tatlidede

CHP İş’i

CHP İş’i

Son birkaç haftadır yeni bir tartışma konusu çıktı: İş Bankası. Bankanın nesini tartışıyoruz? CHP’ye ait hisselerini.

Bu hisseler CHP’ye kimden kaldı? Mustafa Kemal’den. Mustafa Kemal askerdi, babasından kalan bir mirası da yoktu. Üstelik müstafi bir askerdi ve biriktirdiği bir maaşı yoktu. Peki, bu para kendisine nereden geldi? Onu da söyleyelim. Hint Müslümanlarının, Halife’nin diyarı olan Anadolu’da başlayan cihadı desteklemek için gönderdiği paraydı.

Milli mücadele başladığında elde avuçta bir şey yoktu. Hilafet makamının hürmetiyle Hindistan, Pakistan gibi sınırımız dışında olan ülkelerde yaşayan Müslümanlar, bize yardım gönderdiler. Öyle kodaman falan da değillerdi. İşçi, rençper, çiftçi, hamal, bakkal gibi alt ekonomik tabakadandı büyük çoğunluğu. Hatta parası olmayanların gelinlerinin küpesini gönderdiği anlatılır.

İşte o para Meclis’e dolaysıyla Mustafa Kemal’e geldi. O da Osmanlı Bankası’na kendi adına yatırdı. Kurtuluş Savaşı yapılırken halkın elindeki bulgur, ayağındaki çorap alındı(Tekalif-i Milliye). O para harcanmadı. 1924’e gelindiğinde bir banka kurma görüşü ortaya çıktığında Mustafa Kemal o parayı aldı ve hisseleri kendisine ait olmak üzere İş Bankası’na verdi. Genel Müdür Celal Bayar’dı.  Şimdi Mustafa Kemal’in bu hisseleri kullanmasının yorumunu Atatürkçülere bırakıyorum. Sadece şunu söyleyeceğim: Müslümanların, Hilafet’in parasını İslam’ın haram kıldığı bir işte kullanmak o Müslümanların benliğine saldırmaktır.

O kaldırttığınız Hilafet, işte böyle bir kurumdu. Bugün yüzlerini görmek istemediğiniz bu Müslümanların dedelerinin parasını 94 yıldır kullanamaya utanmıyor musunuz? Ama ne utanacaksınız ki yıllardır sizi hor gören Batı dünyasına yaltaklana yaltaklana onların karakterine bürünmüşsünüz.

Mustafa Kemal ölmeden iki ay önce bu hislerini paylaştırdı. Kız kardeşi Makbule’ye ve manevi kızlarına faizden geçimlerini sağlayacak hisseler ayırdı. Sabiha’ya ev parası ayırdı. Makbule Hanım’ın ise yaşadığı müddetçe Çankaya’da kalmasını istiyordu. Büyük faiz hisseleri ise TDK ve TTK’ye verilecekti. Anaparayı yani banka hisselerini CHP’ye bıraktı.

CHP’nin sömürdüğü sadece bu para değildi. Memleketin dört bir köşesinde il, ilçe başkanlıkları binaları geliri kullanılan binalar vs. Bunları merhum şehid Başbakan Adnan Menderes kurtardı. Aralarında genel merkez binası olarak kullanılan eski meclis binası, il başkanlığı olarak kullanılan cami (hangisi olduğunu hatırlamıyorum), Ulus gazetesine tahsis edilen bina gibi binlerce mülk çıkarılan bir kanunla gerçek sahibi olan millete devredildi.

İş Bankası hisseleri ise alınamadı. Gerçi onlar da alındı. 1980 darbesiyle CHP de kapatılınca hisseleri devlete geçti. Lakin CHP tekrar kurulunca bir kararname ile hisseleri ona iade ettiler.  İşte bugün o hisselerin devredilmesini tartışıyoruz.

Hisselerin asıl sahibi bütün dünya Müslümanlarıdır. Şimdi o hislerin geliri evsiz barksız kalmış -zaruretten dolayı-  sürünen mazlumlara dağıtılmalı, onlara iş olanakları sağlanmalı. O da olmadı o para cihad etmemiz için gönderilmişti. Savunma sanayinde kullanabiliriz.

Allah’a emanet olun.

Yorumlar

Image
son had bildirici
20.04.2019 / 09:58

Turkiyenin diğer ucunda, ustelik Atatürk'ü gerçekten bilen, onu doğru tanıyan insanların şehrinde, Izmir'de yasayıp Atatürk hakkında atıp tutmak sana mı kaldı? yalan yanlış iddialarla ulkesi milleti bağımsızlığı için canını kanını feda etmiş atamıza dil uzatmayin. Üstelik mardin life adıyla kendi coğrafyası ile bağdaşmayan isme sahip bi gazete aracılığıyla. Karalama kampanyası yapmak için hikâye ureteceginize, tüm dünyanın saygısını ve sevgisini kazanmış önderimizle gurur duyun ve onu yaşatmaya çaba harcayın.

Yorum Yaz