44 yaşındaki evli ve bir çocuk annesi Işıkhan'a, 18 yıl önce İzmir Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesinde, yüksek tansiyona bağlı böbrek yetmezliği teşhisi kondu.
Bir süre diyaliz tedavisi gören Işıkhan, 2007 yılında Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kadavradan yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuştu.
Nakledilen böbreğin, şubat ayında fonksiyonlarını yitirmesinin ardından, yaşadığı Mardin'den İzmir'e gelen Işıkhan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde diyaliz tedavisi görmeye başladı.
Ablasının diyaliz tedavisi sırasında yaşadığı acılara çok üzülen 33 yaşındaki 3 çocuk annesi Cemile Öncel, 10 ay önce doğum yapmasına rağmen ablasının hayatını kurtarmak için böbreğini vermeye kararı aldı.
Yapılan tetkiklerde, Öncel'in kan ve doku grubunun, ablasıyla uyumlu çıkmasının ardından doktorlar nakil kararı aldı.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ameliyatı 4 ay ertelenen Işıkhan, doğum günü olan 1 Temmuz'da yapılan nakil ameliyatının ardından yeniden sağlığına kavuştu.
"Eskiden kardeştik, şimdi ise ikiz kardeş olduk"
Sibel Işıkhan, sağlık sorunları nedeniyle zor günler yaşadığını, kardeşinin yaptığı fedakarlık sayesinde yeni bir hayata "merhaba" dediğini söyledi.
Işıkhan, nakil süreci öncesi ve sonrası doktor ve hemşirelerin kendilerine çok destek verdiğini ifade etti.
Cemile Öncel de 7 kardeş olmalarına rağmen her zaman ablası Işıkhan'ın kendisi için farklı bir yeri olduğunu aktardı. Öncel, Yeğeninin daha fazla annesiz zaman geçirmesine, gönlünün razı olmadığını vurguladı.
Kovid-19 sürecinde organ nakilleri
Organ nakil ekibinden Doç. Dr. Erhan Tatar ise Kovid-19 salgını nedeniyle organ bağışı rakamlarının azaldığını, buna karşın organ bekleyen kişi sayısının her geçen gün artmaya devam ettiğini söyledi.
Yorumlar
0 yorum