tatlidede

Ateşi Çalmak 2 - Galina Serebryakova Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ateşi Çalmak 2 kimin eseri? Ateşi Çalmak 2 kitabının yazarı kimdir? Ateşi Çalmak 2 konusu ve anafikri nedir? Ateşi Çalmak 2 kitabı ne anlatıyor? Ateşi Çalmak 2 PDF indirme linki var mı? Ateşi Çalmak 2 kitabının yazarı Galina Serebryakova kimdir? İşte Ateşi Çalmak 2 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 14.05.2022 09:00
Ateşi Çalmak 2 - Galina Serebryakova Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Galina Serebryakova

Çevirmen: Nurşen Kocamaz

Tasarımcı: Savaş Çekiç

Yayın Evi: Evrensel Basım Yayın

İSBN: 9789757837329

Sayfa Sayısı: 526

Ateşi Çalmak 2 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ateşi Çalmak, Karl Marx ve döneminin belgesel romanıdır.

Tamamı dört cilt halinde yayına hazırlanan bu büyük eser, biyografik bir romanın alışılmış sınırlarını aşan bir konu ve ayrıntı zenginliğine sahiptir...

Eserin bu cildinde, Marx ve Engels'in birlikte mücadeleye karar verdikleri andan başlayarak, 1848 devrimleri sonrasına kadar uzanan çalkantılı dönem anlatılmaktadır...

(Arka Kapak)

Ateşi Çalmak 2 Alıntıları - Sözleri

  • Arzuladığımız dünyayı bu topraklar üzerinde kuracağız.
  • "Her devrim, eski toplumu yıktığı için sosyal; eski rejimi devirdiği için politik bir devrimdir," diye yazdı Marx.
  • İradesi bazen bir yelken gibi kabarıyor, bazen de bir balon gibi sönüyordu.
  • "Her devrim , eski toplumu yıktığı için sosyal ; eski rejimi devirdiği için politik bir devrimdir ."
  • Özel mülkiyetin egemenliği devam ettiği sürece, bilimin başarılarının bile, insanlığa kurtuluş yerine cehennem ve kölelik getirdiğini düşünüyordu.
  • Hayatta olan herkes yaşıyor anlamına gelmez...
  • "Kitapta da yazdığı gibi, ne verdiğin değil, nasıl verdiğin önemlidir. Bay Lasalle'nin sağ eli, sol elinin ne yaptığını çok iyi biliyor."
  • Değerli dostum, sen cehaletin ayrıcalıklı sınıfın elinde ustaca kullandığı bir silah olduğunu göz ardı ediyorsun. Prometheus için, ateşi tanrılardan çalıp insanlığa vermek o kadar da kolay olmamış.
  • "Eğer kafa yoksa, kalp, kötü bir danışman olabilir...
  • "Tek yaşamsal doğrunun sadece bir avuç insanın değil bütün insanların mutluluğu olduğu tartışılmaz gerçeğini ne zaman ve nasıl anlayacaklar?
  • Asılanın evinde urgandan söz edilmez."
  • Her insan, içinde kendi evrenini taşıyordu.
  • Sözcüklerle, en güzelleri ile bile, çocukları doyurup giydirmek olanaksız.
  • "İktidar çekicidir ve tıpkı bir cehennem ateşi gibi, şöhret düşkünlerinin ruhlarını cayır cayır yakar"
  • "O büyük bir teorisyen" diye düşündü Bakunin; Marx'ın yüzünü gözünün önüne getirerek.

Ateşi Çalmak 2 İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Marx, Engels, Bakunin, Blanqui, Lamartine, 3.Napolyon ve diğerleri... Fransa, Almanya, Avusturya, İngiltere, Rusya... 1848 Devrimi( 2. Fransa Cumhuriyeti) Karşıdevrim, komplolar, barikatlar, onbinlerce ölü... Marx'ın biyografisinin bu ikinci kitabında Avrupa'daki işçi sınıfı ile monarşistler, burjuvazi, soylular arasındaki devam eden mücadele iyice sertleşiyor, 1848 Fransız- Şubat Devrimi'ni Cumhuriyet lehine kazanan işçi sınıfı; kazançlarını Lamaetine ve diğer bazı Geçici Ulusal Meclis'in üyelerinin ayak oyunları ile kaybetme eşiğine geliyor. Avrupa'nın diğer monarşi ile yönetilen ülkelerinde Cumhuriyet lehine mücadeleler tahkikatlar, tutuklamalar, Marx'ın Köln'de arkadaşlarıyla kurduğu mücadelenin basın organı Yeni Ren gazetesinin sürekli taciz edilmesi, gerici ve statükocu karşıdevrimin yükselen gücü ile birlikte eritilmeye çalışılıyor. Marx, Engels ve arkadaşları yine sürgünlerle, tutuklamalarla sindirilmeye ve ekonomik zorluklarla mücadele ettirilmeye zorlanıyorlar. Yazarın birçok ülkede yaptığı derin araştırmalarının sonucu olarak bilimsel sosyalizmin kurucu teorisyeni Marx merkezde olmak üzere arkadaşları ile birlikte yaptığı ayrıntılı mücadelenin biyografisi, dönemin Avrupa koşullarının derin gözlem ve analizlerinin de katılmasıyla zengin bir tarihi anlatım ortaya çıkmış. İyi okumalar... (ercanscgn.)

5 kitaplık Ateşi Çalmak nehir romanının ikinci cildi, “Fırtınanın Ortasında” alt başlığıyla verilmiş. Bu cilt hemen hemen 1848’e odaklanmış. Avrupa, ekonomik bunalımda ve yoksulluk ile işsizlik insanları kırıp geçirmektedir. Bunlar da halk ayaklanmalarına neden olmaktadır. İşte bu ortama fikirleriyle baş kaldıran Marx ve Engels, 1848’de Komünist Manifesto’yu yayımlar. Ardından Komünizm içeriğiyle kurulan birlikler de Komünist Parti olarak ismini değiştirir. Önce Fransa’da halk devrim için ayaklanır fakat burjuvazi tekrar duruma hakim olur. Sonra Almanya’da halk ayaklanır ama bu da başarısız olur. Bu sırada Marx ve Engels, işçileri Komünist felsefe etrafında birleştirmeye çalışmaktadır. Bunun da tek yolu gazete çıkarmaktır. Fikirleri dolayısıyla ülke ülke ve şehir şehir gezmek zorunda kalır.. Burada gördüğüm ve dikkatimi çeken en önemli şey, monarşinin yıkılması 1. Dünya Savaşı ile olmamış! Monarşi, 1789 Fransız Devrimi ile sallanmaya başlamış ve 1800’ler boyunca Avrupa’da halk, krallara (yani işsizlik ve yoksulluğa) karşı isyan etmiştir. Soykırıma varan korkunç katliamlar yaşanmıştır. 1. Dünya Savaşı ise krallıkların gücünü madden ve manen bitirdiği için cumhuriyetlere geçilmiştir. (Hüsamettin Çalışkan)

Merhaba kitap dostları mutlu sabahlar.Size Ateşi Çalmak serisinin ikinci kitabından bahsetmek istiyorum Karl Marx'ın üniversite'deki yaşantısı, arkadaş çevresi, etkilendiği şahsiyetlerin anladığı serinin ikinci kitabı. Karl'ın Almanya'da arkadaşlarıyla çıkardıkları Yeni Ren Gazetesi'nin benimsenmesi, hükümetin baskısı üzerine kapatılması, bu esnada bazı arkadaşlıkların bitişiyle başlayan kitap, Marx'ın karısı Jenny ile birlikte Fransa'ya gidişi, orada da bir gazete kurması, kurdukları gazetenin yine kapatılması ve Fransa'dan sürlmesi, dönem içinde Fransız işçilerinin durumu ve Engels'le tanışmasının tasviriyle devam ediyor. Marx, Avrupa'daki sosyal ve siyasal çalkantıların olduğu bir süreçte Avrupa tarihini ve özellikle Fransız devrimi analiz eder. Bilgi birikimi ve yaşadığı koşulları gözlemleyip oluşturduğu düşünceler hayat çizgisini de oluşturmuştur. Bir yanda binlerce emekçiye umut olan komünizm düşüncesi diğer yanda bu düşüncenin Avrupa'ya yayılmasının önüne geçmeye çalışan burjuva iktidarı. İktidarı elinde tutan güçler, ne Marx a ne Engels'e nede diğer fikir emekçilerine Avrupa'nın hiçbir ülkesinde dirlik vermezler. 1850 ki yıllara kadar Avrupa'nın siyasi ve sosyal hayatı anlatılır kitabın bu cildinde.... Hem felsefe, hem tarih, hem de roman de roman sevenlerin okuyabileceği, hatta okuması gereken bir seri. (Dark Reader)

Ateşi Çalmak 2 PDF indirme linki var mı?

Galina Serebryakova - Ateşi Çalmak 2 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ateşi Çalmak 2 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Galina Serebryakova Kimdir?

Profesyonel devrimci bir ailede dünyaya geldi. 1917-23 yılları arasındaki İç Savaş’ta ön saflarda çarpıştı. Savaştan sonra Moskova Üniversitesi İşçi ve Köylü Fakültesi’nde öğrenim gördü. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İngiltere, İtalya ve İsveç’e giderek uzun araştırmalarda bulundu ve yapacağı çalışmalar için materyal topladı. Eserleri, büyük ölçüde bu araştırma ve gözlemlerin ürünüdür. İlk eseri Fransız Devriminde Kadınlar’dan başlayarak tarihsel konulara yöneldi. Yazarın, tarihsel olayları edebi bir tarzda işleme çabası, Karl Marx’ın hayatını tarihsel gerçeklğe sadık kalarak ve edebi düzeyi yüksek bir tarzda anlattığı destansı nehir romanı Ateşi Çalmak ile doruk noktasına vardı.

Galina Serebryakova Kitapları - Eserleri

  • Ateşi Çalmak 1
  • Ateşi Çalmak 2
  • Ateşi Çalmak 3
  • Ateşi Çalmak 4
  • Ateşi Çalmak 5
  • Fransız Devriminde Kadınlar

Galina Serebryakova Alıntıları - Sözleri

  • "Emekçileri seviyorum, ne demek? Siz onları lahanayı, jambonu sever gibi çok mu seviyorsunuz, az mı? Neden bize sevgiyi yorumluyorsunuz? Lütfen, bırakın bu duygulu ifadeleri! Kendinizi, karınızı,çocuklarınızı sevin, tüm bunlar çok güzel, fakat işçilerin sizden ve sizin gibilerden talep ettiği nedir? Yalnızca gerekli olanı, belki de daha azını. Onların emeği sayesinde zenginleşirken, en azından onları kendi merhametinizden kurtarın." (Ateşi Çalmak 4)
  • Mahkemeler, bir toplumsal düzenin en gerçekçi aynalarıdır. (Ateşi Çalmak 4)
  • "Burjuvazi bizi kullandı. Kendi çıkarları için bize devrim yaptırdı. Ama buraya kadar! Şimdi biz kendi devrimimizi yapacağız!" (Ateşi Çalmak 1)
  • ''..'Kapital'in ilk cildi insanlarda büyük hayretler uyandırmış, okuyanı adeta fethederek kendi yolunu açmıştı. Bir devir başlatan, bir çığır açan tüm kitapların, yazgıları karmaşık ve alışılmadıktır. Yakılsalar, yok edilseler bile onlar küllerinden yeniden doğmuşlar ve yüzyıllar sonra kendi zafer yürüyüşlerini gerçekleştirmişlerdir. Bunları yazanlar afaroz edildiler, haksız yere yerildiler, ancak bu kitaplar insanları mutlu ederek ve onların ruhunu zenginleştirerek yazarlarını yeniden dirilttiler ve yeni bir yaşama başladılar. Görmezden gelindiler ve suskunlukla yok edilmeye çalışıldılar. Ama onlar bir fırtına gibi daha da güçlü bir şekilde tüm yeryüzüne yayıldılar, her eve girdiler. Dahice düşünceler ve duyguların ifadesi olan bu kitaplar hiç değişmeksizin er ya da geç gereksinim duyanlara ulaştı ve insanların mutluluğu ve iyiliği için hizmet ettiler. Hiç kimse 'Kapital'i zafere giden yoldan alıkoyamazdı, çünkü dahice olan, ölümsüzdür.'' (Ateşi Çalmak 4)
  • “Toplum içerisindeki konumumuz, biz ayırdına varmadan çok önce belirlenir.” (Ateşi Çalmak 1)
  • "Tek yaşamsal doğrunun sadece bir avuç insanın değil bütün insanların mutluluğu olduğu tartışılmaz gerçeğini ne zaman ve nasıl anlayacaklar? (Ateşi Çalmak 2)
  • Maddi hayatın üretim tarzı genel olarak toplumsal, siyasal ve entelektüel hayat sürecini koşullandırır. İnsanların varlıklarını belirleyen, bilinçleri değildir; tam tersine bilinçlerini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır. (Ateşi Çalmak 3)
  • Aydın bir kız, şeytanın yılana dönüşmesi ve cehennem azabı gibi hikayelere kolay kolay inanmazdı.. (Fransız Devriminde Kadınlar)
  • "Kitapta da yazdığı gibi, ne verdiğin değil, nasıl verdiğin önemlidir. Bay Lasalle'nin sağ eli, sol elinin ne yaptığını çok iyi biliyor." (Ateşi Çalmak 2)
  • İradesi bazen bir yelken gibi kabarıyor, bazen de bir balon gibi sönüyordu. (Ateşi Çalmak 2)
  • (…) ama Engels yarı uyur halde bile düşünmeyi sürdürüyordu. Goethe’nin sözlerini hatırlıyordu: Zenginliğinizi yitirmekle fazla bir şey yitirmezsiniz, Şerefinizi yitirmekle çok şeyi yitirirsiniz, Cesaretinizi yitirmekle ise her şeyi yitirirsiniz, Engels tüm yaşamı boyunca cesur olmuştu ve ölümü de öyle karşıladı. (Ateşi Çalmak 5)
  • Değerli dostum, sen cehaletin ayrıcalıklı sınıfın elinde ustaca kullandığı bir silah olduğunu göz ardı ediyorsun. Prometheus için, ateşi tanrılardan çalıp insanlığa vermek o kadar da kolay olmamış. (Ateşi Çalmak 2)
  • Ölüm, bireysellikleri ortadan kaldırıyor. (Ateşi Çalmak 3)
  • Yıllar geçtikçe biriken deney ve düşüncelerin özel bir güzelliği var. Bu da bir tür sermaye. (Ateşi Çalmak 3)
  • "Erkekler, kaderimizi belirleyen sanatımızı elimizden almasın istiyoruz. Yiyeceğimizi kazanmak için iğnemizi ipliğimizi bırakın bize." (Fransız Devriminde Kadınlar)
  • Kitaplar, müzik, doğa... dü­şüncelerinin ve düşlerinin ateşinde yanmasını engelliyordu. (Ateşi Çalmak 5)
  • "Her devrim, eski toplumu yıktığı için sosyal; eski rejimi devirdiği için politik bir devrimdir," diye yazdı Marx. (Ateşi Çalmak 2)
  • Kadınların yüzleri adeta sayısız kozmetik ürünün reklam panosuydu... (Ateşi Çalmak 3)
  • "O büyük bir teorisyen" diye düşündü Bakunin; Marx'ın yüzünü gözünün önüne getirerek. (Ateşi Çalmak 2)
  • Yeniden Plutarkhos'u okuyor, Voltaire ve Rousseau'dan alıntılar yapıyor, hizmetçilere kendisine 'yurttaş' diye seslenmelerini emrediyordu. (Fransız Devriminde Kadınlar)

Yorum Yaz