Toplantıya Kızıltepe İlçe Tarım Müdürü Zeynettin Yılmaz Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğünden Teknik Personeller, Tar-Gel personeli Ziraat Mühendisleri ve çok sayıda Çiftçi katıldı.
Yoğun katılımın olduğu eğitim toplantısında, Yüceli çalışma bölgesinde görevli Ziraat Mühendisi Halef Çelik slayt gösterisi ile hastalıklar hakkında detaylı bilgiler sundu.
Konu ile ilgili İlçe Tarım Müdürü Zeynettin Yılmaz “ Bölgemizde ilk defa geçen yıl yoğun olarak Pas ve Septorya Yaprak Lekesi Hastalığı görüldü. Bu sene ciddi önlemler almaz isek tehlike kapıdadır. Pas Hastalıkları ile Kültürel önlemlerin alınması çok önemlidir. Sertifikalı ve hastalıktan ari tohum kullanmak gerekiyor. Hastalığın görüldüğü yerlerden tohumluk almamak ve hatta bu yerlerde münavebeli ekim yapmak gerekir. Bu yıl hastalığın görülmeye başlama zamanına girdik. Hava sıcaklığının 15-20 dereceyi bulduğu bu günler hastalığın sporlarının faaliyete geçeceği zamandır. Son 20 günde Yumurcak ve Damlalı köyleri olmak üzere 2 çiftçi eğitimi ve bilgilendirme toplantısı yaparak, hem görsel sunularla ve hem de sohbet şeklinde üreticileri hastalıklar hakkında bilgilendirmeye çalıştık. İnşallah bu eğitim çalışmalarına önümüzdeki günlerde daha sık olarak devam edeceğiz. Ayrıca İlçe Tarım Müdürlüğü olarak hasat zamanına kadar sürekli arazide olacağız Hazırladığımız renkli broşürleri de beraberimizde köylerde dağıtıp üreticileri hastalık hakkında bilinçlendiriyoruz. Üreticilerimiz de şüphelendikleri anda bizi arayabilirler. Hazırladığımız tanıtım broşürlerinde hem benim ve hem de 3 Teknik elemanımızın GSM telefon numaraları da yer almaktadır. Ciddi tedbirler almamız gerekiyor. Yoksa milli bir servet olan hububatta %80 lere kadar zarar verebilen hastalıkla mücadele etmemiz zor olur.”
Buğdayda Pas Hastalığı Tehlikesi
Kızıltepe İlçe Tarım Müdürlüğü, Eğitim ve Yayım çalışmaları kapsamında, Kızıltepe Damlalı Köyünde Pas ve Septorya Yaprak Lekesi Hastalığı konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Kaynak: Mardin Life
Yorumlar
0 yorum