tatlidede

Toplumun ihyasından medreselerin inşasına

Toplumun ihyasından medreselerin inşasına



Şüphesiz İslam’ın ilk medresesi Cebel-i Nur (Hira Mağarası) dağıdır. İslami ilim bu mağaradan yeryüzüne yayıldı. İkinci medresemiz ise Darul Erkam’dır. Allah Resulü (s.a.v.) Mekke’de bulunan bu evde (Darul Erkam) ashabına ilim öğretmiş, medrese eğitimlerini vermişti. Üçüncü medrese de Mescid-i Nebevi’dir. Medine’deki bu camide Allah Resulü ashaba ilim öğretmiştir. O günden sonra medreseler çoğalıp günümüze kadar varlığını korumuş ve bu medreselerden çıkan ilim yeryüzünde yayılmıştır. 

                

      Bir dönem Türkiye’de medreselerin kapısına kilit vuruldu ve İslami ilimlerin okutulması yasaklandı. 3 Mart 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu çıkartıldı ve medreseler kapatılarak İslami ilimlerin öğretilmesi suç sayıldı. İlim öğrenmek, okutmak çok zor bir hale gelmişti. Buna rağmen âlimlerimiz ilim öğretmekten hiçbir zaman geri durmadılar. Medresede olmasa bile evlerde gizlerce dersler veriliyordu. Yasak zamanında ilim okuyan her bir öğrenci, bir âlemin hidayetine vesile oldu. 


                Ancak bu durum değişti ve medreselerin önündeki engeller kalktı. Engellerin kalkmasıyla Müslümanlar, çocuklarını medreselere yönlendirmeye başladı. Halkın yoğun talebi, yeni medreselerin kurulmasına sebep oldu. Mardin’de de bu ihtiyacın hâsıl olmasıyla Mescid-i Aksa Cami Eğitim ve Kültür Derneği (MESACİD-DER) tarafından Artuklu ilçesi İstasyon Mahallesi’nde 350 metrekare alan üzerde Mescid-i Aksa Medresesi’nin temeli atıldı. 


                             20 Aralık 2014’te temeli atılan medresenin tamamlanması durumunda 5 kattan oluşacak. Her dönemde 40 kişiye dini-ahlaki eğitim ve öğretimin verileceği medresenin temeli atıldı atılmasına ancak şuan madde sıkıntılar nedeniyle ara vermek zorunda kalındı. Mescid-i Aksa Camii Eğitim ve Kültür Derneği (MESACİD DER) Başkan Yardımcısı Mehmet Şirin Ersan, Medreselerin önemi hakkında şunları söylüyor; “İslami ilimler ve bu ilimlerin anahtarı olan Arapçanın modern üniversitelerde sürdürülen yöntemden önce klasik usulle öğretildiği herkesin malumudur. Bugün Allaha hamd olsun bu yöntemi halen sürdüren hocalarımız var. İstedik ki bu yöntemle verilen dersleri Mardin’imiz de ders vermeye müferreh bir ortam ile alanında uzman hocalarla devam ettirmek. Amacımız İslami ilimlerin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak. Böylece İslami ilimlerle ilgili başta Mardin’in ve bölgenin istifade edeceği bir İslami ilimler merkezi oluşturmaktır. Özellikle bölgemizde medreseler halkımızın dini-ahlaki ve sosyal olarak yanında olması hasebiyle medrese kurumlarımız halkımızın teveccühünü kazanmış önemli dini eğitim-öğretim alanları olarak hep kendinden söz etmiştir. Artuklu ilçemizde medrese eksikliğini hissettiğimizden dolayı bu gerekliliği his ettik. Bu konuda öncelikle halkımızın duasını ve yardımlarını bekliyoruz.”

 

        Eğer bugün toplum neye ihtiyaç duyarsa o ihtiyacın giderilmesine katkı sağlamanın hayrı büyüktür. Eğer bugün medreselere ihtiyaç varsa (ki; vardır) bunların inşası için yardım etmek birçok şeyden daha hayırlıdır. Bu yüzden tüm hayırsever kardeşlerimizi bu medresenin inşası için destek vermeye çağırıyorum. Çünkü toplumumun ve gençlerin saadeti dareyni bu mekânlardan geçiyor. Toplumun ihyası için bu gibi medreselerin inşası hızlandırılmalıdır. Çünkü ilmin yaygın olduğu toplumların yönü daima hayra dönüktür.

   

  Medreseye maddi manevi katı sağlamak isteyenler; İstasyon mah. Mescid-i Aksa Camii Yanı Artuklu/Mardin adresine bizzat gidip görebilir. [email protected] adresine soru ve görüşlerini yazabilir veya 0530 567 76 96 - 0533 663 65 70 numaralı telefonlarından bilgi alabilirler.

Yorum Yaz