matesis
dedas

Milletvekili Yüksel Dış Politikada Gelişmeleri Değerlendirdi

AK Parti Mardin Milletvekili, Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı, Dr. Cüneyt YÜKSEL özel bir televizyon kanalında katıldığı programda dış politikadaki gelişmeleri değerlendirdi.
  • 30.03.2011 11:47
Milletvekili Yüksel Dış Politikada Gelişmeleri Değerlendirdi
AK Parti Mardin Milletvekili, Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı, Dr. Cüneyt YÜKSEL özel bir televizyon kanalında katıldığı programda dış politikadaki gelişmeleri değerlendirdi. 

Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerle beraber, Libya ve Suriye’de son gelinen sürece değinen Yüksel, Türkiye’nin Ortadoğu’da ve Dünya’daki rolünün barış odaklı olduğunu belirtti. 

İngiltere'nin başkenti Londra’da yaklaşık 40 ülke, uluslararası kuruluş ve delegasyonun katıldığı Libya Konferansı'na da değinen Yüksel, konferansta uluslararası toplumun Libya konusundaki BM kararlarının uygulanması ve diktatörlükten Libya halkının kendi geleceğini tayin edeceği demokratik bir topluma Libya'nın geçişi için uluslararası destek sağlanması konularının görüşüldüğünü belirtti. 

Türkiye’nin Ortadoğu ile ilgili gelişmelere bakış açısının ve verdiği mesajın güçlü ve açık olduğunu belirten Yüksel,  “Libya halkının daha iyi bir gelecek konusundaki isteklerine nasıl destek verileceği asıl gündemdir” dedi. 

Yüksel: Ortadoğu’daki olaylar ilk patlak verdiği andan itibaren duruşumuz ortada. Türkiye 3 temel ilke ile hareket etmektedir. 

Libya’daki son gelişmeleri değerlendiren Yüksel programda şu noktaları vurguladı: 

Libya'daki gelişmelerle ilgili her aşamada hangi adımları attığımız, olayların başladığı ilk günden itibaren Türkiye'nin 3 temel ilke etrafında nasıl bir politika takip ettiğini dünya kamuoyuyla paylaştık. Bu 3 temel ilkenin 1'incisi Ortadoğu'daki değişimin hukuk devleti, insan hak ve özgürlükleri, demokratikleşme yönünde seyretmesi, 2'ncisi değişimin bölge istikrarına katkıda bulunacak şekilde yapılması ve 3'üncüsü de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çıkarları, hedefleri ve vatandaşlarının güvenliğidir. 

Kendi geleceklerini belirleyebilmeleri için Libya halkının korunmasının Kaddafi'yi iktidardan etmekten daha büyük öncelik olduğunu vurgulamam gerek. Libya'ya operasyonun komutasının NATO'ya devriyle ilgili teknik hazırlıkların da bir iki gün içinde tamamlanmasını bekliyoruz. 

Operasyonun tamamıyla NATO’ya devri Türkiye’nin başarısı, rol kapma yarışında olan Fransa’nın ve özellikle Sarkozy’nin de büyük bir başarısızlığı olmuştur. Küresel siyaseti iyi okumamanın yaratacağı sonuçların vebalini asla Türkiye olarak biz alamayız. 

Yüksel:  Türkiye NATO içinde 3 göreve 'evet' demiştir. 

Operasyonunu NATO üzerinden yürütülmesiyle ilgili de konuşan Yüksel, Türkiye’nin NATO içinde 3 göreve evet dediğini belirtti. 

Yüksel; “Türkiye gerek Tunus, Mısır’daki olaylar başladığında gerek Libya konusunda, gerek Londra'daki konferansta açık ve net bir tavır sergilemiştir. NATO içinde de Türkiye 3 göreve “evet” demiştir. Bunların 1.si Bingazi Havalimanı'nın insani yardımların dağıtımıyla ilgili olarak Türkiye tarafından teslim alınması, 2. si hava sahasının kontrolüyle ilgili görev ve 3. sü de Girit Adası ile Bingazi arasındaki koridorda Türk deniz kuvvetlerinin yer almasıdır” dedi. 

“Hiçbir zaman Türkiye olarak oradaki taraflara silah ile mermi yağdıran, bomba yağdıran ülke olmadık, olmayacağız” diyen Yüksel, Türkiye'nin ısrarlı bir şekilde ileri sürdüğü NATO'nun yanında Arap Ligi, Afrika Birliği ve İslam Konferansı Örgütü'nün de yer alması tezinin de kabul gördüğünü belirtti. 

Yorum Yaz