matesis
dedas

İşin Uzmanından Ramazan'da beslenme uyarısı

Ramazan ayına girilen bu günlerde oruç tutan kişilerin gün boyu açlık sonucu dengeli ve doğru beslenmelerine yönelik, Beslenme ve Diyet Uzmanı Sümeyye Değer tavsiyelerde bulundu. Ramazan ayında sağlıklı beslenme planına ilişkin açıklamalarda bulunan Değer, uzun süreli açlık sonucu birden fazla yemek yemenin birçok sağlık sorununu beraberinde getirebileceğini dikkat çekerek, “Hamur işi, şerbetli ve mayalı tatlılardan ise uzak duralım” dedi.
  • 11.03.2024 15:20
İşin Uzmanından Ramazan'da beslenme uyarısı

Öncelikle doğru ve bilinçli tutulan oruç sağlık için çok faydalıdır. Ramazan ayında oruç vazifesini yerine getirenlerin iftar ile sahurda yeterli ve dengeli beslenmesi oldukça önemlidir.

Sahura kalkmadan oruç tutmayı değerşendiren Değer şunları söyledi:

"Oruç tutarken vücut dengesini korumak için özellikle sahur öğününün atlanmaması gerekir. Sahuru atlamak veya yanlış besinlerle tamamlamak açlık kan şekerinin gün içinde daha erken saatlerde düşmesine ve böylece sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışlardan biri, gece yatmadan hemen önce bir şeyler yemek veya sahura kalkıp sadece su içmektir. Bu açlık süresini uzatır ve metabolizmayı yavaşlatır. Ayrıca kan şekeri ve tansiyon düşerken, boş midede asit salgısı artar. Halsizlik ve baş ağrısı görülür. Bu olumsuz durumları yaşamamak için sahuru doğru besinlerle tamamlamak oruç süresini daha sağlıklı ve rahat geçirmemiz çısından önemlidir."

Değer, "Hangi besinler tok tutar ve sahurda ne gibi gıdalar tüketilmelidir?"sorusuna ise şu cevabı verdi:

"Tokluk hissiniz uzatan gıdalar başta posalı/lifli gıdalar ve proteinlerdir. Örneğin; yumurta, yoğurt, sebze ve meyveler, yulaf, et –balık, baklagiller ve tam tahıllar gibi gıdalar hem tokluk hem de kan şekerini dengeleme açısından önerilebilir. Sahurda da az yağlı, protein içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Tok tutacağı düşünülen ancak kan şekerini kısa sürede olumsuz etkileyen hamur işleri, tatlılar, beyaz ekmek, makarna, kırmızı et gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca su ihtiyacını artıracak ve ödem oluşturabilecek gıdalara (peynir, zeytin, kızartmalar, soslar vs.) da dikkat edilmelidir."

Oruç tutmanın sağlığa birçok faydası olduğunu, bu faydaların maksimum alınabilmesi için iftar ile sahur arasında doğru beslenmenin öneminin büyük olduğunu söyleyen Değer son olarak iftarda ne gibi besinler tüketilmesi ile ilgili olarak "İftarı 1 hurma ile açmak hem sünnettir hem de kan şekerini dengelemek için verilebilir. Ardından metabolizmanın aktifleşmesi için 1 bardak ılık su veya 1 kase çorba içilmeli ve 10-15 dk ara verilmelidir. Bu sırada namaz kılınabilir. Veya hafif yürüyüşler yapılabilir. Böylece aşırı açlık ve susuzluk azalacağı için diğer besinlere fazla yüklenme olmayacaktır. Onun dışında tokluk oluşturması ve ihtiyaçların karşılanması için haftada 3-4 gün hayvansal protein(et/tavuk/balık) ve haftada 2-3 gün bitkisel protein( fasulye/nohut/mercimek) alınmalıdır. Ve mutlaka salata/yeşillik önemlidir.
İftar bittikten 2 saat sonra bazen hafif bir sütlü az şekerli tatlı veya meyve + yoğurt ikilisi tüketilebilir. Ayrıca sindirim sorunları için rezene, nane, kekik çayı önerilebilir.
Bu ayı sağlıklı şekilde geçirmek için hareket ve su ihmal edilmemelidir. Orucun amacının ruhu ve bedeni arındırmak olduğu ve emanet olan bedene dikkat etmenin farkında ve bilincinde olunmalıdır."ifadelerine yer verdi.

Yorum Yaz