matesis
dedas

2023 LGS Sınav Soruları ve Düşündürdükleri

Bugün bir sınavı daha geride bıraktık. Sınavdan önce hep dediğimiz gibi; bu sınav çocuklarımızın hayatındaki ilk sınav olmadığı gibi kesinlikle son sınav da olmayacaktır. Dolayısıyla sevgili çocuklarımızı sadece bir sınav üzerinden değerlendirmek asla adil bir sonuç olmayacaktır.
2023 LGS Sınav Soruları ve Düşündürdükleri

Çocuklarımızın bu sınavdan çok yüksek puan alarak istediği okula yerleşmesi eğitim-öğretim hayatı ve hedefleri açısından elbette önemlidir. Ancak bu hedeflerine ulaşmaları noktasında son aşama olmadığı gibi, kötü puan alarak istedikleri bir okula yerleşmemeleri dekesinlikle onları hedeflerinden uzaklaştırmayacaktır. Ebeveynlerimizin konuya hem bu şekilde bakmak hem de çocuklarımızın bu durumu bu şekilde değerlendirmelerini sağlamak süreç açısından son derece önemlidir.

SORULARIN ZORLUK DERECESİ

Genel anlamda bir değerlendirme yapmadan önce dersler bazında bir değerlendirme yapıldığında; çocuklarımızın genel kanaati soruların çok zor olmadığıdır. Kimilerine göre İngilizce dersi soruları çok basit iken, kimilerine göre de Fen Bilimleri ve Matematik soruları zor sayılıyordu. Bazılarına göre ise Türkçe dersi sorularının çok uzun olduğu ve soruları anlamakta zorlandıklarını söyledikleri görülmüştür. Yine bazılarına göre Matematik ve Fen Bilimleri sorularının kolay olduğu şeklinde yorumlarına tanıklık ettik. Ancak çoğunluğun ortak kanaati ise soruların kaliteli olduğu, çözerken çok zorlanmadıkları ve bu yüzden boş bırakılan soru sayısının da çok az olduğunu söylemeye çalıştıklarını gördük.

Özetle; Özetle kitap okuyan, okuduğunu anlayan, muhakeme yapabilen ve muhakeme sonucu bir yargıya varabilen çocuklarımız bir adım öne çıkmıştır. Bu nedenle okumanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülmüştür.

Yeni nesil sorular muhakeme yapma ve muhakeme sonucu bir yargıya varma mantığı içerdiği artık hepimizce bilinmektedir. Önceki yıllarda sınav sorularında net bilgi istenirken, günümüz sınav sorularında bilgiden ziyade soru ile alakalı çıkarımlar yapmaları istenmektedir. Doğal olarak bu durum; çok çalışmanın, çok soru çözmenin yanında öncelikle çok iyi bir kitap okuyucusu olmayı gerektirdiği görülmüştür.

NASIL HAZIRLANMALIYIM?

Sevgili gençler bugünkü sınav sorularının kısa bir analizini yaptığımızda gördüğümüz durum bize şunu çok açık bir şekilde ifade etmiştir. Özellikle 5, 6 ve 7. Sınıfta olan siz sevgili gençlere;

*Öncelikle bu yaz ve sonraki dönemleri bundan sonra sürekli ve düzenli olarak bol bol kitap okumanız gerekmektedir.

*Çalışmaya mutlaka bir plana sadık kalarak başlamalı ve süreci öğretmenleriniz ve aileniz ile beraber yürütmelisiniz.

*Okuma kültürünü iyi bir şekilde kazanmalı ve daha sonra okumadan bağımsız olarak derslerinize çalışmalı ve öğretmenlerinizin vereceği plan doğrultusunda bol bol soru çözmelisiniz? 

SİSTEM NASIL OLMALI?

Mevcut sınav sistemi yerine öğrencilerin başarı durumunu tam manasıyla değerlendirebilmek için sadece bir sınav üzerinden değerlendirmenin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bunun yerine; 5. Sınıfta öğrencileri herhangi bir ortak sınava tabi tutmadan 6,7 ve 8. Sınıflarda yapılacak olan birer adet ortak sınav ile ortalamanın alınarak diploma notu ile beraber değerlendirilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünmekteyim. Bununla beraber müfredat güncellemesi yapılarak özellikle öğrencilerin sınava tabi tutuldukları derslerin ders saatleri sayısı, derslerin süresi ve elbette en önemlisi dezavantajlı okul iklimi yargısına son verilmelidir.

LGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Sınav sonuçları, 26 Haziran'da www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

Not: Konunun aciliyeti nedeniyle hızlı bir değerlendirme yapılmıştır. Daha sonra ayrıntılı olarak ders bazlı ve sınav sistemi hakkında fikirlerimizi paylaşmaya devam edeceğiz.

Dua ile…

Editör: Nezir Güneş

Yorumlar

Image
OKUL VELİSİ
08.06.2023 / 05:44

Bir de okullarda ki ahbap-çavuş ilişkilerinzii kullanıp kitaplarınızı para karşılığında çocuklara satmasanız. Çok memnun oluruz.

Yorum Yaz