Nüvit Osmay kimdir? Nüvit Osmay kitapları ve sözleri
Türk yazar Nüvit Osmay hayatı araştırılıyor. Peki Nüvit Osmay kimdir? Nüvit Osmay aslen nerelidir? Nüvit Osmay ne zaman, nerede doğdu? Nüvit Osmay hayatta mı? İşte Nüvit Osmay hayatı...

Doğum Tarihi: 1910
Doğum Yeri: İstanbul
Nüvit Osmay kimdir?
1910 yılında İstanbul’da doğdu. Almanya’da makine mühendisliği öğrenimi gördü. Kaynak mühendisliği üzerine ihtisas yaptı. Bu ihtisasın sonunda Nüvit Osmay’m çizdiği projeye göre, “Türkiye’nin biricik kaynakçı yetiştirme merkezi” Eskişehir Cer Atölyesinde kuruldu. Buradan yüzlerce kaynakçı yetişti. Kendisinin en çok iftihar ettiği çalışma budur.
Otuz yedi yıl devlet demiryollarında makine mühendisi olarak görev yapan Osmay, personel dairesi başkanlığı, müdürler kurulu üyeliklerinde de bulundu.
1969 yılında emekliye ayrıldı. 1980 yılına kadar kısa adı TÜBİTAK olan, Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumunun yayımladığı Bilim ve Teknik dergisinin editörlüğünü yaptı. Derginin tirajını 15 binden, 95 bine çıkardı.
“İnsanı insan yapan, okuldan sonra edindiği bilgilerdir” diyen Nüvit Osmay’m yürekten severek, başarıyla sürdürdüğü çalışması, 1964 yılında Halkevleri Genel Merkezinde başlattığı DKD (Düşün, Konuş, Dinle) toplum önünde söz söyleme kurslarıdır. Amerika’dayken ünlü “Dost Kazanma” yazarı Dale Carnegie ile tanışmış, orada onun bütün kurslarına katılmış ve öğretmen sertifikası almayı başarmıştır. İşte DKD, bu çalışmaların bir ürünüdür.
Hayatının her basamağında, kendisini insanları yetiştirmeye adayan Nüvit Osmay’ın en büyük dileği, DKD’nin yurt çapında yayılmasıdır. Çünkü DKD, asgari insan ilişkilerinde birleşmeyi, toplumun çok büyük ihtiyacı olan toplum önünde iyi konuşmayı, mantıklı düşünmeyi, hoşgörüyü, karşılıklı sevgi, saygı ve dostluğu öğretmektir.
Almanca, İngilizce ve Fransızca bilen Nüvit Osmay’ın iki kızı, bir torunu vardır.
Nüvit Osmay Kitapları - Eserleri
- İnsan Mühendisliği
- Düşünce Atlası
- Dostların Yanında
Nüvit Osmay Alıntıları - Sözleri
- Kitaplar zamanın büyük denizinde dikilmiş deniz fenerleridir. (Düşünce Atlası)
- Budalalığa karşı ilahlar bile aciz kalmıştır. (Düşünce Atlası)
- Hafif dertler konuşur, büyük dertlerin sesi çıkmaz. Seneca (İnsan Mühendisliği)
- Tıp, sosyal patolojinin ve ruhsal bozuklukların ortaya attığı problemlerle temasa gelmedikçe tamamıyla bilimsel bir kesinlik kazanamaz. Yalnızca insanın vücut mekanizması anlayışına bağlı kalan bir tıp, çok geçmeden at arabasıyla dolaşan doktorun donatımı ve 19. yüzyıl hekiminin altın başlı bastonu kadar çağdışı kalacaktır. Prof. René Dubos (Düşünce Atlası)
- Ressamlar fırçaları ile yazarlar kalemleriyle düşünürler. (İnsan Mühendisliği)
- Her şeyin kötü taraflarını görmeye, her şeyi tenkit etmeye alışmış insanlar da kolay kolay mutlu olamazlar. Bu davranışlarını haklı göstermeye çalışan insanlar, her şeyin en iyi şekilde yapılması gerektiğine inandıklarını bir mazeret olarak ileri sürerler. (İnsan Mühendisliği)
- Eğer kalbin sinirlerin ve kasların bitmiş, içinde yalnızca dayan diyen iradenden başka bir şey kalmamışsa ve sen onları tekrar çalıştırabilirsen; krallarla gezer, sağduyunu elden bırakmazsan ve herkesle konuşabilir, fakat erdemini koruyabilirsen, ne düşmanların ne de dostların seni incitebilirse... İşte o zaman içindekilerle beraber bütün dünya senin olur, hatta bundan daha üstün, sen bir insan olursun oğlum. Rudyard Kipling (Düşünce Atlası)
- Karnı açlardan çok kalbi açlara acırım. (Düşünce Atlası)
- Çabuk amaçları arzulama, küçük çıkarları da arama! Eğer çabuk netice almak istersen gayeyi elde edemezsin. Eğer basit çıkarlar yüzünden yolunu kaybedersen büyük şeyleri de beceremezsin. (Düşünce Atlası)
- Bir şekilde doğar; binbir şekilde ölürüz. Sırp Atasözü (İnsan Mühendisliği)
- Her şeyde itidal. (Düşünce Atlası)
- Az korkun, çok ümit edin, az yiyin, çok çiğneyin, az konuşun, çok ifade edin, az kızın, çok sevin, iyi şeyler sizindir. (Düşünce Atlası)
- Çevremizi o kadar çok değiştirdik ki şimdi bu yeni çevreye uyabilmek için kendimizi değiştirmemiz gerekiyor. N.Wiener (Düşünce Atlası)
- Neşeniz yerinde değilse bir şeyler yapın, bir şey yapıyorsanız onu değiştirin, başka işler yapın. E.E. Hall (Düşünce Atlası)