinle ilgili vahiyle gelen şeyler yeni şeyler değildir. İnsan aklıyla da bilinebileceğinden, vahyin insana hatırlatması söz konusudur.Bu anlamda vahiy insana önemli bir katkıdır. Bu konuda Maturidi'nin bir sözü çok önemlidir."Dinin kaynağı akıldır." Yani dine ulaşmanın yolu akıldır. Bu bilgiye akılla da ulaşılır, insan aklıyla ulaşamadığı takdirde taklit yoluyla, birisinin öğretmesi ile veya doğrudan doğruya doğuştan getirdiği bilgiyle din oluşturamaz. İnsanlar doğuştan Mümin ve kafir değildir. Dolayısıyla insan ve inançsızlık insanın aklıyla gerçekleşebilir. İnsan kendisi oluşturur, kendisi temellendirir, kendi içinde yaşar, kendi eylemin sonucu enanır.Şeriat ise, insanlık kültürü içerisinden alınan unsurlar taşımakla birlikte, İmam Maturidi'ye göre değişen ve değişmeyen olmak üzere iki yönü vardır. Bütün peygamberlerin şeriatlar edilmiştir. Hz. Muhammed'e gelen Şeriat bugün yaşamaktadır, fakat burada bu şeriatın değişen ve değişmeyen olmak üzere iki yönü bulunmaktadır. Örneğin onun anlayış geçmişte işlenen ve el kesme cezasını gerektiren suçlarla bugünkü suçlar birbirinden çok farklıdır...
  • "Sünnîler, hep Haricîler ve Şia'yı eleştirmekle meşgul olduklarından, hâkimiyet sorunlarıyla ilgilenerek yeni bir siyâset nazariyesi geliştirememişlerdir."
  • İslam'la birlikte Türkler kalemi de kılıç gibi önemli bir güç olarak kullanmaya başladı. Yusuf Has Hacib'in eserinde Türklerdeki bu ilmi zihniyetin hangi seviyeye ulaştığını gösteren pek çok bölüm vardır. Bir pasajda ise, devlet yönetiminin ve bekasının ilme bağlanmış olması Son derece dikkat çekicidir. "Memleketi alan onu kılıç ile alır ancak kalem ile tutar (korur). Memlekette hükmetmek icap ederse kalem ile edilir. Hangi şehir ve eyalet kalem ile idare edilirse orada herkes kendi arzu ve nasibini bulur. İnsan, kılıç, kalem, bilgi ve akıl ile memleketi tanzim eder"
  • Memleketi alan onu kılıç ile alır, ancak kalem ile korur.
  • İnsanlar için en büyük tehlike yanlış bilgidir. Hele bir de din konusunda yanlış bilgi söz konusu ise bu daha büyük felakettir.
  • Hanefî-Maturidî-Yesevî geleneğinde ilim öğrenmek dini bir vecibedir ve cehalet haramdır. İlim öğrenmek her erkek ve kadına farzdır.
  • Batı 'da ruhban sınıfının siyasî hakimiyetine tepki olarak,laiklik doğdu. İslam kültüründe ise,Batı tipi bir laiklik aynen uygulandığı takdirde, ruhban sınıfını doğuracaktır. Bu durum Müslümanlar açısından din-siyaset ilişkisi konusunda daha büyük sorunların yaşanmasına sebep olacaktır.
  • İnanç ve itikat anlamına gelen din,şerîatten ayrıdır. Şerîat,ibadetler, emir ve nehiyler ile diğer dinî hükümleri içerir.

Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Türk Müslümanlığı denilen kavram Sünni İslam içinde fıkıh konusunda Hanefi Mezhebi'ni, itikat konusunda Maturidi Mezhebi'ni ve ahlaki prensipler açısından Hoca Ahmet Yesevi'nin yoluna ifade ediyor. İslam genel itibariyle düşünüldüğünde düşünmeye büyük önem vermektedir. Ayetlerde ya başlarken ya biterken düşünmenin önemine dair ifadeler yer alıyor. Üstelik İslam, eğitim öğretime bilime büyük önem vermektedir. Bu noktalardan hareketle gerek İmam Hanefi gerekse İmam Maturidi, Allahın insana bahşettiği çok önemli bir özellik olan düşünme ile bir çok şeyi başarabileceğine dikkat çekiyor. Yine Hanefi ve Maturidi Mezhebi, Kuran'ın ve sünnetin sınırlı konularla ilgili olduğunu Allahın insana verdiği aklın ise sınırsız olduğu, sınırsız akıl ile Kuran ve sünnetin buyurduğu konulara açıklama getirilebileceğini akıl ile Kuran'ın çelişmeyeceğini söylüyor. Bundan hareketle iki imam da insanın düşünme ile doğruyu bulabileceğini ifade ediyor. İslam'da aklın ön plana çıkarılması, beraberinde İslam'a bir şekilde girmiş olan veya Müslümanların farklı değerlendirmeleriyle İslamın bir gereğiymiş gibi dine yerleşen hurafe ve yanlışlıkların dinden temizlenmesine imkan tanıyacaktır. Nihat Hatipoğlu'na televizyonlar yaptığı programlarda sorulan sorulara dikkat kesildiğimizde dinin güzelliklerinin ortadan kaldırıldığını dinin bir yasaklar silsilesine oturtularak içeriğinin boşaltığını görüyoruz. Bu tür programlarla insanlar düşünmeden aklı kullanmayı bir kenara bırakarak beyinleri bir bakıma köleleştiriliyor. "İlim Müslümanın yitiğidir"yaklaşımından "Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum"anlayışından bugün "Hocam bilgisayar oyununda hile yapmak günah mı" anlayışına geldik. Oysa Türk Müslümanlığı, kendisini dinin emir ve yasakları ile akli düşünme ve bir şeyin ahlaki olup olmadığı üzerine oturmuştur. Bir şey, illa dinen günah veya sevap olarak belirtilmememişse de yapılan işlemin ahaki olup olmadığı insana öğretilmelidir. Kitap bu konuda oldukça iyi bir anlatıma sahiptir. İslam dininde aklı, düşünmeyi ve bilimi ön plana çıkarırsak İslam Dini özüne kavuşur ve insanlığın umudu olmaya devam eder. Aki halde kendi bataklığımızda boğulur gideriz. (Mustafa BAKIRHAN)

Çok güzel bilgiler edindim. 'Türk' kelimesi ile 'Müslüman' kelimelerinin içeriği ile ilgili hem dünü, hem bugünü, belki yarını da kapsayacak özel bir çalışma olmuş. (Ender Bıyıklı)

Ebu Hanife, İmam Maturidi ve Hoca Ahmed Yesevi. Türk Müslümanlığının üç saç ayağı. Kuran-Hadis ve akıl üçgeninde olaylara bakış açımızın özellikle Araplardan ne kadar farklı olduğunu göreceksiniz. Aklı yok sayan özellikli selefiliğe karşı İslamın akılcı ve düşünmeye zorlayan yönünü farkedeceksiniz. (Cebrail TURNA)

Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar PDF indirme linki var mı?

Sönmez Kutlu - Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Sönmez Kutlu Kimdir?

1963 yılında Refahiye’nin Aydıncık Köyü'nde doğdu.İlk Okulu Aydıncık

Köyü İlk Okulu'nda okudu.Orta Okulu Erzincan'da, İmam Hatip Lisesini

Erzurum'da bitirdi.

1987 yılında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.

1988 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atandı.

1990’da “Mürcie’nin Doğuşu ve İ’tikadî Görüşleri” başlıklı tezi ile Yüksek Lisans’ını tamamladı.

1992’de, alanında araştırma yapmak üzere altı ay İngiltere’de bulundu.

1993’de, alanında araştırma yapmak üzere bir yıl Mısır’da bulundu.

1994’de “Mürcie ve Horasan-Maveraünnehir’de Yayılışı” başlıklı tezi ile Doktor unvanını aldı.

1997 yılında Doçent unvanını aldı.1997-1999 yılları arasında Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde vekaleten Dekan Yardımcılığı yaptı ve kendi alanında dersler verdi.

2003 yılında Profesör oldu.

Halen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcılığı ve Fakülte Eğitim Koordinatölüğü görevini sürdürmektedir.

2001 yılından beri Din Öğretimi Genel Müdürlüğünde Program Geliştirme Komisyonunda İlk ve Orta Öğretim Programlarını geliştirme çalışmalarını devam ettirmektedir.

İngilizce, Arapça ve Kırgızca Türkçesi bilmektedir.

İslamiyat Dergisi'nde Yayın Kurulu Üyeliği, Dini Araştırmalar'da Danışma Kurulu Üyeliği ve birçok derginin Hakem kurulları üyeliği bulunmaktadır.

Yayınlanmış kitap ve pek çok makalesi bulunmaktadır.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Sönmez Kutlu Kitapları - Eserleri

  • Mezhepler Tarihine Giriş
  • İmam Maturidi ve Maturidilik
  • Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar
  • Türkler ve İslam Tasavvuru
  • Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları
  • Selefiliğin Fikri Arkaplanı
  • Tarihsel Din Söylemleri Üzerine Zihniyet Çözümlemeleri
  • Türklerin İslamlaşma Sürecinde Mürcie ve Tesirleri
  • Alevilik Bektaşilik Yazıları
  • İslam Düşüncesinde İlk Gelenekçiler
  • Zahiri ve Selefi Din Yorumu
  • Güncel Dini-Siyasi Meseleler Üzerine Yazılar

Sönmez Kutlu Alıntıları - Sözleri

  • Bundan dolayı bu dine inananlar, birbirleriyle karşılaştıklarında "Allah'ın barış ve esenliği üzerinize olsun" (Selamün Aleyküm) diyerek söze başlarlar. (Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları)
  • Mezhepler, dinle özdeşleştirilmeden ve içinde doğup geliştikleri ortamdan tecrit edilmeden ele alınmalıdır. (Selefiliğin Fikri Arkaplanı)
  • Beyler ve halk aynı sınıftan geliyordu. Belli görevler, mal ve soy ile değil; yetenek, başarı, çalışkanlık ve cesaret gibi özelliklerle elde edilirdi. (Türkler ve İslam Tasavvuru)
  • Günümüzdeki terör ve şiddet olaylarının, soykırım ve etnik temizliğin kaynaklarından birisinin de dinî ya da din adına yapılan şiddet olduğu sık sık vurgulanmaktadır. Ancak Hıristiyanlık, Yahudilik, Hinduizm gibi din mensuplarının gerçekleştirdikleri şiddet ve insan hakları ihlalleri görmezlikten gelinerek dini şiddetin asıl faturasının İslam'a ve Müslümanlara çıkarılmaya çalışıldığı gözden kaçmamaktadır. (Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları)
  • Maturidi'ye göre, amelleri terk etmek veya günah işlemek kişiyi dinden çıkarmaz, ancak kesin nasslarla haram olan bir şeye helal demek veya onun haramlığını inkar etmek dinden çıkarır. (İmam Maturidi ve Maturidilik)
  • İlim okumak ayrı, ilim yapmak ayrıdır. (İmam Maturidi ve Maturidilik)
  • Görüş ayrılıklarının insanlar arasındaki sevgiyi ve saygıyı ortadan kaldırmaması temel bir ilkedir. (Mezhepler Tarihine Giriş)
  • "Sünnîler, hep Haricîler ve Şia'yı eleştirmekle meşgul olduklarından, hâkimiyet sorunlarıyla ilgilenerek yeni bir siyâset nazariyesi geliştirememişlerdir." (Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar)
  • Mezhepler, - belli bir dönemin siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel şartları içerisinde ortaya çıkmış - siyasi/dini yapılanmalardır. (Selefiliğin Fikri Arkaplanı)
  • Maturidiye göre iman, amelin sebebidir; amel, imanın oluşmasının sebebi değildir. Sonuç, sebebin yerine konulamaz. (İmam Maturidi ve Maturidilik)
  • ..hicri 1.asırda hilafet ve bunun neticesinde gündeme gelen büyük günah ve iman problemleri etrafında Haricilik, Şia, Mürcie ve Haşviye (Şamlılar ve Mu'aviye taraftarları), hicri 2.asrın ilk çeyreğinde ise Mutezile, İslam düşüncesindeki yerlerini aldılar. (Selefiliğin Fikri Arkaplanı)
  • Kendilerinin dünyayı idare etmek üzere tanrı tarafından görevlendirildiğine inanırlardı. (Türkler ve İslam Tasavvuru)
  • İnanç ve itikat anlamına gelen din,şerîatten ayrıdır. Şerîat,ibadetler, emir ve nehiyler ile diğer dinî hükümleri içerir. (Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar)
  • Hanefî-Maturidî-Yesevî geleneğinde ilim öğrenmek dini bir vecibedir ve cehalet haramdır. İlim öğrenmek her erkek ve kadına farzdır. (Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar)
  • Eyvah, bu zilletlere sensin yine illet... Ey derd-i cehalet sana düşmekle bu millet Bir hale getirdin ki ne din kaldı ne namus! Ey sine-i İslam'a çöken kapkara kabus, Ey hasmi hakiki seni öldürmeli evvel; Sensin bize düşmanları üstün çıkaran el. (Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları)
  • Özellikle Türkiye'de tarikatlar ve cemaatler, dini önderlerinin veya liderlerinin otoriteleri ve tasallutu altında faaliyet göstermekte ve varlığını bu kişilerle sürdürmektedirler. Diğer taraftan bazıları dolaylı veya doğrudan siyasetin içinde oldukları, partileştikleri, partilerin potansiyeli ve uydusu haline geldikleri bilinmektedir. (Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları)
  • ....Tevil'e imkan tanıyabilmek içi, "Her kim Kuran hakkında kendi reyiyle bir şey söylerse ateşteki yerini hazırlasın" hadisini "Her kim kendi reyiyle Kuran'ı tefsir ederse ateşteki yerini hazırlasın" şeklinde alarak, reyle tefsir yapılamayacağını ancak tevil yapılabileceğini iddia etmiştir. (İmam Maturidi ve Maturidilik)
  • Bilge Kağan (716-734), bir ara Buda dinine temayül göstererek, halkını şehir hayatına alıştırmak için Orhon'da etrafı surlarla çevrili bir şehir kurup, içine Tao ve Buda mabetleri inşa ettirmek istemişti. Ancak Tonyukuk, Türkler'in Çinliler karşısında sayıca az olmasına rağmen Çin'e karşı hep başarı ile karşı koymalarını, onların Tao dinine girmemeleri, yerleşik hayata geçmeyerek sulak ve otlak yerlerde konar göçer hayat yaşamaları ve Türk halkının hepsinin savaş sanatı ile uğraşmaları olduğuna inandığından bu fikre karşı çıkmıştır. (Türkler ve İslam Tasavvuru)
  • İslam toplumlarındaki fikrî gelişmenin ve donukluğun seyrini takip edebilme ve yeni açılımlar sağlayabilmenin yolu düşünce tarihini ve düşüncenin dili olan mezhepleri iyi tanımaktan geçer. (Mezhepler Tarihine Giriş)
  • ...Batı, İslam ülkelerini kendi içinde veya diğer ülkelerle birbirine düşürmeye devam ederek sürekli problem çıkarmaktadır. Hatta sırf bu problemin devamı için Arap ülkelerindeki krallık yönetimlerine destek verirken, diğer taraftan özgürlük adına ortaya çıkan bir takım yeni oluşumları da "Fundamentalist", "Radikal", "Islami Kızgınlık", "Dini Aşırılık" ve benzeri olumsuz isimlendirmelerle önlemeye çalışmaktadır." Hatta bazı Batılı yazarlar eleştirilerini doğrudan Islam'a yöneltmek ve İslam'la şiddet arasında bağ kurmakla onu karalama yoluna gitmektedir. (Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları)

Yorum Yaz