Irak’ın Musul kentine bağlı Sincar (Şengal) bölgesinden IŞİD saldırılarından kaçarak geldikleri Midyat’ta Kaymakamlık tarafından çadır kente yerleştirilen Ezidiler, ‘Çarşema Sor’ bayramını kutladı. Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, yaklaşık 3 bin kişinin kaldığı çadır kentte Ezidiler’le bayramlaştı.

Akçakaya Mahallesi’nde bulunan geçici konaklama tesisindeki çadır kente gerçekleşen bayramlaşma törenine Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Kaymakam Yazı İşleri Müdürü Mehmet İsa Kurnaz, Kamp Müdürü Orhan Şaşmaz, Müdür Yardımcısı Veysi Altunkaynak, Ezidi din adamları ve vatandaşlar katıldı. Burada tek tek Ezidiler’le tokalaşıp bayramlaşan Kaymakam Bingöl, sık sık alkışlandı.

“BAŞIMIZIN TACISINIZ”

Salonda Ezidi vatandaşlarla sohbet de eden Kaymakam Bingöl, “En zor geçen günler bayramlardır. Allah bir daha ki bayramı inşallah evlerinizde geçirmeyi nasip eder. Sizler, çocuklarınız ve gençleriniz burada kaldığınız müddetçe bizim misafirimizsiniz ve başımızın tacısınız. Biz sizlerle burada bir hayatı paylaştığımız için, sizleri misafir ettiğimiz için gerçekten çok mutlu oluyoruz. Biz sizleri bir yük olarak görmüyoruz. Biz sizleri bir misafir olarak görüyoruz. Bunu özellikle bilmenizi istiyoruz. Biz burada ne yaparsak yapalım sizlerin hasretlerini gideremez. Kim daha mağdur ise O Allah’a daha yakındır. Şimdi mağdur olanlar sizlersiniz ve sizler bize dua edeceksiniz.” dedi.

“BURUK BİR BAYRAM KUTLUYORUZ”

Ezidilerin çadır kamp temsilcisi Davut Murat ise, bayramlaşma için gelen herkese teşekkür ederek, “Bayramın bütün dünya için hayır, bereket, barış, sağlığa vesile olmasını diliyoruz. Tabii ki şuan gurbette buruk bir bayram kutluyoruz. Aslında bayram kutladık ta diyemeyiz. Fakat Şengal IŞİD’ten kurtarıldığında ve özgülüğüne kavuştuğunda bizler için en büyük bayram bu olacaktır.” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından bayramlaşmaya gelenlere Ezidiler, hazırladıkları çeşitli renklere boyanmış yumurtaları dağıtıtı ve gelenek olan yumurta tokuşturma yapıldı. Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl de, Ezidi din adamları Şeyh Haci Reşo ve Ali Kasım ile ‘Çarşema Sor’ bayramının sembolü olan yumurtaları tokuşturdu. Daha sonra gençlerle sohbet eden Kaymakam Bingöl, gençlerin halı saha isteği olduğunu öğrenince bu talebi gerçekleştirmek için söz verdi. Programın sonunda gençler Kaymakam Bingöl ile fotoğraf çektirmek için sıraya girdi.