tatlidede

Kadir Gecesi

Kadir Gecesi

Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun'un siz okuyucularımız için kaleme aldığı yazı...

Rahmet, mağfiret ve cehennemden azat olmanın mevsimi Ramazan-ı şerifin son günlerine yaklaşırken, önümüzdeki 3 Ağustos Cumartesi gününü Pazara bağlayan gece, her yıl olduğu gibi bu yılda manevi dünyamızı yeniden imar eden mübarek Kadir gecesine kavuşmanın sevinç ve mutluluğunu yaşayacağız.

İçinde barındırdığı anlam yoğunluğuyla önemini bizzat Kur’an-ı Kerim’den alan bu gece, bütün Müslümanlar için her zaman derin bir ilgiye mazhar olmuştur. Kur’an-ı Azimüşşan’ın Kadir gecesinde dünya semasına inmeye başlaması, hiç kuşkusuz, sadece biz Müslümanlar için değil aynı zamanda tüm insanlık için yüksek bir şeref ve iftihar vesilesi olmuştur. Çünkü Kur’an’ın rahmet mesajları tüm insanlığı kuşatmak üzere gönderilmiş, onları karanlıklardan aydınlıklara çıkarmayı, Hakk’ı batıldan ayırabilmek için sunduğu şaşmaz ve eskimez ölçüleriyle dosdoğru yolu göstermeyi hedeflemiştir.

Kadir gecesini diğer zaman dilimlerinden üstün kılan özellik,  tüm insanlara hayat rehberi olan Kur’an-ı Kerim ilk kez Peygamber Efendimize vahyedilmeye başlamıştır.  Sureye ismi verilen bu gece Yüce Kitabımızda şöyle anlatılmaktadır.”Biz Kur’an-ı Kadir gecesinde indirdik.Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır, O gece Rabbinin izniyle Ruh(Cebrail ) ve melekler her türlü iş için iner de iner.Artık tan yeri ağarıncaya kadar bir esenliktir”buyurulmaktadır. Binaenaleyh Kur’an’ın kadrini, kıymetini bildiğimiz oranda Kadir gecesini ihya etmiş oluruz. Kur’an’ın hak, hakikat, ahlâk, adalet ilkelerine sarıldığımız ölçüde bin aylık manevi gelişmeler yaşayabiliriz. Kur’an’ın barış ve esenlik mesajlarına değer verdiğimiz nispette Allah’ın meleklerinin, yeryüzüne barış ve esenlik getirmek üzere ineceklerini bilebiliriz.

Kadir gecesini idrak etmekten maksat, o gün yeryüzüne inen meleklere ve Cebrail  [a]eşlik edecek bir maneviyata uygun bir kulluğa sahip olmaktır. Bir hüküm ve karar gecesi olarak bilinen bu gecede her birimize düşen, kendisinden razı olunan kul anlayışına ulaşmaya çalışmaktır.

Diğer kutlu zamanlar gibi Yüce Mevlamızıninsanlığa bir rahmet kapısı, bir umut pınarı olarak lütfettiği Kadir gecesi aynı zamanda geçmişimizi değerlendirmeaf ve mağfiret musluklarında arınmaanlarıdır. Sevgili Peygamberimizin (s.a.v)bu mübarek gece ile ilgili olarak ,”Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah’tan umarak Kadir Gecesini ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır”müjdesi ve bizlere öğrettiği”Allah’ım Sen affedicisin. Affetmeyi seversin.Beni de affet”duası, bizler için arınmaya,günahlarımızdan af dilemeye bir çağrıdır.

Kadir gecesini ihya, Dünyanın çeşitli yerlerinde sıkıntılar yaşayan Müslüman kardeşlerimiz olmak üzere bütün kardeşlerimize yakın durmayı, onların dertleriyle dertlenmeyi, acılarına ortak olmayı, din ve dünya tasavvurumuzu altüst eden her türlü hastalıklı tutum ve düşünceye kapılarımızı kapamayı, hayırda yarışırken, şerden de uzak durmayı gerektirmektedir.

Bu geceyi, Yüce Allah’a kendi iç dünyamızı açabileceğimiz, günahlarımızdan af ve mağfiret dileyeceğimiz, yapıp ettiklerimizin muhasebesini yapabileceğimiz bir lütf-i ilahî olarak değerlendirelim. Aynı şekilde Kadir gecesini kadrine yakışır şekilde ihya etmeye çalışırken, bu gecenin, kendimizi yeniden inşa etme adına bir vesile, yüzleşme ve hesaplaşma fırsatı sunduğunu da idrak edelim.”Her geleni hızır her geceyi kadir” bilme anlayışı içerisinde ömrümüzü marifetullah ve muhabbetullah çizgisinde sürdürmeye gayret edelim.

Bu duygu ve düşünceler içinde tüm kardeşlerimizin mübarek Kadir gecesini en içten dileklerimle kutluyor, bu gecenin hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Mevlâ’dan niyaz ediyorum.

Mardin il Müftülüğü tarafından düzenlenen Kadir Gecesi Programları:

Ulu Cami, Fuat Yağcı Cami, Yenişehir Küba Camiinde Teravih Namazına müteakip programımız icra edilecektir. Ayrıca Kasimiye Medresesi’inde de Teravihe müteakip Kur’an Ziyafeti icra edilecektir. Tüm halkımız davetlidir.

Yorum Yaz