Hükümet Kadın’a belgeselli tepki!
Geçtiğimiz sene Midyat ilçesinde çekilen “Hükümet Kadın” adlı sinema filmine konu olan Zekiye Midyat’ın, filmde alaylı bir şekilde işlenmesi üzerine Midyatlılar “Hükümet Kadın 2” filminin çekilmesi üzerine belgeselli tepki gösterdiler!
Konu ile ilgili konuşan ve Şemikan Çalışma ve Dayanışma Birliği Başkanı Bozo Bilal Acar, aşiret içerisinde kadının değerinin ve yerinin önemli olduğunu ve merhume Zekiye Midyat’ın bunun bir canlı kanıtı olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti; “Şemikan aşiretinin önemli değerlerinden biri olan Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı merhume Zekiye Midyat’ın, kendi torunu Sermiyan Midyat tarafından 2012 senesinde “Hükümet Kadın” adlı filme alaylı bir şekilde konu edilmesi üzerine, rahatsızlığımızı dile getirerek Sermiyan Midyat’ı ve film ekibini basın açıklaması ile ihtar etmiştik. Bu sene filmin devamı olan Hükümet Kadın2’nin çekilmesi üzerine, hem aşiretin hem de merhume Zekiye Midyat’ı doğru yansıtan bir belgesel filmi çektik.”
Belgesel çekimleri sırasında, Şemikan Aşiretinin ileri gelenleri ile röportajlar yaptığını ifade eden Acar, aşiret içerisinde bulunan farklı inançlardan ve halklardan insanların yüzyıllardır dostça ve beraber yaşadıklarını dile getirerek, çekimlerin yoğun geçen çalışma temposu ile bitirildiğini söyledi. Acar sözlerine şu şekilde devam etti;
“Sermiyan Midyat iyi bir senarist olabilir ancak Midyat’ta doğup büyümemiştir bu yüzden buranın kültürünü, değerlerini hangi ölçüde işleyeceğini iyi kestiremiyor. Filmin aşiret içerisinde büyük rahatsızlık uyandırmıştır. Sermiyan Midyat’ın maddi kaygılar taşıyarak babaannesini ve aşiretimizin değerlerini kendi filminde seviyesizce işlemesi bizleri üzmüştür.”
Belgesel filmini hiçbir maddi kaygı taşımadan çektiklerini belirten Acar, “Sermiyan Midyat, yaptığı bu saygısızlığı, merhumenin adına bir anıt ya da bir hayrat yaparak telafi edebilir.Aksi takdirde aşiret içerisinde ve bu halk nezdinde itibarı asla düzelmeyecektir.” diyerek sözlerini bitirdi.
Kaynak: Mardin Life
Yorumlar
2 yorumŞemikan Belgeseli TRT6 tarafından “EŞİR” programı kapsamında yapımı Babil Media tarafından gerçekleşen bir belgesel filmdir. Ne Hükümet Kadına bir tepki ne de başka bir amaca hizmet veya bir idiaya taraf olmak için çekilmiştir. Eşir Programı kapsmında çekilen bir aşirettir. Bozo Bilal Acar arkadaşa çekimler sırasında ulaşılmış diğer aşiret mesupları gibi bir arkadaştır. Progaramın içeriğinde, kurgusunda ve yapım organizasyonunda herhangi bir etkisi söz konusu değildir. Sadece çekim sırasında sahada bir aşiret mensubu ve aşiretin derneğinde bir yetkili olarak görüşülmüş ve çekimler sırasında çekim ekibine eşlik etmiştir. Şemikan Belgeseli tamamen TRT6 tarafından EŞİR /AŞİRETLER programının bir bölümü olarak Babil Media tarafından sadece kültürel kaygılar güdülerek yapılmış bir belgesel progesidir.<br>Bilgilerinize<br>Babil Media
sabah sabah ilginç bir haber olmuş böyle kültürel etkinliklerin yapılmasını destekliyorum. İnsanların değerlerine sahip çıkması olumlu bir harekettir.