tatlidede

Temelli Mardin'de iç ve dış politikayı eleştirdi

Mardin’de partisinin kongresine katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli konuşmasında Türkiye’nin dış ve iç politikasını eleştirdi.
  • 04.01.2020 15:56
Temelli Mardin'de iç ve dış politikayı eleştirdi

 

Halkların Demokratik Partisinin (HDP) Mardin 3’üncü Olağan Kongresi özel bir otelin kongre salonunda düzenlendi. Kongreye katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Meclis Grup Başkanvekili Mithat Sancar, görevinden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Figen Altındağ ve çok sayıda partili katıldı.

Türk Bayrağı ve Atatürk posterinin asıldığı kongrede Devrim Şehitlerine saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Kongrede bir konuşma yapan Temelli, Türkiye’nin dış politikasını eleştirerek ABD’nin, Rusya’nın ve Türkiye’nin Ortadoğu’dan ellerini çekmeleri gerektiğini söyledi.

 

Kasım Süleymani’nin öldürülmesine değinen Temelli, “Bugün dönüp baktığımızda Ortadoğu’da bu alt emperyalist heveslere sahip olan Türkiye’siyle, İran’ıyla, emperyalist güçler Rusya’sıyla, ABD’siyle Ortadoğu’da sürdürdükleri vekalet savaşını daha üst noktalara taşımak peşindeler. Kasım Süleymani’nin öldürülmesi aslında bu hevesi göstermektedir. Bütün bu ülkeler, Ortadoğu’dan ellerini çekmelidirler. Hepsi oradalar Suriye’deler, Irak’talar ve vekalet savaşını yürütecek aparatlarıyla, çeteleriyle, sözde Suriye Milli Ordusu, yok ÖSO isimleriyle oradalar. Ve orada katliam yapmaya, orayı talan etmeye, orayı istikraksızlaştırmaya, kaosu sürdürmeye devam ediyorlar” dedi.

 

KAYYUMLARA ELEŞTİRİ

Konuşmasında kayyumları da eleştiren Temelli, “Bunu durduracak olan yegane güç, bizlerin kararlı mücadelesidir. Bu yüzden bu mücadeleyi sürdürmek zorundayız. Yıkım her yerdedir. Örneğin Hasankeyf. 10 bin yıllık tarihi 40 yıllık bir baraj için imha ediliyor. Bu sadece baraj değildir, bu halkın kaynakların işgal etmedir. Kentleri yıkarak TOKİ’lere verdiler. Anadilde hizmet hakkını yok saydılar. Çok kültürlü belediye dilini yok ederek yerine İngilizce tabelalar astılar. Bu Kürt düşmanlığıdır. O Kürt düşmanlığının hayata geçtiği yer burasıdır, yani kayyumdur. Bir coğrafyada bir kayyum varsa o bölgede yerel yönetim olabilir mi? Her yer tehdit altında. Bunu en iye bilen Mardin’dir. Mardin kayyumunun yaptığı yolsuzluklar ortaya çıktı. Yolsuzluktan beslenmeye devam ediyorlar” şeklinde konuştu.

 

KANAL İSTANBUL'U ELEŞTİRDİ

Konuşmasında Kanal İstanbul’u da eleştiren Temelli iktidarın barışı yok etmeyi önüne hedef olarak koyduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Meclis’ten bir bütçe geçti. Bu bütçe halkın ihtiyaçlarının karşılamaktan uzak. Bu bütçenin iki karakteri var. Biri savaş karakteridir, diğer karakteri de beton bütçesidir. Yandaş müteahhitlerini zenginleştirmek için yapılan beton bütçesidir. Bu zenginlik bizim. Bu zenginlik ortak zenginliğimiz. Bunun ortak paylaştırılmasını istiyoruz. Eğer üreten biz isek yönetmeyi de bizi istiyoruz. Bunun için saldırıyorlar, yönetimi paylaşmak istemiyorlar. Enflasyon açıklanmış. Yüzde 12’nin altında kalmış diyorlar. Yalan söylüyor. Enflasyon yüzde 20’lerdedir. Kanal İstanbul! İstanbul’a kanal açacak. Tıpkı Osman Gazi Köprüsü’nde olduğu gibi Şırnak’tan, Mardin’den tüm kaynakları alarak oraya götürecekler. Bu proje yanlış bir proje. Bu iklim krizini derinleştirecek. Yeni bir proje daha bulmuşlar; Pilli araba. Bunu dediğim zaman bana kızıyor. Bu pil 15 bin ile 90 bin dolara yapılıyor. O kadar akıl yitimidir”

 

ERKEN SEÇİM İSTEDİ

Konuşmasında erken seçime de dikkat çeken Temelli, demokrasi çatısı altında bir mutabakatın sağlanması gerektiğini de vurgulayarak, “Bu faşizmi yıkmalıyız. Bunu faşizmi yıkacak güç halkların birlikte kuracağı demokrasi mutabakatıdır. İhtiyacımız olan bu. Radikal demokrasi ilkemizde ev eve mahalle mahalle gezeceğiz. Faşizmi yeneceğiz” diyerek noktaladı.

 

EŞ BAŞKANLAR BELLİ OLDU

Dün yapılan kongrede çoğunluk sağlanamadığı için bugün tekrar yapılan kongrede faaliyet raporları okundu. Kongrede daha sonra yenide yönetimi belirlemek üzere delegelerce oy kullanıldı. Yapılan oylama sonucu HDP Mardin İl Eşbaşkanları olarak Perihan Ağaoğlu ve Salih Kuday seçildi.

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, ayakta duran insanlar ve yazı

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, kalabalık

 

Yorum Yaz