Afganistan’daki Değişimin Tanığı Bahattin Temel'den Sosyal Medya ve Algı Uyarısı
Temel, Batı medyasının oluşturduğu Afganistan algısına karşı "Yerinde görün ve resmi kaynakları takip edin" çağrısında bulundu.
Afganistan İslam Emirliği’nde 4 yıldır aktif görevlerde bulunan insan hakları savunucusu ve aktivist Bahattin Temel, memleketi Mardin’de sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi.
Temel, Batı medyasının oluşturduğu Afganistan algısına karşı "Yerinde görün ve resmi kaynakları takip edin" çağrısında bulundu.
Afganistan’da dört yılı aşkın süredir insani yardım ve hak savunuculuğu alanında saha çalışmaları yürüten Bahattin Temel, Mardin’de sivil toplum kuruluşu (STK) başkanları ve temsilcileriyle özel bir toplantıda buluştu. Afganistan’ın mevcut durumu, sosyal yapısı ve yönetim anlayışı üzerine samimi açıklamalarda bulunan Temel, uluslararası kamuoyunda oluşturulan dezenformasyona dikkat çekti.
"Dış Medyadan Değil, Kaynağından Tanıyın"
Toplantıda konuklara hitap eden Temel, Afganistan’ın dış dünyadan izole edilmiş veya sadece çatışmalarla anılan bir yer olmadığını vurguladı. Afganistan’ın kültürel zenginliklerini ve son yıllardaki değişimini anlatan Temel, şu ifadeleri kullandı:
"Afganistan’ı tanımak isteyenler, onu yanlı ve manipülatif dış medya organlarından değil; Emirliğin resmi açıklamalarından, sahadaki uygulamalarından ve bizzat oradaki yaşamdan tanımalıdır. Dışarıdan yansıtılan çoğu haber, sahadaki gerçeklikle örtüşmüyor."
STK Temsilcileri katıldı
Mardin Öğretmenevinde düzenlenen buluşmaya şehrin önde gelen STK başkanları, yerel kanaat önderleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda Afganistan’daki güncel güvenlik durumu, eğitim çalışmaları ve insani yardım faaliyetleri masaya yatırıldı. Katılımcılar, Temel’in sahadaki tecrübelerinden yola çıkarak bölgedeki toplumsal dönüşüm hakkında sorular yöneltti.
"Güzellikleri Görmek İçin Önyargıları Yıkmalıyız"
Bahattin Temel, Afgan halkının misafirperverliğini ve ülkenin doğal güzelliklerini anlatırken, İslam Emirliği yönetimi altındaki yeni düzenin sosyal doku üzerindeki etkilerine de değindi. Temel, doğru bilgiye ulaşmanın yolunun yerel kaynakları izlemekten ve bölgeyi ön yargısız bir şekilde incelemekten geçtiğini belirtti.
"Adalet Devletin Dinidir"
Aynı zamanda insani yardım kuruluşlarında da aktif olarak görev alan Bahattin Temel, Afganistan İslam Emirliği’ndeki 4 yıllık görev süresince tanıklık ettiği çarpıcı verileri paylaştı.
Gönüllü bir Afganistan tanıtım elçisi de olan Temel, Batı’nın "hak ihlali" iddialarına somut rakamlarla yanıt vererek, ülkede adaletin tesis edildiğini vurguladı.
Afganistan’da üstlendiği görevlerle bölgedeki toplumsal ve hukuki dönüşümü yakından takip eden Bahattin Temel, Mardin’de gerçekleştirdiği toplantıda ezber bozan açıklamalarda bulundu. 20 yıllık ABD işgalinin bıraktığı tahribatın silindiğini belirten Temel, güvenlikten kadın haklarına, yargılamalardan mülkiyet hakkına kadar pek çok konuda bilinmeyenleri anlattı.
"Hırsızlık Bitme Noktasına Geldi"
20 yıllık işgal döneminde halkın ekonomik ve ahlaki olarak yozlaştırıldığını ifade eden Temel, yeni dönemdeki güvenlik ve asayiş uygulamalarına dikkat çekti:
Caydırıcı Ceza: "Halkın hırsızlığa alıştırıldığı bir dönemden sonra, bugüne kadar sadece bir kişinin eli kesilmiştir. Bu şahıs yağma yaptığı için halka ibret ve caydırıcı bir örnek olması amacıyla cezalandırılmıştır. Bu sıkı denetimler sayesinde hırsızlık vakaları bugün yok denecek kadar azdır."
Kısas Uygulamaları: "Beş yıllık yönetim sürecinde Afganistan genelinde sadece üç kişi idam edilmiştir. Bu kişiler, aynı aileden iki veya daha fazla kişiyi katleden, suçu sabit canilerdir. Adalet, mazlumun hakkını korumak için tecelli etmektedir."
Kadın Haklarında "Miras ve Evlilik" Reformu
Batı medyasının "kadın hakları ihlali" iddialarının sahadaki gerçeklerle uyuşmadığını belirten Temel, kadınların mülkiyet ve medeni hakları konusundaki kazanımlarını şu verilerle paylaştı:
"Batı sürekli ihlallerden bahsediyor ancak gerçek rakamlar başka bir tablo çiziyor. Görev süremiz boyunca 4 bin kadının miras hakkı teslim edilmiştir. Ayrıca, zorla evlendirilmek istenen binin üzerinde genç kızın ailesi ile birebir görüşülüp ikna yöntemi ile bu mağduriyetlerin önüne geçilmiştir."
Temel ayrıca, dul kalan kadınların sosyal hayattan koparılmadığını, tam tersine kocası ölen kadınların yeniden evlenebilmesi için yasal yolların ve sosyal imkanların açıldığını ifade etti. "Kadınların sokağa çıkamadığı iddiası tamamen asılsız bir propagandadır," dedi.
"Devletin Dini Adalettir"
Konuşmasının sonunda Afganistan’daki yeni yönetim felsefesini tek cümlede özetleyen Bahattin Temel, adaletin inşasında hiçbir taviz verilmediğini vurguladı:
"Afganistan’da bugün bir devlet inşa ediliyor ve biz biliyoruz ki devletin dini adalettir. Adaletin tesis edildiği bir yerde huzur da bakidir. Afganistan’ı tanımak isteyen herkesi, dış medyanın karanlık filtresinden kurtulup, Emirliğin resmi açıklamalarını ve sahadaki uygulamalarını yerinde görmeye davet ediyorum."
Konuşmasında Afganistan'da uyuşturucu ile yapılan mücadeleden, dilendiriciliğin ortadan kaldırılmasına kadar bir çok konuda bilgi veren Temel, Mardinli işadamlarına da Afganistan'da yatırım yapmaları durumunda yardımcı olmaya ve gönüllü danışmanlık hizmeti vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi. 
Toplantı, karşılıklı görüş alışverişi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Editör: Gülten Akgül