matesis
dedas

Pierre Bayard kimdir? Pierre Bayard kitapları ve sözleri

Fransız Edebiyat Profesörü, Yazar Pierre Bayard hayatı araştırılıyor. Peki Pierre Bayard kimdir? Pierre Bayard aslen nerelidir? Pierre Bayard ne zaman, nerede doğdu? Pierre Bayard hayatta mı? İşte Pierre Bayard hayatı...
  • 18.06.2022 16:00
Pierre Bayard kimdir? Pierre Bayard kitapları ve sözleri
Fransız Edebiyat Profesörü, Yazar Pierre Bayard edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Pierre Bayard hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Pierre Bayard hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Pierre Bayard hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1954

Doğum Yeri: Fransa

Pierre Bayard kimdir?

Pierre Bayard 1954’te Fransa’da, Amiens’te doğdu. İlk kitabı "İl etait deux fois Romain Gary", 1990’da yayımlandı. 1993’te Editions de Minuit’nin "Paradoxe" dizisini başlattı. "Roger Ackroyd’u Kim Öldürdü?" adlı kitabıyla büyük başarı kazandı (1998).

Pierre Bayard Kitapları - Eserleri

  • Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?
  • Roger Ackroyd'u Kim Öldürdü?
  • Önceden İntihal
  • Hamlet Üzerine Soruşturma : Sağırlar Diyaloğu

Pierre Bayard Alıntıları - Sözleri

  • Okunabileceklerin sonsuzluğu ile yüz yüze gelmekle, okumamayı cesaretlendirme düşüncesi birbiriyle bağlantısız sayılmaz. Karşınızda sayılamayacak kadar çok yayınlanmış kitap varken, insanın bütün hayatıyla çarpsanız bile her türlü okuma girişiminin, sonsuza kadar bilinmedik olarak kalacak olan diğer bütün kitaplarla kıyaslandığında ne kadar boş olduğunu düşünmemek mümkün mü? (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • okunan her kitap anında bilinçten uzaklaşmaya başladığından, kitabın okunup okunmadığı hatırlanmaz hale geliyor, okuma kavramı bile her türlü tutarlılığını kaybetmeye doğru gidiyor, kapağı açılmış ya da açılmamış her kitap sonunda herhangi bir kitapla eşdeğer hale geliyor. (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • °•Kültürlü insanlar bilir ne yazık ki, kültürsüzler bilmez , kültür öncelikle bir yönelim işidir. Kültürlü olmak şu ya da bu kitabı okumuş olmak değil, kitapların bütünlüğü içinde kendini bir yere konumlandırmasını bilmektir, yani onların bir bütün oluşturduğunu bilmek ve her unsuru ötekilerle olan ilişkisine göre bir yere yerleştirebilecek durumda olmaktır.°• (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • Okumak, sadece bilgi edinmek değil, aynı zamanda —belki de daha çok— unutmaktır, o halde, içimizdeki bizle çatışmak kendimizi unutmaktır. (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • (dördüncü bölüm, unuttuğumuz kitaplar: okuduğumuz ama tamamen unutup adını bile hatırlamadığımız bir kitabın gene de okunmuş bir kitap sayılıp sayılamayacağına dair) okumak, sadece bir metni tanımak ya da bir bilgi edinmek değildir. okuma, başladığı andan itibaren bastırılmaz bir unutuş hareketi içine girmiştir. ... bir kitaptan ancak kısa ya da uzun bir bölüm okunmuştur ve bu bölüm de kısa ya da uzun vadede kaybolmaya mahkûmdur. biz kendi kendimize ya da başkalarıyla kitaplardan çok, içinde bulunduğumuz zamanın koşullarına göre yeniden şekillendirilmiş hatıralardan bahsetmiş oluruz.” (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • Eleştirisini yapacağım bir kitabı asla okumam; insan o kadar etkileniyor ki. Oscar Wilde (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • Bir kitabı okumamış olmak en sık rastlanan hal ve bunu unutmaya gerek duymadan kabul etmek, gerçekte söz konusu olanla yani bir kitapla değil de kitabın konusu olmaktan çok sonucu olduğu karmaşık bir söylem durumuyla ilgilenmeye başlamak için ilk adımdır. (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • Okunabileceklerin sonsuzluğu ile yüz yüze gelmekle, okumamayı cesaretlendirme düşüncesi birbiriyle bağlantısız sayılmaz. Karşınızda sayılamayacak kadar çok yayınlanmış kitap varken, insanın bütün hayatıyla çarpsanız bile her türlü okuma girişiminin, sonsuza kadar bilinmedik olarak kalacak olan diğer bütün kitaplarla kıyaslandığında ne kadar boş olduğunu düşünmemek mümkün mü? (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • Burnunu kitaplara sokan kişi kültür için, hatta okuma için bir kayıptır. Çünkü mevcut kitap sayısı yüzünden, bu genel bakışla her kitap arasında ister istemez bir seçim yapmak zorunluluğu vardır ve her okuma, zor ve zaman isteyen bütüne hakim olma çabasında bir enerji kaybıdır. (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • Ötekiyle aynı değilse bile, en azından ortak okumaları -bu da zaten aynı şeyleri okumuş olmak anlamına gelir- yapmış olmak, aşkta anlaşmanın koşullarından biridir. İlişkinin en başından itibaren iç kütüphanelerimizin birbirine ne kadar yakın olduğunu hissettirerek, kendimizi sevdiğimizin beklentilerinin düzeyinde gösterme ihtiyacımız buradan ileri gelir. (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • Okumak, sadece bir metni tanımak ya da bir bilgi edinmek değildir. Okuma, başladığı andan itibaren bastırılmaz bir unutuş hareketi içine girmiştir. (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • Kültürlü insanlar bilir -ne yazık ki kültürsüzler bilmez- kültür öncelikle bir yönelim işidir. Kültürlü olmak şu ya da bu kitabı okumuş olmak değil, kitapların bir bütünlüğü içinde kendini bir yere konumlandırmasını bilmektir, yani onların bir bütün oluşturduğunu bilmek ve her unsuru ötekilerle olan ilişkisine göre bir yere yerleştirebilecek durumda olmaktır. (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • Kültürlü insanlar bilir - ne yazık ki, kültürsüzler bilmez- , kültür öncelikle bir yönelim işidir. Kültürlü olmak şu ya da bu kitabı okumuş olmak değil, kitapların bütünlüğü içinde kendini bir yere konumlandırmasını bilmektir, yani onların bir bütün oluşturduğunu bilmek ve her unsuru ötekilerle olan ilişkisine göre bir yere yerleştirebilecek durumda olmaktır. (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • Ve kitaplar, tıpkı kelimeler gibi, bizi temsil ederken olduğumuz şeyi değiştirir. (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)
  • Okuma öncelikle okumamadır ve hayatlarını okumaya adayan sıkı okuyucularda bile bir kitabı eline alıp kapağını açma hareketi, eşzamanlı olarak gerçekleşen ve bu yüzden de dikkatten kaçan tam tersi hareketi daima maskeler: istemsiz olarak gerçekleşen ve farklı bir dünya düzeninde olsa o kitabın yerine seçilebilecek bütün kitapları eline almama ve kapatma hareketi. (Okumadığımız Kitaplar Hakkında Nasıl Konuşuruz?)

Yorum Yaz