Kitap Künyesi
Yazar: Douwe Draaisma
Çevirmen: Dilman Muradoğlu
Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları
İSBN: 9789750833755
Sayfa Sayısı: 288
--reklam--
Unutmanın Kitabı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Neden rüyalarımızı hatırlamakta zorlanırız? Bastırılmış anılara ne olur? Belleğimiz üzerinde daha çok söz sahibi olmak mümkün mü? Peki bunu ister miyiz?
Hollandalı psikolog ve filozof Draaisma bu kitabında, beyin araştırmaları alanında yıllardır yürütülen bellek çalışmalarını psikoloji ve felsefe alanından yardım alarak ve günlük hayattan örnekler eşliğinde sunuyor. İnsan beyninin gizemlerine meraklı okurların kaçırmaması gereken bir kitap.
(Tanıtım Bülteninden)
--reklam--
Unutmanın Kitabı Alıntıları - Sözleri
- Yeni anılar oluşurken eski anılara ulaşmak zorlaşıyor.
- Dokunma,tat koku veya işitme duyuları ile ilgili ilk anıların ortalama yaşı 2 buçuk; yani görsel anılardan bir yıl erken
- Bireyde meydana gelen ilk korku ebeveynlerin tepkisi ile meydana gelir. Tepki vermeyi ilk ebeveynlerden alır ve sonra onların gözünden dünyaya bakarlar.
- Önümüzdeki kapı, ancak ardımızdaki kapı kapandığında açılır.
- Eski anılar daha çok görüntü karelerinden, sonrakiler ise epizotlardan ibarettir.
- Anılardan yok olmak şimdiye değin hep "ikinci ölüm" olarak adlandırılmıştır.
- Rüyalar parça parça sahnlerin kaotik bir şekilde montajlandığı bir filme benzer. Bu yüzden bu sahnelerin aklımızda kalmamasına şaşırmamalıyız.
- Kendi hayat hikayemize geç kalanlarız.
- "Kötü bir beyindense, beyinsizlik evladır" doktrinin müritlerindendi.
- Bu görüşe göre rüya öncelikle, duyguları sadece kaydetmekle kalmayıp onlara sembolik ve özellikle de görsel bir ifade de veren sağ yarım kürenin yaratıcı çalışmasının ürünüdür. Bu durumda, sol yarım küreye bu duygu yüklü imgeleri sözlere indirgemek gibi verimsiz bir görev düşer. Bu arada birçok şeyin yitip gitmesine, sol yarım kürenin üretebildiği kırık dökük birkaç sözden ibaret, çeşitliliği ve derinliği olmayan rüyalara şaşırmamak gerek.
- En güzel anılar paylaşılanlardır ve paylaşılan insan artık yoksa, tam da bu anıları bir yük gibi algılar insan.
--reklam--
Unutmanın Kitabı İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Öncelikle kitap sadece unutmak ve rüyalar üzerine değil, nöroloji ve psikiyatri alanında başka konularından da bahsediyor. Terminolojiye alışık değilseniz bazen terimleri araştırma gereği duyabilirsiniz ancak kitap çok akıcı ve ilgi çekici konulardan bahsediyor (Egemen Bora)
--reklam--
Unutmanın Kitabı PDF indirme linki var mı?
--reklam--
Douwe Draaisma - Unutmanın Kitabı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Unutmanın Kitabı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Douwe Draaisma Kimdir?
Douwe Draaisma (1953) Hollanda'daki Groningen Üniversitesi'nde psikoloji ve felsefe eğitimi almıştır ve halen aynı üniversitenin Psikoloji Tarihi ve Teorisi bölümünde öğretim üyeliği yapmaktadır. Utrect Üniversitesi'ndeyken bellek dilinin metaforik doğası hakkında yazdığı tez 1993'te De metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen (Bellek Metaforları) adıyla kitaplaşmış ve Hollanda Ulusal Psikologlar Enstitüsü'nün verdiği Heymans ödülünü kazanan kitap hem kendi dilinde hem de çevrildiği sekiz dilde büyük ilgi görmüştür. 2001'de yayımlanan Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Over het autobiografische geheugen (Yaşlandıkça Hayat Neden Hızlanır? Otobiyografik Bellek Üzerine) adlı, daha da fazla ilgi gören ve on bir dile çevrilen kitabı da Metis yayın programındadır. Draaisma bu kitapla Hollanda'da dört ödül almıştır: "En iyi düşünsel deneme" kitabına verilen J.
Greshoff Ödülü, bilgi ve bilim alanında en iyi inceleme kitabına verilen Euroka Ödülü, Jan Hanlo Edebi Deneme Ödülü ve Ulusal Psikologlar Enstitüsü'nün "psikoloji alanını en iyi tanıtan kitaplara verdiği" medya ödülü. Draaisma deneysel psikolojinin ilk dönemlerinde kesinlik kavramının rolü üzerinde yaptığı araştırmaların sonuçlarını The Age of Precision: F. C. Donders and the Measurement of Mind (2002, Kesinlik Çağı. F. C. Donders ve Zihnin Ölçümü) adlı kitapta yayımlamıştır. 2006 yılında da Ontregelde geesten. Ziektegeschiedenissen (Akıl Hastalıkları) adlı bir kitabı yayımlanan Draaisma' nın Hollandalı psikolog-felsefeci Heymans, William James, zaman ölçümünün tarihi ve nörolojinin tarihi konusunda kaleme aldığı çeşitli bilimsel makaleleri de vardır.
--reklam--
Douwe Draaisma Kitapları - Eserleri
- Düş Dokumacısı
- Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer
- Unutmanın Kitabı
- Sıla Hasreti Fabrikası
- Aklın Çıkmazları
- Bellek Metaforları
--reklam--
Douwe Draaisma Alıntıları - Sözleri
- İnsan gözlemlemekten, tepki vermekten ve harekete geçmekten vazgeçerse kendi hayatını yaşamaktan da vazgeçmiş olur. (Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer)
- "Dergi sayfalarındaki ihtiyar delikanlılar egzotik kumsallarda istedikleri kadar çılgınlık yapsınlar, yeni abonelere 'hoş geldiniz' hediyesi, bir tansiyon aletidir." (Sıla Hasreti Fabrikası)
- "Yazarların dörtte üçü hayatlarının kitabını yirmi üç yaşından önce okumuştu. Daha sonra hızlı bir düşüş görülüyordu. Hayatının kitabını otuz veya kırk yaş dolaylarında okuyan ancak birkaç yazar vardı." (Sıla Hasreti Fabrikası)
- Rüyalar parça parça sahnlerin kaotik bir şekilde montajlandığı bir filme benzer. Bu yüzden bu sahnelerin aklımızda kalmamasına şaşırmamalıyız. (Unutmanın Kitabı)
- "Bilinçli zihinsel hayatın doğasına açılan kapının bilgi anahtarı bilinçdışı alanındadır." Erişilmez olan, ama bu nedenle de belirsiz olmayan bu bilinçdışı bir yaşamsallık rezervi, bir yaratıcılık kaynağıydı, bilinçli zihinsel hayatın kökeniydi. (Bellek Metaforları)
- "Çoğu bilgi, çoğu hatıra biz onlarla bir kez daha temas edemeden kaybolur. Unutulup gitmiştir gerçi ama yokluğu da fark edilmez. Gizli gizli gerçekleşen unutma sürecidir bu." (Sıla Hasreti Fabrikası)
- "Asıl sıla hasreti fabrikası herkesi birer göçmene dönüştüren zamandır." (Sıla Hasreti Fabrikası)
- "En soluk mürekkep bile en güçlü hafızadan iyidir." (Sıla Hasreti Fabrikası)
- "Hayat ancak geriye doğru bakarak anlaşılabilir ama ileriye doğru yaşanmak zorundadır. " (Kierkegaard) (Sıla Hasreti Fabrikası)
- En güzel anılar paylaşılanlardır ve paylaşılan insan artık yoksa, tam da bu anıları bir yük gibi algılar insan. (Unutmanın Kitabı)
- "Gündüz bilinçdışımız, sıkı sıkı kapalı tutulur. Bir sansürcü buradan bilinçli yaşantımıza bir sızıntı olmaması için nöbettedir. Uyku esnasında da bu sansür devam eder ama gündüz ki tetiktelik kalmamıştır. Yer değiştirme, yoğunlaştırma ve simgeleştirme, gizli düş düşüncelerinin kılık değiştirmiş olarak sansürcüye gelmesini sağlar; o da uyku mahmurluğundan geçmelerine izin verir. Uyanır uyanmaz sansür kendini toparlar. " (Düş Dokumacısı)
- Uykusuzluktan mustarip olan herkes bir süreliğine kusursuz bir belleğin lanetiyle yaşar. (Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer)
- Asperger psikolojik testlere, yapay tanısal durumlara ya da tipolojilerin katı, mekanik uygulamalarına inanmıyordu. Zeka gibi kesin ölçüme uygun gibi görünen bir özellik söz konusuyken bile, önemli olan zeka testinde elde edilen puandan ziyade, testin, çocuğun çalışma davranışı, ilgi alanları ve yaratıcılığıyla ilgili ne söylediğiydi. Zeka bireyin dokunduğu ipliklerden sadece bir tanesiydi ve rengini bütün öteki iplikler veriyordu. (Aklın Çıkmazları)
- "Zayıf olduğuna inandığı için belleğini zorlamaktan vazgeçen, er ya da geç bellek sorunlarıyla karşılaşır. " (Sıla Hasreti Fabrikası)
- Einstein bir ışık ışını üzerinde gerçekleştirilen bir yolculuk hayal etmiştir örneğin. Böyle bir yolculuk sırasında Einstein aynaya bakacak olsa, aynada kendi imgesini göremezdi, çünkü ışık, ışık hızından daha hızlı gidemezdi, dolayısıyla aynaya yetişemezdi. Böyle bir durumda Einstein tıpkı bir vampir gibi aynaya baktığında hiçbir şey göremeyecek ve optik süreçlerin gerçekliğinin farkına varacaktı. (Bellek Metaforları)
- Hakikat nedir? Seyyar bir metaforlar ordusu (Bellek Metaforları)
- "Körlük gibi doğuştan bir engel, yaşantıda bir eksiklik duygusuna yol açmıyor, düşlerde dahi. Yalnızca gözleri görenler körlerin karanlıkta yaşadıklarına inanıyor. Karanlık 'değil, tıpkı aynı nedenden aydınlık olmadığı gibi: Karanlık ve aydınlık görsel kavramlar ve eksik olan da zaten bunlar. Gelgelelim, edinilmiş engellerde durum farklı." (Düş Dokumacısı)
- Yeni anılar oluşurken eski anılara ulaşmak zorlaşıyor. (Unutmanın Kitabı)
- "Çekingen birisi başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğüne büyük önem verir. Sonuçta ilgisi çevresine değil çevresinin kendisi hakkındaki fikirlerine yöneliktir." (Sıla Hasreti Fabrikası)
- "Hayat ancak geriye doğru bakarak anlaşılabilir ama ileriye doğru yaşanmak zorundadır." (Sıla Hasreti Fabrikası)
Yorumlar
0 yorum