tatlidede

Şırnak ne demek? TDK'ya göre Şırnak kelime anlamı nedir? Şırnak sözlük anlamı? Şırnak Tarihi

Şırnak nedir? TDK Sözlükte Şırnak ne anlama gelir? TDK'ya göre Şırnak kelimesinin sözlük ve kelime anlamı ne demektir? İşte Türk Dil Kurumu sözlüğünde Şırnak ile ilgili bilgiler
  • 28.06.2021 19:58
Şırnak ne demek? TDK'ya göre Şırnak kelime anlamı nedir? Şırnak sözlük anlamı? Şırnak Tarihi

Türkçe anlamı bilinmeyen veya ilk defa duyulan kelimelerin anlamı genellikle Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aranmaktadır. Peki Şırnak kelimesinin TDK’ya göre doğru anlamı nedir, Şırnak kelimesinin kökeni ne, Şırnak kelimesinin kaç anlamı var? İşte örnek cümleler ile birlikte Şırnak kelimesine dair Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alan bilgiler...

Şırnak okunuşu (teleffuzu) nasıl?

şı'rnağı

Şırnak ne demek? Sözlük anlamı nedir?

1. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerinden biri (isim)

Şırnak isminin anlamı nedir?

Şırnak 2114 metre yüksekliğe sahip Cudi Dağı’nın eteklerinde kurulu bir kenttir. İnanışa göre Nuh’un Gemisi Cudi Dağındadır. Şırnak söylenceye göre Nuh’un oğullarının yazlık kent olarak kurduğu bir şehirdir. Şırnak, Nuh’un Şehri anlamına gelir. “Şır” şehir, “nak” da Nuh anlamındadır. Şehrin ilk adı Şehr-i Nuh, daha sonra Şerneh ve günümüzde de Şırnak olmuştur. Bugün il merkezi olan Şırnak şehir merkezi Osmanlı döneminde bugün ilçesi konumundaki Cizre’nin bir köyü idi.

İli tamamı yüksek dağlardan, derin akarsu vadilerinden ve yaylalardan oluşur. Dicle havzası içinde bulunan ile ait tüm akarsular Dicle nehrinin kollarıdır. Başlıca akarsular Kızılsu, Hezil ve Habur çaylarıdır. Beytüşşebap ve Uludere dışında ilin bitki örtüsü genelde bozkır olup ormanlık yerlerinde meşe ağaçları mevcuttur.

İlin ana geçim kaynağı hayvancılıktır. Bu nedenle göçerlik kültürü yaygındır. Göçerler koyunlarıyla beraber yazın çayırların ve suların bol olduğu dağ zirvelerin, kışın ise alçaklardaki daha sıcak ovalara göçerler. Erkekler sürüleri otlatırken, kadınlar da koyunlardan elde edilen yünlerden kilim ve halı dokurlar. Son 20 yılda terör ve ekonomik nedenlerle göçerler bu geleneksel yaşamlarını bırakmaya başlamış ve yerleşik hayata geçmişlerdir. Göçer kültür beraberinde aşiret örgütlenmesini de getirmiş, baba soyuna bağlı, kan bağına dayalı akrabalıklar hala bölgede en belirleyici unsurlardır. Şırnak’ta aşiretler içe dönük, kapalı bir ekonomi ve toplumsal yapıya sahiptir.

Bu göçer kültürün anımsanması ve gelecek nesillere aktarılması için bugün Şırnak’ın en önemli festivali konumuna gelmiş Kuzu Kırkma ve Yayla Şenlikleri mevcuttur. Bu şenlikler her yıl Beytüşşebap yaylalarında Ağustos ayında yapılır. Şenliklerde giyilen giysiler, oynanan oyunlar, söylenen türküler, çevrilen kuzular bereketin ve cömertliğin sergilendiği yer sofraları yöre kültürü ve misafirperverliğine dair görülebilecek en renkli görüntülerdir.

Şırnak Tarihi

İl sınırları içerisindeki yerleşimin M.Ö 7000’lere kadar uzandığı bilinmektedir. Şırnak’ın adının kaynağıyla ilgili olarak kesin bir bilgiye sahip olunmamakla birlikte çeşitli rivayetler bulunmaktadır.

Bu rivayetlerden en bilineni, Nuh Tufanıyla ilgili olduğu görüşüdür. İslam inanışına göre, Tufandan sonra Nuh’un gemisi Kur’an-ı Kerim’de Hud Suresinin 44. ayetinde “Ey arz suyunu yut, ey gök sende tut denildi su çekildi ve gemi Cudi Dağının üzerinde durdu” şeklinde anlatılmaktadır. O dağdan inen ilk grup önce Heştan (Yoğurtçular Köyünü), Nuh peygamberin de içinde bulunduğu diğer bir grup ise bugünkü Şırnak yerleşim birimini kurmuştur.

Önceleri Nuh’un Şehri anlamına gelen “Şehr-i Nuh” adı verilen bu kentin adı zamanla değişerek “Şernah”, “Şırnek” ve günümüzde de “Şırnak” halini almıştır.

16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.

Şırnak Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir.

Şırnak ili nüfusu: 537.762'dir. Bu nüfusun % 75,1'i şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 7.078 km2'dir. İlde km2'ye 76 kişi düşmektedir. 2021 TÜİK verilerine göre 7 İlçe, 19 belediye, bu belediyelerde 91 mahalle, ayrıca 196 köy bulunmaktadır.

Nuh Peygambere ait olduğu öne sürülen bir türbe, Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunur. Tufandan sonra Nuh'un ilk yerleştiği şehir olduğu rivayet edilir. İl, Irak ve Suriye'ye komşudur. Şırnak, 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.

Ağustos 2015 tarihinden itibaren Şırnak il merkezi ve Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde çatışmalar yaşanmıştır. Bu çatışmalar 3 Haziran 2016'da son bulmuştur.

Yorumlar

Image
Mehma Ali
21.06.2021 / 12:27

Böyle habere yazıklar olsun diyorum u hiç bişey demiyorum

Image
Mehmet Yang
25.06.2021 / 04:17

Kendileri dahi bilmiyor ne anlama geldiğini koskocaman başlık yazmışlar soru niteliğinde ama açıklama yok tıklanma almak için yapıldığı belli sana soyliyim ne anlama geldiğini "Şırnak" kelimesi gerçekte bi anlamı yok TDK anlamsız harf birleşimini çok benimsiyor gerçekte ismi "ŞEHRNUH" tur ve anlamı ŞEHRİ NUH demektir. Bu ismi almasının sebebi Hz.Nuh a.s bu bölgede yaşamını sürdürmüştür

Yorum Yaz