'Hendekler Öcalan'ın mesajıyla çözülür'
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mardin'in ardından Nusaybin İlçesi'nin Girmeli Mahallesi'nde sokağa çıkma yasağı süren Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne gitmek için bulunan, ancak güvenlik görevlilerinin izin vermediği grubu ziyaret etti.
Demirtaş, 60 gündür Diyarbakır Sur'da tanka, topla sağlam bina bırakılmadığını, Cizre'de ise 12 gündür mahsur kalan insanların olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biliyorlar ki cenazemiz var defnetmek istiyoruz çıkamıyorlar. Yaralımız var, suyumuz bitti diyorlar izin verilmiyor. Şimdi biz bir heyet oluşturduk buradayız ve çağrı yaptık. Ben ve arkadaşlarım 3 kişi, 5 kişi yanımıza sadece sağlık ekiplerini, ambulansları alarak o binaya gitmek istiyoruz. Gidilemiyor diyorlar ya, biz gideriz. Yeter ki siz engellemeyin, biz gideriz oradaki insanları alırız çıkarırız. Siz engel olmayın yeter ki. Bir insani koridor açmanız lazım, bir sağlık koridoru açmanız lazım. Savaş zaten kötüdür, ama savaşın içinde ahlaksızlık en kötüsüdür, insani, vicdani duyguları kaybetmek en kötüsüdür, insanlığın dibe vurmuş halidir. Biz zaten savaş olmasın diye uğraşırken savaş içerisinde bu kadar vicdansızca yaklaşımlar tarihe ağır bir şekilde siyasi fatura olarak yazılacaktır. Bugünler elbet geçecek, inşallah en kısa zamanda da göreceğiz. Bugünler bitecek, ama geriye şu kalacak: Erdoğan ve Davutoğlu Türkiye'sinde cenazeler yerde sürüklendi denilecek. Cenazeler sokakta bekletildi çürütüldü denilecek, bir binanın bodrum katında susuzluktan öldü, katledildi işte tarih bunu yazacak. Biz bu insani dramlar olmasın diyoruz, tek bir insanda yaşamını yitirmesin. Bakın Cizre'de silahları susturun karşılıklı olarak ateşi kesin tek bir insan, ölmesin asker de, ölmesin polis de ölmesin, gençlerde ölmesin, direnişçiler de ölmesin. Biz gidelim. Siz eğer güvenlik yok diyorsanız, biz ısrarcıyız, biz gideriz. Biz canımızı ortaya koyalım, ama tek bir insanımızın artık burnu kanamasın. Ankara'dan artık tehditle ahkam kesmekle bu sorunların çözülmeyeceğini görmeleri lazım. Cizre'deki bu insani dram netleşinceye kadar da biz buradan ayrılmayacağız. Sonuç alıncaya kadar, tüm halkımızla birlikte her yerde sonuç alıncaya kadar ayakta olacağız."
Selahattin Demirtaş, kendilerinin siyasetçiler olarak çözüm kapısını aralamak için, barışçıl çözümler aramak için gece gündüz çalıştıklarını belirterek, "Bizler seçilmişler olarak görevimizi layıkıyla yapmak için halkımızın bu onurlu duruşunu layık bir siyasi sonucu ortaya koymak için çabalıyoruz. Muhataplarımız maalesef ki, bu çağrılarımızı zayıflık, çaresizlik olarak algılıyorlar. Hayır biz insan olduğumuz için savaşı durdurmaya çalışıyoruz. Biz ahlaklı olduğumuz için savaşı durdurmaya çalışıyoruz. Yoksa saraydan korktuğumuz için değil, sarayın önünde titrediğimiz diye değil. Bizim vicdanımız kaldırmıyor insanların ölümünü, biz buradan savaş dursun diyoruz. Yoksa kusura bakmasınlar sarayın tehditleri karşısında boyun eğecek değiliz. Yok dokunulmazlığımız kalkacakmış, yok şunu içeri atacakmış. Sen bir binanın altında onlarca insanı susuzluktan katlederken, bizim dokunulmazlığımız kalksa ne olur? Canımız gitse ne olur? Canımız onlardan kıymetli mi? Orada ki kardeşlerimizden, Cizre halkından Nusaybin halkından değerli mi? Kanımız sizin kanınızdan daha mı kırmızı? Hayır. Siz canınızı ortaya koyuyorsanız biz sizden önce canımızı ortaya koyacağız" diye konuştu.
Kaynak: Mardin Life
Yorumlar
1 yorumBir öyle bir böyle