diorex

Yalnızlık Dolambacı - Octavio Paz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yalnızlık Dolambacı kimin eseri? Yalnızlık Dolambacı kitabının yazarı kimdir? Yalnızlık Dolambacı konusu ve anafikri nedir? Yalnızlık Dolambacı kitabı ne anlatıyor? Yalnızlık Dolambacı PDF indirme linki var mı? Yalnızlık Dolambacı kitabının yazarı Octavio Paz kimdir? İşte Yalnızlık Dolambacı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 14.03.2022 04:00
Yalnızlık Dolambacı - Octavio Paz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Octavio Paz

Çevirmen: Bozkurt Güvenç

Orijinal Adı: El laberinto de la Soledad

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789755109893

Sayfa Sayısı: 238

Yalnızlık Dolambacı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yalnızlık Dolambacı, çağdaş Meksika edebiyatının temel yapıtlarından biri. 1990 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan, Meksikalı büyük ozan Octavio Paz, bu yapıtı için şunları söylüyor:

"Yalnızlık Dolambacı, eleştirel hayalgücünün bir ürünüdür. Meksika'ya bir bakış olmak yanında Meksika'yı yeniden ele almaktadır da. Tarihin kenar mahalle sakinleri olan biz Latin Amerikalılar, Batı'nın, arka kapıdan içeri süzülmüş, modernlik gösterisine ışıkların söneceği anda katılmış davetsiz konuklarıyız. Her şeyde geç kalan bizler, Tarih'e geçtikten sonra doğuyoruz; geçmişimiz yok; olsaydı bile ondan geriye kalanların üzerine tükürürdük. Halklarımız, bir yüzyıl boyunca uyudular, onlar uyurken birileri onları soyup soğana çevirdi; artık paçavralar içindeler. Yine de, bir yüzyıldan beri, çok düşmanca görünen topraklarımızda, başka kıtalarınki kadar büyük şairler, yazarlar, ressamlar boy gösterdi. Sonunda bir gün bir Başkası'nın egemenliği altında olmayan, bizi ne Doğu'nun soğuk polis cennetlerinde, ne de Batı'nın şenliğini bölen tiksinti ve nefret patlamalarına götüren bir toplumu zihnimizde geliştirmeyi başarabilecek miyiz?'

Yalnızlık Dolambacı Alıntıları - Sözleri

  • "Başkasına sır vermek, kendini yok etmek anlamına gelir"
  • Başkasına sır vermek kendini yok etmek anlamına gelir.
  • Düşünde sayıklar ozan Tarih uykuya dalınca
  • "Ölüm inancı, aynı zamanda bir bir yaşam inancıdır; tıpkı aşkın bir yaşam açlığı ve ölüm isteği olması gibi".
  • "İki yüzlülük bir "kişilik özelliği"olunca , kişinin kendi düşüncesini de etkiler; çünkü ikiyüzlülük insanın hoşlanmadığı, akıl erdiremediği ya da korktuğu tüm şeylerin yadsımasından başka bir şey değildir."
  • Kenetlenmiş dişlerle özgürlük türküsü söylenemez.
  • Duyduğumla söylediğim Söylediğimle sustuğum Sustuğumla düşlediğim Düşlediğimle unuttuğum arasında (ki):
  • Çok başkayız gerçekten ve o kadar da yalnızız.
  • "Yanlızlık acı bir gerçektir."
  • İnsan tarih içinde bir varlık değil,tarihin kendisidir.
  • Çok başkayız gerçekten ve o kadar da yalnızız.
  • Yaşamın bir döneminde varlığımızın sadece kendimize özgü ve çok değerli bir şey olduğunu anlarız. Bu uyanma, çoğu kez, ergenlik çağında olur. İnsanoğlu’nun kendini arayıp bulması, yalnızlığının bilincine varması; kendisiyle dünya arasındaki o algılanamayacak kadar saydam bilinç perdesini çekip kaldırmasıyla gerçekleşir. Daha doğar doğmaz yalnızlığımızla karşı karşıya kaldığımız doğrudur. Çocuklar oyun oynarken, büyükler de çalışırken yalnızlık duygusunu unutabilirler. Ergen kişi, çocuklukla gençlik arasındaki o kararsız salınımı sırasında bir an durur ve içinde yaşadığı dünyanın sonsuz enginliğini görür. Önce kendi varlığının gerçekliğine şaşar; bu duygu onu, bilinçli olarak sorduğu bazı sorulara yanıt aramaya doğru sürükler: Su yüzeyinde çarpık yansılanan o yüz, kişinin kendi yüzü müdür?
  • Sürekli salınır durur var olmakla yok olmak arasında.
  • "Düşümüzde düş gördüğümüzü görmeye başlayınca uyanma zamanı yakındır."
  • “Ahlaksal, değersel ve yargısal kurallarımız çoğu zaman kişiliğimizle çatışır; düşündüklerimizi söylemekten, isteklerimizi gerçekleştirmekten alıkoyar bizi.”

Yalnızlık Dolambacı İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Selamlar. Öncelikle kitabın cem yayınları çevirisini önermiyorum çok zor bir dili var. Kitap Meksika kültürü sosyolojisi tarihi politikası için özet niteliğinde. Ama güncele projeksiyon yapıyor mu? Bence hayır günümüz Meksika sı çok farklı bir ülke. Latin Amerika ya ilgi duyuyorsanız okuyun diyebilirim.. (Robinson21)

Bireyin topluma katkısı, toplumun bireye etkisi. Yaşadığımız toplum, bizi nasıl etkiler? Kültürel değerler insan için ne kadar önemli olabilir? İnsanların buluştuğu ortak noktalar nelerdir, kültürler bunu ne dereceye kadar farklı kılabilir? Octavio Paz “Yalnızlık Dolambacı” “Kendi kültürünün bilinçaltı katmanlarını çözümleyen bir inceleme olması yanında bu kitap, insan yalnızlığının evrensel gizini araştıran bir belgeseldir.(Bozkurt Güvenç)” (Mahmut Keçeci)

Meksika nedir? Kime Meksikalı denir? Bu soruları cevaplamaya çalışarak tarih ve coğrafya bilgimizi sınamaya gerek yok. Zira onu Octavio Paz yeterince açıklamış bir kültür antropolojisi olarak da inceleyebileceğimiz bu kitapta. Paz, burada sadece Meksika'nın Aztek kültüründen başlayıp Büyük Coğrafi Keşifler ile İspanyollaşmasını, devrimlerle Meksikalaşmasını anlatmıyor. Burada bir kültür incelemesi de yaparak hem günümüz dünyasında çözüme bir türlü kavuşturmadığımız sorunları dile getiriyor (Kadına yaklaşım) hem de Meksika/Aztek kültürü ile yaşadığımız coğrafyanın kültürünü, tüm dünyanın kabul ettiği davranış biçimlerini de, haklı bir genellemeye ulaşarak okura sunuyor. Bu kitap için Bozkurt Güvenç'in de belirttiği gibi, kendi kültürümüzle olan benzerliğini görünce şaşıracaksınız. Adım adım ilerliyor Octavio Paz Meksika kültürünü anlatırken. Bunu da dokuz bölümde tamamlıyor. Son bölüme vardığımızda geride kalan bölümlerden bağımsız bir şeyle karşılaşıyoruz sanki. Çünkü bu bölümde kitabın isminin nerden geldiğini öğrenmenin yanında, aşktan ve kadından bahsediyor gibi bir görünüme sahip. Yalnızlık ve Dolambaç/Labirent kelimelerinin ise önceki bölümlere yedirilerek okunması bu bölümü harika bir sona ulaştırıyor. Sadece bir tanıtım kitabı değil Yalnızlık Dolambacı, insanı, kültürü tanımak için gösterilen bir çaba ayrıca. (Sîdar Ronahî)

Yalnızlık Dolambacı PDF indirme linki var mı?

Octavio Paz - Yalnızlık Dolambacı kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Yalnızlık Dolambacı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Octavio Paz Kimdir?

Octavio Paz (31 Mart 1914 - 19 Nisan 1998), Meksikalı yazar, şair ve diplomat. 1990 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır.

Yaşamı

Octavio Paz Octavio Paz Solórzano ve Josefina Lozano'nun oğlu olarak şu anda Meksika'nın bir parçası olan Mixcoac kasabasında doğdu ve burada büyüdü. 1945 yılında diplomatik görevlerine başlayan Paz 1962 yılına kadar Fransa'da kaldı. Burada şair Pablo Neruda ile beraber çalıştı. 1962 yılında Meksika'nın Hindistan büyükelçisi olarak bu ülkeye gitti. 1968 yılında Tlatelolco katliamından sonra hükümeti protesto amacıyla ülkesindeki bütün görevlerinden istifa etti.

Yapıtları

Çok sayıda şiir ve makale yayımlamıştır. Bu yapıtları aşağıda özgün isimleriyle listelenmiştir.

Octavio Paz Kitapları - Eserleri

  • Yalnızlık Dolambacı
  • Ölüm Çiçekleri
  • Çifte Alev
  • Kartal mı Güneş mi
  • Çamurdan Doğanlar
  • Güneş Taşı
  • Şiir Nedir? (Yay ve Lir)
  • Seçme Şiirler
  • Uzak Komşu
  • Güntaşı
  • Düşler Boyunca Yaratmak
  • Modern İnsan ve Edebiyat
  • Marcel Duchamp
  • Öteki Ses
  • Renga
  • Dönüş
  • Dört Yada Beş Dünya Bir Yeryüzü
  • Octavio Paz

Octavio Paz Alıntıları - Sözleri

  • Şiirler tuhaf yapıtlardır; biri ile diğeri arasında , araçlar arasında var olan ve gözle görülebilen, açık akrabalık ilişkisi gerçekliklerdir. Teknik bir yöntemdir ve değeri, etkinliği ile orantılıdır, yani yinelenen uygulamalara duyarlı olduğu ölçüde anlamlıdır, yeni bir yöntem bulunana dek değerini korur. Teknik, geliştiren veya değersizleştiren tekrarlardır, bir öncekini devralır ve değiştirir... Ok ve yay yerini ateşli silaha bırakır. Ama Aeneid yerini Odysseus'a bırakmaz. (Şiir Nedir? (Yay ve Lir))
  • . Dünya benimle başlamadı / benimle bitmeyecek / Ben / çağlayan nehirde bir nabız atışı... ... (Seçme Şiirler)
  • Düşüyorum bitmek tükenmek bilmeden üstüne bu boşluğun. (Dönüş)
  • 'İnsanlık zamandır ve zaman benlikten sürekli ayrılıştır.' (Çifte Alev)
  • Düşüyorum. İçeri doğru düşüyorum ama varamıyorum, ruhumun en dibine. (Ölüm Çiçekleri)
  • On ikinci yüzyılda Fransa'da, aşk sonunda ortaya çıktı; artık bir sanrı, bir ayrıksılık, bir sapma olarak değil, bireysel yaşamın üstün bir ideali olarak. “Saraylı aşk”ın tansıksı bir özelliği var, çünkü ne dinsel vaazların ne de herhangi bir felsefi öğretinin sonucu. Oldukça sınırlı bir toplumda, eski Galya'nın güneyindeki derebeylik topraklarında bir grup şairin yaratısıydı. Büyük bir imparatorlukta doğmadı, eski bir uygarlığın ürünü de değildi: yarı-bağımsız birtakım soylu iktidarlarında, bir siyasal dengesizlik ama müthiş bir doğurganlık döneminde serpildi. Bir açılış bildirişiydi, bir bahar başlangıcı. On ikinci yüzyıl, Avrupa'nın doğduğu yüzyıldı, sonraları ondan uygarlığımızın büyük yaratıları -aralarında lirik şiir ve aşkın bir yaşam biçimi olma düşüncesi de vardı- gelişecekti. Saraylı aşkı bulan, şairlerdi. (“Provans Şiiri” hem dil hem de coğrafya açısından yanlış bir yakıştırma, ama gelenek onu bağrına basmış.). (Çifte Alev)
  • Aşk bir konuşma şeklidir.. (Öteki Ses)
  • "Güzelliği avuçlarımın arasına aldım, acıydı" (Şiir Nedir? (Yay ve Lir))
  • Kent dili fo rmüller ve slo g anlar arasında sıkışıp kalmış ve kaskatı kesilmiştir, bu yüzden de endüst r iyel üretime dönüşmüş olan popüler sanatla, insan ol­ maktan çıkıp gürü ha dönüşen-bire y lerin or t ak yazgısını pay­ laşır. (Şiir Nedir? (Yay ve Lir))
  • Kimse kendi ülkesinde peygamber olamaz. (Marcel Duchamp)
  • Modern bilim, Herder ve Almann rom a ntik l e r inin or t a ya koymuş oldu ğ u dü­ şünce y i tartı şm a sız olarak ona y l a m a k t a dır: "Aç ı k ç a görülü y or ki, başlang ı ç t a efs a ne ve di l bir birlerinden ayrılmaz karşı l ı k l ı llişki sa rmalı içinde var oldular ••• Her ikisi de simgelerin oluşm a sın a yönelik te mel eğiliml e r in dış a vuru m l arı idi: Yani, tüm si mge l e ş t i r m e ey lemler i n in kökeninde yat a n güç l ü ben­ zetme ilkesi. (Şiir Nedir? (Yay ve Lir))
  • "Octavia Paz'da belki tüm Meksikalılar'ın ikilemi yatar: Düşlerini saklamadan, kültürel kişiliğin karmaşık ve özgün yönlerinin çatışması içinde söyler ve bir yandan da bu düşselliğe karşı kendi gerçekliğini kanıtlamaya çalışır." --Adnan Özer (Uzak Komşu)
  • ''Düşlerine layık ol.. '' (Güneş Taşı)
  • “Görünmez olan, ne karanlık ne de gizemlidir; şeffaftır...” (Marcel Duchamp)
  • Biz zamanın çocuklarıyız ve zaman ümittir. (Dört Yada Beş Dünya Bir Yeryüzü)
  • Küller, encam. Bulutların ardından ayın doğuşu. Belirsiz, kof bir büzüşme, bir sızıntı, soluk bir leke: Senin gövdenden kendiminkine dönmüşüm (zaman) kendininkinden bana bakarsın (zamansız) (Kırılgan dizlerin için baldan alkımlar yazmıştım, Keşiş Şimon iken sanduka sinemalarda: gece yarısı, gelip geçenler çelebice yolu gösteriverdi) Karanlıktan çıkıp karanlık bir yola seğirttik bir kurutma kağıdına geçen mürekkep dişleriymişçesine (böyle gerekiyordu: kalamar ay loşluğun kıyısında dururdu) (Renga)
  • . Hayat ne zaman gerçekten bizim oldu? / Biz ne zaman biz olduk? ... (Seçme Şiirler)
  • Kenetlenmiş dişlerle özgürlük türküsü söylenemez. (Yalnızlık Dolambacı)
  • "Ölüm inancı, aynı zamanda bir bir yaşam inancıdır; tıpkı aşkın bir yaşam açlığı ve ölüm isteği olması gibi". (Yalnızlık Dolambacı)
  • İnsan kendi kendisine terkedilmiş ve dilinin orta yerinde dili tutulmuştur. (Şiir Nedir? (Yay ve Lir))

Yorum Yaz