matesis
dedas

Mehmet Ali Dündar: Tarımdaki Sorunları da Çözüm Yollarını da Biliyoruz

AK Parti Mardin Milletvekili Aday adayı Mehmet Ali Dündar, Mardin'in en büyük ekonomik potansiyelinin tarım olduğunu belirtti.
  • 12.03.2011 09:24
Mehmet Ali Dündar: Tarımdaki Sorunları da Çözüm Yollarını da Biliyoruz

Mardin’de tarımın geliştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu anlatan Ziraat Mühendisi Mehmet Ali Dündar, .Ak parti hükümeti döneminde ülke ve bölge tarımında çok önemli gelişme ve büyüme ivmelerinin sağlandığını söyledi.

Mardin’in tarımsal potansiyel olarak hem büyük hem de, bakir bir bölge olduğunun altını çizen Mehmet Ali Dündar, kendi uzmanlık alanı olan tarımda yaşanan sıkıntılara değindi.

Dündar, “Mezopotamya Ovası gibi bereketli, “Mardin Ovası” gibi bakir topraklarda tarımsal sıkıntılar elbette ki var. Var olan sıkıntıları bizler biliyoruz. Mevcut sorunların çözüm yollarını da biliyoruz ve bu sorunların bazılarını da şöyle sıralayabiliriz; 

1.Tarım kesiminin yeterli derecede,modern tarım teknikleri konusunda aydınlatılamaması.

2.Tarımsal girdilerin, bölgemiz gelir düzeyine oranla çok yüksek olması.

3.Sulu tarımda harcanan enerji rejiminin çok düzensiz olması.

4.Subvasiyonların yetersiz ve zamanında ödenmemiş olması.

5.Alternatif tarım ürünlerine yeterli ilginin gösterilmemesi. Alternetif tarımda çalışacak kalifiye elemanların yetersiz olması ile kalifiye eleman yetiştirecek eğitim kurumlarının Mardinimizde bulunmaması.

            Tarımsal üretimin başlangıç noktası bilgidir. Mardin çiftçisi, Doğu ve Güneydoğu çiftçileri arasında en yetenekli, yeni teknikleri maksimum düzeyde kullanabilen bir kitledir. Ancak tarımda her zaman yeni üretim teknikleri ortaya çıkmaktadır. Bunların çiftçimize ulaştırıla bilmesi modern ve yoğun bir yayımla mümkündür. Yayımı yapmakla görevli Tarım teşkilatları, iyi niyetli ve büyük çabalar sarf etmekle ancak yetersiz personel ile yetersiz maddi koşular yüzünden çiftçimize, istediğimiz düzeyde ulaşamamaktadır. 2011 İl özel idaresi bütçesinden tarım teşkilatına bütçe ayrılmaması düşündürücüdür. Fedakâr tarım teşkilatı personelinin maddi koşularının düzeltilmesi zaruri bir hal almıştır

            Mardinimiz, sulu tarıma yakın zamanda, çiftçinin kendi imkânlarıyla kurduğu tesislerle geçmiştir. Kişi başı milli gelirimizin Mardinde düşük olması göz önüne alındığında tarımsal girdilerin-masrafların üretimde çiftçimizi zorladığı görülmektedir. Tohum, gübre, mazot vb. girdilerin pahalı ve değişken olması üretimimizi olumsuz etkilemektedir.

          Mardin ve özelikle Kızıltepe çiftçisi kendi olanaklarıyla yoğun şekilde sulu tarıma geçmiştir. Her şeyi kendi imkânlarıyla yapan çiftçimizin, devletten tek istediği ucuz ve düzenli enerjidir- elektriktir. Uzun yılların ihmal ve ilgisizliği yüzünden çiftçimiz düzenli elektrik alamamaktadır. Dolayısıyla büyük verim kayıpları ile arıza masrafları, çiftçimizin belini bükmekte, çiftçimizi borç batağına sürüklemiş durumdadır. Çiftçilerimizin büyük çoğunluğu elektrik borcundan dolayı icralıktır. Bu soruna kalıcı çözümler gerekmektedir. Diğer sorunlarla ilgili önerilerimizi ileriki süreçte sizlerle paylaşacağız.

        Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarımsal üretim devlet desteğiyle mümkündür. Çifçilerimize yeterli desteğin, zamanında yani üretim sezonunun başında ödenmesi şarttır. Partimizin tarımsal politikası bu yönde olmakla beraber, daha da geliştirilmesi ve arttırılması gerekmektedir.

        Mardinimizde üretimi yapılan buğday, pamuk, mısır vb. ürünler dışında yeni ürünlerin üretilmesi gereği kaçınılmazdır. Mardinimizde artma eğilimi gösteren seracılık,meyvecilik,açık alan sebzeciliği vb. ürünlerin geliştirilmesi gerekmektedir.Bunun yanında yeni ürünleri üretebilmek için çiftçilerimizin bilgilendirilip, eğitilmesi şarttır.Bu konuda tarım müdürlükleri güçlendirilirken,özel eğitim kurumlarının (seracılık,bahçecilik,sebzecilik vb. okulları)kurulması gerekmektedir.

       Ziraat mühendisi ve çiftçi olmam, yıllarca Çukobirlik ile Ziraat Mühendisleri Odasında yöneticilik yapmam vesilesiyle bu konularda mardinimize katkıda bulabileceğime inanıyorum. Mardin tarımının geliştirilebilmesi için yapılması gereken detayları ilerde tartışmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

Yorum Yaz