Kurtulmuş,  kararı "Bu kişilerin sorunu değildir. Seçilme değil esasen seçme hakkına darbe vuran YSK'nın bu kararı, bütün Türkiye'yi ilgilendiren vahim sonuçlar doğurabilecek niteliktedir. Demokratikliği ve adilliği %10 barajı nedeniyle zaten tartışma konusu olan 12 Haziran seçimleri, YSK'nın bu kararı ile demokratik meşruiyetini bütünüyle kaybetme noktasına gelmiştir" şeklinde değerlendirdi.


Bu kararın hazırlanmasının sonuçları itibariyle siyasal olduğunu belirten Kurtulmuş, "Demokrasimiz açısından vahim sonuçlar doğurabilecek bu karardan esas olarak 9 yıldır iktidarda bulunan Ak Parti sorumludur. Eğer Ak Parti, Türkiye'nin demokratikleşmesi için elzem olan bu düzenlemeleri 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan "Anayasa Referandumuna" koysaydı bugün böyle bir garabeti yaşamayacaktık" dedi.

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Yüksek Seçim Kurulu'nun BDP tarafından desteklenen 12 bağımsız milletvekili adayının sabıka kayıtları bulunduğu gerekçesiyle adaylıklarını veto etmesini, sert bir dille eleştiren bir basın açıklaması yaptı.


Adaylıkların veto edilmesini, demokrasi ve ülke barışı açısından kaygı ile karşıladığını belirten Kurtulmuş,  kararı "Aralarında eski milletvekillerinin de bulunduğu 12 kişinin adaylıklarının reddedilmesi sadece bu kişilerin sorunu değildir. Seçilme değil esasen seçme hakkına darbe vuran YSK'nın bu kararı, bütün Türkiye'yi ilgilendiren vahim sonuçlar doğurabilecek niteliktedir" şeklinde değerlendirdi.

SEÇİMLER MEŞRUİYETİNİ KAYBETME NOKTASINA GELDİ

 "Hiç kimse bu durumu "mahkeme kararıdır, yapılacak bir şey yok" diye geçiştiremez" diyen Kurtulmuş,  basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Gerekçesi ve dayanakları ne olursa olsun, bu karar 12 Eylül cuntasının vetolarını andırmaktadır. Demokratikliği ve adilliği %10 barajı nedeniyle zaten tartışma konusu olan 12 Haziran seçimleri, YSK'nın bu kararı ile demokratik meşruiyetini bütünüyle kaybetme noktasına gelmiştir. Endişe ederiz ki, seçimin güvenliğini, hatta ülke barışını ciddi bir şekilde tehdit edecek sonuçlar doğurabilir"

KARARDAN AKP SORUMLUDUR

Kurtulmuş, "YSK tarafından verilen bu kararın hukukiliğini elbette hukukçular tartışacaklardır. Ama bu karar hazırlanması ve sonuçları itibariyle siyasaldır. Demokrasimiz açısından vahim sonuçlar doğurabilecek bu karardan esas olarak 9 yıldır iktidarda bulunan Ak Parti sorumludur. Eğer Ak Parti, Türkiye'nin demokratikleşmesi için elzem olan bu düzenlemeleri 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan "Anayasa Referandumuna" koysaydı bugün böyle bir garabeti yaşamayacaktık. Ayrıca, oy oranı düşük partilerin hazine yardımı almalarını engellemek için kolayca bir araya gelip yasa çıkaran AK Parti ve CHP eğer %10 seçim barajını kaldırsalardı bunlar yine yaşanmayacaktı" diyerek ülkenin demokratikleşmesi için gerekli adımları atmayan Ak Parti iktidarını eleştirdi.

AKP VE CHP İSTERSE SORUN ÇÖZÜLEBİLİR

İktidar ve muhalefete çağrıda bulanan Kurtulmuş basın açıklamasını şöyle tamamladı: "Şimdi Ak Parti ve CHP'ye düşen önemli bir görev var. Vakit geçmiş değildir, derhal Meclis'i toplayıp bu tehlikeli tabloyu düzeltecek Anayasal ve yasal değişiklikleri yapsınlar. Ak Parti ve CHP oynadıkları demokrasi oyunundan vazgeçip; ülkeyi sürükledikleri çıkmazı görsünler. 12 milletvekilini paylaşmaları onlara bir şey kazandırmaz ama Türkiye'ye çok şey kaybettirir. Has Parti ilgili organlarını toplayıp bu vahim gelişmeyi değerlendirecek ve alınan kararı kamuoyu ile paylaşacaktır"