matesis
dedas

CHP’de adaylık başvuruları başladı

CHP’de milletvekili aday adayı olmak isteyenler için başvurular başladı
  • 15.03.2023 15:15
CHP’de adaylık başvuruları başladı

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) milletvekili aday adayı olmak isteyenler için başvurular bugün (13 Mart) başladı. Başvurular, 20 Mart’a kadar devam edecek. Olağanüstü bir durum olduğu takdirde başvuru süresi uzatılabilecek.

Milletvekili adayı olmak isteyenler için CHP Genel Merkezi’nde başvuru alanları kuruldu. Milletvekili aday adayı olmak isteyenlerin ilk olarak parti üyesi olup olmadığına bakılıyor. Parti üyesi olanlar “aday adayı başvuru dosyası” dolduruyor. Ardından başvuru bölümüne dosyalarını teslim ediyor. Aday adayları tarafından teslim edilen dosyalar, hukuk birimi tarafından inceleniyor. Adli sicil kayıtları kontrol edilerek adaylarının önünde bir engel olup olmadığına bakılıyor. Dosyalar, CHP’li yöneticilerin onayına gönderilerek imzalanıyor. 

Aday adayları için komisyon kuruldu

CHP, milletvekili aday adaylarının belirlenmesi için partinin üst düzey yetkililerinden oluşan sekiz kişilik komisyon kurdu. Komisyonda, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Grup Başkanvekili Engin Özkoç, genel başkan yardımcıları Veli Ağbaba, Onursal Adıgüzel, Oğuz Kaan Salıcı, Muharrem Erkek ve Bülent Tezcan’ın yer alması bekleniyor.

Yöneticiler belli il ve bölgelerden sorumlu olacak

Komisyonda görevli yöneticilerin hangi illere bakacağının netleşmesinin ardından aday adayları ile birebir görüşmeler yapılacak ve illere göre raporlar hazırlanacak. Raporlar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Merkez Yönetim Kurulu’nun onayına sunulacak. Ardından Parti Meclisi’nde görüşülecek ve milletvekili listelerine son şekli verilecek.

Başvuru ücreti 30 bin Türk Lirası

CHP’de milletvekili aday adaylığı için başvuru ücreti 30 bin Türk Lirası olarak belirlendi. Kadınlar, gençler ve yüzde 40’ın üzerinde engeli bulunanlar, milletvekili başvurusu için 15 bin Türk Lirası ödeyecek. Deprem bölgesindeki Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve Gaziantep’ten başvuru yapanlardan ücret alınmayacak. Aday adaylarından 3 bin Türk Lirası dosya ücreti alınacak. 

Kılıçdaroğlu, tam yetki almıştı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün (12 Mart) toplanan Parti Meclisi’nde milletvekili genel seçimleri için adayların belirlenmesi, Millet İttifakı ile hazırlanacak ortak milletvekili listeleri, YSK’ya başvuru gibi seçim süreci ile ilgili konularda tam yetki almıştı. 

Yorum Yaz