Kitap Künyesi

Yazar: Feridun Andaç

Yayın Evi: Eksik Parça Yayınları

İSBN: 9786059864541

Sayfa Sayısı: 224

--reklam--

Yaşar Kemal Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Dünyaya gelmişim ya, şu güzelim gökyüzünü, yıldızları, ayı, dağların yamacına vuran gün ışığını görmüşüm ya, insanoğlunun tadına varmışım ya, seher vakti, traktörümle sürdüğüm topraktan çıkan kokuyu koklamışım ya… İşte insanlığın aradığı ölümsüzlük otu bu değil mi?"

Feridun Andaç, Yaşar Kemal'in anlatı evrenini bir kazıcı gibi ortaya çıkarmaya, görmeye, anlatmaya devam ediyor. Üç kitaplık dizisinin ikinci kitabı yazarımızın Yaşar Kemal'le farklı zamanlarda yaptığı söyleşileri içeriyor. Bir yazarı anlamak, onun anlatı evrenini kavramak için farklı bakışları/yorumları içeren; üstelik kendi sözlerinde yaşamına/yazarlığına dair süreçleri tanımaya dönük bir belgesel kitap elinizdeki Yaşar Kemal: Bir Ömür Edebiyat.

Bir yazarın yaşamı ve yapıtına dönük kapsamlı bir bakış/yorumla birlikte farklı bakış açılarıyla onun yaratıcılığının kaynaklarını irdeleyen; aynı zamanda kendi sözlerinde bu dünyanın dilini nasıl kurduğunu anlatan bir birikimi sunuyor size Yaşar Kemal: Bir Ömür Edebiyat. Edebiyata adanmış bir ömrün bütün dönemeçlerini gözler önüne seren bu kitapla Yaşar Kemal'e daha da yakından bakacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)

--reklam--

Yaşar Kemal Alıntıları - Sözleri

  • Bir bunalıma girmiş canımla uğraşıyordum.
  • İnsan bunca canla başla sarıldığı bu dünyada umutsuzluğa düşerse, özlemini yitirirse, kendine başka bir dünya yaratır, oraya sığınır. O dünyada umutlarını, düşlerini, mitlerini kurarak gene de mutlu, umutlu, özleyerek yaşamını sürdürür. İşte bu insanlar için ölüm yoktur. Çünkü onların kurdukları yeni dünya ölümsüzdür.
  • “Umar beklemek..” Uçan kuştan bile car umuyorum.
  • Olacak olmuş, ne gelir elden. Daha başımıza ummadık belalar gelecek.
  • İnsanoğlu hep aramakta, buldukça da daha aramaktadır. Bu sonsuza kadar böyle sürecektir.
  • İnsan özledikçe güzeldir.
  • Haydi bakalım, diyorum, umudu, özlemi bir köşeye atalım, boş kovana dönmez miyiz?
  • Yaşam umutsuzluktan umut üretmektir, insan bugüne böyle gelmiştir. *Yaşar Kemal
  • Obur lanetler, her şey hep bizim olsun. Her şey sizin olsun hangi cehenneme götüreceksiniz? Nerede o cehennem?
  • Yoksulluk bir alın yazısı değildir.
  • " İnsan bir defa birine geç kalır. Ve bir daha hiç kimse için acele etmez."
  • İnsan çok güzel bir yaratıktır ağam. Ağlayan, gülen, seven, hele de seven. / Yaşar Kemal
  • Ben, geceleri gökyüzü yıldızlarla döşeli Çukurova'dan gelmişim. Yıldızsızlığa bir türlü alışamadım.
  • "İnsan özledikçe güzeldir." Yaşar Kemal
  • Dünyaya gelmişim ya, şu güzelim gökyüzünü, yıldızları, ayı, dağların yamacına vuran gün ışığını görmüşüm ya, insanoğlunun tadına varmışım ya, seher vakti, traktörümle sürdüğüm topraktan çıkan kokuyu koklamışım ya... İşte insanlığın aradığı ölümsüzlük otu bu değil mi?

--reklam--

Yaşar Kemal İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Feridun Andaç'ın Yaşar Kemal ile değişik tarihlerde yaptığı söyleşilerin de yer aldığı kitap Yaşar Kemal'in dünyasını tanımak için müthiş bir fırsat.Bazı bölümlerde kendimi de sohbete dâhil hissettim. Feridun Andaç, Yaşar Kemal'e "Fikir oluştuktan sonra yazma sürecinde sizi besleyen, ateşleyenler nelerdir?"diye sorar. Yaşar Kemal bu soruyu ayrıntılı olarak yanıtlar.Ben, alıntıladığım bölümden çok etkilendim. "Her zaman yazdım, söyledim, bir romana başlamadan ne kadar Nâzım Hikmet şiiri bulursam okurdum.Şimdi de öyle.Bir de Stendhal'ın Kızıl ile Karası'nı, kiminde de birçok klasik yazarı sonuna kadar okurdum.Bu huyum daha sürüyor.Kiminde de bunlara birkaç Sait Faik kitabı katarım.Bir de derlediğim Sarı Defterdekiler'i okurum, Çukurova Türkçesini anımsamak için.Yeni bir roman dili yaratmak için bilinçli olmak gerek.Durup dururken de bir sanatçı bir dil yaratabilir, ya bilinçli olmak, çabalamak insana birçok olanaklar bağışlıyor.Attığın taşın dediğin kuşu vurması daha bir mutluluktur.Röportaj yazarlığı beni zenginleştirdi.On iki yıl aşağı yukarı bütün Anadolu'yu dolaştım, çok toprak gördüm, çok insan tanıdım.Anadolu'da Türkçenin çok şivesi var.Her şive özgün bir dil tadıdır.Bazı ahmak gelip bön gidenler, işte bu söylediğim bir Karacaoğlan sözüdür, şiveyi dilin kötülüğü, zayıflığı sanıyorlar.Şiveler de dilin zenginliğidir.Hemen hemen şivesiz hiçbir dil yoktur."( syf 118) (Özlem Akbaş)

Edebiyatımızın Koca Çınarı!: Yaşar Kemal Bir Ömür Edebiyat; hem Türk hem de Dünya edebiyatına İnce Memed gibi bir başyapıtı kazandırmış olan yazar, eleştirmen, gazeteci, gezi yazarı ve sanatçı Yaşar Kemal’le farklı zamanlarda yapılmış olan söyleşilerin yer aldığı röportaj ve edebiyat ağırlıklı bir eser. Feridun Andaç’ın üç kitaplık dizisinin ikinci kitabı olan bu eser; Yaşar Kemal’i anlamak, edebiyat ve düşünce dünyasını kavramak için farklı bakışlar sunan ve yazarlık dünyasına ve yaşamına dair önemli noktaları tanımaya yönelik önemli ayrıntılar içeren belgesel niteliğinde bir kitaptır. Yapıtları, yaşamı ve edebiyata katkılarıyla hem ülkemizde hem de dünyada oldukça sevilen Yaşar Kemal’in yaratıcılığını, düşünce ve duygu dünyasını geliştiren önemli süreçleri bize aktaran bu eserde edebiyata adanmış bir ömrü bütün açıklığı ve samimiyetiyle görmek mümkündür. Yaşar Kemal Bir Ömür Edebiyat; anlaşılır ve samimi anlatımının yanı sıra bizlere Yaşar Kemal’i yakından tanıma fırsatı sunduğundan kesinlikle okunmaya değer bir eser olarak ele alınmalıdır… (Avare)

"Dünyaya gelmişim ya, şu güzelim gökyüzünü, yıldızları, ayı, dağların yamacına vuran gün ışığını görmüşüm ya, insanoğlunun tadına varmışım ya, seher vakti, traktörümle sürdüğüm topraktan çıkan kokuyu koklamışım ya... İşte insanlığın aradığı ölümsüzlük otu bu değil mı?" Yaşar Kemal işte... (Hüsamettin Çalışkan)

--reklam--

Yaşar Kemal PDF indirme linki var mı?

--reklam--

Feridun Andaç - Yaşar Kemal kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Yaşar Kemal PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Feridun Andaç Kimdir?

Feridun Andaç, 1954 yılında Erzurum'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini bu kentte; yüksek öğrenimini İstanbul'da, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde yüksek lisans yaptı. Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak lise ve üniversitede görev aldı. 1987'de kendi isteğiyle görevinden ayrıldı. Temmuz 1987'den bu yana özel kurum ve kuruluşlarda eğitim, halkla ilişkiler, idari işler, yayın tanıtım, reklam işleri, insan kaynakları konularında yöneticiliğin yanı sıra yayınevlerinde editörlük yaptı. Halen özel bir üniversitede "karşılaştırmalı edebiyat" dersleri vermekte, serbest yazarlık yapmaktadır.

Eğitim, kültür, edebiyat konularındaki inceleme, araştırma, deneme çalışmaları çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlayan Feridun Andaç, yurtiçi ve yurtdışında birçok uluslararası toplantıda ülkemizi temsil etti. Yazılarının bir bölümünü topladığı "Gerçekçilik Yolunda" (1989, Cem Yayınevi) adlı yapıtı 1987 Akademi Kitabevi Eleştiri-Deneme Birincilik Ödülü'nü kazandı. "Işık ol, Günüme Ağ" adlı denemesiyle 1994 Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü'nü; Necati Cumalı ile yaptığı "Yazıya Adanmış Bir Ömrün Tanıklığında" adlı söyleşisiyle de 2000 yılı PEN Yazarlar Derneği Onat Kutlar Edebiyat Söyleşisi Birincilik Ödülü'nü aldı. PEN Yazarlar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Edebiyatçılar Derneği, Dil Derneği üyesi olan Andaç; Ekonomide Dayanışma (1987-89), Yayın Dünyası (1989-90), TYS Edebiyat (1994-95) adlı dergilerin yayın yönetmenliğini üstlendi; Kavram ve Papirüs Yayınevlerinde editörlük yaptı; TYS Yönetim Kurulu'nda iki dönem görev aldı (1993-94, 1999-Mart 2000)

Eserleri:

İnceleme/Değerlendirme: Yazınsal Gerçeğin Boyutları (1995), Sürgün Edebiyatı, Edebiyat Sürgünleri (1996), Aydınlanmanın Işığında Sanat İnsanlarımız - Timur Selçuk (1997), Aydınlanmanın Işığında Sanat İnsanlarımız - Oktay Akbal (1997), Söz Uçar Yazı Kalır (1997), Söz Uçları, Yazı Burçları (1988), Işık OI, Günüme Ağ (1998), Öykücünün Kitabı (1999) Sen Türkiye'nin En Güzel Kazasısın (2000), Gözlerinden Bellidir - Türkan Şoray İle Yüz Yüze (2000), Edebiyatımızın Yol Haritası - Yazınsal Oluşumun Göstergeleri (2000),

--reklam--

Feridun Andaç Kitapları - Eserleri

  • Yaşar Kemal
  • Aziz Nesin
  • Öykü Yazmak Hikâye Anlatmak
  • Ferhad ile Şirin
  • Türkan Şoray ile Yüz Yüze
  • Adalet Ağaoğlu Kitabı
  • Yaşar Kemal: Sözün Büyücüsü
  • Kar Masalları
  • Herkesten Bir Şey Öğrendim
  • Hassas Kalp Hikayeleri
  • Kültürsüzlüğümüzün Dört Mevsimi
  • Üstümüzdeki Gül Yaprağı
  • İlhan Berk'le Şiirin Anayurdunda
  • Sürgünlüğün Bin Yüzü
  • Kalem Kitabı
  • Gölgesi Kalemimin Ucunda: Montaigne
  • Yazarın Kitabı
  • Romanda ve Öyküde Gerçeklik Arayışları
  • Çıkmazdaki Edebiyat
  • Aşk Hayatı Gölgeler
  • Söz Uçar Yazı Kalır
  • Yoksa Aşk Ölür
  • Anonimleşen Edebiyat
  • Paris Bir Yalnızlıktır
  • Yazıda Yaşamak
  • Erzurum
  • Gün Sevincin Kavşağında
  • Gerçekçilik Yolunda
  • Kaplıcada Son Yaz
  • Öykü Yazmak Öyküyü Düşünmek
  • Babil’e Yolculuk
  • Aynanın Arkası
  • Celile'de Kuşlar Ölüyor
  • Zamana Yazılan Sözler
  • Rüzgâra Verdim Bakışlarımı
  • Türkiye'yi Düşünmek
  • Aydınlanmanın Işığında Sanat İnsanlarımız: Timur Selçuk
  • Genç Meslektaşıma Mektuplar
  • Yeni Öyküler
  • Söz Uçları, Yazı Burçları
  • Bir Güz Güneşi Gibi
  • Edebiyatımızın Yol Haritası
  • Söz Uçar Yazı Kalır
  • Küllenen Her Şey
  • Yaşar Kemal'in Sözlerinde Yaşamak
  • Gönlümün Yitik Yurdunda
  • Öykücünün Kitabı
  • Zamanın Durduğu Bir Yerde Ortaköy
  • Geçen Zamanın İzinde Kentler
  • Sözcüklerin Diliyle Konuşmak
  • Ülkü Tamer'le Hayata ve Şiire Dair
  • Erhan Bener'in Dünyasına Yolculuk
  • Işık Ol, Günüme Ağ

--reklam--

Feridun Andaç Alıntıları - Sözleri

  • Yazmak bir bakıma konuşmaktır. (Çıkmazdaki Edebiyat)
  • " Evine dönen kendisini bulur. " Günter Grass (Üstümüzdeki Gül Yaprağı)
  • "Gidenler gitmiş, arkasında kalanları karanlığa itmişlerdi..." (Erzurum)
  • Bir yazar toplumun vicdanıdır. (Çıkmazdaki Edebiyat)
  • Hangi insan, kendisinden başka bir kişi olmaya özenirse, kendisi olarak bile kalamadığı için, hiçbir şey olamaz.  (Aziz Nesin)
  • Delilik, en sağlam dokunulmazlıktır. (Aziz Nesin)
  • Birini sevmek onu yurdun bilmektir,derdi. (Kaplıcada Son Yaz)
  • "İnsan hayatını anlamak/anlatmak için öykü, toplumu anlamak/anlatmak için roman..." (Öykü Yazmak Hikâye Anlatmak)
  • “Kargo ulus” yani üretemediği her şeyi satın alan, hemence tüketip yenisine bakan. Yaşadığımız sanal gerçeklik çağı ise bunun önünü daha çok açmakta. (Kültürsüzlüğümüzün Dört Mevsimi)
  • Yoksulluk bir alın yazısı değildir. (Yaşar Kemal)
  • Halkın gücü ve kurtuluşu onun aydınlarındadır, namuslu, düşünen, duyan ve çalışan aydınlarında!.. (Gerçekçilik Yolunda)
  • ''Eski Yunanda filozoflar müziği evrensel bir sanat, evreni tanımlayan, yorumlayan bir sanat olarak görüyorlar. Müzik adeta bir bilgiler bütünü. Artistik olanı, güzeli, iyiyi bulmada yol gösterici. Ahlak, estetik, zeka, hepsini içeriyor, öğretiyor. Gerek Eflatun'da, gerek öğrencisi Aristo'da müzik, felsefelerinin temel öğesi. Eflatun müziği, kişiliğin oluşturulmasında ve yaradılışın tanımlanmasında bir anahtar sanat olarak görüyor.'' (Aydınlanmanın Işığında Sanat İnsanlarımız: Timur Selçuk)
  • Yazmak, ayrılmaktır. Ananın bedenini terk etmektir, doğduğun yerlerden uzaklaşmaktır. Yazmak, adında yaşamaktır. Ben, anamınkinden başka bir dilde yaşıyorum. Ayrıldım, ama sürgün değilim. Bu kopuş içinde yazıyorum. (Sürgünlüğün Bin Yüzü)
  • Dünyaya gelmişim ya, şu güzelim gökyüzünü, yıldızları, ayı, dağların yamacına vuran gün ışığını görmüşüm ya, insanoğlunun tadına varmışım ya, seher vakti, traktörümle sürdüğüm topraktan çıkan kokuyu koklamışım ya... İşte insanlığın aradığı ölümsüzlük otu bu değil mi? (Yaşar Kemal)
  • “ aynı kağıdın arka ve ön yüzleri gibiyiz, sonsuza dek beraber; ama hiç bir zaman Birbirini göremeyen. “ (Aziz Nesin)
  • Biliyor musun nedensiz yaşanmıyor. Bir neden yaratmalıyım bundan böyle yaşayabilmek için... (Hassas Kalp Hikayeleri)
  • Yaza yaza ‘tükenmez’ de tükettim;yaza yaza kurşun kalemimin ucu da yendi.Ne var ki hep kalemimin yenilmemesine gayret ettim. Belki züğürt tesellisi ama bana sorarsanız kalemimin yalnızca ucu yenik, kendisi değil. Bir de kaleminin ucu giyinik olup da kalemi yenilmemiş olanlara hep gıpta ettim, hep özendim, onları örnek aldım, onlara hep hayranlık ve saygı duydum. (Kalem Kitabı)
  • Eşikteki söz kendi engelidir her zaman insanın. (Kültürsüzlüğümüzün Dört Mevsimi)
  • “Umar beklemek..” Uçan kuştan bile car umuyorum. (Yaşar Kemal)
  • “Ovalarda buluşuruz. Bir şiir kitabının beşinci sayfasında.” (Ülkü Tamer'le Hayata ve Şiire Dair)