tatlidede

Beyin tümörü nedir, nasıl anlaşılır? Beyin tümörü belirtileri ve nedenleri

Beyin tümörü nedir, belirtileri, nedenleri nelerdir? Beyin tümörü nasıl oluşur? Kaç çeşit beyin tümörü vardır?
  • 17.02.2022 00:22
Beyin tümörü nedir, nasıl anlaşılır? Beyin tümörü belirtileri ve nedenleri

Beyin tümörü nedir?

Beyin dokusunun kendisi, beyin içerisindeki sinirlerden, beyindeki zarlardan, beyini çevreleyen kafa tası kemiğinden veya kafa tası çevresindeki kas dokusundan oluşan tümörler beynin birincil (primer) beyin tümörü veya vucudun başka bir organlarından (akciğer, meme, prostat v.b) beyine sirayet eden diğer organ kanserlerine metastaz veya ikincil (ekonder) beyin tümörü adı verilir.

Beyin tümörü nasıl oluşur?

Tüm vucuttaki organlarda olduğu gibi beyin içerisindeki hücrelerden tümör oluşmaktadır. Normalde hücreler gelişir büyür ve yaşlanır veya ölür yerine yeni yeni hücreler yapılır. Ancak anormal durumlarda bu yapım yıkım işlemi farklı çalışmaya başladığında ihtiyaç duyulmayan hücreler yapılmaya başladığında veya yapılan hücreler zamanında ölmediğinden yapılan gereksiz fazla hücre brikimi kümeleşmeye başlar' ki böylece o organda tümör denilen bir oluşum ortaya çıkar' ki bu brikime tümör adı verilmektedir. Her tümöre kanser denilemediğinden beyinden oluşanlara beyin tümörü adı verilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Beyin tümörü belirtileri bazı faktörlere bağlı olarak hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Tümörün yeri, büyüklüğü, büyüme hızı ve tipi belirtilerin değişmesine neden olmaktadır. Semptomların ortaya çıkması ise tümörün sinir uçlarına baskı yapması ve çok büyük tümörlerin beyin içinde sıvı birikmesine neden olması gibi sebeplere dayanmaktadır.Beyin, vücudun tüm hareketlerini yöneten organ olduğu için farklı bölgelerde belirti görülebilmektedir. Çok şiddetli baş ağrısı beyin tümörü ile karakteristik olsa da hastalarda genel olarak şu belirtileri gösterebilir;

  • Şiddetli baş ağrısı,
  • Epilepsi nöbetlerine benzeyen bayılma atakları,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Denge ve yürüme bozuklukları,
  • Kol ve bacaklarda uyuşukluk ve hissizlik,
  • Bulanık ve çift görme gibi görme problemleri,
  • Konuşmada yaşanan bozukluklar,
  • Bilinç bozuklukları,
  • Kişilik değişiklikleri,
  • Hareket ve mimiklerde yavaşlama.

Beyin tümörü nasıl anlaşılır?

Günümüzde beyin tümörü teşhisi çok kolay ve çabuk konulmaktadır.

Nörolojik muayene: Yukarıda bahsedilen beyin tümörü şikayet ve bulguları olan kişilerde öncelikle iyi bir öykü, genel veya nörolojik muayene yapılması oldukça teşhiste önemlidir.

Teşhiste kullanılan tetkik yöntemleri: beyin tomografisi (BT) beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG). Bu test yöntemleri ile beyin tümörü yerleşimi, cinsi, hakkında ve büyüklüğü hakkında çabuk ve kısa sürede bilgi alınır.

Biyopsi : Bazı beyin tümörlerinin teşhisinde beyin biopsisine ihtiyaç duyulur.

Kaç çeşit beyin tümörü vardır?

Beyin tümörleri birincil (primer) ve ikincil yani seconder olmak üzere ikiye ayrılır. Beynin kendi hücrelerinden oluşan birincil beyin tümörleri iyi huylu (benign) ya da kötü huylu (maling) olabilir. İkincil beyin tümörleri ise, vücudun başka bir noktasında beliren kanserli hücrelerin beyne sıçramasıyla oluşur.

İyi huylu beyin tümörleri

Bu tümörler beyin zarlarından (menengiom) veya beyin içerisindeki sinirlerden (schwanom), doğuştan gelen kalıntı tümörleri (dermoid, epidermoid kist) tümörler olup bu tümörlerin cerrahi tedavi sonuçları mükemmeldir.

Kötü huylu beyin tümörleri

Anormal veya hızla büyüyen beyin tömürleri olup hızla büyüdüğünden sağlıklı beyin hücrelerinin içerisine yayılırlar. Bu tümörlerin tedavi sonuçları tümörün yerleşimine, genişliğine, beraberindeki risk faktörlerine bağlı olarak değişmekle birlikte yaşam süresi uzatılmaktadır.

Beyin tümörlerinde tedavi seçenekleri nelerdir?

Beyin tümörünün tipine, yerleşimine, büyüklüğüne göre değişmekle birlikte tedavi seçenekleri arasında cerrahi, radyoterapi, kemotrapi gibi 3 farklı yöntem uygulanmaktadır.

 

Editör: Meliha Güneş

Yorum Yaz