matesis
dedas

Rusya ve Ukrayna Arasında Savaş Yeniden mi Başlıyor? Gerilim Tırmanıyor!

Rusya ve Ukrayna arasındaki Donbass gerilimi tırmanıyor. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde Rusların Ukrayna sınırına askeri teçhizat yığmaya başladığı ifade ediliyor. Peki ama Donbass sorunu nedir? Donbass krizi ne anlama geliyor?
  • 01.04.2021 21:39
Rusya ve Ukrayna Arasında Savaş Yeniden mi Başlıyor? Gerilim Tırmanıyor!

Son haftalarda Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin önemli ölçüde artması, askeri çatışmanın yeniden canlanacağına dair korkulara yol açıyor.

Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'dan Kırım'ı ilhak etmesinden bu yana, Ukrayna'nın doğusunda bir bölge olan Donbass'ta Ukrayna birlikleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çatışmalar sürüyor. Her iki tarafın da diğerini ihlal etmekle suçladığı çatışmalarda yaklaşık 14.000 kişiyi öldürdüğüne inanılıyor. Donbass krizi 2014 yılındaki Ukrayna devrimi sırasında yaşanmıştı.

Donbass neresi? Donbass nerededir? Donbass haritası

Geçen hafta Ukrayna, Donbass'ta dört askerinin Rus güçleri tarafından bombardıman sonucu öldürüldüğünü söyledi.

Mart ayının başlarında, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Ruslan Khomchak, Rusya'nın Donbass'taki "silahlı saldırısının" sadece Ukrayna'nın ulusal güvenliği için değil, tüm NATO müttefikleri için de "büyük bir tehdit" olduğunu söylemişti. Bu haftanın başlarında, sınır yakınlarında bir Rus askeri birikimi olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Antony Blinken Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü önemsediklerini dile getirmişti.

Kremlin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın doğusunda yükselen gerilimden endişe duyduğunu ve Kiev güçlerinin bir çatışmayı yeniden başlatmak için bir şeyler yapabileceğinden korktuğunu söyledi.
 
Reuters'a konuşan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, “Artan gerilimden duyduğumuz endişeyi dile getiriyoruz ve Ukrayna tarafının şu ya da bu şekilde savaşa yol açacak kışkırtıcı eylemlerde bulunabileceğine dair endişelerimizi ifade ediyoruz." dedi. Ayrıca Reuters'e göre Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, bunu gerçekten görmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz