tatlidede

HDP'li Vekiller Radyasyon İddiasını Meclise Taşıdı

HDP'li Mardin Milletvekilleri Ebru Günay ve Pero Dundar, Ağız ve Dış Hastanesinde radyasyon sızıntısı olduğu iddiaları meclise taşıdı.
  • 14.06.2022 14:43
HDP'li Vekiller Radyasyon İddiasını Meclise Taşıdı

HDP'li Mardin Milletvekilleri Ebru Günay ve Pero Dundar, Ağız ve Dış Hastanesinde radyasyon sızıntısı olduğu iddiaları meclise taşıdı.

Pero Dundar ve Ebru Günay tarafından TBMM'ye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"22 Şubat 2022 tarihinde halihazırdaki yeni yerine taşınan ve hizmet vermeye başlayan Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde 4 aydır hastaların ve personellerin normalin çok üzerinde radyasyona maruz kaldığına dair bilgiler basında yer almıştır. Yansıyan bilgilere göre hastanenin radyoloji ünitesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı’ndan alınması gerekenyetki belgesi ve onay yazısı alınmadan hizmete girmiştir. Ayrıca radyoloji ünitesi hizmete girmeden önceki gerekli ölçümlerinve zırhlamaların yapılmadığı da vurgulanmıştır.  Gerekli tedbirlerin alındığı normal şartlar altında, maksimum 7 milisievert radyasyona maruz kalan radyoloji ünitesi personellerinin son 4 aylık sürede bunun kat kat fazlasına maruz kaldıkları belirtilmiştir. Ayrıca görevli personellere ek olarak röntgen çekimleri yapılan hastaların da fazla radyasyona maruz kaldıkları ifade edilmiştir. Radyasyon sızıntısından haberdar olan hastane ve sağlık müdürlükleri yetkililerinin ise bunu kamuoyundan sakladığı ve bu sebeple daha çok hastanın radyasyona maruz kaldığı da yine iddialar arasındadır. Halk sağlığı uzmanları, gerekli hazırlıklar ve onaylar olmadan hizmete açılan hastanede yaşanan radyasyon sızıntısının nesiller boyu sürebilecek bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtmişlerdir."

Pero Dundar dilekçesinde şu sorulara yer verdi:

  • Hastanenin TAEK’ten onay raporu almadan radyoloji ünitesini hizmete açtığı iddiası doğru mudur?
  • Ülke genelinde TAEK’ten onay raporu alınmadan açılan radyoloji ünitesi sayısı kaçtır?
  • Mardin’de yaşanan radyoloji sızıntısının kısa, orta ve uzun vadede halk sağlığına dönük etkileri nelerdir?
  • Hastanede görevli kaç personel fazla radyasyona maruz kalmıştır?
  • 4 aylık süre zarfında kaç hasta fazla radyasyona maruz kalmıştır?
  • Fazla radyasyona maruz kalan personeller ve hastalarla ilgili herhangi bir çalışmanız olmuş mudur veya olacak mıdır?
  • Konuya dair ihmali bulunan idareciler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır veya başlatılacak mıdır?

 

Ebru Günay'ın dilekçesinde ise şu sorulara yer verildi:

  • Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde röntgen çekimlerinin yapıldığı Radyoloji ünitesinde, gerekli ölçümleri yapmadan, röntgen çekimine uygun oda hazırlanmadan ve cihazların Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı’ndan (TAEK) onay almadan faaliyete geçtiği bilginiz dahilinde midir? Hangi gerekçe ile gerekli ölçümler yapılmadan hastane faaliyete geçmiştir?
  • Hangi gerekçe ile röntgen çekimlerinin yapıldığı Radyoloji ünitesinde, gerekli ölçümler yapılmadan, röntgen çekimine uygun oda hazırlanmadan ve cihazların Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı’ndan (TAEK) onayı alınmadan hastane hasta kabulüne başlamıştır? Bakanlık olarak bu konuda kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız?
  • Söz konusu olayla ilgili Bakanlığınız gerekli soruşturmaları yapmış mıdır?
  • Yeniden faaliyete geçen hastanede gerekli ölçümler ve düzenlemeler yapılmış mıdır? Yüksek miktarda radyasyona maruz kalma riski devam etmekte midir?
  • Kansere neden olabilecek, sonraki nesillerde mutasyona neden olabilecek söz konusu olayın sorumluluğu kime aittir? Halk sağlığını riske atan sorumlular hakkında gerekli adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Son 4 ayda Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde kaç hasta tedavi görmüştür? Kaç hastanın yüksek düzeyde radyasyona maruz kaldığı belirlenmiştir?
  • Son 4 ayda hastaneye gelen yurttaşlar ve hastane çalışanları üzerinde gerekli ölçümler yapılacak mıdır?
  • Hastanede çalışan sağlık görevlilerdinden kaç kişinin yüksek düzeyde radyasyona maruz kaldığı belirlenmiştir?
  •  

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz